14 Nisan 2019 Pazar

Buğday yağının faydaları


Günlük yoğun yaşam şartları içerisinde herkes çeşitli sağlık sorunları ile başa çıkabilmek için kapsamlı çözümler aramaktadır. Bu şartları sağlayan besinlerden biri de buğday çekirdeğinden elde edilen buğday yağıdır. Buğday yağının çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Oldukça besleyici bir gıda olmasının dışında sağlık açısından pek çok faydası da bulunmaktadır. Harika bir vitamin ve mineral kaynağı olup, vücudumuzu sağlıklı tutmaktadır.
Yağ çözücü özelliği de bulunmaktadır ve açık sarı bir renge sahiptir. Ayrıca buğdayda bulunan iyi özelliklerin yaklaşık yüzde 25’ini içerisinde bulundurmaktadır. Bu iyi özelliklerden kasıt vitaminler, mineraller ve proteinlerdir. Sağlık değerleri açısından haplarda ve suplementlerde bulunan çoğu sentetik besinlerin daha fazlası buğday yağı içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden ekstra besin çeşitlerine başvurmanıza gerek kalmadan buğday yağı tüketerek, çok daha sağlıklı bir diyete sahip olabilirsiniz. Çok güçlü besleyiciler içeren buğday yağının günlük dozlarda düzenli olarak tüketimi, diyetinizi zenginleştiren ve vücudunuzu besleyen bir gıda özelliği taşımaktadır.
Sağlık açısından diğer faydalarına gelecek olursak; buğday yağı insanlar için en iyi E vitamini kaynağıdır. E vitamininin kanser riskini azaltması, yaşlanma sürecini yavaşlatması ve sağlıklı, güçlü bir saç sağlığı elde etmede önemli faydaları bulunmaktadır. Kalp sağlığını korumada önemli işlevleri olan omega 3 içermektedir. Harika bir protein kaynağıdır. Cilt sağlığını korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Güçlü bir saç sağlığı için harika bir destekleyicidir. Kötü kolesterolü düşürür. Dokuların onarımını sağlar. Enerji vericidir. Sinir sistemini düzenler. Şimdi de buğday yağının saymış olduğumuz bu faydalarını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Yaşlanma Önleyici ve Cilt Sağlığı
Bol miktarda antioksidan içeren buğday yağı, yaşlanma geciktirici özelliklere sahiptir. Erken yaşlanma belirtilerini azaltır, ince çizgileri ve kırışıklıkları önler. Bu da sizin cilt ve saç sağlığınızı korur. En iyi E vitamini kaynaklarından birisi oluşu da cildiniz için faydalıdır. Fosfolipidler ve linoleik asitler sayesinde cildinizi korur, kırışıklıkları yok eder ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. İçerdiği antioksidanlar da serbest radikallerin cildinize verdiği zararlara karşı koruyucu bir etki yapar ve böylelikle sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.
2.Kalp Sağlığı
Buğday yağının bir diğer faydası da kalp sağlığını korumasıdır. Kalp sağlığını korumak için çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bunlardan biri de B vitaminidir. Buğday yağının içerisinde bulunan B vitamini içeriği vücudunuzdaki kan akışını düzene sokar. Bunun haricinde içerisinde yeterli miktarda omega 3 yağlı asitlerini bulundurur. Bilindiği üzere kalp sağlığını korumada en etkili yöntem omega 3 yağlı asitleridir. Omega 3 ayrıca omega 6’nın vermiş olduğu zararlı etkileri de ortadan kaldırır. Omega 3’ün asıl görevi de yüksek kan basıncını düşürmesidir. Ayrıca kolesterol dengesini de sağlayarak kalp sağlığınızı korumada önemli bir etki yapar. Kötü kolesterol değeri olan LDL’yi düşürür, iyi kolesterol değeri olan HDL’yi de yükseltir. Böylece kolesterol seviyesini sağlıklı bir konumda tutarak bir nevi kalp koruyucu görevi de yapmaktadır. Tüm bu saymış olduğumuz kalp sağlığı için yararlı özelliklerden faydalanmak için düzenli olarak buğday yağı tüketimine özen göstermeniz gerekmektedir.
3.Protein Kaynağı
Buğday yağı ayrıca harika bir protein kaynağıdır. İçerisinde yüzde 28 oranında protein bulunmaktadır. Bu da çok yüksek bir orana işaret etmektedir. Protein bilindiği üzere vücudumuz için yapı taşlarından birisidir. Proteinin vücuttaki görevi hücreleri beslemek ve zarar görmüş hücrelerin onarılmasını sağlamaktır. Ayrıca kas denilen olgu proteinden meydana gelmektedir. Bu yüzden spor ile uğraşan kişiler düzenli olarak protein alımına özen gösterirler. Kas kütlesini korumada, arttırmada ve güçlenmede en önemli işlevi protein sayesinde yaparız. Genellikle et ürünlerinde bulunan protein, vejeteryan olan kişileri farklı arayışlara yönlendirmiştir. Bunlardan biri de buğday yağıdır. Vejeteryan kişiler, et ürünleri yerine buğday yağı ve soya fasulyesi gibi protein bakımından zengin besinler tüketerek, protein ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamaktadırlar.
4.Enerji
Buğday yağının çok iyi bir enerji verici özelliği de bulunmaktadır. İçerisinde uzun zincirli doymuş primer alkol olan, octacosanol içermektedir. Bu yüzden spor yapan kişilerin diyetlerine buğday yağını eklemeleri tavsiye edilmektedir. Bu besin egzersiz esnasında enerji ve oksijen verir. Enerji seviyesini yüksek tutar ve uzun süre dayanma gücü verir. Buğday yağı ayrıca bir onarıcıdır. Doku hasarlarını onaran, tamir eden ve aynı zamanda doku büyümesine de yardımcı olan B vitaminini bol miktarda içermektedir. Aynı zamanda minerallerin ve vitaminlerin hücrelere ulaştırılmasını sağlamakla görevlidir.
5.Kan Şekeri
Buğday yağı bir kan şekeri düzenleyici özelliği de taşımaktadır. Bilindiği üzere kan şekerinin yüksek olması yağlanma, kilo alma ve ilerleyen zamanlarda da diyabete sebep olmaktadır. Bu yüzden kan şekeri seviyesinin belirli oranları aşmaması gereklidir. Buğday yağı da magnezyum bakımından zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde kan şekeri seviyesini kontrol altına alır ve özellikle diyabetik hastalar için faydalar sağlamış olur. Kısacası kan şekerini kontrol altında tutmak demek, diyabeti de kontrol altına almak demektir.
6.Bağışıklık Sistemi
Buğday yağının içerisinde bulunan antioksidanlar çeşitli faydalar sağlamaktadır. Antioksidanlar kalp hastalıkları ve kanser gibi çeşitli hastalıklar ile savaşarak bağışıklık sisteminizi güçlü tutar. Kanser yapıcı olarak bilinen ve daha çok çeşitli hasarlar veren serbest radikallerin elektron düzenlerini bozar ve kontrolsüz bölünmelerini engeller. Böylece başta kanser olmak üzere kalp sağlığını yükseltir. Bu hastalıkların dışında antioksidanlar, vücutta zararlı etkileri bulunan toksinlerin de vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca kış aylarında grip ve soğuk algınlığı oluşumu gibi etkileri ortadan kaldırır. Bağışıklık sisteminiz ne kadar yüksek olursa çeşitli hastalıklara yakalanma riskiniz o kadar azalır. Bu yüzden düzenli olarak buğday yağı tüketerek, bu tip rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.
Böylece buğday yağının faydaları ile ilgili genel olarak ve devamında çok daha ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde çeşitli bilgiler vermiş olduk. Şimdi de yazımızın devamında sizlere buğday yağının sebep olabileceği çeşitli yan etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da buğday yağına ait bir besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Fazla Buğday Yağı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Buğday yağının bilinen pek bir yan etkisi bulunmamaktadır. Sağlıklı bir şekilde önerilen oranlarda tüketebilirsiniz. Ancak fazla kullanımlarda çeşitli yan etkileri elbette ki bulunacaktır. Bunlardan biri de kilo almadır. Çünkü buğday yağı besin değerleri bakımından zengin bir besindir. Yoğun ve yüksek bir kalori değeri bulunmaktadır. 2 çorba kaşığı buğday yağında 52 kalori bulunmaktadır. Buğday yağı tükettiğinizde yüksek besin ve kalori değerine sahip bir besin tüketmiş olursunuz. Çok fazla kalori alımında da vücut tamamını yakamaz ve yağa dönüştürüp depolar. Bu da kilo almanıza sebep olur. Bu yüzden günlük besin tüketimlerini, kalori değerlerini hesaba katmanız gerektiğine işarettir. Daha sağlıklı bir yaşam için her şeyi ölçüsünde tüketmeniz gerekir. Ayrıca buğday yağının içerisinde gluten de bulunmaktadır. Glutenin, vücudunuzun bağışıklık sistemine zarar verme eğilimi vardır. Bu yüzden yediğiniz besinlerin içerisinden gluteni çıkarmanız gerekir.
Buğday Özü Yağının Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 884
  • Toplam yağ: 100 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 0 mg
  • Karbonhidrat: 0 g
  • Diyet lifi: 0 g
  • Şeker: 0 g
  • Protein: 0 g
  • A vitamini: 0 IU
  • C vitamini: 0 mg
  • Kalsiyum: 0 mg
  • Demir: 0 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 0 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder