Vejeteryan
peynirli makarna
Peynir kullanmayacak kadar sıkı bir vejeteryansanız bu
makarna tam size göre!
Malzemeler:
- 1 paket makarna
- 1 bardak su
- 1 adet orta boy, soyulmuş ve doğranmış, patates
- ½ doğranmış sarı soğan
- ½ bardak hindistan cevizi sütü (dilerseniz soya sütü de kullanabilirsiniz)
- ¾ bardak çiğ kaju
- 1 adet küçük limonun suyu
- 1 diş doğranmış sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı besinsel maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı ya da hardal tozu
- Biraz acı biber
- ½ çay kaşığı paprika biber
- ½ çay kaşığı zerdeçal
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. Eğer fırında yapacaksanız, fırınınızı önceden 200
derecede ısıtın.
2. Küçük bir fırın tepsisini yağladıktan sonra
aşağıdaki tarife göre hazırladığınız makarnayı tepsiye koyun. Eğer yemeği
fırında yapacaksanız, makarnanızı önceden haşlamayı unutmayın.
3. Küçük bir tencerede 1 bardak su, patates ve
soğanları kaynatın. Daha sonra ısıyı azaltın ve 12 dakika kadar içten içe
kaynatın. Bir yandan da makarnanızı pişirebilirsiniz.
4. Kalan malzemeleri güçlü bir blendıra koyun ve
patates ve soğanlar da piştikten sonra onları da, içinde piştikleri suyuyla
birlikte, blendıra ekleyin. Karışım iyice kremsi olana kadar blendırdan
geçirin.
5. Karışımı, makarnanın üzerine dökün ve makarnayla
iyice karıştırın. Dilerseniz üstüne galeta unu da serpiştirebilirsiniz.
6. Daha sonra makarnanızın üzerini folyo ile kapatın
ve 20 dakika boyunca fırında pişirin.
7. Sonra folyoyu çıkartın ve 5 dakika kadar da
folyosuz pişirin. Son olarak fırından çıkartın, hafifçe soğuduktan sonra
servise hazır.
Taze
pancarlı makarna
Pancarlı makarnanın en çekici yanı emin olun ki
makarnanızın rengi olacak. Özellikle de mor rengini seviyorsanız!
Malzemeler:
- 2 adet ¼ bardak un (gerekirse biraz daha fazla ekleyebilirsiniz)
- 2 adet yumurta
- 1 çimdik tuz
- ¼ bardak kavrulmuş pancar püresi
Kavrulmuş pancar püresi için:
- 1 adet büyük boy pancar
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Pancar püresi hazırlanışı:
1. Fırını önceden 190 derecede ısıtın.
2. Pancarınızın üzerini zeytinyağı ile kaplayın ve
alüminyum folyoya sarıp, 1 saat kadar ya da pancar çatalla bastırınca yumuşak
oluncaya kadar fırında pişirin.
3. Daha sonra pancarı soğutun ve blendıra koyup, içine
1 yemek kaşığı zeytinyağı da ekledikten sonra, iyice blendırdan geçirin ve püre
elde edin. Eğer karışım çok koyu bir kıvama sahip olduysa biraz daha zeytinyağı
ekleyebilirsiniz.
Makarnanın hazırlanışı:
1. Mikserinize ununuzu koyun ve ortasında bir çukur
açıp bu çukura yumurtaları kırın.
2. Daha sonra tuz ekleyin ve düşük hızda bu karışımı
karıştırın.
3. Karışıma pancar püresini ekleyin ve iyice top
şekline gelene kadar karıştırın.
4. Arada bir, gerekirse, kasenizin etrafına bulaşan
hamuru alın ve hamur iyice top şekline gelene kadar devam edin. Eğer
karışımınız fazla suluysa un, fazla katıysa pancar püresi ekleyin.
5. Hamur yapışkanlığını bırakana kadar karıştırmaya
devam edin.
6. Hamurunuzu plastik bir folyo ile kaplayın ve
buzdolabına koyduktan sonra en az 30 dakika dinlendirin.
7. Daha sonra hamurunuzu buzdolabından alın ve 4 eşit
parçaya bölün. Hamurları parça parça düzleştirin ve dilediğiniz makarna şeklinde
kesin.
8. Kestiğiniz makarnaları 5 dakika kadar bir yere
asarak kurutun.
9. Taze makarnanızı pişirirken bolca tuz atılmış kaynayan
suyunuzu kullanın ve al dente kıvamına gelene kadar (2-3 dakika) pişirin.
10. Daha sonra makarnanıza istediğiniz sosu ekleyin.
Soğutulmuş
çilekli makarna salatası
Malzemeler:
Balzamik sos için:
- 1 bardak (250 ml.) iyi kalite zeytinyağı
- 1/3 bardak (85 ml.) yıllanmış balzamik sirke
- 1/3 x 250 gr. çilek (yıkanmış ve kabukları alınmış)
- Tane kara biber
Salata için:
- 2 bardak pişmiş penne makarna (soğutulmuş)
- 2/3 x 250 gr. kabuğu alınmış, yıkanmış ve dilimlenmiş çilek
- 4 adet büyük mozarella (parçalara ayrılmış)
- 2 bardak bebek ıspanak yaprakları (yıkanmış)
- ½ bardak fesleğen yaprağı (yıkanmış ve parçalara ayrılmış)
Hazırlanışı :
1. Balzamik sirkesi ve zeytinyağını karıştırın.
2. Sosta kullanacağınız çilekleri püre haline getirin
ve elekten geçirdikten sonra zeytinyağı-balzamik karışmına katıp, karıştırmaya
devam edin.
3. Dilediğiniz kadar tane karabiber ekleyin.
4. Sonra salata için, makarnayı, çilekleri,
mozarellaları ve ıspanakları büyük bir kasede salata sosu ile karıştırın ve 10
dakika beklettikten sonra servis tabağına alın.
5. En tepeye fesleğen yapraklarını koyun.
Büyük
karidesli makarna
Malzemeler:
- ½ kg. pişmiş linguine makarna
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çimdik pulbiber
- 4 diş doğranmış sarımsak
- ½ kg. karides, kabuğu çıkartılmış ve temizlenmiş
- ¼ bardak beyaz şarap
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
Hazırlanışı:
1. Makarnanızı paketinde yazdığı şekilde pişirin.
2. Zeytinyağını ısıtın ve tereyağını orta ateşte
eritin.
3. Sarımsak ve pulbiberi ekleyerek 1 dakika kadar yağ
ile soteleyin.
4. Daha sonra karidesleri ekleyerek 1-3 dakika kadar
(pişene kadar) sotleyin.
5. Karidesleri tavadan alın ve limon ve beyaz şarabı
tavaya ekleyerek kaynamaya bırakın.
6. Sıvının yarısı buharlaşana kadar (3-5 dakika) içten
içe kaynatın.
7. Tereyağını ekleyin ve erimesini bekledikten sonra
ocağın altını kapatın.
8. Karidesleri, makarna ve maydanozu ekleyin ve
servise hazırsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder