17 Nisan 2019 Çarşamba

balın faydaları


Balın, gizli besleyici değerler ve tıbbi değerleri içerdiği yüzyıllardır bilinmektedir. Likit altın olarak bilinen bal, anti-bakteriyel ve anti-mantar özelliklerine sahip, en sağlıklı doğal besinlerden biridir. Balın süper güçleri, bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Balın doğal şekerli tadının miktarı, balın çesidine göre de değişiklik göstermektedir. Balın en yaygın tüketim çeşidi pastörize olmamış bir şekilde tüketilenidir ve filtre ediliş şekline göre raf ömrü çeşitlilik göstermektedir.
Besin değerleri açısından balın özelliklerine değinecek olursak. Bir yemek kaşığı bal sadece 64 kalori değerindedir. Ayrıca içerisinde yağ, kolesterol ve sodyum bulunmamaktadır. İçeriği ise yüzde 80 karbonhidrat, yüzde 18 su ve geriye kalan yüzde 2’lik kısım da vitaminler, mineraller ve amino asitlerden meydana gelmektedir.
Bal doğal bir tatlandırıcı içerir, ayrıca bebekler için zararlı etkiler verebilir. Bunun sebebi de kir ve tozun bala bulaşabilme ihtimalinin olmasıdır. Böylece bebeklere bu kir ve tozdan bakteri bulaşır ve zararlı toksinler vücuda bulaşıp çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Olabileceği zararlı hastalıklar kas zayıflığı ve nefes problemleridir. Bu yüzden bebekleriniz 12 aylık olana kadar bal takviyesi vermeyiniz.
Balın doğal tadından dolayı harika bir tadı vardır. Tatlılarınız için tatlandırıcı olarak dahi kullanabilirsiniz. Böylece genel itibari ile balın genel özelliklerinden bahsetmiş olduk. Şimdi de konu başlıkları altında balın yararlarına ait bilgilere ulaşabileceksiniz. Balın yararlarının ardından fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedip, balın besin değerlerine ait bir tabloyu siz okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
1.Enerji
Bal, vücudunuz için doğal bir enerji kaynağı görevi görmektedir. Bir çorba kaşığı bal tam olarak 17 gram karbonhidrat içermektedir. Bu doğal işlenmemiş şeker, fruktoz ve glukozdan oluşup, direk olarak kanınıza karışacak ve hızlı bir şekilde enerji kazanmanızı sağlayacaktır. Kanınızda hızlı bir şekilde yükselen şeker miktarı vücut geliştirme ve spor yapanların enerji ihtiyacınızı en verimli şekilde karşılayacak ve dayanıklılığı arttıracaktır. Eğer hedefiniz belirli bir miktar kas kütlesi elde etmek ise, bu hedefe ulaşmak için yapmanız gereken sabah aç karnına egzersiz yapmaktır. Bu durum sadece kanınızda ki şeker en düşük seviyedeyken gerçekleşmektedir.
2.Hafıza
Balın tatlı nektarı antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu da hücresel hasarınızı ve beyinde bulunan hasarı önler. Bir araştırmaya göre menopoz sonrası bayanların günlük olarak bir çorba kaşığı bal tüketmesi, hormonları düzene sokan bir etki yapar ve hafızalarını geliştirir. 4 aylık bir süreçte her gün düzenli olarak 20 gram bal tüketen bayanların kısa süreli hafızalarının, çeşitli hormonsal haplar alan bayanlara göre daha gelişmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca balın faydaları arasında beyin kabiliyetlerini geliştirmek, bunu da daha fazla kalsiyumu absorbe ederek yani emerek sağlamaktadır. Beyinin düşünme ve karar verme kabiliyetlerini kalsiyum emilimi sağlamaktadır. Bu görevi daha iyi sağlamak ve yerine getirmek için bal tüketimine önem göstermeliyiz. Böylece beyine giden kalsiyum miktarı artacaktır.
3.Alerji
Balın iltihap kesici ve öksürük önleyici etkisi belli bir inanışa yol açmıştır. Bu da sezonsal olarak gerçekleşen alerjik reaksiyonları engellemesidir. Ayrıca yaygın bir teoriye göre bal, bir aşı görevi de görmektedir. Düşük miktarda polen içermektedir. Polen alerjisi olan insanlar için bu alerjiyi tetikleyici bir etki yapmaktadır. Defalarca bu etkiye kalmanız durumunda, bu az miktardaki polen takviyesini vücudunuz özümseyecek ve polene karşı daha az toleransa sahip olup, polen alerjinizi yenmek için balı kullanabilirsiniz.
4.Uyku
Uykusuz geceler geçiren insanların, bal takviyesi ile deliksiz bir uykuya sahip olabileceği gerçeğini biliyor muydunuz? Şekere benzer bir şekilde, bal kanınızda bulunan insülin seviyesini yükseltir ve seratonin maddesini serbest bırakır. Seratonin de uyku halini ve mutluluğu arttıran bir nörotransmitter maddedir. Vücut bu serbest kalan seratonini, melatonine dönüştürür. Melatonin de uyku kalitesini ve uzunluğunu arttırıcı etkiler yapan bir kimyasal bileşiktir. Ek olarak bal, bol miktarda aminoasit bulundurmakta, buna örnek olarak hindi ile alakalı olan tryptophan amino asidi de sayılabilir. Bal sayesinde sürekli düzenli olarak artan insülin miktarı, trytophanın beyninize daha çok miktarda giriş yapmasını sağlayacaktır. Tryptophan, seratonini melatonine çevirir. Melatonin de daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi uyku kalitenizi arttırıcı bir etki yapacaktır.
5.Yaralar ve Yanmalar
Bal vücut içerisinde ve dışarısında doğal bir bir antibiyotik etkisi göstermektedir. Bu da yaralar ve yanmalar için çeşitli tedavilerde kullanılmaktadır. Yaralarından dolayı acı çeken bir hastaya uygulanan tropik bir bal tedavisi ile yaralarında ve yanıklarında bulunan acılar giderilmiş ve iyileştirme süreci bu şekilde gerçekleştirilmiştir.
6.Vücut Direnci
Balın pek çok faydalarından biri de sizlerin güçlü bir vücut direncine sahip olmanızı sağlamaktır. Balın antioksidan ve anti-bakteriyel etkileri sindirim sisteminizin daha faal ve işler bir şekilde çalışmasını, hastalıklar ile daha iyi savaşabilmenizi ve böylece daha sağlıklı kalabilmenizi sağlar. Daha sağlıklı olabilmek için vücudunuzda ki toksinlerden arınmalı ve toksinlerin bu zararlı etkisinden kurtulmalısınız. Bunun için her gün bir kaşık balınıza birazda limon sıkınız ve bunları bir çay bardağında ılık su katarak bir karışım oluşturunuz. Düzenli olarak bu karışımı tüketmeniz daha sağlıklı birer birey olmanızı sağlayacaktır.
7.Kanser
Balın etkileri arasında kanseri engellemesi de yer almaktadır. Kansere sebep olan serbest radikaller, belirli faktörlere maruz kalması sonucu harekete geçer ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlarlar. Bu büyüme tümör oluşumunu sağlamakta ve bu durum kansere sebebiyet vermektedir. Serbest radikaller ile savaşmak için de bol miktarda antioksidan almanız gerekmektedir. Almış olduğunuz antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldıracaktır. Balın kanserojen maddeleri önleyici etkisi ve tümör oluşumunu durdurucu etkileri bulunmaktadır. Bu da tümör ve kanser önlemede balın bu önemli görevini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Balın genel olarak en etkili olduğu durumlardan bahsetmiş bulunmaktayız. Şimdi de balın dolaylı olarak faydalı olduğu durumlardan bahsetmek istiyorum. Midesel düzensizliği ve ülseri indirger yani etkilerini azaltır. Anti bakteriyel ve anti mantarsal etkilere sahip olan bal, bu etkileri arıların bal yapımı esnasında hidrojen peroksit enzimini ilave etmeleri sonucu oluşmaktadır. Ayrıca balın enerji verici özelliği ile atletik bir yapıya sahip olabilirsiniz. Bunu da glikojen seviyenizin artması sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi de balın aşırı tüketim durumlarında oluşabilecek yan etkilerden bahsetmek istiyorum.
Fazla Bal Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Bal her ne kadar doğal bir gıda olsa dahi fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkiler de mevcuttur. İlk olarak daha önce de bahsettiğimiz gibi bebeklerde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Arılar tarafından üretilen bal, bu üretim sürecinde toz ve pisliğe maruz kalabilir. Bu yüzden yeni doğan bebeklere yedirilmesi sakıncalıdır. En azından 12 aylık süreç içerisinde bebeklerin tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca balın aşırı tüketilmesinin bir zararı da içerisindeki şeker miktarıdır. Doğal aromatik bir tatlandırıcı ya sahip olsa da, aşırı miktarda tüketimi kilo almanıza sebebiyet verebilir. Ayrıca balınızı yüksek sıcaklıklara ulaştırıp tüketmeyiniz. Çünkü yapısı gereği 42 derece üzerine çıkarılan bal yapıştırıcı kıvamına gelmektedir. Bu kıvama gelen balın tüketilmesi de sağlığınız için zararlıdır. Çünkü vücuttan atılması çok zor bir hale gelmektedir. Son olarak da sahte bal tüketimi konusunda dikkatli olunuz. Piyasa da bulunan yapay tatlandırıcıdan meydana gelen ballardan uzak durunuz.
Konu olarak balın faydaları ve fazla tüketilmesi durumunda meydana gelebilecek zararlar hakkında geniş bir bilgi vermiş olduk. Şimdi de son olarak balın besin değerlerine ait bir tabloyu siz okurlarımız ile paylaşıp yazımızı sonlandıracağız. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler ışığında sizlere balın önemini daha iyi bir şekilde anlatabilmişizdir.
Balın Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal) 304
  • Toplam yağ 0 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 4 mg
  • Potasyum 52 mg
  • Karbonhidrat 82 g
  • Diyet lifi 0,2 g
  • Şeker 82 g
  • Protein 0,3 g
  • A vitamini 0 IU
  • C vitamini 0,5 mg
  • Kalsiyum 6 mg
  • Demir 0,4 mg
  • D vitamini 0 IU
  • Piridoksin 0 mg
  • B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 2 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder