Enflamatuar bağırsak hastalığına, astıma, alerjilere,
diyabete, kansere, kalp hastalıklarına, eklem iltihaplarına ve Alzheimer
hastalığına sahip kişilerin beslenme düzenleri, hastalıklarının daha kötü bir
hale bile gelmesine sebep olabilir.
İltihap
sökücü beslenme nasıldır?
İltihap sökücü beslenme düzeni, sağlıklı, besin değeri
yüksek, işlenmemiş gıdalardan oluşmaktadır.
İltihap sökücü yağlar bu beslenme düzeninin temel
taşlarıdırlar. Omega 3 asitleri açısından zengin yiyecekler somon, sardalya,
ringa balığı, ançuez, keten tohumu, kendir tohumu ve cevizdir. Diğer iltihap
sökücü özelliği olan yağlar ise natürel zeytinyağları, avokado yağı, keten tohumu
yağı, kendir tohumu yağı ve ceviz yağıdır.
Meyve ve sebzeler yüksek oranda iltihap azaltıcı
antioksidanlar içerirler. Özellikle de soğan, sarımsak, biberler ve koyu yeşil
yapraklı sebzeler bu açıdan oldukça zengindirler. Çünkü, içlerinde iltihapla
savaşan K ve E vitaminleri ve karotenoid vardır.
Otlar ve baharatlar iltihapla savaşırlar. Zencefil,
zerdeçal, keklikotu, biberiye ve yeşil çay iltihap azaltıcı özelliğe
sahiptirler.
İltihap sökücü beslenmede bir diğer dikkat edilmesi
gereken, eğer imkânınız varsa, her zaman doğal ve organik ürünler
tüketmenizdir. Çünkü organik ürünler her zaman daha sağlıklıdırlar ve doğal
mucizeleri daha fazla içlerinde barındırırlar.
Hangi
gıdalar proinflamatuardır?
İşlenmiş gıda ya da çok miktarda fast food tüketen
insanlar bol miktarda omega 6 alırlar ve bu bizim size bahsettiğimiz beslenme
şeklinin tam tersi anlamına gelir.
Omega 6’yı içinde barındıran gıdalar, mısır, yalancı
safran, ayçiçeği, yer fıstığı ve soyafasulyesi yağıdır. Bu yağlar iltihap ve
yangı oluşumuna sebep olurlar çünkü bunların içinde bulunan bileşenler iltihap
ve yangıları tetiklerler.
Omega 6 gibi iltihap ve yangı yapıcı bir diğer
besinler ise işlenmiş gıdalardır. İşlenmiş un, şeker ve yiyecekler yüksek
oranda glisemik indeks içerirler. Bu gıdalar, insülin ve glikoz oranlarını
arttırıcı oldukları gibi, yangı ve iltihaba sebep olan reseptörleri arttırıcı
özelliğe de sahiptirler.
Gıda alerjileri ve gıda duyarlılıkları da iltihap ve
yangılarda önemli rol oynarlar. Birçok insanın süt ürünlerindeki ve buğdaydaki
proteinlere karşı toleranssızlığı vardır ve bunların önemli sistemik etkileri
olabilir.
İltihap
sökücü beslenme düzenine başlamak için ipuçları
Sağlıksız yağ alımınızı azaltın
Omega 6 açısından zengin yağları günlük besin
düzeninizden çıkarın. Bunun yanında margarin, kızarmış yiyecekler ve trans yağ
içeren ürünleri tüketmekten vazgeçin. Doymuş yağ alımınız da minimuma indirin.
Tekli doymamış yağ alımınızı arttırın
Besin alımınıza daha çok saf zeytinyağları ve omega 3
yağ asitleri ekleyin. Yağlı balıklar, balık yağı, ceviz ve ceviz yağı, keten
tohumu ve keten tohumu yağı, kendir tohumu ve kendir tohumu yağı bu açıdan
zengin besinlerdir.
Sağlıklı olmayan karbonhidratları tüketmeyin
İşlenmiş un, şeker ve diğer işlenmiş gıdaları
tüketmeyin.
Bol bol taze meyve ve sebze tüketin
Yüksek oranda antioksidan özelliği olan bu gıdalar çok
önemlidirler. Yabanmersini, çilek ve koyu yeşil yapraklı sebzeler mükemmel
seçimler olacaklardır.
İltihap sökücü bitki ve baharatlar tüketin
Yiyeceklerinize zencefil, sarımsak, zerdeçal, kırmızı
biber, arnavut biberi ve soğan ekleyin.
Duyarlılığa sebep olan yiyecekleri tüketmeyin
Vücudunuzun hassas olduğu gıdaları tüketmeyin.
Stres seviyenizi azaltın
Her ne kadar bu gıdalar ile alakalı olmasa da, stres
iltihap ve yangı etkisi yapar. Bir diğer yandan, iltihap sökücü besinleri
tüketmeye başlamak, stres seviyenizin düşmesine de yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder