12 Nisan 2019 Cuma

Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?


Kolajen Nedir?
Kolajen, vücut içinde üretilen lifli yapıya sahip bir tür proteindir. Vücudu bir arada tutan bir yapı olan kolajen, cilt, kemik, kas, bağ dokusu ve tendon gibi vücut dokularını desteklemektedir ve bu dokuların birbirlerine bağlanmasını sağlamaktadır. İnce uzun bir yapıya sahip olan kolajenler, ayrıca kornea, kan damarları, bağırsak, omurlar arası diskler ve dişlerdeki dentinlerin yapısına katılmaktadır.
Kolajenler, tüm vücuttaki mevcut proteinlerin % 25 ile % 35’ini oluşturmaktadır. Kolajen dokuları, mineralizasyonun derecesine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Eğer kolajen dokusu, rijit (katı) yapıdaysa kemik dokusuna, yumuşak yapıya sahipse tendonların yapısına katılmaktadır. Eğer kolajen dokusu rijit ve yumuşak doku arasında bir yapıya sahipse de, kıkırdak dokularının yapısına katılmaktadır.
En yaygın kolajen tipi 5 tanedir ve şu şekildedir;
Tip I Kolajen: Cilt, tendon, vasküler bağların, organların ve kemiklerin dokularında bulunmaktadır. Hatta kemiklerin temel organik kısmını oluşturmaktadır.
Tip II Kolajen: Kıkırdak dokusunun temel kolajen yapısını oluşturmaktadır.
Tip III Kolajen: Ağsı yapıda bir kolajen doku türüdür ve ağsı lif bileşenleri şeklindedir. Genellikle tip I kolajen dokusunun yanı sıra bulunmaktadır.
Tip IV Kolajen: Temel zarları, tabakaları oluşturmaktadır. Bazal zarın, epitelyum salgı tabakalarında bulunmaktadır.
Tip V Kolajen: Bu tür kolajenler, hücre yüzeyinde bulunmaktadır ve saç ile plasentanın yapısını oluşturmaktadır.
Vücut dokularına sıkılık ve güç kazandıran kolajenler, elastin maddesi ile birleşerek görev yapmaktadır. Ayrıca kolajen, cildin sıkılaşmasına, esneklik kazanmasına ve daha genç görünmesine katkı sağlamaktadır. Bundan dolayı kolajen, genç bir görünüm kazanılması adına gereklidir. Vücutlarında kolajen üretimi doğal olarak fazla olan kişilerin ciltlerinde kırışma ve yaşlanma etkisi daha az olmaktadır. Çünkü kolajen üretimi, yaş aldıkça azalmaktadır. Böylece yaş ilerledikçe kırışma ve ciltte esneklik kaybı yaşanmaktadır. Bundan dolayı da, cildin elastikliğinin korunması adına, kolajen üretimini destekleyen besinlerin tüketilmesi önemlidir.
Kolajen İçeren Besinler
Uygun ve doğru besinleri tüketerek cilt dokularında kolajen üretiminin artırılmasını sağlamak mümkündür. Özellikle de, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı renkli sebze ve meyveler ile soya ürünleri, C vitamini içeren besinler, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeren gıdalar, kuru erik, keten tohumu, kuşburnu, avokado, fasulyegiller, hindi eti gibi besinler, ciltte kolajen üretimine katkı sağlayan gıdalardan en önemlileridir. Öte yandan, fast-food gıdalar, işlenmiş ve hazır gıdalar, rafine gıdalar ile aşırı yağlı ve kızartılmış gıdalar, vücuttaki kolajen üretimini olumsuz etkilemektedir.
Vücutta kolajen üretimini destekleyen ve kolajen içeren bazı besinler ise aşağıda belirtildiği şekildedir;
1.Soya ve Soya Ürünleri

Soya fasulyesi, soya sütü ve soya sütünden elde edilen tofu peyniri gibi, soya bazlı besinler, kolajen üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır. Çünkü soya ürünleri, genistein adı verilen bir madde içermektedir ve bu madde de kolajen üretimini desteklemektedir.
2.Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler, vücuttaki kolajen üretimini desteklemektedir. Özellikle de, roka, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, lutein adı verilen madde içermektedir. Lutein ise, vücudun kolajen üretimini desteklemekte ve cildin elastikliğini korumaktadır.
3.A Vitamini İçeren Besinler

Vücuttaki kolajen üretimini destekleyen ve kolajen miktarını artıran besinlerden biri de, A vitamini içeriği bakımından zengin olan besinlerdir. Bundan dolayı, zengin bir A vitamini kaynağı olan çiğ havuç, haşlanmış patates ve kavun gibi besinler, kolajen desteği açısından önemli besin maddeleridir.
4.Sülfür İçeren Besinler

Sülfür içeren gıdalar, vücuttaki kolajen üretimini desteklemektedir ve cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Sülfür içeren besinler ise, kereviz, salatalık, siyah ya da yeşil zeytin gibi besinlerdir.
5.Ebegümeci Otu

Yeşillik alanlarda oturan kişilerin rahatlıkla ulaşabileceği bir bitki olan ebegümeci otunun taze hali fakat özellikle de kurutulmuş hali oldukça faydalıdır. Doğal bir şekilde kurutulmuş olan ebegümeci otu, tam bir cilt dostudur. Çünkü ebegümeci otu, kolajen içeren bitkilerden biridir. Bundan dolayı ebegümeci otu, ciltteki kolajen üretimini artırmakta ve cildin dış etkilere karşı korunmasını sağlamaktadır. Cildin nemlenmesine ve yumuşamasına yardımcı olan ebegümeci otu, cildin bağ dokusunun elastikliğini artırmaktadır.
6.Isırgan Otu

Her derde deva olan ısırgan otu ve ısırgan otu yağı, doğal bir kolajen kaynağıdır. Cilt dokusunu ve bağ dokusunu geliştiren ısırgan otu, cildin esnek yapısını korumaktadır. Bundan dolayı ısırgan otu, cildin kırışıklıklarını gidermeye de yardımcı olmaktadır.
7.Üzüm Çekirdeği

Genellikle üzüm yenilirken çekirdekleri ağızda acı bir tat bırakmaktadır. Ama aslında üzüm çekirdekleri çok iyi bir antioksidan ve kolajen kaynağıdır. Bundan dolayı da üzüm çekirdeği, cildin esnekliğinin artırılmasında etkilidir. Ayrıca, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan üzüm çekirdeği, bu sayede kırışık oluşumunu da engellemeye katkı sağlamaktadır.
8.Ispanak

Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, zengin bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra, kolajen de içermektedir. Ispanak, bağ dokusunun güçlenmesine destek olmaktadır. İyi birer, çinko ve demir kaynağı da olan ıspanak, cildin zarar görmüş olan kolajen yapısının yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
9.Meyveler

Meyveler, besleyici değerleri yüksek doğal gıdalardır. Bazı meyveler ise, içerdikleri kolajen sayesinde ya da kolajen üretimi desteklemeleri sayesinde, cilt ile dost meyvelerdir. Domates, şeftali, limon ve havuç gibi meyveler, kolajen üretimini artırmaktadır.
10.Adaçayı

Son derece faydalı bir bitki olan adaçayı, kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olmaktadır ve kolajen üretimi açısından da oldukça önemlidir. Adaçayı, kolajen içeren bir bitki olduğu için, cildin esnekliğini artırmakta ve cildin elastikliğini korumaktadır.
11.Nane

Cilde enerji, canlılık ve yoğun bir ferahlık hissi veren nane, içermiş olduğu kolajen sayesinde, dokuların elastikliğini artırmaya yardımcı olmaktadır. Böylece nane, cildin yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasına destek olmakta ve cildi dış etkilerden koruyarak, kırışmasını da önlemeye yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder