4 Nisan 2019 Perşembe

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?


Hemen hemen herkes yorgunlukla mücadele etmektedir. Günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından birisi olan yorgunluk, herkesin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Yorgunluğunuzun altında kimi zaman başka bir sağlık sorunu bulunmaktadır. Kimi zaman ise kullanmakta olduğunuz ilaçların yan etkisi olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu kapsamda kişilerde yorgunluğun oluşmasında birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler kapsamında ise, yorgunluğunuzu yapacak olduğunuz basit yaşam değişiklikleri ile önleyebilirsiniz.
Yorgunluğun Nedenleri Nelerdir?
  • Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı bazı tahıllara karşı oluşan hassasiyet rahatsızlığıdır. Yorgunluk oluşmasında en önemli nedenler arasında yer alan çölyak hastalığı, aynı zamanda ishal, anemi ve kilo kaybı gibi hastalıklara da neden olmaktadır. Yapılacak olan kan testi ile çölyak hastalığının tanısı kolaylıkla konulabilmektedir.
  • Anemi
Yorgunluk sorunu olan kişilerin çoğunluğunda anemi yani demir eksikliği sorunu oluşmaktadır. Anemi herkesi etkileyebilecek bir hastalık olsa da en çok menopoz dönemindeki kadınları etkilemektedir. Bu durumda herhangi bir iş yapmasanız bile kendinizi yorgun ve vücudunuzda bir ağırlık hissedeceksiniz.
  • Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik yorgunluk sendromu (aynı zamanda miyaljik ensefalomyelit denir), en az altı ay süreyle devam eden şiddetli ve sizleri herhangi bir işten alıkoyan bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununun ayrıca diğer belirtileri, boğaz ağrısı, kas veya eklem ağrısı ve baş ağrısıdır.
  • Uyku Apnesi
Uyku apnesi, boğazınızdan nefesi kesen ya da uyku sırasında kapanan bir durumu oluşturmaktadır. Uyku apnesi sorunu sonucunda ise, kanın oksijen seviyesinin düşmesi ve horlamalar görülmektedir. Nefes darlığı, gece sık sık uyanmanıza ve ertesi gün yorgun hissetmenize neden olmaktadır. Bu kilolu ve orta yaşlı erkeklerde sık olarak görülür. Alkol ve sigara durumu daha kötü hale getirir.
  • Tiroid
Vücudunuzda az tiroid bulunması sizlerin daha yorgun hissetmenize neden olmaktadır. Ayrıca kilo alımı ve ağrıyan kaslar da oluşmaktadır. Kadınlarda en sık görülen yorgunluk nedenidir ve daha çok yaşlandıkça meydana gelmektedir.
  • Diyabet
Diyabetin başlıca belirtilerden biri, kanda çok fazla şeker olmasından dolayı sizlerin yorgun hissetmesidir. Diğer önemli belirtiler; sürekli tuvalete çıkma ihtiyacı, kilo kaybı ve susuz hissetmektir.
  • Ateş
Ateş, yorgunluğa neden olan viral enfeksiyondur. Ateş yorgunluğa ek olarak boğaz ağrısı ve şişmiş bezlere neden olmaktadır. Vakaların çoğu gençler ve genç erişkinlerde meydana gelir. Semptomlar genellikle dört ile altı hafta içinde yok olmaktadır, ancak yorgunluk bunu takiben birkaç hafta daha devam edebilir. 
  • Depresyon
Depresyon ile birlikte düşen enerjinizle kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Depresyon zamanında daha çok uyumak isteyebilir ya da uykunuzdan sıklıkla uyanabilirsiniz. Uykunuzun bu denli düzensiz olması, yorgunluğa neden olmaktadır.
  • Bacak Ağrıları
Şiddetli bacak ağrıları sizlerin günlük uyku düzeninize kadar birçok şeyi etkilediği için yorgun hissetmeniz normaldir.
  • Anksiyete
Endişeli hissetme kimi zamanlarda tamamen normaldir. Ancak bu durum bazı insanların günlük yaşamlarını etkileyen çok güçlü anksiyete neden olmaktadır. Bu da kontrol edilemeyen duygular oluşturmaktadır. Doktorlar bunu genelleşmiş anksiyete bozukluğu (YAB) olarak adlandırmaktadılar. Bu sorun da kişilerde yorgunluğa neden olmaktadır.
Tüm bu nedenler kapsamında, sizlerin yapacak olduğu bazı şeyler bulunmaktadır. Bunları ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yorgunluğa Ne İyi Gelir?
Yorgunlukla mücadele etmeniz için yapmanız gereken en önemli şey sağlıklı bir diyet programı hazırlamaktır. Bu kapsamda sizlere iyi gelecek meyveler ve diğer gıdalar şöyle sıralanmaktadır;
1.Muz

Muz, enerji veren meyvelerin başında gelmektedir. Özellikle sabahları yemiş olduğunuz bir adet muz ile bal sizlerin günlük enerjisini toparlamaya yardımcı olur.
2.Elma

Yine enerji veren meyvelerin başında gelmektedir. Her gün 1 adet elma yemek sizlere gün boyunca enerji verecektir. Elma suyu da aynı zamanda sizlere yararlı olacaktır.
3.Kayısı

Kayısı vücudumuz için oldukça yararlı bir meyvedir. Özellikle kış aylarında tüketilen kayısı, sindirim sisteminiz için oldukça yararlıdır. Bir günde tüketecek olduğunuz 3-4 kayısı sizlerin dinç olmasına yardımcı olacaktır.
4.Pirinç

Sindirim sisteminizi için oldukça yararlı bir gıdadır, ayrıca yorgunluğa karşı sizleri dirençli kılacaktır.
5.Maydanoz

Maydanoz tüketmek vücudumuz için çok yararlıdır. Bu yüzden tüm öğünlerde düzenli olarak tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Maydanozun olduğu yeşil salatalar da aynı zamanda sizlere iyi bir etki bırakacaktır.
6.Su

Su, bir yiyecek olmasa da sizlerin vücudunu dirençli tutabilen en kuvvetli gıdadır diyebiliriz. Esas olarak yorgunluk vücudunuzun susuz kaldığını göstermektedir. Bu yüzden düzenli olarak su içmek, sizlerin yorgunluğuna çare olacaktır. Bu kapsamda her düzenli olarak en az 8 bardak su içmeniz gerekmektedir. Fazla su içmek ise sizlere yarar değil, zarar verecektir.
7.Yoğurt

Probiyotik olarak sizlere her anlamda yarar sağlayan yoğurt, özellikle sindirim sisteminize oldukça yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yorgunluğu da iyi gelmektedir.
8.Bal

Yorgunluğa karşı birebirdir. Buna ek olarak enerji sarf etmeniz gerektiren herhangi bir eyleme katılacaksınız, bu eylemden 25-30 dakika öncesinde 1 kaşık bal yemeniz sizlere artı enerji verecektir.
9.Sarımsak

Halsizliğe ve yorgunluğa oldukça iyi gelmektedir.
10.Protein

Kaslar için enerjinin kaynağı proteinlerdir. Düzenli protein alımı da vücudunuzun daha enerjik ve güçlü olmasını sağlayacaktır. Proteinleri tavuk eti gibi besinlerden alabilirsiniz.
11.Diğer Gıdalar

Yorgunluğa iyi gelen diğer gıdalar ise şöyledir; mercimek, fasulye, tere, üzüm, frenk üzümü, nişastalı ürünler, balık, yeşil yapraklı sebzeler… Bunlara ek olarak, hazır gıdalardan (fast-food) ve şekerli gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir.
12.Uyku

Yorgunluğunuz için en önemli şeyin sağlıklı, yeterli ve düzenli bir uyku olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için;
  • 65 yaş ve üzeri olan kişilerin günde 7-8 saat
  • 24-64 yaş arası kişilerin 7-9 saat arasında
  • 18-25 yaş arası kişilerin 7-9 saat
  • 14-17 yaş arası kişilerin 8-10 saat
  • 6-13 yaş arası kişilerin 9-11 saat
  • 3-5 yaş arasındaki çocukların ise 10-13 saat uyumaları gerekmektedir.
13.Egzersiz

Her gün düzenli bir şekilde yapacak olduğunuz egzersizler, vücudunuzun daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına neden olacaktır. Bu da sizlerin yorgunluğunuza iyi gelecektir. Bunlara ek olarak aynı zamanda, vücudunuzu dinç tutmak için yoga ya da meditasyon yapabilirsiniz.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri Nelerdir?
Yorgunlukla mücadele etmek için yaşamınızda da bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Bazı etkenler sizlerin daha yorgun hissetmenize neden olduğu için bunlar yorgunluk ile ilgili olabilir:
  1. Alkol veya uyuşturucu kullanımı
  2. Aşırı fiziksel aktivite
  3. Jet lag
  4. Fiziksel aktivite eksikliği
  5. Uyku eksikliği
  6. Böyle antihistaminikler, öksürük ilaçları gibi ilaçlar
  7. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
Bu alışkanlıkları düzeltmeniz ile birlikte, yorgunluğa iyi gelen önerileri uygulamanız sizlerin sağlıklı ve dinç bir yaşama sahip olmasını sağlayacaktır.
Ne Zaman Doktora Görünmemiz Gerekmektedir?
Ayrıca kronik yorgunluk rahatsızlığınız bulunuyorsa, aynı zamanda doktorunuza danışarak, tıbbi bir destek alabilirsiniz. Bu kapsamda doktorunuz sizlere enerji artıran bazı ilaçlar verebilir. Ayrıca yorgunluğunuza ek olarak aşağıdaki durumlara da sahipseniz, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir.
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz veya hızlı kalp atışı
  • Bayılacakmış duygusu
Şiddetli karın, pelvik veya sırt ağrısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder