23 Nisan 2019 Salı

Kimyon Faydaları


Maydanozgiller ailesinden olan kimyonun bilimsel adı Cuminum cyminum’ dur. Şemsiye şeklinde açan çiçekleri 3-5 parçalı, pembe ve küçüktür. Kimyonun tohumları, dikdörtgen şeklindedir. Aynı zamanda dereotu ve maydanoz gibi sarı-kahverengi bir renge sahiptir. Kimyon bitkisi, 40 ile 60 cm’ ye kadar büyüyebilmektedir. Bir yolluk otsu bir bitki olan kimyonun kökleri dallanma özelliğine sahiptir. Kimyonun tohumları genel olarak toz halinde getirilmektedir. Dünyada en sık İran, Tacikistan, Fas, Mısır, Suriye, Özbekistan, Hindistan, Meksika ve Şili’ de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Ege ve Karadeniz Bölgelerinde kültür olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca kimyonun Kuzey Afrika, Hindistan, Meksika, batı Çin ve Ortadoğu’ da oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir baharattır.
Kimyon oldukça zengin bir bileşime sahip bir bitkidir. Kimyonun yapısında; karbonhidrat, şeker, diyet lifi, yağ, protein, su, A vitamini, Riboflavin (B2 Vitamini), Niasin (B3 Vitamini), B6 vitamini, Folat (Vitamini B9), B12 vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum ve Çinko bulunmaktadır.
Kimyonun Faydaları Nelerdir?
1. Kan Şekerini Dengeler
Düşük kan şekerini dengeleme özelliği ile özellikle diyabet hastalarına oldukça büyük yarar sağlamaktadır. Deney hayvanları üzerinden yapılan bazı çalışmalar sonucunda da kimyon tohumu ile beslenen hayvanların hipoglisemi ve şeker hastalığı riskini azaldığı gözlenmiştir.
2. Astıma Engel Olur
Kimyon, astıma neden olan mediatörleri içermektedir. Bu sebep ile astımın daha az hasarlı ve hızlı geçmesine yardımcı olur.
3. Adet Döngüsünü Düzenler
Kimyon kadınlar için de oldukça yararlı bir baharattır. Adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Her yaştan kadınlar adet düzenini sağlamak için kimyonu kullanabilirler.
4. Saç Sağlığına Olumlu Etkileri
Kimyonun içermiş olduğu zengin besinler ile saç sağlığını korumada da olumlu etkileri bulunmaktadır. Bünyesinde 100′ den fazla besin ve mineral barındıran kimyon, saçların daha sağlıklı uzamasını sağlamaktadır. Ayrıca saç dökülmesine engel olmak, kepeği önlemek ve uzun, parlak saçlara sahip olmak için çeşitli kürler de uygulanabilir.
5. Cilt Sağlığına Faydaları
Kimyonun içermiş olduğu bol miktarda fosfor, sivilceye, cilt dökülmesine ve benzeri sorunların giderilmesine yardımcı olur. İçerdiği maddeler, toksinlerin boşaltım yoluyla dışarı atılmasını sağlamaktadır. Kimyonun içerisinde cilde en çok zararı bulunan serbest radikalleri ve toksitleri ortadan kaldırmaya yarayan bileşenler bulunmaktadır. Bu nedenle cilt üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazladır. Kimyonun içermiş olduğu E vitamini ciltte meydana gelen egzama ve mantar gibi cilt ve alerjik hastalıklarının önüne geçilebilir. Hatta bazı sağlık uzmanları sedef hastalığında da kimyonun faydalı olduğunu savunmaktadır. Bol miktarda diyetlifi içerdiği için cildi toksinlerden de temizler.
Kimyon suyu ile banyo yapılması durumunda da cilt ve deride meydana gelen kaşıntı ve döküntü gibi sorunların çözümüne de yardımcı olabilmektedir. Kimyon suyunu içmek, avuç ve ayak tabanlarında meydana gelen yanma hissini ortadan kaldırabilir. Ayrıca sirke ile uygulandığında ciltte oluşan akne ve siyah noktaların engellenmesine yardımcı olmaktadır.
6. Demir İhtiyacını Karşılar
Doğal bir demir deposu olan kimyon, bu özelliği ile anemi hastalarının yardımına koşmaktadır. Kimyonda bulunan demir içeriği anemi hastalarındaki kansızlığı tedavi etmeye yardımcı olan hemoglobin içeriği bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda vücudun hücrelere oksijen taşımasına yardımcı olmaktadır.
7. Kanser İle Mücadele Eder
Kimyonun içermiş olduğu antioksidan kompleksi serbest radikallere engel olarak kansere yakalanma riskini azaltır. İçinde bulunan eugenol ve limonen aldı bileşiklerin antitümör etkisi bulunur. Ayrıca C ve A gibi antioksidan vitaminlerden de zengindir, bunlar da kanserlerden korunmaya yardımcı olmaktadırlar. Kimyon otu özellikle meme ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.
8. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olur
Serbest radikallere karşı etkili antioksidan ve yabancı maddeler içermesi sebebi ile hastalıkla mücadele etmede önemli bir faktör oluşturmaktadır.
9. Sindirim Sistemini Düzenler
Kimyon, Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkelerde sindirim sorunlarına karşı sık kullanılan bir baharattır. Karaciğerin daha fazla safra üretmesine katkıda bulunarak gıda yoluyla alınan yağın yağın daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur. Kimyona aromasını veren kumin aldehit adlı bileşik tükürük salgısını arttırarak daha ağızda sindirimi başlatır.
Ayrıca “Indian Journal of Medical Research” adlı bilimsel dergide 2005 yılı sonuçlarına göre de sindirim güçlüğü ve ishal gibi sorunların çözülmesinde doğal bir yöntem olarak kullanılabilir.
10. Laktasyon
Özellikle emziren anneler için kimyonun faydası çok büyüktür. Yapısında bulunan timol adlı bir bileşik, meme bezlerinin salgıyı arttırarak süt salgı ve miktarının artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda demir ve kalsiyum için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle emzirme dönemindeki kadınların kullanması olumlu gelişme gösterebilir.
11. Uykusuzluk
Kimyon, uykusuzluğa sebep en önemli etken olan sinidirim sisteminin çözülmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle dolaylı olarak uykusuzluk problemine fayda sağlayabilir. Kimyonun uykusuzluğa sadece dolaylı yoldan değil direkt olarak da faydası bulunuyor. Kimyon tohumları ile hazırlayabileceğiniz çay uykusuzluk probleminizin çözülmesini sağlayabilir.
Uykusuzluk için kimyon çayı tarifi: Bir fincanın içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyerek kaynatın. Ardından 5 dakika demlenmesini bekleyin ve süzün. Ayrıca bal ilavesi tatlandırabilirsiniz.
12. Basura İyi Gelir
Hemoroid ya da basur rahatsızlığının tedavisinde de kimyon kullanılabilir. Kimyonun içeriğindeki diyet posası, gaz giderici, antifungal ve antimikrobiyel özellikleri sayesinde laksatif bir etki yaratmaktadır. İçinde bulunan kumin aldehit ve pirazin denilen uçucu yağlar tedavi sürecinde etkili olabilir.
13. Soğuk Algınlığında Etkili
Kimyonun yapısında bulunan esansiyel yağlar viral enfeksiyonlara karşı etki göstermektedir. Soğuk algınlığı bilindiği üzere bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda görülen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu nedenle kimyon soğuk algınlığına karo da etkili bir baharattır.
Aynı zamanda öksürüğe de iyi gelen kimyon, içerisinde demir ve C vitamini bulunan oldukça faydalı bir baharattır.
Kimyon Nasıl Kullanılır?
Faydaları saymakla bitmeyen kimyonu mutfağımızın pek çok alanında kolay bir şekilde kullanabiliriz. Özellikle yemeklere oldukça hoş bir aroma vermesi sebebi ile kırmızı et ve tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılabilir. Sadece et yemeklerinde değil hamur işinde ve sebze yemeklerinde de kimyon kullanılmaktadır. Acı bir baharat olması sebebi ile yemeklerde kullanırken dikkat edilmelidir. Aksi durumda yemeğin tadını bozabilir.
Kimyon ayrıca çay olarak da tüketilebilmektedir. Aşırı tüketimi tehlikeli olabileceği için dikkatli olunmasında fayda bulunmaktadır.
Kimyonun Yan Etkileri
Kimyonun da her bitkide olduğu gibi yararlarının yanı sıra bazı zararları ya da yan etkileri de vardır. Kimyonun uyarıcı özelliğinden dolayı fazla miktarda tüketilmesi sakıncalı olabilir. Uyarıcı özelliği ile sindirim ve dolaşım sistemi kaslarını uyarabilir. Aynı zamanda rahim kaslarının da uyarılmasını sağladığı için hamilelerin tüketmesi uygun görülmemektedir. Hamilelik dışında sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerin de kimyonu kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekir. Ülser, gastrit ve kolit gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin kimyonu kullanmadan önce doktora danışmasında fayda vardır.
Bazı kaynaklarda ise kimyonun bağımlılık etkisi yaptığı da belirtilmektedir. Bu nedenle kimyon tüketirken dikkatli olunmalıdır. Aksi taktirde bağımlılık, kusma ve baş dönmesi ile sonuçlanabilmektedir. Adet sancısına faydalı olmasıyla da bilinen kimyon farklı bünyelerde farklı etkilere de sebep olabilmektedir. Bazı sağlık uzmanları da adet kanamasını arttırdığını öne sürmüşlerdir. Tüm nedenlerden dolayı kimyonu fazla miktarda kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder