17 Ocak 2019 Perşembe

Lale Nasıl Dikilir?

Laleler görkemli bir zarafete sahip olduklarından dolayı her devirde beğeni toplamış değerli çiçeklerdir. Osmanlı imparatorluğundan, Hollanda saraylarına olan bir serüveni anlatırlar adeta. Laleler muhafazakâr ve çağdaş tasarımları güzel bir biçimde harmanlayarak, herhangi bir bahçeye zarif bir dokunuş ekleyebilirler. Eğer sizler de bahçenizde laleleri bir motif olarak kullanmak istiyorsanız, işte çekici ve sağlıklı lale dikmek ve yetiştirmek için birkaç ipucu:
Soğan seçimine dikkat edin
Sağlıklı soğan seçimi güzel lalelere sahip olmak için dikkat edilmesi gereken bir numaralı faktördür. Teker teker soğanları satın almak, sizlere kaliteli olanları seçme imkânı sağlayacaktır. Paketler halinde satılan lale soğanları ucuz olabilir ancak içerlerinde birinci sınıf soğan bulmak pek de mümkün değildir. Lale soğanlarınızı seçerken büyük olmalarına ve dışarısında herhangi bir çatlak veya çürüme olmamasına dikkat etmelisiniz.
Mevsime ve yere dikkat edin
Lalelerin dikimi için en uygun mevsim sonbahardır. Ekim ve Kasım aylarında dikilen laleler büyük olasılıkla güzel bir biçimde çiçek açacaktır. Tabi ki dikilecek yerin seçimi de, lalelerin güzel bir biçimde açmasındaki diğer bir faktördür. Bunun için bol güneş alan ancak çok nem tutmayacak bir yer seçmelisiniz çünkü fazla nem lalelerinizin çürümesine neden olur. Lalelerinizin dikiminden önce toprağın hazırlanması da sağlıklı olmaları açısından ilave bir destek olacaktır. Bu yüzden dikimden önce toprak iyi bir biçimde gevşetilmelidir. Laleleri dikmek için en az 15cm’lik bir derinlik kazmanız gerekmektedir. Toprağa az bir miktar gübre eklemek de, lalelerininiz hızlı büyümesine artı bir faktör olacaktır.
Laleler nasıl ekilmeli?
Yaklaşık 10-15 cm derinliğe sivri tarafları yukarı gelecek biçimde soğanlarınızı yerleştiriniz (soğuk iklimlerde bu derinlik daha da arttırılabilir). Ayrıca, lalelerinizin yeterli bir yaşam alanına sahip olabilmesi için, iki lale arasında en az 30cm boşluk bırakın. Daha sonra yapmanız gereken ise, üzerlerini hafifçe toprakla kapatmak ve sulamaktır. Eğer çok soğuk bir kış geçmekteyse, lalelerin üzerlerini saman veya tahta parçacıkları ile kapatabilir, çürümelerine engel olabilirsiniz.
Yaprak bitlerine dikkat edin
İlkbahar gelip laleleriniz çiçek açtığı zaman kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. İlkbaharda dikkat etmeniz gereken ise yaprak bit salgınlarıdır. Yaprak bitleri bir laleye yayıldığı zaman hemen o laleyi sökmelisiniz, bitler aksi takdirde bütün lalelere yayılacaktır. Yaprak bitleri, çiçekler üzerindeki olağandışı çizgilenmelerden anlaşılabilir. Bitlere karşı çeşitli spreyler ve karışımlar da etkili olacaktır.
Lalelerinizin açan çiçeklerini estetik bir biçimde kesebilir, bahçe düzenlemenize göre güzel bir görünüm sağlayabilirsiniz. Bahçe düzenlemesine fazla zaman ayıramıyorsanız dahi çiçekler solmaya başladığı zaman onları kesmelisiniz, bu sadece 5-10 dakikanızı alacaktır. Böylelikle bir dahaki seneye de sağlıklı laleler ve nefes kesen bir bahçeye sahip olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder