Vietnam’ın
et pho noodle çorbası
Bu sağlıklı tarif özellikle soğuk gecelerde ve
kendinizi halsiz hissettiğiniz zamanlarda yardımınıza koşacak. Bu çorbanın
içinde bol miktarda bulunan elektrolitler sayesinde vücudunuzun su dengesi
ideal seviyede olacak ve içine zencefil eklerseniz iltihap sökücü de, etkisiyle
sizi daha da sağlıklı kılacak.
Malzemeler:
- 10 fincan et suyu
- 5 misket limonu
- 2 yemek kaşığı Vietnam balık sosu
- 2 adet yıldız anasonu tohumu (isteğe bağlı)
- 1 paket Thai Pirinci çubukları
- 1 ½ fincan soya filizi
- 6 adet yeşil soğan
- ½ demet kişniş
- ½ kg Sığır filetosu
- 1 fincan fesleğen yaprağı
- 2 jalapeno biberi
- Sriracha ya da başka marka Asya chilli sosu
- Balık sosu-balık suyu
Hazırlanışı:
1. Bir et suyu kazanı (ya da derin tencerenin) içinde
et suyunu, 3 misket limonu, balık sosunu ve kullanıyorsanız yıldız anasonu
tohumunu 15 dakika boyunca kaynatın.
2. Başka bir demlikte su kaynatın ve pirinç
çubuklarını haşlayın. Daha sonra bunların suyunu süzün.
3. Noodleları pişirirken ve et suyu ısınırken
baharatlarınızı hazırlayın.
4. Yeşil soğanlarınızı uzun köşegenler şeklinde kesin,
kişnişi kabaca doğrayın.
5. Keskin bir bıçakla etinizi kesebildiğiniz kadar
ince kesin.
6. Fesleğenleri yıkayıp, suyunu süzün ve kurutun ve
bir kayık tabağına servis için dizin.
7. Kalan misket limonlarını dilimleyin ve servis
tabağında, fesleğenlerin yanına onları da dizin.
8. Chillileri ince dilimler halinde kesin ve onları da
servis tabağına dizin.
9. Servis tabağınızı masaya koyun ve içine chilli sosu
ve balık sosunu dökün.
10. Noodlelar pişirilip suları süzüldükten sonra
bunları 6 kaseye bölün ve her noodleın üzerine eşit oranda soya filizi,
dilimlenmiş yeşil soğan ve kişniş koyun.
11. Baharatların üzerine etlerinizi koyun.
12. Et suyunun içinden (koyduysanız) yıldız
anasonlarını çıkarın ve et suyunu da kaselere eşit miktarda dökün. Hemen servis
edin.
13. Hazırladığınız servis tabağındakileri herkesin
dilediği gibi deneyebilmesi için servis tabağını sofranın ortasına yerleştirin.
İtalyan
minestrone çorbası
Bu çorba mükemmel bir sağlıklı tariftir. İçinde birçok
sebzeyi barındırır, üstelik dilerseniz içinde bacon da ekleyerek daha
tütsülenmiş bir tat elde edebilirsiniz. Çorbalar, sağlıklı beslenmenin
vazgeçilmezleri arasındadırlar.
Size bir ipucu, mümkün olduğunda organik malzemeler
kullanarak bu çorbayı daha da sağlıkla hale getirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 dilim küçük parçalar halinde doğranmış dana bacon
- 1 adet soyulmuş ve doğranmış büyük soğan
- 2 büyük diş doğranmış sarımsak
- 1 adet soyulmuş ve doğranmış pırasa
- 1 adet doğranmış kereviz
- 3 adet soyulmuş ve doğranmış havuç
- 1 adet doğranmış kabak
- 1 adet soyulmuş ve doğranmış patates
- 4 fincan sebze ya da tavuk suyu
- Yarım kg konserve pişmiş nohut
- 800gr. kabukları soyulmuş domates
- Deniz tuzu (isteğe bağlı)
- 1 fincan iyice doğranmış lahana
- 1 paket peynirli tortellini
Pesto sosu
için;
- 1 fincan fesleğen ya da maydanoz
- 2 yemek kaşığı kavrulmuş çamfıstığı
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
- 1 yemek kaşığ zeytinyağı
- Tercih ederseniz, balzamik sirke (yıllanmış olursa daha iyi)
- Süslemek için ekstra rende parmesan peyniri (tercihe bağlı)
Hazırlanışı:
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede,
orta ile kısık ateş arasında ısıtın.
2. Bacon dilimlerini ekleyin ve 1-2 dakika pişirin
(renkleri kahverengi olana kadar).
3. 2 yemek kaşığı zeytinyağını daha tencereye ekleyin.
Üzerine doğranmış soğanı, sarımsağı ve pırasaları ekleyin ve ara sıra
karıştırarak malzemeler yumuşayana kadar pişirin.
4. Daha sonra doğranmış havucu, kabağı, kerevizi,
patatesi de ekleyerek 1-2 dakika boyunca karıştırın.
5. Sebze ya da tavuk suyunuzu, nohutları ve
domatesleri ekleyerek bir yandan elinizle ezin bir yandan karıştırın.
6. Birkaç doluca çimdik tuz ekleyin ve çorbanızı
kaynatın.
7. Daha sonra ısıyı azaltın ve çorbanın 30-40 dakika
kadar içten içten kaynamasını sağlayın (patatesler yumuşayana kadar).
8. Daha sonra lahanaları ve tortellinileri ekleyin ve
lahana ve tortelliniler yumuşayana kadar içten içten kaynatmaya devam edin (5-7
dakika kadar).
9. Pesto sosunuzu hazırlamaya başlayın.
Fesleğenlerinizi iyice doğrayın.
10. Fesleğenleri doğrarken diğer malzemeleri de içine
katıp doğramaya devam edin. Bu işlemi güzel kıvamda bir pesto elde edene kadar
devam edin.
11. Elde ettiğinizi bir kaba alın ve üzerine
zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. Bunu, çorbanızın üzerine süs olarak ekleyin.
12. Çorbanızı, her porsiyona 1 kaşık pesto, 1-2 damla
balzamik sirke ve parmesanla süsleyin.
Yavaş
pişiren tencerede kolay Coq Au Vin
Fransız mutfağı hakkında fazla bilgimiz olmasa da yeni
tatlar denemeyi seviyoruz. Umarız siz de öyle!
Malzemeler:
- 1 kg derisiz tavuk budu
- 1 ½ çay kaşığı Provence baharatı
- ¾ çay kaşığı sarımsak tuzu
- ¼ çay kaşığı karabiber
- 2 fincan doğranmış havuç ve soğan
- 1 fincan sodyumu azaltılmış tavuk suyu
- 1 fincan sek kırmızı şarap
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 fincan 4’er parçaya bölünmüş beyaz mantar
- Pişmiş yumurta noodleları ile servis edin.
Hazırlanışı:
1. Yavaş pişiren tencerenizi yağlayın.
2. Tavuk butlarını içine yerleştirin ve Provence
baharatlarını, sarımsak tuzunu ve karabiberi tavuklara serpin.
3. Soğanları tavukların üzerine ekleyin ve domates ve
tavuk suyunu bir kapta karıştırıp soğanların üzerine dökün.
4. Kapağını kapatın ve yüksek ateşte 5,5 saat ya da
kısık ateşte 7,5 saat kadar pişirin.
Mutfağınızı daha eğlenceli hale getirecek bu tarifleri
bir an önce deneyin ve en çok hangisini beğendiğinizi bizimle paylaşın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder