Şarap denilince akla ilk gelen meyve elbette ki
üzümdür, fakat diğer çoğu meyve de şarap yapımında tercih edilebilmektedir.
Meyvelerin fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen şarap, aslında bir mayalandırma
faaliyetinin ürünüdür. Üzüm şarabı ise en fazla tercih edilen şarap türü
olmakla birlikte, kırmızı, pembe ya da beyaz renklere sahip olabilmektedir. Her
kültürün kendine has yöntemleri ile geliştirmiş olduğu şarap, farklı lezzet ve
kalitelere sahip olabilmektedir. Ayrıca şarap, bira imalatında ham madde olarak
kullanılan nişasta bazlı arpa bitkisi içermemektedir. Bu yönü ile şarap, diğer
alkollü içeceklerden ayrılmaktadır. Üstelik en kaliteli ve lezzetli şaraplar,
uzun süre boyunca bekletilen şaraplardan oluşmaktadır.
Şarap alkol içerdiği için İslam dininde kullanılması
haram ve günah sayılan bir içecek olmasının yanında, Hristiyanlık dininde
dinsel ayin ve törenler esnasında kullanılmaktadır.
Fransa şarap imalatında dünya çapında ilk sırayı alırken,
İspanya, İtalya, Portekiz gibi diğer Akdeniz ülkeleri ile Amerika Birleşik
Devletleri, Arjantin, Çin, Avustralya, Güney Afrika ve Almanya ise Fransa’yı
takip eden diğer ülkelerdir.
Şarabın
Faydaları Nelerdir?
Bira ve rakı gibi diğer alkollü içeceklere göre
sağlığa olumlu etkileri olan şarap, LDL yani kötü kolesterol seviyesinin
azalmasına ve bundan dolayı da, kalp sağlığının korunmasına yardımcı
olabilmektedir. Kuvvetli antioksidan etkisi sayesinde şarap, hücre
yenilenmesine yardımcı olmasından dolayı, hücre koruması ve kanser oluşumunun
önlenmesinde de etkili olabilmektedir. Şarap, bunama ve yaşlanmaya bağlı
unutkanlığın önlenmesi ile, hipertansiyon kontrolü açısından da faydalıdır.
Ayrıca şarap, safra kesesi taşı ve böbrek taşı oluşumu riskini azaltmaya
yardımcı ve alerji direncini destekleyici özellik de sunmaktadır. Şarabın diğer
faydaları ise aşağıda sıralandığı şekildedir;
1.Kardiyovaküler
Sağlık
Bilimsel birtakım araştırmalara göre şarap, özellikle
de kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunun
önlenmesinde etkili bulunmuştur. Bundan dolayı da kırmızı şarap, damar
tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlayabilmektedir. Şarabın bu faydasının
nedeni ise, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine
neden olan bu proteinin azaltılmasına yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca, yüksek oranda prosiyanidin yani bir tür fenol içeren şarap bu sayede,
kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine de olanak sunmaktadır.
2.Safra
Kesesi ve Böbrek Taşı Oluşumunu Önler
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yapmış olduğu
bir çalışmaya göre, düzenli şekilde günde bir defa, orta ölçekte içilen şarap,
safra kesesinde taş oluşumunu önlemeye ve azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı
şekilde, yine orta ölçekte içilen şarap, böbrek taşı oluşumunun önlenmesi ve
azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
3.Bunama ve
Alzhemier Karşıtı
Şarabın içeriğinde bol miktarda bulunan resveratrol
isimli antioksidan, sinir hücrelerinin korunmasına katkı sağlamaktadır. Aynı
zamanda şarabın içeriğinde bulunan resveratrol isimli bu antioksidan, beyinde
oluşan ve Alzheimer hastalığına neden olan plakların parçalanmasına yardımcı
olmaktadır. Bundan dolayı şarap, yaşa bağlı olarak gelişen bunamanın ve
nöronların yani sinir hücrelerinin zarar görmesinin önlenmesine yardımcı
olmaktadır.
4.Yaşlanma
Karşıtı Etki
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yapmış olduğu
araştırmalara göre, düzenli olarak günlük bir doz alınan resveratrol
antioksidanı, yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Şarap ise,
resveratrol bakımından zengin bir içecektir.
5.Anti-Pıhtılaşma
Özellik
Amerikan Kimya Derneği’ne göre, şarabın içeriğinde
bulunan fenoller, kan damarları boyunca trombosit birikmesini yani kan pıhtısı
oluşumunu önlemektedir. Bu araştırmaya göre şarabın kan inceltme ve yoğunluğunu
azaltma konusundaki etkilerinin, aspirini geçmiş olabileceği düşünülmektedir.
Normalde kan pıhtılaşması, bir kanama halinde hayat kurtarıcıdır ve kanamın
durdurulması açısından son derece önemli olan bir olaydır. Fakat, damarlar
içinde kan pıhtılaşması gerçekleşmesi halinde, damar tıkanacağı ve kan
dolaşımını engelleyeceği için tehlikelidir. Bu durum kalp krizlerine dahi yol
açabilmektedir. Bundan dolayı şarap, anti-pıhtılaşma özelliği ile, kalp sağlığı
açısından faydalı etkiler gösterebilmektedir.
6.Diyabet
Önleyici Etki
Diyabet oluşumun ilk evreleri esnasında yaşanan
oksidatif basıncın neden olduğu şikayetlerin önlenmesine yardımcı olan şarap,
tip 2 diyabet hastası olan kişilerde, kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi
riskinin düşürülmesinde de etkili olabilmektedir.
7.Anti-Kanser
Özellikler
Şarap, özellikle de kırmızı şarap, resveratrol adı
verilen zengin bir polifenol kaynağıdır. Polifenol ise antioksidan görevi gören
bir kimyasal olmakla beraber, hücrelerin korunmasını sağlamaktadır. Şarap ise,
zengin resveratrol içeriği sayesinde, kanser gelişimini önlemeye yardımcıdır.
Çünkü antioksidanlar, kanserin özellikle de kolorektal ve akciğer kanserinin
önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
8.Kemik Sağlığı
Şarap, yüksek miktarda silikon içermektedir ve bu
madde ise, kemik yoğunluğunun artırılmasına yardımcı olarak, özellikle de,
menopoz dönemindeki kadınlarda kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bundan
dolayı da şarap, kemik sağlığına faydalıdır. Şarabın içeriğinde bulunan bir
diğer bileşen de fitoöstrojenlerdir. Bu kimyasal ise, menopoz dönemi kadınlarda
kemik sağlığına ve yoğunluğunun artırılmasına katkı sağlamaktadır.
9.Diş
Sağlığı
Birtakım bilimsel çalışmalara göre, kırmızı şarap ve
üzüm çekirdeği özleri, potansiyel diş çürüklerinin oluşmasını önlemektedir.
Buna göre şarap, hem diş sağlığını korumakta hem de diş çürümesinin önüne
geçmektedir.
10.Şarabın
Diğer Faydaları
Organik ve her hangi bir katkı maddesi bulundurmayan
şarabın sağlığa olan diğer faydaları ise şu şekildedir;
- Hipertansiyonu önlemektedir.
- Alerjenlere karşı koruma sağlar ve alerji direncinin artmasına yardımcı olmaktadır.
- Diüretik yani idrar söktürücü etkisi sayesinde, vücudun toksin maddelerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
- Şarap, içeriğinde bulunan resveratrol sayesinde, radyasyona bağlı olarak gelişen yaraların ve lekelerin giderilmesine yardımcı olduğundan dolayı, kozmetik ürünlerin içeriğinde kullanılmaktadır.
Şarabın
Besin İçeriği
İçeriğinde bulunan üzüm nedeni ile şarap, flavonoid ve
polifenol (özellikle de resveratrol) gibi antioksidanlar bakımından oldukça
zengindir. Şarap, her hangi bir yağ türü içermemektedir fakat alkol
içermektedir. Alkol ise zamanla vücutta yağa dönüştüğü için, kilo alınmasına
neden olabileceğinden, kontrollü tüketilmelidir.
Şarabın
Besin Değerleri
Üzüm suyundan elde edilen şarabın 100 gramının
içerdiği besin değerleri şu şekildedir;
Enerji: 85 kcal
Şeker: 0,6 gram
Karbonhidrat: 2,6 gram
Protein: 0,1 gram
Alkol: 10,6
gram
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder