Askorbatik asit olarak bilinen suda eriyen C vitamini
bazı meyvelerin içerisinde bulunmaktadır. C vitamini vücut içerisinde antioksidan
olarak görev yapar ve serbest radikaller tarafından gelecek zarara karsı
hücreleri korur. Serbest radikaller vücudumuz tarafından yediğimiz yemeği
enerjiye çevirirken ortaya çıkar. Kişiler başka sebeplerden de serbest
radikallere mağrur kalabilirler, sigara kullanımı, hava kirliliği, güneşten
gelen ultraviyole ışınlar vb.
Vücudun kollajene, yaraların iyileşmesinde gerekli
olan proteinin yapabilmesi için C vitaminine ihtiyacı vardır. Ayrıca C vitamini
bitki bazlı yiyeceklerdeki demirin emilimine yardımcı olur ve vücudun
bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayarak vücudun
hastalıklardan korunmasını sağlar.
C Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Sebze ve meyveler C vitamini için en iyi kaynaktır. C
vitaminini aşağıda belirttiğimiz yiyeceklerden temin edebilirisiniz.
- Narenciyeler (portakal, mandalina, greyfurt) ve narenciyelerden sıkılmış meyve suları, ayriyeten kırmızı ve yeşil biber, kivide de yüksek oranda C vitamini bulunmaktadır.
- Diğer– brokoli, çilek, kavun, fırında pişirilmiş patates ve domates – gibi meyve ve sebzelerde de C vitamini bulunur.
- C vitamini takviye edilmiş bazı yemek ve içecekler. Urunu C vitamini eklenip eklenmediğini anlamak için urun etiketine bakiniz.
C vitaminli ürünler uzun sure dolapta kalma veya
pişirilme ile içeriklerindeki C vitaminini kaybedebilirler. Buharda pişirme
veya mikrodalgaya koyma da C vitaminini düşürebilir. Neyse ki C vitamini ihtiva
eden çoğu yiyecekler çiğ şekilde yenmektedir.
Hangi Çeşit
C Vitamini Diyet Takviyeleri Mevcut Bulunmaktadır?
Çoğu multivitamin C vitamini ihtiva etmektedir. C
vitamini ayrıca tek başına diyet takviyesi veya diğer besinlerin karışımı ile
mevcuttur. C vitamini diyet takviyesi olarak genellikle askorbik asit formunda,
fakat bazı takviyeler farklı formlarda bulunmaktadır, sodyum askorbik, kalsiyum
askorbik, mineral askorbik ve bioflovonoidli askorbik gibi. Araştırmalara göre
herhangi bir formun diğerinden daha iyi olduğuna dahil her hangi bir bulguya
ulaşılmamıştır.
Yeteri Kadar
C Vitamini Alıyor muyuz?
ABD’de çoğunluk yiyecek ve içeceklerden yeteri kadar C
vitamini almaktadır. Buna rağmen bazı gruplar diğerlerine göre daha az C
vitamini almaktadırlar:
- Sigara kullananlar veya sigara dumanına maruz kalanlar, çünkü sigara ile vücut hücreleri sabit radikaller tarafından oluşan haşiri tamir edebilmek için daha fazla C vitaminine ihtiyaç duymaktadır.
- Kaynatılmış veya koyulaştırılmış süt içenler, çünkü inek sütünde çok az miktarda C vitamini vardır ve kaynatma bu vitamini ortadan kaldırır. İnek sütü 1 yaşın altındaki bebekler için önerilmemektedir. Anne sütü ve bebek formülü yeteri kadar C vitamini içermektedir.
- Limitli çeşitlilikte yemek yiyen bireyler.
Malabsorbsion, kanser, hemodiyaliz gerektiren böbrek hastalıkları gibi
ölümcül sağlık koşulları olanlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder