26 Ocak 2019 Cumartesi

makarna


Vejeteryan peynirli makarna
Peynir kullanmayacak kadar sıkı bir vejeteryansanız bu makarna tam size göre!
Malzemeler:
  • 1 paket makarna
  • 1 bardak su
  • 1 adet orta boy, soyulmuş ve doğranmış, patates
  • ½ doğranmış sarı soğan
  • ½ bardak hindistan cevizi sütü (dilerseniz soya sütü de kullanabilirsiniz)
  • ¾ bardak çiğ kaju
  • 1 adet küçük limonun suyu
  • 1 diş doğranmış sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı besinsel maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı Dijon hardalı ya da hardal tozu
  • Biraz acı biber
  • ½ çay kaşığı paprika biber
  • ½ çay kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. Eğer fırında yapacaksanız, fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın.
2. Küçük bir fırın tepsisini yağladıktan sonra aşağıdaki tarife göre hazırladığınız makarnayı tepsiye koyun. Eğer yemeği fırında yapacaksanız, makarnanızı önceden haşlamayı unutmayın.
3. Küçük bir tencerede 1 bardak su, patates ve soğanları kaynatın. Daha sonra ısıyı azaltın ve 12 dakika kadar içten içe kaynatın. Bir yandan da makarnanızı pişirebilirsiniz.
4. Kalan malzemeleri güçlü bir blendıra koyun ve patates ve soğanlar da piştikten sonra onları da, içinde piştikleri suyuyla birlikte, blendıra ekleyin. Karışım iyice kremsi olana kadar blendırdan geçirin.
5. Karışımı, makarnanın üzerine dökün ve makarnayla iyice karıştırın. Dilerseniz üstüne galeta unu da serpiştirebilirsiniz.
6. Daha sonra makarnanızın üzerini folyo ile kapatın ve 20 dakika boyunca fırında pişirin.
7. Sonra folyoyu çıkartın ve 5 dakika kadar da folyosuz pişirin. Son olarak fırından çıkartın, hafifçe soğuduktan sonra servise hazır.

Taze pancarlı makarna
Pancarlı makarnanın en çekici yanı emin olun ki makarnanızın rengi olacak. Özellikle de mor rengini seviyorsanız!
Malzemeler:
  • 2 adet ¼ bardak un (gerekirse biraz daha fazla ekleyebilirsiniz)
  • 2 adet yumurta
  • 1 çimdik tuz
  • ¼ bardak kavrulmuş pancar püresi
Kavrulmuş pancar püresi için:
  • 1 adet büyük boy pancar
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Pancar püresi hazırlanışı:
1. Fırını önceden 190 derecede ısıtın.
2. Pancarınızın üzerini zeytinyağı ile kaplayın ve alüminyum folyoya sarıp, 1 saat kadar ya da pancar çatalla bastırınca yumuşak oluncaya kadar fırında pişirin.
3. Daha sonra pancarı soğutun ve blendıra koyup, içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı da ekledikten sonra, iyice blendırdan geçirin ve püre elde edin. Eğer karışım çok koyu bir kıvama sahip olduysa biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Makarnanın hazırlanışı:
1. Mikserinize ununuzu koyun ve ortasında bir çukur açıp bu çukura yumurtaları kırın.
2. Daha sonra tuz ekleyin ve düşük hızda bu karışımı karıştırın.
3. Karışıma pancar püresini ekleyin ve iyice top şekline gelene kadar karıştırın.
4. Arada bir, gerekirse, kasenizin etrafına bulaşan hamuru alın ve hamur iyice top şekline gelene kadar devam edin. Eğer karışımınız fazla suluysa un, fazla katıysa pancar püresi ekleyin.
5. Hamur yapışkanlığını bırakana kadar karıştırmaya devam edin.
6. Hamurunuzu plastik bir folyo ile kaplayın ve buzdolabına koyduktan sonra en az 30 dakika dinlendirin.
7. Daha sonra hamurunuzu buzdolabından alın ve 4 eşit parçaya bölün. Hamurları parça parça düzleştirin ve dilediğiniz makarna şeklinde kesin.
8. Kestiğiniz makarnaları 5 dakika kadar bir yere asarak kurutun.
9. Taze makarnanızı pişirirken bolca tuz atılmış kaynayan suyunuzu kullanın ve al dente kıvamına gelene kadar (2-3 dakika) pişirin.
10. Daha sonra makarnanıza istediğiniz sosu ekleyin.

Soğutulmuş çilekli makarna salatası
Malzemeler:
Balzamik sos için:
  • 1 bardak (250 ml.) iyi kalite zeytinyağı
  • 1/3 bardak (85 ml.) yıllanmış balzamik sirke
  • 1/3 x 250 gr. çilek (yıkanmış ve kabukları alınmış)
  • Tane kara biber
Salata için:
  • 2 bardak pişmiş penne makarna (soğutulmuş)
  • 2/3 x 250 gr. kabuğu alınmış, yıkanmış ve dilimlenmiş çilek
  • 4 adet büyük mozarella (parçalara ayrılmış)
  • 2 bardak bebek ıspanak yaprakları (yıkanmış)
  • ½ bardak fesleğen yaprağı (yıkanmış ve parçalara ayrılmış)
Hazırlanışı :
1. Balzamik sirkesi ve zeytinyağını karıştırın.
2. Sosta kullanacağınız çilekleri püre haline getirin ve elekten geçirdikten sonra zeytinyağı-balzamik karışmına katıp, karıştırmaya devam edin.
3. Dilediğiniz kadar tane karabiber ekleyin.
4. Sonra salata için, makarnayı, çilekleri, mozarellaları ve ıspanakları büyük bir kasede salata sosu ile karıştırın ve 10 dakika beklettikten sonra servis tabağına alın.
5. En tepeye fesleğen yapraklarını koyun.

Büyük karidesli makarna
Malzemeler:
  • ½ kg. pişmiş linguine makarna
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çimdik pulbiber
  • 4 diş doğranmış sarımsak
  • ½ kg. karides, kabuğu çıkartılmış ve temizlenmiş
  • ¼ bardak beyaz şarap
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
Hazırlanışı:
1. Makarnanızı paketinde yazdığı şekilde pişirin.
2. Zeytinyağını ısıtın ve tereyağını orta ateşte eritin.
3. Sarımsak ve pulbiberi ekleyerek 1 dakika kadar yağ ile soteleyin.
4. Daha sonra karidesleri ekleyerek 1-3 dakika kadar (pişene kadar) sotleyin.
5. Karidesleri tavadan alın ve limon ve beyaz şarabı tavaya ekleyerek kaynamaya bırakın.
6. Sıvının yarısı buharlaşana kadar (3-5 dakika) içten içe kaynatın.
7. Tereyağını ekleyin ve erimesini bekledikten sonra ocağın altını kapatın.
8. Karidesleri, makarna ve maydanozu ekleyin ve servise hazırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder