10 Nisan 2019 Çarşamba

Uykusuzluğa Karşı Bitkisel Çaylar


Günlük yaşamın stresinden ve temposundan dolayı bazen huzur içinde uyumak oldukça zor bir hal alır. Uykusuzluk, “İnsomnia” ismi ile tıpta yer edinmiş bir sorundur ve iş performansınızı etkilemekle kalmayıp, yaşam kalitenizi de düşürür. Uykusuzluğun kişide görünmesinde birincil ve ikincil nedenler var. Birincil nedenler, daha çok arada bir görünen ve geçici olan tipik bir uykusuzluk sorunu. Her insan hayatının belli aşamasında bu evreden geçer. İkincil nedenler ise, sorunların fazlalaşıp depresyona dönüşmesi, anksiyete, eklem ağrısı, iltihap, stres gibi nedenler.
Birincil nedenlerden kaynaklanan uykusuzluk probleminde bitkisel çaylardan faydalanıp olumlu sonuçlar alınabilir. İkincil nedenlerin sebep olduğu uykusuzluk durumunda ise yine bitkisel çaylardan yardım alınabilir fakat kişinin durumuna göre çay beklentiyi karşılama konusunda eksik kalabilir.
Uykusuzluğa karşı bitkisel çaylar; hafif ve orta dereceli uykusuzluk problemi için, kasların gevşeyip sinirlerin yatışması ve böylelikle derin bir uykuya geçmek için kullanılabilir. Bu çaylar aynı zamanda uykusuzluk problemi yaşamayan kişilerin kullanımı için de uygun. Daha kaliteli bir uyku sağlayarak gün boyu daha zinde ve enerjinizin daha verimli olmasını sağlar.
Uykusuzluğa İyi Gelecek 5 Çay
1. Çarkıfelek Çayı
Çarkıfelek bitkisi içerisinde bulunan “harmin” bileşeni, vücuda alındığı anda kişide mutlu hissetme hali yaratarak uykuya dalmayı zorlaştıran zihin yorgunluğunu, kas ağrıları ve ağrıyı alarak sakinleştirici özellik gösterir. Böylece kişinin yaşadığı uykusuzluk sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Çarkıfelek Çayı Nasıl Tüketilir?
Aktardan kurutulmuş halde alınan çarkıfelek bitkisinden içeceğiniz ölçü kadar alarak kaynamış suya atıp demlenmeye bırakınız. Daha sonrasında içebileceğiniz sıcaklıktaki çayı tüketebilirsiniz.
  • Bu çayın aşırı kullanımından kaçınınız çünkü; fazla kullanımı halsizlik yaparak kişiyi çok fazla uyutma özelliğine sahip.
  • Alkollü içecekler, antidepresan ve uyku yapıcı ya da uyku ilaçları ile birlikte kesinlikle kullanmayınız.
2. Kediotu Çayı
Araştırmacılar tarafından yapılan incelemeler sonucu Kediotu çayının uyku düzenleyici özelliğinde olduğu keşfedilmiştir. Kediotu çayı özellikle stres, kaygı, kramp ve ağrı nedeni ile yaşanılan uykusuzlukların giderilmesinde çok büyük rol oynar. Vücutta yoğunlaşmış kas ağrılarını ve spazmları hafifletme özelliği ile sindirim sistemini de sakinleştirip, kan basıncını düşürerek zihni ve kişinin bedenini yatıştırıp uykuya geçmesini sağlar.
Kediotu Çayı Nasıl Tüketilir?
Aktarlarda kurutulmuş olarak satılan Kediotu; 1 fincan kaynamış temiz suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde konulur ve demlenmeye bırakılır. Kişinin tercihine göre aynı su miktarına 1 tatlı kaşığı kadar da kediotu ölçüsü azaltılabilir, özellikle bitki çaylarına aşılık olmayan kişiler için. Ayrıca Kediotu çayını marketlerde sallama çay olarak da bulabilirsiniz.
  • Uyku getirici diğer bitkisel çaylar gibi Kediotu çayı da merkezi sinir sistemini etkiler. Bu yüzden her akşam tüketilmemelidir. 3 günde bir, yalnızca bir fincan şeklinde kullanılması tavsiye edilir.
  • Kediotu çayını ilk kez kullanan bazı kişilerde adrenalin hormonunun salgılanmasına neden olabilen bu çay, kişide heyecan haline yol açarak uyumasını engelleyebilir.
  • Kediotu çayı uykusuzluk probleminin yanında adet sancılarına da iyi gelir. Fakat adet sancılarının azalmasına yardımcı olurken, her kişide olmasa da, kanın azalmasına neden olabilir.
3. Şerbetçiotu Çayı
Huzursuzluk, gerginlik ve hazımsızlık nedeni ile uykusuzluk yaşayan kişilerin derdine deva olacak çay, Şerbetçiotu çayı. Uyku getiren bu çay; rahatlatır, gerginliği alır ve kişi teskin eder. Aynı zamanda antiseptik özelliklere de sahiptir. Yalnızca uykusuzluğa değil, yaşanılan hazımsızlık problemine de iyi gelen bu çay kişinin sindirim sistemine de olumlu etkiler bırakır. Baş ağrısına da iyi geldiği bilinir. Bu çayı ayrıca papatya çayı ile de karıştırıp kullanabilirsiniz.
Şerbetçiotu Çayı Nasıl Tüketilir?
Adet halinde bulunan şerbetçiotunu; genel olarak 2 litre kaynamış temiz suya 5 – 6 adet olacak şekilde atınız ve demlenmeye bırakınız. Dilerseniz de, 1 fincan kaynamış suya damak zevkinize göre 1 – 2 ya da 2 – 3 tane atmanız yeterli olacaktır.
  • Şerbetçiotu Çayı, depresyon hastalarına ve gebelik döneminde bulunan kişilere olumsuz etkiler bıraktığı için kesinlikle önerilmez.
4. Papatya Çayı
Ülkemizde yol kenarlarında ve boş tarlalarda kendiliğinden çokça yetişen papatyalar, en çok tüketilen bitkisel çaylar arasında yer alır. Hafif dereceli uykusuzluğa iyi gelen papatya çayı; hazmı kolaylaştırır, kas ağrılarını ve spazmları hafifletir. Ayrıca antiseptik özelliği de bulunan bu çayın, çok az miktarda da olsa ağrı kesici özelliği bulunur. Rahatlatıcı etkisi bulunan papatya çayı, kişinin stresini atmasına da yardımcı olur. Eşit miktarda Şerbetçiotu bitkisi ile eşit miktarda papatya bitkisi karıştırılıp çayı içildiğinde oldukça teskin edici ve uyku getirici bir çay karışımı elde edilebilir.
Papatça Çayı Nasıl Tüketilir?
Papatya çayına birkaç farklı şekilde sahip olabilirsiniz. Aktardan kurutulmuş bir şekilde alacağınız papatya çayını, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı 1 fincan kaynamış temiz suya koyup, demledikten sonra tüketebilirsiniz. Dilerseniz de Mayıs – Haziran aylarında papatyaların yetiştiği yerlerde kendiniz toplayıp; serin, direkt güneş almayan rutubetsiz bir yerde kendiniz kurutarak aynı şekilde elde edebilirsiniz.
  • Papatya çayını çok aşırıya kaçmadan günde 2 – 3 fincan şeklinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
  • Kendi topladığınız, kuruttuğunuz ya da aktardan kurutulmuş olarak aldığınız papatya bitkisinin saklama süresi 1 yıldan fazla değil. Bu hususa dikkat etmeniz tavsiye edilir.
5. Melisa Çayı
Melisa bitkisi; limon otu, kovan otu, acem otu, oğul otu olarak da bilinen, beyaz sarımsı veya kırmızımsı çiçekleri olan, limon kokulu bir bitki. Aşırı stres, kaygı ve huzursuzluk durumlarından kaynaklanan uykusuzluklarda oldukça iyi geldiği bilinen Melisa çayının sinir sistemi üzerinde yapıcı etkisi bulunur. Sakinleştirici, dindirici özelliği ile kişinin uykuya geçişini kolaylaştırır. Kalp çarpıntısı ve sindirim sistemine de iyi gelen bu çay, yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin tansiyonuna da iyi gelir. Derin ve kaliteli bir uykuya neden olduğu gibi stresi de azalttığı için yatmadan 1 saat önce, 1 fincan tüketilmesi tavsiye edilir.
Melisa Çayı Nasıl Tüketilir?
Bitkinin kurutulmuş yapraklarını kullanacaksanız eğer; 1 fincan kaynamış temiz suya, 1 çay kaşığı melisa yaprağı yeterli olur. Eğer taze melisa yaprağı kullanacaksanız 1 fincan kaynamış su için bu ölçü, 1,5 – 2 çay kaşığı miktarındadır. Daha sonrasında çayı 8 ile 10 dakika demlemeniz yeterli olur. Fazla demlerseniz çayınızın tadı acı olur. Dilerseniz de çayınızı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
  • Melisa Çayı sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki bıraktığı için kullanırken çok aşırıya kaçmamaya dikkat edilmesi tavsiye edilir, günde 2 fincan fazla kullanılmamalı.
  • Depresyon ilaçları kullanan kişilerin, melisa çayını doktor kontrolünde alması önerilir.
Alkollü içecekler ile tüketmeyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder