18 Nisan 2019 Perşembe

Sinameki Çayının Faydaları Nelerdir?


Latince itibariyle sinameki Çin tarçını angustifolia, sinameki Alexandrina, Çin tarçını accutifolia veya Cassia Sene olarak adlandırılır. Ayrıca Çin tarçını sena, Çin tarçını marilandica, yabani sinameki veya keçiboynuzu bitkisi olarak da adlandırılabilir.
Sinamekinin 250’den fazla türü bulunmaktadır. Ancak iki en yaygın çeşidi ise Cassia accutifolia ve Sinameki angustifoliadır.
Orta Doğu, Afrika ve Asya’da, bazı türlerine karşılaşabileceğiniz gibi bu bitki daha fazla sıcaklık ikliminde yetişmektedir. ABD’de bulunan çeşitleri de olabilir.
Sinameki, soluk sarımsı-yeşil ve yaklaşık 60 cm’den daha yüksek bir küçük çalıdır. Daha sonra ise bu çalıları insanlar çay demlenme şekli ile kullanarak tohum haline getirerek kurutmaktadırlar. Sarı narin sinameki çiçekler güzel dekorasyonlar yapmak için de kullanılabilmektedir.
Tarihsel olarak, sinameki çayı öncelerden beri sağlık yararları için kullanılmaktadır. Bu etkinliği kanıtlanmış olmasa da, ateş, hazımsızlık, enfeksiyon, dizanteri, bronşit, nöbetler ve cilt hastalıkları tedavi etmek için Arap doktorlar tarafından kullanılmaktadır.
Aynı zamanda kabızlık, elit tedavi karaciğer, deri ve solunum problemlerinde Mısırlı doktorlar tarafından Ayurvedik tıpta kullanılmıştır.
Rönesanstan itibaren sinameki bitkisel çayı dünya çapında en yaygın müshil olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Sinameki Çayının Faydaları Nelerdir?

Bu doğal müshil, müshil etkisine neden olarak sindirim sistemindeki bakteriler ile etkileşime girerek, bağırsak hareketleri için ikincil sorumlu olmaktadır. Glikozitler, sennosides, flavonoidler, müsilaj, şeker, reçine ve antrakinon türevlerini içermektedir.

1.Kabızlık Tedavisi


Sık sık kabızlık sorunu ile karşılaşıyorsanız, bunun oldukça ciddi bir sorun olduğunun farkında olmanız gerekmektedir. Sinameki çayı sizlerin kolon kaslarınızı uyararak kabızlığı rahatlatmak için kullanılan güçlü bir müshildir.
Kabızlık dehidratasyon ve liflerin düşük tüketimi, hatta stres ve hakkındaki gerginlik sonucu oluşabilmektedir. Yani çok hoş olmayan etkilere neden olabileceği için en düşük doz sinameki bitkisel çay alarak başlamanız gerekmektedir. Sabırlı olun ve çalışmaya başlamak için 6 ile 12 saat arasında bekleyin.
Sinameki arada bir şiddetli kabızlık tedavi yöntemi olarak sizlere yardımcı olsa da, diyet lifi içeren bir diyettir ve bol miktarda su içmeniz gerekmektedir. Bağırsak sorunları stresin neden olması ile oluşuyorsa, egzersiz de sizlere yardımcı olabilir.

2.Kilo Kaybı


Bazı kilo vermenize yardımcı olan çaylar kendi bitkisel karışımlarında sinameki içerir. Bunun gibi doğal laksatifler size aradığınız geçici zayıflamaya çözüm sunabilir, ancak 7 gün boyunca sizlere kötü bir etki yaratıyorsa aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.
Bu çay gerçekten iştahınızı azaltır. Vücutta emilir ve bağırsak yoluyla daha hızlı bir şekilde gıda hareketi gerçekleşmiş olur. Evet, kilo kaybetme olabilir, ama oldukça sağlıksız bir süreç içerisinde gerçekleşebilmektedir.
En iyi seçenek ise gıdalar, içecekler ile sizlerin metabolizma hızını artırıcı çaylar içmektir. Yeşil ve oolong çaylar tavsiye edilir. Bunlar daha güvenli ve uzun ömürlü etkilere sahiptir. Toksinler ve zararlı atıklardan vücudunuzun kurtulması için bir vücut temizleyici yöntemi olarak sinameki infüzyon kullanabilirsiniz. Sonrasında ise günlük diyetin bir parçası haline gelebilir. Ayrıca bu anlamda beslenmenize de dikkat etmeniz gerekmektedir.

3.Doğal Faydaları


Bu temizleyici çay, vücudunuzdan bağırsak solucanlarını ve toksinleri çıkarmak için kullanılabilir.
Eğer rektal ameliyat ya da fıtık sorununuz varsa ve özellikle kasık fıtıkları varsa, bu büyük bir yardım gerekebilmektedir. Bir kolonoskopi gerekiyorsa o da yararlı olmaktadır. Önce tıbbi muayeneden geçmeniz ve bağırsaklarınızın doktorunuz tarafından analiz edilmesi gerekmektedir. Ancak genel olarak bu gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.

Sinameki Çayının Yan Etkileri

Bu çay kabızlık sorunlarında size yardım edebilir ancak güvenli bir şekilde kullanmak için alkol ile birlikte kullanmamanız gerekmektedir. Aşırı zayıflamış bağırsak, istenmeyen bağımlılık ve idrar renk değişikliğine neden olabilir.
Laksatifler, hatta bitkisel olanlar çayı içmeden önce aşağıdaki endikasyonlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sinameki çayı içerken almanız gereken önlemler ise şöyledir;
  • Bu doğal bitki yüz yıldır kullanılıyor olmasına rağmen, özellikle yaşlılar almadan önce ilk olarak doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
  • Sinameki bitkisel çayı, potasyum düzeylerini düşürebilir, bu nedenle de aynı etkiye sahip diüretik ile birleştirmek gerekir. Ayrıca elektrolit dengesizliği olarak da bilinen düşük potasyum seviyesi, kalbin ritim ve fiziksel zayıflık değişikliklerine yol açabilir.
  • Sinameki infüzyonları olumsuz etkileyerek reaksiyona neden olabilir. Kalsiyum kanal blokerleri ile etkileşim ve çekici olabilecek diğer otlar gücünü artırabilir.
  • Hızlı hareketin önemli olmasından kaynaklı mineral ve vitaminden mahrum kalan kolon aracılığıyla besinlerin emilimini engeller.

Çok Fazla Sinameki Çayı Ne Gibi Zararlara Yol Açar?

Bu çayın çok fazla içilmesi durumunda, parmaklarınızın şişmesi, kilo kaybı ve pigmentasyon şişme, karın ağrıları, mide bulantısı, ishal, kusma, döküntü gibi sorunlara neden olabilmektedir. Eğer uzun süre bu çay olduğundan fazla bir şekilde içmeye devam ederseniz, kronik karaciğer ve böbrek hasarı da oluşabilir.
Bu infüzyon sırayla güçlü bağımlılık ve uzun vadeli yinelenen sorunlara neden olabilmektedir. Duyarsızlaştıkları nedeniyle kolon ve rektuma zarar verebilir.
Aynı zamanda kemik kaybı, kas zayıflığı ve su tutulumuna neden olur.
Hamilelik veya bir iltihaplı rahim varsa, o zaman bitkisel sinameki çayı içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Çocukların ise sinameki çayını içmemeleri gerekmektedir.
Eğer karın fıtığı, karaciğer ya da böbrek hastalıkları, sistit, dehidrasyon, bulantı gibi sağlık sorunlarınız varsa, bu çayı içmekten kaçınmanız gerekmektedir.
Eğer ilaç kullanıyorsanız, kalp hastalığı, anemi veya kan damarı hastalıkları gibi sağlık sorunlarınız varsa yine sinameki çayı size uygun bir çay olmamaktadır. Herhangi bir ilaç ile etkileşime girme durumu olduğu için, ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışarak bu çayı içmeleri gerekmektedir.
Eğer apandisit ya da Crohn hastalığı, ülseratif kolit, hemoroid ya da ülser gibi inflamatuar bağırsak bozuklukları varsa sinameki çayı sizin için tavsiye edilmez.

Sinameki Çayı Nasıl Hazırlanmaktadır?

Sinameki çayını hazırlamak oldukça kolaydır. Çayınızı hazırlamak için yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz adımları incelemeniz yeterli olacaktır.
  • Ezilmiş 2 gram (bir çeyrek çay kaşığı) sinameki üzerine sıcak (kaynar değil) su dökerek başlayın. Çok fazla ya da çok az bitki içermesinden dolayı poşet çayları kullanmaktan kaçının. Böyle güçlü infüzyon ile sizin çay fincanınızın içerisindeki sinamekiyi tam olarak kontrol edebilmeniz her zaman en iyisidir.
  • 10 dakika boyunca kaynatın, dinlendirin ve sonra süzün.
  • Alternatif pişirme yöntemi: Ayrıca 12 saat boyunca soğuk suda sinamekiyi bekleterek çayınızı hazırlayabilirsiniz. Bu süreç çayın reçine miktarını düşürür ve daha az kramp etkilere sahip olduğu söylenir.
  • Sinameki çayı size bir kehribar rengi, zayıf bir koku ve acı bir tat sunacaktır.
İşte bu doğal kabızlık tedavisi ile size yardımcı olacak bazı ipuçları ve öneriler şunlardır;
  • Kramp etkisi ve mide ağrılarını azaltmak için, sinamekiyi küçük bir miktar kullanabilir ve rezene, portakal kabuğu, tarçın, kişniş, anason veya zencefil gibi diğer yatıştırıcı otlar ile karıştırabilirsiniz. Kendinize yatıştırıcı bir çay yapmış olursunuz.
  • Yatmadan önce çay içmek en iyisidir. Vücudunuzu temizlemesi ise yaklaşık 6 ile 12 saat arasında sürer, bu yüzden sabah etkisini hissetmeniz gerekir. Etkilerini hemen hissetmiyorum diye başka bir fincan içmeyin. Etkilerini göstermesini bekleyin.
  • Günde en fazla iki bardak için ve doktorunuz tarafından önerilen sürece, en fazla yedi gün boyunca bunu kullanın.
  • Sinamekinin ilk defa nasıl tepki gösterdiğini ve olası krampları nasıl önlediğini anlamak için, ilk başlarda az miktarla tüketmeye özen gösteriniz.
Sinameki çayı kısa bir süre için küçük miktarlarda alındığında size kabızlık rahatlama ve ferahlatıcı bir deneyim sunabilir. Ancak sizin sağlığınız için tüm yan etkilerini aklınızda tutun ve doktorunuza danışarak bu çayı içiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder