8 Ocak 2019 Salı

İltihap Sökücü Besinler

Enflamatuar bağırsak hastalığına, astıma, alerjilere, diyabete, kansere, kalp hastalıklarına, eklem iltihaplarına ve Alzheimer hastalığına sahip kişilerin beslenme düzenleri, hastalıklarının daha kötü bir hale bile gelmesine sebep olabilir.
İltihap sökücü beslenme nasıldır?
İltihap sökücü beslenme düzeni, sağlıklı, besin değeri yüksek, işlenmemiş gıdalardan oluşmaktadır.
İltihap sökücü yağlar bu beslenme düzeninin temel taşlarıdırlar. Omega 3 asitleri açısından zengin yiyecekler somon, sardalya, ringa balığı, ançuez, keten tohumu, kendir tohumu ve cevizdir. Diğer iltihap sökücü özelliği olan yağlar ise natürel zeytinyağları, avokado yağı, keten tohumu yağı, kendir tohumu yağı ve ceviz yağıdır.
Meyve ve sebzeler yüksek oranda iltihap azaltıcı antioksidanlar içerirler. Özellikle de soğan, sarımsak, biberler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bu açıdan oldukça zengindirler. Çünkü, içlerinde iltihapla savaşan K ve E vitaminleri ve karotenoid vardır.
Otlar ve baharatlar iltihapla savaşırlar. Zencefil, zerdeçal, keklikotu, biberiye ve yeşil çay iltihap azaltıcı özelliğe sahiptirler.
İltihap sökücü beslenmede bir diğer dikkat edilmesi gereken, eğer imkânınız varsa, her zaman doğal ve organik ürünler tüketmenizdir. Çünkü organik ürünler her zaman daha sağlıklıdırlar ve doğal mucizeleri daha fazla içlerinde barındırırlar.
Hangi gıdalar proinflamatuardır?
İşlenmiş gıda ya da çok miktarda fast food tüketen insanlar bol miktarda omega 6 alırlar ve bu bizim size bahsettiğimiz beslenme şeklinin tam tersi anlamına gelir.
Omega 6’yı içinde barındıran gıdalar, mısır, yalancı safran, ayçiçeği, yer fıstığı ve soyafasulyesi yağıdır. Bu yağlar iltihap ve yangı oluşumuna sebep olurlar çünkü bunların içinde bulunan bileşenler iltihap ve yangıları tetiklerler.
Omega 6 gibi iltihap ve yangı yapıcı bir diğer besinler ise işlenmiş gıdalardır. İşlenmiş un, şeker ve yiyecekler yüksek oranda glisemik indeks içerirler. Bu gıdalar, insülin ve glikoz oranlarını arttırıcı oldukları gibi, yangı ve iltihaba sebep olan reseptörleri arttırıcı özelliğe de sahiptirler.
Gıda alerjileri ve gıda duyarlılıkları da iltihap ve yangılarda önemli rol oynarlar. Birçok insanın süt ürünlerindeki ve buğdaydaki proteinlere karşı toleranssızlığı vardır ve bunların önemli sistemik etkileri olabilir.
İltihap sökücü beslenme düzenine başlamak için ipuçları
Sağlıksız yağ alımınızı azaltın
Omega 6 açısından zengin yağları günlük besin düzeninizden çıkarın. Bunun yanında margarin, kızarmış yiyecekler ve trans yağ içeren ürünleri tüketmekten vazgeçin. Doymuş yağ alımınız da minimuma indirin.
Tekli doymamış yağ alımınızı arttırın
Besin alımınıza daha çok saf zeytinyağları ve omega 3 yağ asitleri ekleyin. Yağlı balıklar, balık yağı, ceviz ve ceviz yağı, keten tohumu ve keten tohumu yağı, kendir tohumu ve kendir tohumu yağı bu açıdan zengin besinlerdir.
Sağlıklı olmayan karbonhidratları tüketmeyin
İşlenmiş un, şeker ve diğer işlenmiş gıdaları tüketmeyin.
Bol bol taze meyve ve sebze tüketin
Yüksek oranda antioksidan özelliği olan bu gıdalar çok önemlidirler. Yabanmersini, çilek ve koyu yeşil yapraklı sebzeler mükemmel seçimler olacaklardır.
İltihap sökücü bitki ve baharatlar tüketin
Yiyeceklerinize zencefil, sarımsak, zerdeçal, kırmızı biber, arnavut biberi ve soğan ekleyin.
Duyarlılığa sebep olan yiyecekleri tüketmeyin
Vücudunuzun hassas olduğu gıdaları tüketmeyin.
Stres seviyenizi azaltın
Her ne kadar bu gıdalar ile alakalı olmasa da, stres iltihap ve yangı etkisi yapar. Bir diğer yandan, iltihap sökücü besinleri tüketmeye başlamak, stres seviyenizin düşmesine de yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder