27 Nisan 2019 Cumartesi

Kabak Çekirdeğinin Faydaları


Adını içerisinde yer aldığı kabaktan alan kabak çekirdeği, harika bir atıştırmalık olarak tüketilmektedir. İçerisinde yer alan magnezyum ve manganezden tutun bakır, protein ve çinkoya kadar içerisinde pek çok besin değerini barındırmaktadır. Ayrıca içerisinde sağlığınızı geliştirmeye yardımcı olabilecek serbest radikallerin etkisini azaltıcı ve phytosterols bileşikleri yer almaktadır. Ek olarak kabak çekirdeklerinin temin edilme ve saklama koşulları da oldukça uygundur. Çünkü bakkal, market ve kuru yemişçilerden kolaylıkla temin edilebildiği gibi buzdolabında saklama gereği yoktur. Bu da onu yolda giderken veya evde otururken canınız her istediğinde tüketebileceğiniz harika bir atıştırmalık yapar. Biz de bu yazıda kabak çekirdeğinin özelliklerini, faydalarını ve yan etkilerini çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyip, besin değerlerinden bahsedeceğiz.
Kabak çekirdekleri lezzetli olmalarının yanı sıra kalori bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir. 100 gram kadar kabak çekirdeğinde yaklaşık 559 kalori bulunur. Ayrıca içerisinde bol miktarda lif, protein, vitamin, mineral ve sağlığınızı korumada yardımcı olan antioksidanları barındırmaktadır. İçerisinde bulunan yüksek kalorinin sebebi de yüksek protein ve karbonhidrattan kaynaklıdır. Doymamış tekil yağ asidi çeşidi olan oleik asit içermektedir. Ek olarak LDL yani kötü kolesterolü düşürmeye ve HDL yani iyi kolesterolü de yükseltme vazifesi görür. Doymamış tekil yağ asitlerinin faydası da koroner damar hastalıklarının ve kalp krizi riskini azaltarak sağlıklı bir kan yağı profili ele etmenizi sağlar.
Sağlık içinfaydaları da sadece yukarıda saydıklarımız gibi değildir. Ayrıca prostat düzenleyici, diyabeti durdurucu etkisi, kadınlarda menopoz öncesi faydalı etkileri, magnezyum bakımından zengin oluşu, potasyum pompalanmasındaki görevi, antioksidan deposu oluşu ve vücut direncini arttırması gibi pek çok yararı vardır. Bu faydaları yazımızın devamında çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Magnezyum Deposu

Kabak çekirdeği magnezyum bakımından oldukça zengindir. Yetişkin bir bayanın günlük alması gereken magnezyum miktarı 310 mgdır. Bir avuç kabak çekirdeğinde ise 168 mg magnezyum bulunur. Bu da yaklaşık olarak günlük tüketilmesi gereken miktarın yarısı demektir. Peki magnezyumun vücut içerisindeki faydaları nelerdir?
Magnezyumun kasları ve sinirleri düzenleyen, kan şekerini ve kan basıncını ayarlayan, protein, kemik ve DNA yapım sürecini de kapsayan pek çok kullanım alanı mevcuttur. Yapılan araştırmalara göre günlük olarak alınan magnezyum değerlerinin karşılanması oldukça önemlidir.
2.Potasyum

Potasyumun vücut için faydaları ise kas kasılmasını önlemesi, vücutta bulunan akışkanları düzenlemesi, mineralleri dengelemesi ve kan basıncını ayarlaması gibi görevleri bulunmaktadır. Ayrıca tekrarlayan böbrek taşı düşürme riskini azaltır ve yaş ilerledikçe oluşan kemik kaybını düşürür. Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir bireyin günlük olarak 4700 mg potasyum alması tavsiye edilmektedir. Bu miktar 2 katına çıksa dahi herhangi bir zararı olmamakla birlikte oldukça yararlı etkiler görülecektir. Bir avuç kabak çekirdeğinde ise 588 mg mineral, bu minerallerin de 422 mg kadar miktarı potasyumdan oluşmaktadır. Bu yüzden yukarıda saymış olduğumuz yararlı etkilerden faydalanmak için kabak çekirdeği tüketimine gereken önemin verilmesi gerekir.
3.Antioksidan

Kabak çekirdekleri bol miktarda antioksidan içeriği ile eşsiz bir özelliğe kavuşmaktadır. Yapılan incelemelerde kabak çekirdeği E vitamininin çeşitli formlarını, fenolik asidi ve benzer çeşitli yararlı asitleri barındırmaktadır. Lignans gibi antioksidan phyto besleyiciler de kabak çekirdeğinin içerisinde yer almaktadır. Yani antioksidan ile alakalı tüm besinler kabak çekirdeğinin içerisinde yer almaktadır. Antioksidanın görevi toksinleri vücuttan atmak ve zararlı hastalıklara sebebiyet veren serbest radikallerin elektron düzenini bozarak kontrolsüz bir şekilde bölünmelerine engel olmaktır.
4.Vücut Direnci

Antioksidanlar vücut direncini arttırmada elbette ki önemlidir. Ancak bir diğer direnç arttırıcı da çinkodur. Kabak çekirdeği de çinko bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Çinkonun vücut için yararları ise hücre büyümesi ve bölünmesinde yardımcı ayrıca vücut direncini arttırıcı bir etkisinin olmasıdır. Uyku düzeninizi sağlar, tat ve koku alma hislerinizi geliştirir, göz ve cilt sağlığınız için faydalı etkileri vardır. İnsülin düzenlemesinden sorumlu ve erkeklerin cinsel sağlığında oldukça faydalı etkileri vardır. Çinkonun eksikliğinde ise soğuk algınlığı, grip, kronik bel fıtığı, depresyon, akne oluşumu, düşük kiloda bebek doğumu ve öğrenme problemi gibi sorunlar ile karşılaşılır. Bu yüzden vücut için olmaza olmazlardan olan çinko tüketimine gereken önemin verilmesi gerekmektedir.
5.Kalp Sağlığı

Daha önce bir avuç kabak çekirdeğinin günlük ihtiyacınız olan magnezyum miktarının yarısını karşıladığından bahsetmiştik. Magnezyumun da asıl faydalarından biri kalp sağlığınızı korumak ve kollamaktır. Bu faydalarda; fizikolojik yararları olması, ATP oluşumuna yardımcı olması, RNA ve DNA sentezinde görevli olması, kalbin kan pompalamasında yardımcı olması, düzgün kemik ve diş yapısı sağlaması, kan damarlarını rahatlatması ve düzgün bağırsak fonksiyonu olarak sıralanabilir. Magnezyum kan basıncını ayarlamada oldukça yardımcıdır. Ayrıca içerdiği yüksek mineraller ile de kalp krizi riskini yüzde 70’e kadar indirdiği yapılan araştırmalar ile belirlenmiştir.
Kabak çekirdeğinin diğer faydaları ise şu şekildedir. İnsülin düzenlemesinden sorumlu olduğu için oksidatif stresi azaltır ve diyabet riskini minimuma indirir. İçerdiği yüksek besin değerleri nedeni ile kadınlarda menopoz öncesi meydana gelen etkileri azaltır. Yüksek yararlı yağ asidi, antioksidan ve lif içeriği ile karaciğer sağlığında etkili bir rol oynamakta ve karaciğerinizin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca içerdiği L-tryptophan ile depresyonun etkilerini azaltıp, daha iyi bir ruh haline sahip olmanızı ve iyi bir gece uykusuna sahip olmanızı sağlar. Bu da mutlu bir yaşam için gereken kilit özelliklerden biridir.
Kabak çekirdeğinin faydalarını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Yazımızın geriye kalan kısmında da kabak çekirdeğinin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da kabak çekirdeğine ait bir besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı tamamlayacağız.
Fazla Kabak Çekirdeği Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Kabak çekirdekleri besin değerleri bakımından yüksek ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi kabak çekirdeğinde de fazla tüketilmesi durumunda yan etkiler meydana gelebilir.
Kabak çekirdeğinde bulunan yüksek yağ asitleri, fazla tüketildiği zaman önerilen miktarların aşılmasına sebep olacaktır. Bu da kramp ve acıya bağlı olarak belirli mide ağrılarına sebep olabilir.
İçerisinde protein ve demir gibi sağlıklı besinler olmasına rağmen yağ asitlerinin yüksek olması sebebi ile hamile bayanlar için fazla miktarlarda kabak çekirdeği tüketimi tavsiye edilmemektedir. Çünkü mide kramplarına, kusmaya ve kabızlığa sebep olabilir.
Yazının başında kabak çekirdeğinin yüksek kalori değerinden bahsetmiştik. 100 gram kabak çekirdeğinde yaklaşkı 559 kalori bulunur. Bu da oldukça yüksek bir rakamdır. Ayrıca 49.05 gram da yağ içermektedir. Kabak çekirdekleri harika bir atıştırmalıktır. Ancak kilo almak istemeyenler için tüketilmesi sakıncalıdır. Kilo alımını teşvik eder.
Hipertansiyon hastaları için doktorlarına danıştıkları sürece kabak çekirdeği tüketimi önerilebilir. Ancak düşük kan basıncına sahip olan kişilerin kabak çekirdeği tüketmeleri oldukça sakıncalıdır.
Son olarak da alerjik olarak meydana gelebilecek rahatsızlıklardan bahsetmek istiyorum. Bazı insanlarda kabak çekirdeğine karşı alerji meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda tüketiminin derhal bırakılması ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Sakıncalı durumlarda tüketilmesi kesinlikle önerilmez.
Böylece kabak çekirdeğinin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden de bahsetmiş olduk. Bu yan etkiler metabolizma yapısına göre değişiklik gösterebilen yan etkilerdir. Çoğu kişi için bu tip yan etkiler meydana gelmez. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir. Şimdi de son olarak kabak çekirdeğine ait besin değerleri tablosunu paylaşıp yazımızı bitireceğiz.
Kabak Çekirdeğinin Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 446
  • Toplam yağ: 19 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 18 mg
  • Potasyum: 919 mg
  • Karbonhidrat: 54 g
  • Diyet lifi: 18 g
  • Protein: 19 g
  • A vitamini: 62 IU
  • C vitamini: 0,3 mg
  • Kalsiyum: 55 mg
  • Demir: 3,3 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 262 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder