26 Ocak 2019 Cumartesi

C Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar ve Nelerde Bulunur?


Askorbatik asit olarak bilinen suda eriyen C vitamini bazı meyvelerin içerisinde bulunmaktadır. C vitamini vücut içerisinde antioksidan olarak görev yapar ve serbest radikaller tarafından gelecek zarara karsı hücreleri korur. Serbest radikaller vücudumuz tarafından yediğimiz yemeği enerjiye çevirirken ortaya çıkar. Kişiler başka sebeplerden de serbest radikallere mağrur kalabilirler, sigara kullanımı, hava kirliliği, güneşten gelen ultraviyole ışınlar vb.
Vücudun kollajene, yaraların iyileşmesinde gerekli olan proteinin yapabilmesi için C vitaminine ihtiyacı vardır. Ayrıca C vitamini bitki bazlı yiyeceklerdeki demirin emilimine yardımcı olur ve vücudun bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayarak vücudun hastalıklardan korunmasını sağlar.

 C Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Sebze ve meyveler C vitamini için en iyi kaynaktır. C vitaminini aşağıda belirttiğimiz yiyeceklerden temin edebilirisiniz.
  • Narenciyeler (portakal, mandalina, greyfurt) ve narenciyelerden sıkılmış meyve suları, ayriyeten kırmızı ve yeşil biber, kivide de yüksek oranda C vitamini bulunmaktadır.
  • Diğer– brokoli, çilek, kavun, fırında pişirilmiş patates ve domates – gibi meyve ve sebzelerde de C vitamini bulunur.
  • C vitamini takviye edilmiş bazı yemek ve içecekler. Urunu C vitamini eklenip eklenmediğini anlamak için urun etiketine bakiniz.
C vitaminli ürünler uzun sure dolapta kalma veya pişirilme ile içeriklerindeki C vitaminini kaybedebilirler. Buharda pişirme veya mikrodalgaya koyma da C vitaminini düşürebilir. Neyse ki C vitamini ihtiva eden çoğu yiyecekler çiğ şekilde yenmektedir.

Hangi Çeşit C Vitamini Diyet Takviyeleri Mevcut Bulunmaktadır?
Çoğu multivitamin C vitamini ihtiva etmektedir. C vitamini ayrıca tek başına diyet takviyesi veya diğer besinlerin karışımı ile mevcuttur. C vitamini diyet takviyesi olarak genellikle askorbik asit formunda, fakat bazı takviyeler farklı formlarda bulunmaktadır, sodyum askorbik, kalsiyum askorbik, mineral askorbik ve bioflovonoidli askorbik gibi. Araştırmalara göre herhangi bir formun diğerinden daha iyi olduğuna dahil her hangi bir bulguya ulaşılmamıştır.
Yeteri Kadar C Vitamini Alıyor muyuz?
ABD’de çoğunluk yiyecek ve içeceklerden yeteri kadar C vitamini almaktadır. Buna rağmen bazı gruplar diğerlerine göre daha az C vitamini almaktadırlar:
  • Sigara kullananlar veya sigara dumanına maruz kalanlar, çünkü sigara ile vücut hücreleri sabit radikaller tarafından oluşan haşiri tamir edebilmek için daha fazla C vitaminine ihtiyaç duymaktadır.
  • Kaynatılmış veya koyulaştırılmış süt içenler, çünkü inek sütünde çok az miktarda C vitamini vardır ve kaynatma bu vitamini ortadan kaldırır. İnek sütü 1 yaşın altındaki bebekler için önerilmemektedir. Anne sütü ve bebek formülü yeteri kadar C vitamini içermektedir.
  • Limitli çeşitlilikte yemek yiyen bireyler.
Malabsorbsion, kanser, hemodiyaliz gerektiren böbrek hastalıkları gibi ölümcül sağlık koşulları olanlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder