18 Ocak 2019 Cuma

Kalp Dostu Yiyecekler


Yabanmersini
Yabanmersini ile aynı familyadan olan çilek, ahududu gibi meyveler de kalp dostudurlar. Antioksidan açısından zengin bu meyveyi bol bol tüketin.
Sızma zeytinyağı
Günde 4 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmenin, kalp krizi, felç gibi nedenlerden dolayı oluşan ölümleri %30 oranında azalttığı bilinmektedir. Tekli doymamış yağlar açısından zengin olan zeytinyağı, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olur. Zeytinin her çeşidi ise sağlıklı yağlar içerir.
Kırmızı şarap
Kırmızı şarap ya da az miktarda alınan alkol çeşitleri kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltırlar. Kırmızı şarapta bulunan resveratrol isimli polifenol kırmızı şarabı biraz daha popüler kılıyor.
Avokado
Bu, sağlıklı yağlarla dolu, lezzetli meyve tekli doymamış yağlar sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini azaltır.
Bitter çikolata
Pek çok araştırma, bitter çikolatanın kalbe faydalı olduğunu göstermektedir. 2012 yılında yapılan bir araştırma, her gün düzenli miktarda alınan çikolatanın, felç ve ölümcül olmayan kalp krizi risklerini azalttığını ispatlamıştır. Tabii bu araştırma, içerisinde en az %60-%70 oranında kakao bulunanlar için geçerlidir, sütlü ya da tatlandırılmış çikolataların böyle bir faydası bulunmamaktadır.
Keten tohumu
Keten tohumu ve chia çekirdeği, içeriğindeki yüksek omega 3 sayesinde, kalp dostu gıdalardandırlar.
Kabuklu yemişler
Badem, ceviz, antep fıstığı, macadamia fındığı gibi kabuklu yemişlerin hepsi kalp dostu lifler içerirler. Ayrıca E vitamini içerirler ve bu da kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahiptir. Bazıları omega-3 de içerirler, üstelik yağlı olduklarından dolayı endişelenmenize gerek yok! Araştırmalar, her gün kabuklu yemiş tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha zayıf olduklarını gösteriyor.
Brokoli, ıspanak ve lahana
Söz konusu sağlıksa, en yakın dostunuz sebzelerdir. Özellikle yeşil sebzeler, kalbiniz için çok faydalıdırlar çünkü içerilerinde bulunan karotenoid vücudunuzda bulunan potansiyel kötü bileşenlerden sizi arındırır. Pek çok mineral ve vitamin barındırırlar ve omega-3 de içerirler.
Kahve
Bir araştırmaya göre, günde 6 ya da daha fazla bardak kahve içen kişilerin kalp hastalıklarından ölme oranı %15 daha azmış. Bir başka yapılan araştırma ise günde 2 bardak kahvenin bile kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin %30 oranında azaldığını ortaya çıkartmıştır. Kahvenin bu faydasının nereden geldiği tam olarak keşfedilememiş olsa da faydalı olduğu bir gerçek.
Baklagiller
Fasulye, mercimek ve bezelye mükemmel protein kaynaklarıdırlar ve sağlıksız yağlar içermezler. Bir araştırmaya göre haftada en az 4 defa baklagil tüketen insanların kalp hastalıklarına yakalanma oranları %22 daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca baklagiller, kan şekeri kontrolüne yardımcı olurlar bu nedenle diyabet hastası olan kişiler için ekstra faydalıdırlar.
Yeşil çay
Son zamanlarda popülerleşen yeşil çay kalp için de faydalıdır. Bir araştırmaya göre günde 4 ya da daha fazla fincan yeşil çay içen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski daha düşüktür.
Nar
Pek çok çeşitli antioksidan içeren nar, kalp dostu bir meyvedir. Kalp hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada, her gün bir bardak nar suyu içen hastaların, 3 ay sonucunda, içmeyenlerden daha çok iyileşme kaydettikleri gözlemlenmiştir.
Turunçgiller
Yüksek oranda flavanoid içeren portakal ve greyfurt tüketen kadınlarda kan pıhtısının neden olduğu iskemik inme %19 daha az görülmüştür. Ayrıca içeriklerindeki C vitamininin de kalp dostu olduğu bilinmektedir.
Somon
Somon ve diğer yağlı balıklar yüksek oranda omega 3 içerirler ve bu da düzensiz kalp atışına (aritmi) ve damar sertliğine yakalanma riskini azaltır. Uzmanlar haftada en az 2 kere yağlı balık tüketmenizi öneriyorlar.
Patates
Kızartılmadığı sürece patates kalbiniz için faydalıdır. Potasyum açısından zengindir, tansiyonu düzenler, lif açısından zengindir ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Domates
Domates, kalp dostu potasyum içerir. Ayrıca bir antioksidan çeşidi olan likopen de domateste bolca bulunur.
Yulaf
Kolesterolü düşürücü etkisiyle yulaf, sağlıklı bir besindir. Yulaf tüketirken, içine şeker katılmamış olmasına dikkat edin.
Soya
Soya ürünleri, tofu ve soya sütü beslenmenize protein katmanın iyi bir yoludur. Soya ürünleri yüksek oranda çoklu doymamış yağ, lif, vitamin ve mineral içerirler. Tansiyonu düzenleyici etkileri vardır ve kötü kolesterolü düşürürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder