Birçoğumuz beyaz şarap içmekten keyif alırken, iş
kırmızı şaraba geldiğinde durum farklılaşıyor. Kırmızı şarabın, beyaz şarap
tutkunlarınca tercih edilmemesinin nedenlerinden biri de, keskin bir tada sahip
olmasıdır. Aslında gerçek, kırmızı şarabın, tıpkı kahve gibi, sonradan
keşfedilebilir bir lezzet olmasıdır.
Kırmızı şaraptan keyif almak için birçok sebep mevcut:
- Öncelikle kırmızı şarap kalp dostudur.
- Baharatlı yiyeceklerin yanında çok iyi gider.
- Yemek yemeyi daha ilgi çekici bir hale getirir.
Siz de kırmızı şarapları daha iyi anlamak
istiyorsanız, okumaya devam edin ve de unutmayın ki, gecenin erken saatlerinde
içilen beyaz şarapları, ilerleyen saatlerde kırmızı şarap takip eder.
Kırmızı
şarap ne zaman içilmelidir?
Kırmızı şarap yemeği dengeler. Lüks et lokantalarında
kalın bir dilim dana filetonun yanında, pirinç pilavı servis edilmemesinin
nedeni, pilavın lezzetinin dana filetonun baskın tadının yanında kaybolacak
olmasıdır. Pilav yerini bu durumlarda haşlanmış tatlı patateslere
bırakır. Patatesin tatlığı ve dokusu eti dengeleyecektir. Aynı şekilde, ana
yemeği dengelemek açısından, dana filetonun yanında güzel bir beyaz şarap,
örneğin bir Chardonnay içmek, şarabın tadının yemeğin yanında kaybolmasına
neden olacaktır. Bu durumda, dana filetonun yanında yapılacak en iyi seçim,
dengeleyici ve belirgin bir tat olan kırmızı şaraptır.
Chardonnay’ın baskın tatlı yemeklerle servis edilmesi,
sosyal olarak yanlış bulunmasa da, lezzet açısından pek tavsiye edilmez. Dana
fileto yanında, püre ve peynirli makarna kombinasyonu dengesiz bir kombinasyon
olarak kabul edilebilecekken, yeşil salata ve patates, denge bakımından
muhteşem ikiliyi oluşturabilir. Chardonnay, meyve aromalı bir şaraptır. Kavun,
kayısı ve hatta şeftali aroması, tavuk ve balık yemeklerinize güzel bir şekilde
eşlik edebilir.
Aynı şekilde kırmızı bir şarabın, örneğin Cabarnet
Sauvignon, dil balığı ile servis edilmemesinin bir sebebi vardır. Çoğu kırmızı
şarap, balık için çok baskın bir tercih olup, bu yemeğin tadının kaybolmasına
neden olacaktır, bu yüzden balık ile beyaz şarap tercih etmemelisiniz.
Kırmızı
şarap neyle servis edilmelidir?
Şarap yiyeceklerin tadını tamamlar, bu nedenle şarabı
da bir yemek olarak görmek yanlış olmaz, nasıl mönü hazırlarken yemeklerin
dengesine dikkat ediyorsanız, aynı şekilde mönünüze uygun şarap seçerken de
özenli olmalısınız.
Kırmızı şarabın baskın lezzetlerin yanında servis
edilmesi gerekir. Kırmızı şaraplar acımsı, baharatlı, yumuşak ya da keskin
olabilir, tatlı kırmızı şaraplar azınlıktadır. Teknik açıdan baktığımızda,
beyaz şaraplar da tatlı olmamasına karşın, içerdikleri meyve aromaları, beyaz
şarabın tatlı olarak algılanmasına neden olmaktadır. Tatlı bir şarap, baskın
aromalı bir yemeğe eşlik etmemelidir, fileto rosto, barbekü soslu kaburga gibi
yemeklerin yanında kırmızı şarap tercih etmeniz hem şarabın, hem de yemeğinizin
tadını güzelleştirecektir.
Kırmızı
şarabı sevmek için 6 kolay adım:
1.Hafif
meyve aromalı şarapları tercih edin
Bu tarz şaraplar tatlı olmasalar da içlerindeki meyve
aromaları sayesinde yumuşak bir tada sahip olabilirler. Örneğin; Hamburgerin
yarında hafif böğürtlen aromalı bir şarap tercih edebilirsiniz.
2.Hafif veya
orta sertlikte şaraplar tercih edin
Bazı yemeklerin yanında, sert şaraplar servis etmek
uygun olurken, orta sertlikte şaraplar, hem yemek yanında, hem de yalnız başına
sizin için iyi bir tercih olacaktır. Yumuşak şarap seçmek diğerlerine göre
biraz daha risklidir. Bu şarapları, tek başına içtiğinizde belki iyi bir tercih
olabilirler ama çoğu yemekle eşleştirmek zor olacaktır.
3.Şarabın yapıldığı
üzümü sorun
Shiraz (Syrah), Grenache, Zinfandel, Merlot, Cabernet
Sauvignon, şarap üzümlerinden sadece bir kaçıdır. Çoğu şarap aslında birkaç
değişik üzümün karışımından meydana gelmektedir.
Shiraz, Grenache ve Zinfandel üzümleri, ünlü Cabarnet
Sauvignon ve Merlot’a göre daha meyvemsi bir lezzete sahiptir. Şarabın yılı ve
şarabın kimin tarafından yapıldığı ise diğer önemli faktörlerdir. Beyaz şarap
severlere ise şüphesiz meyve aromalı şaraplar daha hoş gelecektir.
4.Üzerinde
hangi üzümden yazıldığı açıkça belirtilmiş kırmızı şarapları satın alın
Belirli üzümlerden yapılmış kırmızı şaraplar, üzerinde
sadece ‘’kırmızı şarap’’ yazan ve bilgi içermeyen şaraplardan çok daha iyidir.
5.Fiyat
aralığınızı belirleyin
Şarap alırken fiyat, kalite konusunda gerçekten
belirleyici bir etkendir. Restoranlarda her zaman, aynı şaraba daha fazla
ödersiniz ama emin olun ki alacağınız şarabın kalitesi, fiyatı ile doğru
orantılı olacaktır.
6.Pratik
yapın
Bir şarap kadehini, üçte biri dolacak şekilde
doldurun. Şarabın biraz havalanmasını bekleyin. Şarap kadehini masanın ortasına
koyun, parmaklarınızı kadehin altına yerleştirip kadehinizi nazikçe döndürün,
bardağın içinde yaratığınız minik girdap şarabın havalanmasını sağlayacak ve
sert tadını yumuşatacaktır. Özellikle kırmızı şarap için şarabı
havalandırmak çok önemlidir. Kadehi elinizde çevirme hareketi ise zaman içinde
hoş bir alışkanlığa dönüşecektir. Başlarken, şarabı yemekle, peynirle veya en
azından birkaç parça krakerle tatmanızı öneriyoruz. Böylece şarabın ağızınızda
bıraktığı tadı ve yiyeceklerle olan dengesini daha kolay anlayabilirsiniz.
Ekstra
birkaç ipucu:
- Yemeğinizin ilk lokmasına salata ile başlamayın, salata sosu, şarabı olduğundan daha asitli hissetmenize neden olabilir. Eğer yemeğe salata ile başlamayı tercih ediyorsanız, şarabı ana yemeğe saklayın.
- Dişlerinizi fırçaladıktan, ağız gargarası yaptıktan ya da naneli sakız çiğnedikten hemen sonra şarap içmeyin. Bu şarabın damağınızda bıraktığı tadı tamamen bozacaktır.
- Kırmızı şarabı sevmek, ancak doğru yemek-şarap seçimi ile mümkündür. Önce ana yemeğinizi seçin, sonra da ona uygun olan şarabı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder