26 Nisan 2019 Cuma

Ev Yapımı Yaban Mersini Reçeli


Tüm dünyada ve özellikle ülkemizde en çok tüketilen kahvaltılıklar arasında reçel bulunur. Reçel ham maddesi doğal meyvelerden oluşan bir çeşit sostur. Kahvaltıda ekmeğe veya krepe sürülerek, pasta veya kurabiyelere eklenerek, bazı meyve salatalarında sos olarak kullanılarak ve de çeşitli içeceklerde tatlandırıcı olarak reçel kullanılıyor. Reçel birçok meyveden yapılıyor.
Aklınıza gelebilecek hemen hemen her meyvenin reçeli yapılmıştır. Şaşırtıcı olan ise meyve dışında kalan bazı ürünlerin de reçelinin yapılıyor olması. Hangi meyvenin ve sebzenin reçelini yapmak isterseniz mevsimde alıp birkaç şey ekleyerek hazırlayacağınız reçeli belli bir süre beklettikten sonra sofranıza buyur edebilirsiniz.
Reçeli oluşturan malzemelerin piyasada kolay bulunuşu reçeli evde de yapılan ürünler statüsüne kavuşturmuştur. İstediğiniz meyve, biraz toz şeker, yeterince su ve limon suyu eklenerek çok kolay bir biçimde reçel yapabilirsiniz. Bizler sizlere bu yazıda yaban mersini reçelinden bahsedeceğiz. Bildiğiniz gibi ülkemizde yaban mersini olarak adlandırılan ve mavi mor rengi ile yurt dışında ”blueberry” olarak isimlendirilen meyve insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Ev yapımı yaban mersini reçeli tarifi ve bu reçelin sağladığı faydaları sizler için paylaşalım.
Ev Yapımı Yaban Mersini Reçeli Nasıl Yapılır?
Bahçeden topladığınız doğal yaban mersini yahut marketlerden aldığınız yaban mersinini daha uzun süreli tüketmek için reçelini yapmak oldukça mantıklıdır. Hele de ev yapımı yaban mersini reçeli kahvaltı sofralarının baş tacı konumundadır. Sizin elinizden çıkma bir reçele hayır diyecek kimse çıkmayacaktır. Bu amaçla evde hali hazırda bulunan birkaç malzeme ile ev yapımı yaban mersini reçelini nasıl yapacağınız anlatalım.
Malzemeler
  • 1 kilo yaban mersini
  • 2 su bardağı su
  • 2 kilo beyaz veya esmer toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
  1. Yaban mersinini çöplerinden ayıklıyoruz.
  2. Ayıklanan yaban mersinlerini bol suda meyveleri ezmeyecek ve zarar vermeyecek şekilde yıkıyoruz.
  3. Yıkanan yaban mersinleri suyu süzülmek üzere bir süzgeçte bekletiyoruz.
  4. Daha sonra uygun bir tencere seçiyoruz ve ocağa koyuyoruz.
  5. Bu tencerenin içerisine yaban mersinlerini ekliyoruz.
  6. Eklediğimiz yaban mersinlerinin üzerine de şekeri ve suyu boca ediyoruz.
  7. Tencerenin altını hafif ateşte açıyoruz ve tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırıyoruz.
  8. Kaynayan malzemeye 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyerek, kısık ateşte 35- 40 dakika kaynatıyoruz.
  9. Kaynama bitince ocağın altını kapatıyoruz. İlk sıcaklığını atan reçeli kavanozlara ekliyoruz.
  10. Reçelin soğuduktan sonra kapağını sıkıca kapatıp ters çevirerek havasını alıyoruz ve buz dolabına yerleştiriyoruz.
Reçel buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra kıvamını alır ve yenmeye hazır olur. Doğru muhafaza edilen bir reçel buzdolabında 6 ay süre ile kalabilir. Daha uzun süre dolapta kalan, renginde kötüleşme ve tadında acılaşma olan reçelleri tüketmemeye özen gösterin.
Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?
Yaban mersini mavi mor renkli bir meyvedir. Fundagiller ailesine mensup olan bu meyve en fazla 20-25 cm büyür. Ana vatanı Kuzey Avrupa ve Amerika olan yaban mersini ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde yetişir. Çoğunlukla Temmuz ve Eylül aylarında hasadı yapılır. Yaban mersini kırmızı renkten mor renge kadar farklı renklerde bulunabilir. Vitamin açısından ise oldukça zengindir. Yaban mersini içeriğinde A, C vitaminleri ile yararlı şekerler, organik asitler, tanen, pektin ve mirtilin olarak adlandırılmakta olan bir boya maddesi ile meyveye rengini veren pro antosiyanidinler barındırır. Talebe bağlı olarak taze, kurutulmuş olarak tüketilirken, meyve çayı olarak da demlenerek içilebilir. Yaban mersini hem taze hali ile hem de reçel hali ile birçok fayda sağlıyor.
  • Yaban mersini tüm meyveler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip meyvedir.  Antioksidanlar hücre yenileyen ve vücutta bulunan zararlı maddeleri uzaklaştıran özelliğe sahiptiler. Düzenli yaban mersini tüketimi ile hücrelerinizi canlandırabilir ve yaşlanmanın etkilerini geciktirebilirsiniz.
  • Kan şekerini düzenleme özelliğine sahiptir. Özellikle Tip 2 diyabet hastalarının diyet listelerinden sıkça tüketilmesi gereken meyve olarak yer alır.
  • Yaban mersini doğal antibiyotiktir. Bu yüzden insan vücudunda bulunan zararlı organizmaları yok eder.
  • İdrar yollarını temizler. İdrar yolunda buluna E. coli bakterisi ile mücadele ederek idrar söktürülmesine yardımcı olur.
  • İçerisinde yüksek oranda ” antosiyanin” barındıran yaban mersini göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Görme kaybı yaşayan, astigmat, katarakt, göz kuruluğu, miyop veya hipermetrop gibi göz sorunları bulunan kişilerin sık sık yaban mersini tüketmesi önerilir.
  • Yaban mersini A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırır. Bu vitaminler her biri ayrı ayrı beyin sağlığı için çok faydalıdır. Yaban mersini beyindeki hücreleri koruyarak canlı kalmalarını sağlar. Alzheimer gibi beyinde oluşan sorunların önlenmesinde ve tedavisinde koruyucu özelliğe sahip olan yaban mersini aynı zamanda çocuklarda zeka gelişimine katkıda bulunur.
  • LDL kolesterol oranının düşürülmesinde yaban mersini oldukça etkilidir. İçeriğinde bulunan lifler ve antioksidanlar ile kötü kolesterolü düşürüp, kalp sağlığını korur.
  • Yine lif içeriğinin yüksek oluşundan dolayı yaban mersini sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlık ve bağırsak tembelliği problemleri yaşayan kişilerin yaban mersinini sıkça tüketmesi gerekir.
  • Yaban mersini pterostilben, ellagic asit gibi bileşenleri barındırır. Bu bileşenler insanları kansere karşı korur. Ayrıca C vitamini yönünden zengin olan yaban mersini kolon kanseri, rahim ve akciğer kanserine karşı faydalıdır.
  • Koyu renkli olan yaban mersinlerinin doğal antidepresan özelliğe sahip olduğu biliniyor. Yaban mersini enerji vererek metabolizmayı düzenlerken, sakinleştirici özelliği ile de anti depresan özelliği gösterir.
  • Regl döneminde tüketilen yaban mersini karın ağrısı ve rahim sancısını giderir.
  • Kanı temizler.
  • Kilo verilmesine yardımcı olur.
  • Mide sorunları ve ülseri önlemede etkilidir.
  • Varis ve basur sorunlarının oluşmasın engeller.
  • Yaban mersini içerdiği yoğun orandaki Potasyum nedeni ile ağız içi yaraları iyileştirirken, iltihaplı yaraların kurumasını sağlar.
  • Yaban mersini kalorisi düşük meyveler arasındadır.
  • Yaban mersini ayrıca sinir hücrelerini rahatlattığı için stres ile savaşmada etkilidir.
100 gram dondurulmamış, taze yaban mersini; 57 kalori iken 10 gram şeker ,1 gram protein içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder