9 Nisan 2019 Salı

Ev Yapımı Gelincik Reçeli Tarifi


Marketlerde satılan reçellerin içerisinde pek çok katkı maddesi bulunduğu için insanlar ev yapımı reçellere hızla yönelmeye başladılar. Bu nedenle farklı malzemelerden, meyvelerden ya da bitkilerde pek çok ev yapımı reçel hazırlanabiliyor.
Ev Yapımı Gelincik Reçeli Nasıl Hazırlanır?
Reçeliyle nam salmış çiçek elbette ki güldür. Halbuki gelincik çiçeğinden hazırlayacağınız reçeller de hem lezzeti hem de rengiyle gül reçelini kıskandıracak bir güzelliğe sahip olacaktır. Ayrıca bu tarifimiz sayesinde, gelinciğin bütün faydaları, sofranızda lezzetli bir tatlıya dönüşecektir.
Malzemeler:
  • Yarım kilo gelincik çiçeği
  • Yarım kilo toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • Bir çay kaşığı vanilya
  • Bir tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
  1. İlk işlem gelinciklerin saplarından ve göbeğinde bulunan siyah kısımlarından ayıklanıp, yalnızca yaprakları kalıncaya kadar temizlenmesidir.
  2. Ardından içi su dolu bir kapta, gelincikler bekletilir.
  3. Pişirme kabına alınan şekerin üzerine su ilave edilir ve şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynaması sağlanır.
  4. Kaynayan şerbetin üzerine gelincikler süzülüp, suları iyice sıkılarak eklenir.
  5. Vanilya miktarı zevke göre değişebilmekle birlikte ideali silme çay kaşığı ile kullanılmasıdır.
  6. Son olarak limon tuzu eklenir. Miktar yine silme olmalıdır ve ideali toz limon tuzu eklenmesidir.
Gelincik Reçelinin Saklama Koşulları
Her reçelde olduğu gibi, gelincik çiçeği için de cam kavanozları tercih etmek reçelinizin daha uzun süre muhafazasını sağlayacaktır. Ayrıca pişirme esnasında üzerinde oluşan köpüğün toplanması da reçelinizin ömrünü uzatacaktır. Son olarak oda sıcaklığında, rutubetten uzak ve karanlık bir yere koyulan gelincik reçeli kavanozlarınız sofralarınızı süslemeye yıl boyu devam edecektir.
Aslında tadı acımsı ve kokusu görece kötü olarak bilinen gelincik çiçeği, şeker ile buluşunca muazzam rengi ve alışılmışın dışında tadı ile kalbinizi kazanacaktır. Esas önemli nokta ise, “ne yersen, ‘o’sun!” mottosunu unutmayıp bu narin çiçeğin sağlığınıza ne gibi faydaları olduğunu gözden kaçırmamaktır.
Gelincik Çiçeği Nelere İyi Gelir?
Genel içeriği potasyum nitrat, mecociannin, müsilaj, rhoeadin, narkotolin, protopin, kodein, berberin, haşhaş, readin asidi, reagenin, az miktarda morfin, zamk ve şekerden oluşur.
1. Depresyona İyi Gelir
İlk dikkat çeken çoğu zaman içerisindeki az miktarda bulunan morfindir. Bu sayede bilinen en önemli faydası kişi üzerindeki sakinleştirici/yatıştırıcı etkisidir. Bileşenleri sayesinde huzur veren, kişiye daha dingin bir ruh hali kazandıran gelincik çiçeği, özellikle depresyondan muzdarip kişilere fazlasıyla iyi gelecektir.
2. Astıma İyi Gelir
Ayrıca astım hastaları için de kurtarıcıdır. Bronşit, kronik öksürük gibi sorunlar yaşayan kişiler kesinlikle gelincik çiçeğinden faydalanmalıdır. Soğuk algınlığından boğmacaya kadar solunum yollarını etkileyen bütün hastalıklar için kullanılabilir. Balgam söktürücü etkisi ile de solumu rahatlatıcı özelliği mevcuttur. Özellikle şurubu hazırlanarak tüketilen gelincik çiçeği, hafif terleme sağlayarak ateşi düşürürken öksürüğü azaltıcı yönde etkisi mevcuttur.
3. Baş Ağrısına İyi Gelir
Özellikle baş ağrılarının alternatif tedavisinde de meşhurdur fakat burada farklı bir tarif uygulamak yerinde olacaktır.  Gelincik çiçeğinin kaynatması ile elde edilen suyunun soğuması beklendikten sonra bir miktar sirke ile karıştırılıp baş bölgesine uygulanırsa, ağrıların hafiflediği gözlenecektir.
4. Yaralara İyi Gelir
Gelincik çiçeği yaralar üzerinde de etkilidir. Bir yandan kanamaları durdurup yaraların mikrop kapmasını engellerken, diğer yandan da iyileşme süresini kısaltır. Fakat bu noktada gelincik çiçeğinin lapasını kullanmak gerekir.
5. Cilde İyi Gelir
Cildi güzelleştirmek konusunda da etkilidir. Düzenli kullanımda özellikle göz çevresindeki çizgilerin miktarında azalma görülecektir. Bu faydasından yararlanmak için kurutulmuş gelincik çiçeklerinin üzerine kaynar su dökülüp bir gece boyuncu bekletilmeli ve ardından çiçekler süzülüp cilde uygulanmalıdır.
6. Göz Sağlığına İyi Gelir
Gözde oluşan enfeksiyonlara karşı ayrıca iyi geldiği bilinmektedir. Kelliğin tedavisinde de kullanılabileceği iddia edilir.
Gelincik Çiçeğinin Zararları
Kaynatılmadan tüketildiğinde hafif de olsa zehirleyici etkisi mevcuttur. Bu sebeple doğada bulunduğu haliyle tüketildiğinde çocuklarda bitkinlik, kusma gibi belirtiler gösterebilmektedir. Yetişkinler için ise aşırı tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder