16 Ocak 2019 Çarşamba

Pancarlı Kinoa Salatası


"Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır" diyor kaynaklar...

Gerçekten çok ilginç, son dönemde market raflarını süsleyen, çok popüler olan, seçkin restoranların menüsüne girmeyi başaran, çok da ucuz olmayan bu yiyeceğin tarihçesi ile şöyle :"Bir zamanlar “İnkalar’ın altını” olarak tanınan Kinoa, en az 6000 yıl öncesinden beri Güney Amerikalılar’ın sofralarında yer alıyordu. İnkalar Kinoa’ya “Ana Tohum” adını vermişler ve kutsal saymışlardır. Güney Amerika’da And dağlarının yüksek rakımlı yerlerinde yetiştirmişlerdir. Binlerce yıldır yerlilerin ana mahsulü olan Kinoa’yı, İspanyol istilacılar değerini bilmeden yerlilerin yetiştirmesini yasaklayarak neredeyse yeryüzünden siliyorlardı. 1980lerde iki Amerikalı Kinoa’yı yeniden keşfedip yetiştirmeye başlamışlar. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi. "

Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir. 100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir. Bu sebepten son dönem trendlerinden sağlıklı beslenme programlarında sıklıkla karşımıza çıkar oldu.


Pancarlı Kinoa Salatası tarifi:

1 su bardağı kinoa ve 2 adet doğranmış kırmızı pancar – birlikte haşlanacak - pilav gibi aynı haşlama işlemi yağsız elbette.

Bu haşlanan pancarlı kinoaya ise, ayçekirdeği, dereotu, 1 yemek kaşığı sirke –balzamik- ve tuz ekliyoruz, ölçüleri tam veremiyorum tamamen zevkinize kalmış malzemelerin ama görsel olarak bu salata çok tatminkar, dereotunun aroması, pancarın canlı rengi ile sofraların vazgeçilmezi olmaya aday, oldukça sağlıklı bir tarif, denemenizi tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.

Not: Bazı tariflerde ayçekirdeği dışında çamfıstığı da kullanılıyor veya roka da doğranabilir, gene zevkinize kalmış malzemelerle oynamak ama ben bu anlattığım halini çok sevdim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder