Günümüzde bitki çayları, hastalıkların tedavisine
yardımcı olmak ve hastalıklardan korunmak için kullanılıyor. Ancak
beklenen yararı sağlayabilmesi için bitkisel çayların bilinçli olarak
hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor.
İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler
bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir. Yüksükotu gibi
bitkilerin yer aldığı bu grup, aşırı dozda alındığında zehirlenmelere neden
olabilir.
Ekinezya’nın etkili bileşenleri suda çözülmez. Çay
olarak kullanılmaz.
Limon, Adaçayını etkisiz kılar.
Halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biri de bütün
bitki çaylarına limon sıkılmasının iyi olduğudur. Oysa bu bilimsel değildir,
sadece bir alışkanlıktır.
Orta etkili bitkiler ki uygun miktarlarda
kullanıldığında zararlı olmazlar. Zayıf etkili bitkiler önerilen miktarlarda
kullanıldıklarında sakıncalı olmayan bitkilerdir. Papatya, tıbbi nane ve
ıhlamur gibi bitkiler bu grupta yer alır.
Bitki çaylarının fazla içilmesi zararlıdır. Kışın
yoğun şekilde tüketilen bitki çaylarının tıpkı ilaç gibi düşünülmesi, günde 3
fincandan fazla içilmemesi gerekir.
“Bitki
çaylarının faydaları nelerdir?”
Lavanta ile birlikte karıştırılan papatyadan demlenen
bir bardak çayın temizlik hissi vereceği, kasları gevşeterek mideyi
rahatlatacağı söylenirken, Lavanta çiçeğinin uyumadan önce kullanılmasının
gerginlik, endişe ve uyku sorunlarında tedaviye yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Ihlamur soğuk algınlığını geçiremez ama iltihap
giderici özelliği vardır ve şikâyetleri azaltır.
Papatyanın sakinleşleştirici özelliği vardır.
Yasemin keyif çayıdır.
Zencefil iltihap giderici olarak bilinir, safra
söktürür, hazmı kolaylaştırır. Safra taşı olanlarda ve safra kesesi
olmayanlarda ağrı yapar. Hamileler günde en fazla bir bardak içebilir.
Tarçın çayı kan şekerini ve kolesterolü düşürücü
etkiye sahiptir.
Nane çayı sindirimi kolaylaştırır.
Rezene sindirimi kolaylaştırır, gazı giderir.
Limon yağları çözdürür.
Beyaz çay yüksek antioksidan değeri ve yumuşak
içimiyle çayın en nadide lezzetini verir.
Mate Çayı tüm dünyada obezite tedavisinde
kullanılmaktadır. Vücutta yağ emilimini engelliyor, yağların hızlı yakılmasını
sağlıyor ve vücuttan su atılımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda kafein
benzeri özelliklere sahip fakat kafeinin kötü etkisine sahip değildir. Her yaş
grubu tarafından kullanılabilir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler için son
derece sağlıklı bir içecektir. Tam etki için günde üç fincan tüketilmelidir.
Nar çayı zengin bir antioksidan kaynağıdır. İshal
tedavisinde ve boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır. Ancak içindeki
tanen miktarının yüksek olması sebebiyle midesi hassas kişilerin kullanırken
dikkatli olması gerekir.
Karanfil çayı ağız ve boğaz rahatsızlıklarında
tedaviye yardımcı, gaz ve bulantı giderici etkisi vardır.
Sarı Kantaronun depresyon tedavisindeki etkisi
bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kuşbunu çayının soğuk algınlığı tedavisinde, bel
ağrısını azaltığı ve zayıflamaya yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Zerdaçal çayının son yıllarda yapılan deneylerde
tümörleri dolayısıyla kanseri önlediği ortaya çıkmıştır.
Yaban Mersini kan şekerini düşürücü etkisi ile
popülerleşmiş olup kalp ve damar hastalıklarında koruyucu olarak
önerilmektedir.
Anason çayı hazımsızlık, iştah kaybı, gaz gibi mide ve
bağırsak sistemi rahatsızlıklarında yardımcı etkisi vardır.
Yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlendirir, direnç
artırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır.
“Bitki
çayları nasıl hazırlanmalı?”
Bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz
su kullanılması önemlidir. Bitki çayları siyah çay gibi kaynatılmaz. Bitki
çayının hazırlanacağı demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih
edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çayların hazırlanmasında
kapaklı fincan kullanılması önerilir.
Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi
koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru
veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir.
Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök
bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve
bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder