13 Nisan 2019 Cumartesi

Şarabın Faydaları Nelerdir?


Şarap denilince akla ilk gelen meyve elbette ki üzümdür, fakat diğer çoğu meyve de şarap yapımında tercih edilebilmektedir. Meyvelerin fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen şarap, aslında bir mayalandırma faaliyetinin ürünüdür. Üzüm şarabı ise en fazla tercih edilen şarap türü olmakla birlikte, kırmızı, pembe ya da beyaz renklere sahip olabilmektedir. Her kültürün kendine has yöntemleri ile geliştirmiş olduğu şarap, farklı lezzet ve kalitelere sahip olabilmektedir. Ayrıca şarap, bira imalatında ham madde olarak kullanılan nişasta bazlı arpa bitkisi içermemektedir. Bu yönü ile şarap, diğer alkollü içeceklerden ayrılmaktadır. Üstelik en kaliteli ve lezzetli şaraplar, uzun süre boyunca bekletilen şaraplardan oluşmaktadır.
Şarap alkol içerdiği için İslam dininde kullanılması haram ve günah sayılan bir içecek olmasının yanında, Hristiyanlık dininde dinsel ayin ve törenler esnasında kullanılmaktadır.
Fransa şarap imalatında dünya çapında ilk sırayı alırken, İspanya, İtalya, Portekiz gibi diğer Akdeniz ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Çin, Avustralya, Güney Afrika ve Almanya ise Fransa’yı takip eden diğer ülkelerdir.
Şarabın Faydaları Nelerdir?
Bira ve rakı gibi diğer alkollü içeceklere göre sağlığa olumlu etkileri olan şarap, LDL yani kötü kolesterol seviyesinin azalmasına ve bundan dolayı da, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olabilmektedir. Kuvvetli antioksidan etkisi sayesinde şarap, hücre yenilenmesine yardımcı olmasından dolayı, hücre koruması ve kanser oluşumunun önlenmesinde de etkili olabilmektedir. Şarap, bunama ve yaşlanmaya bağlı unutkanlığın önlenmesi ile, hipertansiyon kontrolü açısından da faydalıdır. Ayrıca şarap, safra kesesi taşı ve böbrek taşı oluşumu riskini azaltmaya yardımcı ve alerji direncini destekleyici özellik de sunmaktadır. Şarabın diğer faydaları ise aşağıda sıralandığı şekildedir;
1.Kardiyovaküler Sağlık

Bilimsel birtakım araştırmalara göre şarap, özellikle de kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunun önlenmesinde etkili bulunmuştur. Bundan dolayı da kırmızı şarap, damar tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlayabilmektedir. Şarabın bu faydasının nedeni ise, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine neden olan bu proteinin azaltılmasına yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, yüksek oranda prosiyanidin yani bir tür fenol içeren şarap bu sayede, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine de olanak sunmaktadır.
2.Safra Kesesi ve Böbrek Taşı Oluşumunu Önler

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yapmış olduğu bir çalışmaya göre, düzenli şekilde günde bir defa, orta ölçekte içilen şarap, safra kesesinde taş oluşumunu önlemeye ve azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı şekilde, yine orta ölçekte içilen şarap, böbrek taşı oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
3.Bunama ve Alzhemier Karşıtı

Şarabın içeriğinde bol miktarda bulunan resveratrol isimli antioksidan, sinir hücrelerinin korunmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda şarabın içeriğinde bulunan resveratrol isimli bu antioksidan, beyinde oluşan ve Alzheimer hastalığına neden olan plakların parçalanmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı şarap, yaşa bağlı olarak gelişen bunamanın ve nöronların yani sinir hücrelerinin zarar görmesinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
4.Yaşlanma Karşıtı Etki

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yapmış olduğu araştırmalara göre, düzenli olarak günlük bir doz alınan resveratrol antioksidanı, yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Şarap ise, resveratrol bakımından zengin bir içecektir.
5.Anti-Pıhtılaşma Özellik

Amerikan Kimya Derneği’ne göre, şarabın içeriğinde bulunan fenoller, kan damarları boyunca trombosit birikmesini yani kan pıhtısı oluşumunu önlemektedir. Bu araştırmaya göre şarabın kan inceltme ve yoğunluğunu azaltma konusundaki etkilerinin, aspirini geçmiş olabileceği düşünülmektedir. Normalde kan pıhtılaşması, bir kanama halinde hayat kurtarıcıdır ve kanamın durdurulması açısından son derece önemli olan bir olaydır. Fakat, damarlar içinde kan pıhtılaşması gerçekleşmesi halinde, damar tıkanacağı ve kan dolaşımını engelleyeceği için tehlikelidir. Bu durum kalp krizlerine dahi yol açabilmektedir. Bundan dolayı şarap, anti-pıhtılaşma özelliği ile, kalp sağlığı açısından faydalı etkiler gösterebilmektedir.
6.Diyabet Önleyici Etki

Diyabet oluşumun ilk evreleri esnasında yaşanan oksidatif basıncın neden olduğu şikayetlerin önlenmesine yardımcı olan şarap, tip 2 diyabet hastası olan kişilerde, kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi riskinin düşürülmesinde de etkili olabilmektedir.
7.Anti-Kanser Özellikler

Şarap, özellikle de kırmızı şarap, resveratrol adı verilen zengin bir polifenol kaynağıdır. Polifenol ise antioksidan görevi gören bir kimyasal olmakla beraber, hücrelerin korunmasını sağlamaktadır. Şarap ise, zengin resveratrol içeriği sayesinde, kanser gelişimini önlemeye yardımcıdır. Çünkü antioksidanlar, kanserin özellikle de kolorektal ve akciğer kanserinin önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
8.Kemik Sağlığı

Şarap, yüksek miktarda silikon içermektedir ve bu madde ise, kemik yoğunluğunun artırılmasına yardımcı olarak, özellikle de, menopoz dönemindeki kadınlarda kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı da şarap, kemik sağlığına faydalıdır. Şarabın içeriğinde bulunan bir diğer bileşen de fitoöstrojenlerdir. Bu kimyasal ise, menopoz dönemi kadınlarda kemik sağlığına ve yoğunluğunun artırılmasına katkı sağlamaktadır.
9.Diş Sağlığı

Birtakım bilimsel çalışmalara göre, kırmızı şarap ve üzüm çekirdeği özleri, potansiyel diş çürüklerinin oluşmasını önlemektedir. Buna göre şarap, hem diş sağlığını korumakta hem de diş çürümesinin önüne geçmektedir.
10.Şarabın Diğer Faydaları

Organik ve her hangi bir katkı maddesi bulundurmayan şarabın sağlığa olan diğer faydaları ise şu şekildedir;
  • Hipertansiyonu önlemektedir.
  • Alerjenlere karşı koruma sağlar ve alerji direncinin artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Diüretik yani idrar söktürücü etkisi sayesinde, vücudun toksin maddelerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
  • Şarap, içeriğinde bulunan resveratrol sayesinde, radyasyona bağlı olarak gelişen yaraların ve lekelerin giderilmesine yardımcı olduğundan dolayı, kozmetik ürünlerin içeriğinde kullanılmaktadır.
Şarabın Besin İçeriği
İçeriğinde bulunan üzüm nedeni ile şarap, flavonoid ve polifenol (özellikle de resveratrol) gibi antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Şarap, her hangi bir yağ türü içermemektedir fakat alkol içermektedir. Alkol ise zamanla vücutta yağa dönüştüğü için, kilo alınmasına neden olabileceğinden, kontrollü tüketilmelidir.
Şarabın Besin Değerleri
Üzüm suyundan elde edilen şarabın 100 gramının içerdiği besin değerleri şu şekildedir;
Enerji: 85 kcal
Şeker: 0,6 gram
Karbonhidrat: 2,6 gram
Protein: 0,1 gram
Alkol: 10,6 gram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder