20 Şubat 2019 Çarşamba

Defne Çayının Faydaları Nelerdir?


Pek çok yemek içerisine tat vermesi ile yaygın bir kullanıma sahip olan defne yaprağı aynı zamanda çay olarak da demlenip, içilebilen bir bitkidir. Ayrıca uzun yıllardır çeşitli hastalıkları iyileştirmeye yönelik kullanılan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. En yaygın kullanımı vücutta bulunan fazla miktardaki suyun dışarıya idrar yolu ile atılmasını sağlamasıdır.
Defne yaprağı aynı zamanda çok hoş bir tat ve kokuya sahiptir. Bu yüzden hem tadından hem de kokusundan dolayı sevilerek tüketilen bir bitki olma özelliğine sahiptir. İçerdiği faydalar da defne yaprağının neden bu kadar sık tercih edilerek kullanıldığını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Defne yaprağından nasıl çay yapıldığından bahsedecek olursak; ilk olarak bir miktar su kaynatılmalıdır. Ardından içerisine defne yaprağı atılmalıdır. Ancak defne yaprağının kesinlikle su ile birlikte kaynatılmaması gereklidir. Sıcak suyun içerisine atılarak bir süre bekletilmelidir. Bu süre 2 dakikadan az 6 dakikadan da fazla olmamalıdır. Daha sonra tüketilmeye hazır bir hale gelecektir ve bu şekilde içilebilir. Tatlandırmadan içemeyenler için de şeker yerine bir miktar bal konulması daha doğru bir tercih olacaktır. Şimdi de defne yaprağı çayının faydalarından bahsedelim.

Defne Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Akdeniz mutfaklarında yahni, buğulama ve pek çok sulu yemek içerisine katılan hatta ünlü restoranların sık sık tercih ettiği defne yaprağı çay olarak da tüketilmektedir. Aynı zamanda defne yaprağı besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Bu faydaları çok daha ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde açıklayacak olursak;

1.Kış Hastalıkları


Defne yaprağı, anti-viral bir etki oluşturur. Yani başta virüs olmak üzere bakteri ve diğer mikroorganizmalardan kaynaklanan hastalıkları ortadan kaldırır. Özellikle çay olarak hazırlanıp, tüketilmesi pek çok kış hastalığının tedavisi için yardımcı olarak kullanılabilir. Kış hastalıkları arasında ise grip, soğuk algınlığı, nezle gibi özellikle Aralık ayının gelmesi ile birlikte başlayan salgın hastalıklar yer almaktadır. Tüm bu hastalıklar için şifa niteliğinde olan defne yaprağı çayı gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Bu hastalıkların yanında oluşan balgam için de harika bir balgam söktürücü görevi görecektir. Kış hastalıklarından kurtulmak için alacağınız ilaçların verebileceği diğer yan etkiler de göz önünde bulundurulduğunda, tamamen doğal olarak elde edilen bitki çayları ve özellikle de defne yaprağı çayını tüketmek çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

2.Kolesterol


Kolesterol denilince genellikle insanların aklına kötü şeyler gelmektedir. Aslında bir bakıma doğrudur. Kolesterolün yüksek olması kalp rahatsızlıklarına yol açabilir ve bu durum ölüm ile sonuçlanabilir. Ancak 2 çeşit kolesterol vardır. Bunlardan biri LDL yani kötü kolesterol, diğeri ise HDL yani iyi kolesteroldür. Buradaki amaç LDL’nin olabildiğinde düşük seviyelerde tutulması, HDL’nin ise yüksek seviyelere çekilmesidir. Bu etkiyi oluşturabilmek için defne yaprağından elde edilen çay tüketilebilir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan defne yaprağı çayı, bir nebze de olsa kalp hastalıkları riskini daha da düşürmektedir. Böylece daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olabilirsiniz.

3.Cilt


Defne yaprağı çayının cilt üzerinde sayısız faydası vardır. En önemli faydaları arasında ise cildi gençleştirmek yer alır. Bunun önemini herkes çok iyi bilmektedir. Çünkü ilerleyen yaş ile birlikte cilt üzerinde kırışıklıklar meydana gelir. Çoğu kişi bu durumdan rahatsızdır. Bunu önlemek için pek çok alternatif arayan kişiler kimyasal ilaçlara ve kremlere başvururlar. Ancak çok daha doğal bir yöntem olan defne yaprağı çayının tüketilmesi de aynı etkiyi yapacaktır. Aynı zamanda akne yani sivilcelerin de ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

4.Sindirim


Defne yaprağı çayının bir diğer faydası da sindirim sistemi üzerinedir. Özellikle ağır yemeklerden sonra çay tüketilmesi ülkemizde yaygın olmakla birlikte bunun sebebi de sindirime yardımcı olmasıdır. Bu çaylar arasında defne yaprağı çayı da yer almaktadır. Tüketilmesi durumunda sindirim sistemi için inanılmaz faydalar sağlayacaktır. Şişkinliğin alınmasına da yardımcı olur. Sindirim sisteminin aktivitesini arttırarak, tüketilen yiyeceklerin daha hızlı bir şekilde sindirilmesine yardımcı olarak, büyük oranda rahatlama sağlar.

5.Tansiyon


Ülkemizde pek çok insan tansiyon sorunu yaşamaktadır. Tansiyon aslında kan basıncıdır. Kan basıncının yükselmesi ya da düşmesi yüksek tansiyon ve düşük tansiyon durumlarına sebep olur ve tehlikeli durumlardadır. Çok uç noktalara yükselmesi ya da düşmesi durumları insanların sağlıklarını tehdit eder ve çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumu önlemek için kan basıncının sürekli istenen değerlerde tutulması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek adına tansiyon düzenleyici ilaçlar reçeteli olarak satılmaktadır. Ancak bu ilaçlar güçlü ilaçlardır. Tansiyonu düzenlerler ancak kalan kalıntılar çeşitli organlara giderek zararlı etkiler yapar. Bu durumu önlemek için tansiyonun doğal yollar ile dengeye getirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için de defne yaprağı çayının tüketilmesi sık sık tavsiye edilen durumlar arasındadır. Belirgin oranda tansiyonu dengeler ve pek çok tansiyon hastası için şifa niteliğindedir. Ancak tamamen defne yaprağı çayına güvenmek de yanlıştır. İlk olarak doktorunuza danışmanız daha faydalı sonuçlar almanıza neden olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder