Çinko Nedir?
Çinko, vücut işlevleri için büyük bir rol oynamaktadır.
DNA ve protein sentezinin düzenlenmesinden, tat ve koku alma duyularının
gelişmesine, enzimlerin salgılanmasından, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile
yaraların iyileşmesine kadar birçok alanda katkısı bulunan çinko, aynı zamanda
libidoyu da etkileyen bir mineraldir. Çinko, testosteron hormonun üretilmesine
yardımcı olmaktadır ama asıl faydası ise bağışıklık sistemini desteklemesidir.
Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artıran çinko, iltihaplanmaya karşı
koruyucu özellik göstermektedir.
Çinko, nörotransmitterler aracılığı ile hücreler
arasındaki iletişimi de sağlamaktadır. Eksikliğinde büyüme yavaşlığı, ishal,
iktidarsızlık, saç dökülmesi, göz ve cilt dokularında bozulmalar, iştahsızlık
ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan çinko; aşırı miktarda
alındığında ise, bulantı, kusma, iştah kaybı, karın krampları, ishal, kısa
süreli baş ağrıları ve vücutta uzun vadede devam eden, demir ile bakır
emiliminin bozulması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Çinko
Eksikliği Riski Bulunan Kişiler
Bazı kişiler, beslenme alışkanlıklarından dolayı ya da
diğer birtakım durumlar nedeni ile çinko eksikliği riski ile karşı karşıya
kalmaktadır. Bu risk altında bulunan kişiler şu şekildedir;
Sürekli olarak alkol tüketenler: Bu gibi kişilerin yaklaşık % 40’ının vücutlarında
çinko seviyesi düşüş göstermektedir. Çünkü alkol, vücutta çinko işlevinin
olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Vegan beslenenler: Her ne kadar bitkisel kaynaklar da çinko minerali içerse de, hayvansal kaynaklı
gıdalar çinko bakımından çok daha zengindir. Ayrıca hayvansal gıdaların
içerdiği çinko minerali, vücut tarafından daha kolay şekilde emilmektedir.
Bundan dolayı vegan beslenenler kişilerde çinko eksikliği görülmesi riski daha
yüksektir.
Hamile ve Emziren Kadınlar: Anne karnında gelişmekte olan fetüs oldukça fazla
miktarlarda çinkoya gereksinim duymaktadır. Ayrıca doğumdan sonra da emziren
kadınlar, bebek sağlığı için fazla miktarda çinkoya ihtiyaç duymaktadır ve
emzirdikleri için çinko eksikliği riski taşımaktadırlar.
Orak hücre hastalığı olan kişiler: Bir tür kan hastalığı olan orak hücre hastalığı
bulunan kişilerin yaklaşık olarak % 60 ile % 70’inde çinko eksikliği
yaşanmaktadır.
Mide-bağırsak hastalığı bulunan kişiler: Herhangi bir mide-bağırsak hastalığı bulunan
kişilerde ve sindirim sorunu olan kişilerde çinko eksikliği görülmesi riski
daha yüksektir.
Demir takviyesi alan kişiler: Aşırı miktarda demir minerali takviyesi alan
kişilerde, çinko emilimi engellenebildiği için, çinko eksikliği riskinin
yükselmesi olasıdır.
Günlük
Alınması Tavsiye Edilen Çinko Miktarı
Çinko, tüm vücut sağlığı için son derece gerekli olan
bir mineraldir ve bu mineralin dışarıdan alınması gerekmektedir. Günlük
alınması tavsiye edilen çinko miktarı kadın ve erkeklerde farklı olmasının yanı
sıra, hamile ve emziren kadınlar için de farklılıklar göstermektedir. Buna
göre, günlük alınması gereken çinko miktarı şu şekildedir;
- 19 yaş ve üstü kadınlar için: 8 miligram
- 19 yaş ve üstü erkekler için: 11 miligram
- Hamile kadınlar için: 11 miligram
- Emziren kadınlar için: 12 miligram
Çinko İçeren
Besinler
Çinko, daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda olmak
üzere bitkisel besinlerin içeriğinde de bulunmaktadır. Bu durumda, çinko
bakımından zengin olan bazı besinler aşağıda belirtildiği şekildedir;
1.Midye
Yüksek miktarda protein, demir minerali ve kalp dostu
omega-3 yağ asidi içeren midye, çinko bakımından da oldukça zengindir. En iyi
çinko kaynaklarından biri olan midyenin haşlanarak tüketilmesi tavsiye
edilmektedir. Çiğ hali de lezzetli olabilmekte fakat, civa zehirlenmesi riski
bulunmaktadır. 6 adet midyenin içerdiği çinko miktarı ise, 32 miligramdır ve bu
miktar günlük alınması gereken çinko miktarının % 400’ünü karşılamaktadır.
2.Sığır Eti
Çok iyi bir protein deposu olan sığır eti, B
vitaminleri bakımından da zengindir ve mükemmel bir çinko kaynağıdır. Sığır
etinin en sağlıklı hali fırında yavaş şekilde pişmiş halidir. Böylece daha
kaliteli ve sağlıklı çinko minerali elde edilmektedir. 85 gram kavrulmuş sığır
etinin içerdiği çinko miktarı ise, 7 miligramdır.
3.Yengeç
Yağsız protein kaynağı olan yengeç, A vitamini, B
vitamini ve C vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra, magnezyum ve
fosfor bakımından da zengin bir deniz canlısıdır. Çok iyi bir çinko kaynağı da
olan yengecin sadece 1 adetinin içerdiği çinko miktarı ise, 4.7 miligramdır.
4.Kahvaltılık
Gevrek
Zengin bir çinko kaynağı olan yulaflı kahvaltılık
gevrek, aynı zamanda iyi birer D vitamini ve demir minerali kaynağıdır. Bir
kase tahıl gevreğinin 4’e 3’ünün içerdiği çinko miktarı ise, 3.8 miligramdır.
5.Istakoz
Kalsiyum, protein ve B12 vitamini kaynağı olan
ıstakoz, zengin bir çinko kaynağıdır. Salatalarda, sandviçlerde ya da direkt
kabuğundan çıkarılarak tüketilen pişmiş ıstakozun 85 gramında bulunan çinko
miktarı ise, 3.4 miligramdır.
6.Kaju
K vitamini, folat ve demir minerali bakımından iyi bir
besin kaynağı olan kaju, tuzsuz şekilde tüketildiğinde daha faydalıdır. Zengin
bir çinko kaynağı olan kaju, sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilen
lezzetli bir kuruyemiştir. 28 gram kavrulmuş kajunun içeriğinde bulunan çinko
miktarı ise, 1.6 miligramdır.
7.Nohut
Sadece bir kase nohut, protein, lif ve sağlıklı yağlar
bakımından zengin bir besin maddesidir. Bir baklagil türü olan nohut,
kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır ve kan şekerinin düzenlenmesini
sağlamaktadır. Vegan beslenenler için ideal bir protein ve çinko kaynağı olan
nohudun yarım kasesinde bulunan çinko miktarı, 1.3 miligramdır.
8.Tavuk
Tavuk, mükemmel bir protein deposu olmasının yanı
sıra, çinko içeriği de yüksek bir hayvansal gıdadır. Aynı zamanda iyi bir B6
vitamini kaynağı da olan tavuk eti, beyin fonksiyonları için hayati önem
taşıyan ve östrojen hormonunu düzenleyen besinler içermektedir. 85 gram pişmiş
tavuk etinin içerdiği çinko miktarı ise, 2.4 miligramdır.
9.İsviçre
Peyniri
Düşük kalorili bir peynir türü olan İsviçre peyniri;
kalsiyum, sodyum ve protein bakımından zengin olmasının yanı sıra, çok iyi bir
çinko kaynağıdır. 28 gram İsviçre peynirinin içeriğinde bulunan çinko miktarı
ise, 1.2 miligramdır.
10.Barbunya
Hem çözünebilen hem de çözünemeyen lifler içeren
barbunya, sindirim sisteminin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Kan şekerinin
de düzenlenmesine yardımcı olan barbunya, çok iyi bir çinko kaynağıdır. Yarım
kase pişmiş barbunyanın içerdiği çinko miktarı ise, 0.9 miligramdır.
11.Badem
Yüksek miktarda magnezyum içeren badem, omega-3 yağ
asidi, E vitamini ve antioksidanlar bakımından da iyi bir kuruyemiştir. İyi bir
protein kaynağı da olan bademin çinko içeriği de oldukça yüksektir. 28 gram
kavrulmuş bademin içerdiği çinko miktarı ise, 0.9 miligramdır.
12.Kabak
Çekirdeği
Lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olan kabak
çekirdeğinin 100 gramı, günlük alınması gereken çinko ihtiyacının neredeyse
tamamını karşılamaktadır.
13.Sebzeler
Sebzeler, hayvansal gıdalara nazaran çinko içeriği
daha düşük besinlerdir. Fakat yine de bazı sebzelerin çinko içeriği yüksektir.
Bu sebzeler; ıspanak, bamya, kuşkonmaz ve bezelye şeklindedir. Ayrıca, ne sebze
ne de hayvan olan mantar da iyi bir çinko kaynağıdır.
Uyarılar
Midye, istiridye, ciğer, kuzu eti ve peynir gibi çinko
içeren bazı yiyecekler aynı zamanda yüksek miktarda kolesterol içerdiğinden
kontrollü olarak ve aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
Susam, kabak çekirdeği ve fıstık gibi kuruyemişler
yüksek kalori değerine sahip oldukları için aşırı miktarda tüketildiklerinde,
fazla kiloya neden olabilmektedir.
Gıdalardan ayrı olarak bazı ilaçlar ise, vücutta çinko mineralinin
emilimini engellemektedir. Özellikle de, antibiyotik ve penisillamin gibi bazı
ilaçlar çinko emilimini engelleyebilmekte ve çinko eksikliğine neden
olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder