13 Ocak 2019 Pazar

Kırmızı Şarap Nasıl İçilir?


Birçoğumuz beyaz şarap içmekten keyif alırken, iş kırmızı şaraba geldiğinde durum farklılaşıyor. Kırmızı şarabın, beyaz şarap tutkunlarınca tercih edilmemesinin nedenlerinden biri de, keskin bir tada sahip olmasıdır. Aslında gerçek, kırmızı şarabın, tıpkı kahve gibi, sonradan keşfedilebilir bir lezzet olmasıdır.
Kırmızı şaraptan keyif almak için birçok sebep mevcut:
  • Öncelikle kırmızı şarap kalp dostudur.
  • Baharatlı yiyeceklerin yanında çok iyi gider.
  • Yemek yemeyi daha ilgi çekici bir hale getirir.
Siz de kırmızı şarapları daha iyi anlamak istiyorsanız, okumaya devam edin ve de unutmayın ki, gecenin erken saatlerinde içilen beyaz şarapları, ilerleyen saatlerde kırmızı şarap takip eder.
Kırmızı şarap ne zaman içilmelidir?
Kırmızı şarap yemeği dengeler. Lüks et lokantalarında kalın bir dilim dana filetonun yanında, pirinç pilavı servis edilmemesinin nedeni, pilavın lezzetinin dana filetonun baskın tadının yanında kaybolacak olmasıdır.  Pilav yerini bu durumlarda haşlanmış tatlı patateslere bırakır. Patatesin tatlığı ve dokusu eti dengeleyecektir. Aynı şekilde, ana yemeği dengelemek açısından, dana filetonun yanında güzel bir beyaz şarap, örneğin bir Chardonnay içmek, şarabın tadının yemeğin yanında kaybolmasına neden olacaktır. Bu durumda, dana filetonun yanında yapılacak en iyi seçim, dengeleyici ve belirgin bir tat olan kırmızı şaraptır.
Chardonnay’ın baskın tatlı yemeklerle servis edilmesi, sosyal olarak yanlış bulunmasa da, lezzet açısından pek tavsiye edilmez. Dana fileto yanında, püre ve peynirli makarna kombinasyonu dengesiz bir kombinasyon olarak kabul edilebilecekken, yeşil salata ve patates, denge bakımından muhteşem ikiliyi oluşturabilir. Chardonnay, meyve aromalı bir şaraptır. Kavun, kayısı ve hatta şeftali aroması, tavuk ve balık yemeklerinize güzel bir şekilde eşlik edebilir.
Aynı şekilde kırmızı bir şarabın, örneğin Cabarnet Sauvignon, dil balığı ile servis edilmemesinin bir sebebi vardır. Çoğu kırmızı şarap, balık için çok baskın bir tercih olup, bu yemeğin tadının kaybolmasına neden olacaktır, bu yüzden balık ile beyaz şarap tercih etmemelisiniz.
Kırmızı şarap neyle servis edilmelidir?
Şarap yiyeceklerin tadını tamamlar, bu nedenle şarabı da bir yemek olarak görmek yanlış olmaz, nasıl mönü hazırlarken yemeklerin dengesine dikkat ediyorsanız, aynı şekilde mönünüze uygun şarap seçerken de özenli olmalısınız.
Kırmızı şarabın baskın lezzetlerin yanında servis edilmesi gerekir. Kırmızı şaraplar acımsı, baharatlı, yumuşak ya da keskin olabilir, tatlı kırmızı şaraplar azınlıktadır. Teknik açıdan baktığımızda, beyaz şaraplar da tatlı olmamasına karşın, içerdikleri meyve aromaları, beyaz şarabın tatlı olarak algılanmasına neden olmaktadır. Tatlı bir şarap, baskın aromalı bir yemeğe eşlik etmemelidir, fileto rosto, barbekü soslu kaburga gibi yemeklerin yanında kırmızı şarap tercih etmeniz hem şarabın, hem de yemeğinizin tadını güzelleştirecektir.
Kırmızı şarabı sevmek için 6 kolay adım:
1.Hafif meyve aromalı şarapları tercih edin
Bu tarz şaraplar tatlı olmasalar da içlerindeki meyve aromaları sayesinde yumuşak bir tada sahip olabilirler. Örneğin; Hamburgerin yarında hafif böğürtlen aromalı bir şarap tercih edebilirsiniz.
2.Hafif veya orta sertlikte şaraplar tercih edin
Bazı yemeklerin yanında, sert şaraplar servis etmek uygun olurken, orta sertlikte şaraplar, hem yemek yanında, hem de yalnız başına sizin için iyi bir tercih olacaktır. Yumuşak şarap seçmek diğerlerine göre biraz daha risklidir. Bu şarapları, tek başına içtiğinizde belki iyi bir tercih olabilirler ama çoğu yemekle eşleştirmek zor olacaktır.
3.Şarabın yapıldığı üzümü sorun
Shiraz (Syrah), Grenache, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon, şarap üzümlerinden sadece bir kaçıdır. Çoğu şarap aslında birkaç değişik üzümün karışımından meydana gelmektedir.
Shiraz, Grenache ve Zinfandel üzümleri, ünlü Cabarnet Sauvignon ve Merlot’a göre daha meyvemsi bir lezzete sahiptir. Şarabın yılı ve şarabın kimin tarafından yapıldığı ise diğer önemli faktörlerdir. Beyaz şarap severlere ise şüphesiz meyve aromalı şaraplar daha hoş gelecektir.
4.Üzerinde hangi üzümden yazıldığı açıkça belirtilmiş kırmızı şarapları satın alın
Belirli üzümlerden yapılmış kırmızı şaraplar, üzerinde sadece ‘’kırmızı şarap’’ yazan ve bilgi içermeyen şaraplardan çok daha iyidir.
5.Fiyat aralığınızı belirleyin
Şarap alırken fiyat, kalite konusunda gerçekten belirleyici bir etkendir. Restoranlarda her zaman, aynı şaraba daha fazla ödersiniz ama emin olun ki alacağınız şarabın kalitesi, fiyatı ile doğru orantılı olacaktır.
6.Pratik yapın
Bir şarap kadehini, üçte biri dolacak şekilde doldurun. Şarabın biraz havalanmasını bekleyin. Şarap kadehini masanın ortasına koyun, parmaklarınızı kadehin altına yerleştirip kadehinizi nazikçe döndürün, bardağın içinde yaratığınız minik girdap şarabın havalanmasını sağlayacak ve sert tadını yumuşatacaktır.  Özellikle kırmızı şarap için şarabı havalandırmak çok önemlidir. Kadehi elinizde çevirme hareketi ise zaman içinde hoş bir alışkanlığa dönüşecektir. Başlarken, şarabı yemekle, peynirle veya en azından birkaç parça krakerle tatmanızı öneriyoruz. Böylece şarabın ağızınızda bıraktığı tadı ve yiyeceklerle olan dengesini daha kolay anlayabilirsiniz.
Ekstra birkaç ipucu:
  • Yemeğinizin ilk lokmasına salata ile başlamayın, salata sosu, şarabı olduğundan daha asitli hissetmenize neden olabilir. Eğer yemeğe salata ile başlamayı tercih ediyorsanız, şarabı ana yemeğe saklayın.
  • Dişlerinizi fırçaladıktan, ağız gargarası yaptıktan ya da naneli sakız çiğnedikten hemen sonra şarap içmeyin. Bu şarabın damağınızda bıraktığı tadı tamamen bozacaktır.
  • Kırmızı şarabı sevmek, ancak doğru yemek-şarap seçimi ile mümkündür. Önce ana yemeğinizi seçin, sonra da ona uygun olan şarabı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder