Marketlerde satılan reçellerin içerisinde pek çok
katkı maddesi bulunduğu için insanlar ev yapımı reçellere hızla yönelmeye
başladılar. Bu nedenle farklı malzemelerden, meyvelerden ya da bitkilerde pek
çok ev yapımı reçel hazırlanabiliyor.
Ev Yapımı
Gelincik Reçeli Nasıl Hazırlanır?
Reçeliyle nam salmış çiçek elbette ki güldür. Halbuki
gelincik çiçeğinden hazırlayacağınız reçeller de hem lezzeti hem de rengiyle
gül reçelini kıskandıracak bir güzelliğe sahip olacaktır. Ayrıca bu tarifimiz
sayesinde, gelinciğin bütün faydaları, sofranızda lezzetli bir tatlıya
dönüşecektir.
Malzemeler:
- Yarım kilo gelincik çiçeği
- Yarım kilo toz şeker
- 1 su bardağı su
- Bir çay kaşığı vanilya
- Bir tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
- İlk işlem gelinciklerin saplarından ve göbeğinde bulunan siyah kısımlarından ayıklanıp, yalnızca yaprakları kalıncaya kadar temizlenmesidir.
- Ardından içi su dolu bir kapta, gelincikler bekletilir.
- Pişirme kabına alınan şekerin üzerine su ilave edilir ve şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynaması sağlanır.
- Kaynayan şerbetin üzerine gelincikler süzülüp, suları iyice sıkılarak eklenir.
- Vanilya miktarı zevke göre değişebilmekle birlikte ideali silme çay kaşığı ile kullanılmasıdır.
- Son olarak limon tuzu eklenir. Miktar yine silme olmalıdır ve ideali toz limon tuzu eklenmesidir.
Gelincik
Reçelinin Saklama Koşulları
Her reçelde olduğu gibi, gelincik çiçeği için de cam
kavanozları tercih etmek reçelinizin daha uzun süre muhafazasını sağlayacaktır.
Ayrıca pişirme esnasında üzerinde oluşan köpüğün toplanması da reçelinizin
ömrünü uzatacaktır. Son olarak oda sıcaklığında, rutubetten uzak ve karanlık
bir yere koyulan gelincik reçeli kavanozlarınız sofralarınızı süslemeye yıl
boyu devam edecektir.
Aslında tadı acımsı ve kokusu görece kötü olarak
bilinen gelincik çiçeği, şeker ile buluşunca muazzam rengi ve alışılmışın
dışında tadı ile kalbinizi kazanacaktır. Esas önemli nokta ise, “ne yersen,
‘o’sun!” mottosunu unutmayıp bu narin çiçeğin sağlığınıza ne gibi faydaları
olduğunu gözden kaçırmamaktır.
Gelincik
Çiçeği Nelere İyi Gelir?
Genel içeriği potasyum nitrat, mecociannin, müsilaj,
rhoeadin, narkotolin, protopin, kodein, berberin, haşhaş, readin asidi,
reagenin, az miktarda morfin, zamk ve şekerden oluşur.
1.
Depresyona İyi Gelir
İlk dikkat çeken çoğu zaman içerisindeki az miktarda
bulunan morfindir. Bu sayede bilinen en önemli faydası kişi üzerindeki
sakinleştirici/yatıştırıcı etkisidir. Bileşenleri sayesinde huzur veren, kişiye
daha dingin bir ruh hali kazandıran gelincik çiçeği, özellikle depresyondan
muzdarip kişilere fazlasıyla iyi gelecektir.
2. Astıma
İyi Gelir
Ayrıca astım hastaları için de kurtarıcıdır. Bronşit,
kronik öksürük gibi sorunlar yaşayan kişiler kesinlikle gelincik çiçeğinden
faydalanmalıdır. Soğuk algınlığından boğmacaya kadar solunum yollarını
etkileyen bütün hastalıklar için kullanılabilir. Balgam söktürücü etkisi ile de
solumu rahatlatıcı özelliği mevcuttur. Özellikle şurubu hazırlanarak tüketilen
gelincik çiçeği, hafif terleme sağlayarak ateşi düşürürken öksürüğü azaltıcı
yönde etkisi mevcuttur.
3. Baş
Ağrısına İyi Gelir
Özellikle baş ağrılarının alternatif tedavisinde de
meşhurdur fakat burada farklı bir tarif uygulamak yerinde olacaktır.
Gelincik çiçeğinin kaynatması ile elde edilen suyunun soğuması beklendikten
sonra bir miktar sirke ile karıştırılıp baş bölgesine uygulanırsa, ağrıların
hafiflediği gözlenecektir.
4. Yaralara
İyi Gelir
Gelincik çiçeği yaralar üzerinde de etkilidir. Bir
yandan kanamaları durdurup yaraların mikrop kapmasını engellerken, diğer yandan
da iyileşme süresini kısaltır. Fakat bu noktada gelincik çiçeğinin lapasını
kullanmak gerekir.
5. Cilde İyi
Gelir
Cildi güzelleştirmek konusunda da etkilidir. Düzenli
kullanımda özellikle göz çevresindeki çizgilerin miktarında azalma
görülecektir. Bu faydasından yararlanmak için kurutulmuş gelincik çiçeklerinin
üzerine kaynar su dökülüp bir gece boyuncu bekletilmeli ve ardından çiçekler
süzülüp cilde uygulanmalıdır.
6. Göz
Sağlığına İyi Gelir
Gözde oluşan enfeksiyonlara karşı ayrıca iyi geldiği
bilinmektedir. Kelliğin tedavisinde de kullanılabileceği iddia edilir.
Gelincik
Çiçeğinin Zararları
Kaynatılmadan tüketildiğinde hafif de olsa zehirleyici etkisi mevcuttur.
Bu sebeple doğada bulunduğu haliyle tüketildiğinde çocuklarda bitkinlik, kusma
gibi belirtiler gösterebilmektedir. Yetişkinler için ise aşırı tüketiminden
kesinlikle kaçınılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder