Balın, gizli besleyici değerler ve tıbbi değerleri
içerdiği yüzyıllardır bilinmektedir. Likit altın olarak bilinen bal,
anti-bakteriyel ve anti-mantar özelliklerine sahip, en sağlıklı doğal
besinlerden biridir. Balın süper güçleri, bir çok hastalığın tedavisinde
kullanılmaktadır. Balın doğal şekerli tadının miktarı, balın çesidine göre de
değişiklik göstermektedir. Balın en yaygın tüketim çeşidi pastörize olmamış bir
şekilde tüketilenidir ve filtre ediliş şekline göre raf ömrü çeşitlilik
göstermektedir.
Besin değerleri açısından balın özelliklerine
değinecek olursak. Bir yemek kaşığı bal sadece 64 kalori değerindedir. Ayrıca
içerisinde yağ, kolesterol ve sodyum bulunmamaktadır. İçeriği ise yüzde 80
karbonhidrat, yüzde 18 su ve geriye kalan yüzde 2’lik kısım da vitaminler,
mineraller ve amino asitlerden meydana gelmektedir.
Bal doğal bir tatlandırıcı içerir, ayrıca bebekler
için zararlı etkiler verebilir. Bunun sebebi de kir ve tozun bala bulaşabilme
ihtimalinin olmasıdır. Böylece bebeklere bu kir ve tozdan bakteri bulaşır ve
zararlı toksinler vücuda bulaşıp çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
Olabileceği zararlı hastalıklar kas zayıflığı ve nefes problemleridir. Bu
yüzden bebekleriniz 12 aylık olana kadar bal takviyesi vermeyiniz.
Balın doğal tadından dolayı harika bir tadı vardır.
Tatlılarınız için tatlandırıcı olarak dahi kullanabilirsiniz. Böylece genel
itibari ile balın genel özelliklerinden bahsetmiş olduk. Şimdi de konu
başlıkları altında balın yararlarına ait bilgilere ulaşabileceksiniz. Balın
yararlarının ardından fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden
bahsedip, balın besin değerlerine ait bir tabloyu siz okurlarımız ile paylaşıp
yazımızı noktalayacağız.
1.Enerji
Bal, vücudunuz için doğal bir enerji kaynağı görevi
görmektedir. Bir çorba kaşığı bal tam olarak 17 gram karbonhidrat içermektedir.
Bu doğal işlenmemiş şeker, fruktoz ve glukozdan oluşup, direk olarak kanınıza
karışacak ve hızlı bir şekilde enerji kazanmanızı sağlayacaktır. Kanınızda
hızlı bir şekilde yükselen şeker miktarı vücut geliştirme ve spor yapanların
enerji ihtiyacınızı en verimli şekilde karşılayacak ve dayanıklılığı
arttıracaktır. Eğer hedefiniz belirli bir miktar kas kütlesi elde etmek ise, bu
hedefe ulaşmak için yapmanız gereken sabah aç karnına egzersiz yapmaktır. Bu
durum sadece kanınızda ki şeker en düşük seviyedeyken gerçekleşmektedir.
2.Hafıza
Balın tatlı nektarı antioksidan bakımından zengin bir
içeriğe sahiptir. Bu da hücresel hasarınızı ve beyinde bulunan hasarı önler.
Bir araştırmaya göre menopoz sonrası bayanların günlük olarak bir çorba kaşığı
bal tüketmesi, hormonları düzene sokan bir etki yapar ve hafızalarını
geliştirir. 4 aylık bir süreçte her gün düzenli olarak 20 gram bal tüketen
bayanların kısa süreli hafızalarının, çeşitli hormonsal haplar alan bayanlara
göre daha gelişmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca balın faydaları arasında
beyin kabiliyetlerini geliştirmek, bunu da daha fazla kalsiyumu absorbe ederek
yani emerek sağlamaktadır. Beyinin düşünme ve karar verme kabiliyetlerini
kalsiyum emilimi sağlamaktadır. Bu görevi daha iyi sağlamak ve yerine getirmek
için bal tüketimine önem göstermeliyiz. Böylece beyine giden kalsiyum miktarı
artacaktır.
3.Alerji
Balın iltihap kesici ve öksürük önleyici etkisi belli
bir inanışa yol açmıştır. Bu da sezonsal olarak gerçekleşen alerjik
reaksiyonları engellemesidir. Ayrıca yaygın bir teoriye göre bal, bir aşı
görevi de görmektedir. Düşük miktarda polen içermektedir. Polen alerjisi olan
insanlar için bu alerjiyi tetikleyici bir etki yapmaktadır. Defalarca bu etkiye
kalmanız durumunda, bu az miktardaki polen takviyesini vücudunuz özümseyecek ve
polene karşı daha az toleransa sahip olup, polen alerjinizi yenmek için balı
kullanabilirsiniz.
4.Uyku
Uykusuz geceler geçiren insanların, bal takviyesi ile
deliksiz bir uykuya sahip olabileceği gerçeğini biliyor muydunuz? Şekere benzer
bir şekilde, bal kanınızda bulunan insülin seviyesini yükseltir ve seratonin
maddesini serbest bırakır. Seratonin de uyku halini ve mutluluğu arttıran bir
nörotransmitter maddedir. Vücut bu serbest kalan seratonini, melatonine
dönüştürür. Melatonin de uyku kalitesini ve uzunluğunu arttırıcı etkiler yapan
bir kimyasal bileşiktir. Ek olarak bal, bol miktarda aminoasit bulundurmakta,
buna örnek olarak hindi ile alakalı olan tryptophan amino asidi de sayılabilir.
Bal sayesinde sürekli düzenli olarak artan insülin miktarı, trytophanın
beyninize daha çok miktarda giriş yapmasını sağlayacaktır. Tryptophan,
seratonini melatonine çevirir. Melatonin de daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi
uyku kalitenizi arttırıcı bir etki yapacaktır.
5.Yaralar ve
Yanmalar
Bal vücut içerisinde ve dışarısında doğal bir bir
antibiyotik etkisi göstermektedir. Bu da yaralar ve yanmalar için çeşitli
tedavilerde kullanılmaktadır. Yaralarından dolayı acı çeken bir hastaya
uygulanan tropik bir bal tedavisi ile yaralarında ve yanıklarında bulunan acılar
giderilmiş ve iyileştirme süreci bu şekilde gerçekleştirilmiştir.
6.Vücut
Direnci
Balın pek çok faydalarından biri de sizlerin güçlü bir
vücut direncine sahip olmanızı sağlamaktır. Balın antioksidan ve
anti-bakteriyel etkileri sindirim sisteminizin daha faal ve işler bir şekilde
çalışmasını, hastalıklar ile daha iyi savaşabilmenizi ve böylece daha sağlıklı
kalabilmenizi sağlar. Daha sağlıklı olabilmek için vücudunuzda ki toksinlerden
arınmalı ve toksinlerin bu zararlı etkisinden kurtulmalısınız. Bunun için her
gün bir kaşık balınıza birazda limon sıkınız ve bunları bir çay bardağında ılık
su katarak bir karışım oluşturunuz. Düzenli olarak bu karışımı tüketmeniz daha
sağlıklı birer birey olmanızı sağlayacaktır.
7.Kanser
Balın etkileri arasında kanseri engellemesi de yer
almaktadır. Kansere sebep olan serbest radikaller, belirli faktörlere maruz
kalması sonucu harekete geçer ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlarlar. Bu
büyüme tümör oluşumunu sağlamakta ve bu durum kansere sebebiyet vermektedir.
Serbest radikaller ile savaşmak için de bol miktarda antioksidan almanız
gerekmektedir. Almış olduğunuz antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı
etkilerini ortadan kaldıracaktır. Balın kanserojen maddeleri önleyici etkisi ve
tümör oluşumunu durdurucu etkileri bulunmaktadır. Bu da tümör ve kanser
önlemede balın bu önemli görevini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Balın genel olarak en etkili olduğu durumlardan
bahsetmiş bulunmaktayız. Şimdi de balın dolaylı olarak faydalı olduğu
durumlardan bahsetmek istiyorum. Midesel düzensizliği ve ülseri indirger yani
etkilerini azaltır. Anti bakteriyel ve anti mantarsal etkilere sahip olan bal,
bu etkileri arıların bal yapımı esnasında hidrojen peroksit enzimini ilave
etmeleri sonucu oluşmaktadır. Ayrıca balın enerji verici özelliği ile atletik
bir yapıya sahip olabilirsiniz. Bunu da glikojen seviyenizin artması sayesinde
gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi de balın aşırı tüketim durumlarında oluşabilecek
yan etkilerden bahsetmek istiyorum.
Fazla Bal
Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Bal her ne kadar doğal bir gıda olsa dahi fazla
tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkiler de mevcuttur. İlk olarak daha
önce de bahsettiğimiz gibi bebeklerde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Arılar
tarafından üretilen bal, bu üretim sürecinde toz ve pisliğe maruz kalabilir. Bu
yüzden yeni doğan bebeklere yedirilmesi sakıncalıdır. En azından 12 aylık süreç
içerisinde bebeklerin tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca balın aşırı
tüketilmesinin bir zararı da içerisindeki şeker miktarıdır. Doğal aromatik bir tatlandırıcı
ya sahip olsa da, aşırı miktarda tüketimi kilo almanıza sebebiyet verebilir.
Ayrıca balınızı yüksek sıcaklıklara ulaştırıp tüketmeyiniz. Çünkü yapısı gereği
42 derece üzerine çıkarılan bal yapıştırıcı kıvamına gelmektedir. Bu kıvama
gelen balın tüketilmesi de sağlığınız için zararlıdır. Çünkü vücuttan atılması
çok zor bir hale gelmektedir. Son olarak da sahte bal tüketimi konusunda
dikkatli olunuz. Piyasa da bulunan yapay tatlandırıcıdan meydana gelen
ballardan uzak durunuz.
Konu olarak balın faydaları ve fazla tüketilmesi
durumunda meydana gelebilecek zararlar hakkında geniş bir bilgi vermiş olduk.
Şimdi de son olarak balın besin değerlerine ait bir tabloyu siz okurlarımız ile
paylaşıp yazımızı sonlandıracağız. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler ışığında
sizlere balın önemini daha iyi bir şekilde anlatabilmişizdir.
Balın Besin
Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
- Kalori (kcal) 304
- Toplam yağ 0 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 4 mg
- Potasyum 52 mg
- Karbonhidrat 82 g
- Diyet lifi 0,2 g
- Şeker 82 g
- Protein 0,3 g
- A vitamini 0 IU
- C vitamini 0,5 mg
- Kalsiyum 6 mg
- Demir 0,4 mg
- D vitamini 0 IU
- Piridoksin 0 mg
- B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 2 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder