Kuşburnunun familyasına bakacak olursak gülgiller
familyasına aittir ve 3-4 metre boylarında çalılık bir bitkidir. Bu bitki pembe
renkli çiçeklerin açmasıyla yetişir ve meyve olarak kuşburnu
vermektedir. Ayrıca kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da
yetişen genellikle kırmızı ve turuncu renkli olan bir tür bitki olarak da tanımlanabilir.
İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır ve sonbaharda olgunlaşmaktadır.
Ayrıca C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesi olmuştur. Taze
olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılmaktadır ve bitkisel çaylar,
reçel, jöle, şurup, içecek, turta, ekmek, şarap ve marmelat da yapılarak
tüketilmektedir. C vitaminin yanında aynı zamanda kuşburnunda da çeşitli
minerallerde bulunmaktadır ve bu nedenle birçok fayda da sağlamaktadır.
Yapılan birçok çalışmanında desteği ile kuşburnunun
sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya
koyulmuştur. Kuşburnunun solunum yolu hastalıklarına, vücuttaki iltihaplara,
kolesterole ve vücuttaki birçok organa çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu
besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 9 madde halinde
yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik. Ancak
kuşburnunun içerisinde bulunan besin değerlerinden sağlanan yararlardan en
yüksek derece faydalanabilmek için diğer tüm besinler gibi yeterli miktarda
tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.
Kuşburnunun
Faydaları Nelerdir ?
İçerisinde bol miktarda C vitamini olmasında dolayı
kuşburnunun faydalarının sayısı da oldukça fazladır. C vitamini özellikle kemik
ve kaslar üzerinde etkili olmasından dolayı iskelet yapısına güç
kazandırmaktadır. Genelikle yara ve yanık tedavisinde de kullanılan kuşburnu
cilde olan faydasından dolayı da yaygın olarak kullanılan bir besinidir.
Yararları sadece bunlara kalmayan kuşburnunu detaylı bir şekilde yazımızın bu
bölümünde ele alacağız.
1.Kolesterol
Organik bileşikler ve bazı antioksidan
bileşenleri kuşburnunun içerisinde bulunmaktadır ve böylelikle
kardiyovasküler sistemi üzerindeki yükü azaltmak ve aynı zamanda ciddi bir felç
veya kalp krizi geçirme riskini düşürücü bir özelliğe sahiptir, tüm bunlar
sayesinde insan vücudundaki kolesterol miktarını da azaltmaktadır. Suda
kaynatılarak suyu içilebilir veya reçeli yapılarak tüketilebilir.
2.Kanser
Kuşburnunun içerisinde karotenoidler,
flavonoidler ve çok güçlü antioksidanlar bulunmaktadır ve bu maddeler vücuda
zarar verilen bölgelerdeki zararı ortadan kaldırmakta veya vücut içinde
bulunan serbest radikalleri etkisiz hale getirmektedir. Serbest radikaller
ve antioksidan eksikliği kanser, kalp hastalığı ve erken yaşlanma da dahil
olmak üzere ciddi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Ancak
kuşburnu antioksidan zenginliği sayesinde tüm vücudu sağlıklı tutmayı
başarmaktadır.
3.Bağışıklık
Sistemi
Kuşburnu etkileyici bir oranda C vitaminini içerisinde
bulundurmaktadır ve bu vitamin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili
maddedir. C vitamini, beyaz kan hücrelerini uyarmaktadır. Böylelikle
astımın önlenmesi ve genel olarak solunum yolu sağlığına kavuşmada büyük bir
role sahiptir. Ayrıca soğuk algınlığı ve gribal hastalık dönemlerinde kuşburnu
tüketilmesi ile birlikte yüksek derecede C vitaminin vücuda girmesinden dolayı
bu hastalıklarda iyileşme meydana gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak kuşburnu
bakteri ve enfeksiyonlardan kaynaklanan sorunları giderebilir. Damarlarda kan
akışını hızlandırır ve kanı temizler. İdrar akışını hızlandırır, idrar yolu
enfeksiyonlarını engellemektedir.
4.Şeker
Hastalığı
Kuşburnu kandaki şeker üzerinde de etkili bir besindir
ve vücuttaki glikozu ve insülini dengelemektedir. Özellikle şeker
hastalıklarına karşı etkisi çok ciddi bir orandadır. Kuşburnu çayı şekerli bir
şekilde veya kuşburnu reçel olarak tüketilmediği sürece şeker hastaları
için bir güvenli bir besin olmaktadır ve hatta şeker hastalığının görülme
riskini azalttığı da söylenmektedir.
5.Cilt
Bakımı
Tüm dünyada insanlar cilt lekelerinden kurtulmak ve
daha genç görünmek istemektedir. Bu nedenle kuşburnu etkili bir besindir hatta
kozmetik sektöründe kullanılan çeşitli ürünlerin içerisinde de kuşburnuna
rastlanmaktadır. Hücrelerin yenilenmesine yardım eden kuşburnu aynı zamanda
ciltteki tahrişlerin ortadan kalkmasında da yarım etmektedir. Bu nedenle
kuşburnu cilt sağlığı için oldukça etkili bir besindir. Kırışıklık gibi
kusurları da kolay bir şekilde ortadan kaldırabilir, güneş veya hertürlü yanık
ve yara izlerinin iyileşmesinde etkili bir görevi vardır. Böylelikle cildin
genellikle genç ve daha canlı görünmesini sağlar.
6.İltihaplar
Kuşburnu basında sık sık yer almaya başlaması ile birlikte
popülerlik kazanmıştır ve genel olarak çay şeklinde tüketilmektedir.
Kuşburnu vücutta biriken ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde
ciddi bir yardımcıdır. İçerisindeki etken bileşenleri sayesinde enfeksiyonların
iyileşme sürecini kısaltmaktadır.
7.Solunum
Yolu
Yapılmış olan birçok bilimsel çalışmaların
ispatlanması ile birlikte kuşburnunda bulunan C vitaminin solunum yolu
hastalıklarını azalttığı ve çok ağır olmayanları da iyileştiği ortaya
çıkarılmıştır. Kuşburnu özellikle çocuklarda kronik öksürük, astım,
bronşit ve nefes darlığı sorunlarını giderebilir.
8.Böbrek
Sağlığı
Kuşburnunun içerisinde böbrek sağlığını korumaya
yardımcı olan çeşitli asitler ve petkin bulunmaktadır. Bu değerli besinler
aracılığı ile böbrek hastalıklarının semptomlarını rahatlatmakta ve
iyileştirmektedir. Ayrıca kabızlık tedavisi içinde yardımcı olur.
9.Mide
Sağlığı
Kuşburnunun içesinde bulunan besinler mide
spazmları da dahil olmak üzere mide bozuklukları, mide asit eksikliği bağırsak
hastalıkları için bir mide toniği olarak adlandırılabilir, hatta bunlara ek
olarak mide tahriş ve ülser gibi sorunları da önlemektedir. Ayrıca
özellikle C vitamini sayesinde ishal, kabızlık, safra kesesi taşı, safra
kesesi hastalıkları, böbrek hastalıkları, sıvı tutma (ödem),
gut ve bacak ağrısı (siyatik), diyabet gibi hastalıklara karşı etkili bir
koruyucudur.
Kuşburnunun
Aşırı Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?
Kuşburnunun sağlık açısından çok sayıda faydası
olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu ürünün sağlık açısından
birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve yanlış tüketimi gibi
durumlardan kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına
göre oldukça azdır. Çünkü genel olarak kuşburnu bir zarar teşkil etmemektedir.
Bunlara bakacak olursak eğer ;
- Kuşburnu bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide yanması, mide krampları, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk ve diğerleri gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
- Hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olup olunmadığı bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir.
- Bazı uzmanlar diyabete olumsuz yönde etkisi olduğunu söylerken bazıları tam tersini savunmaktadırlar.
- Çok fazla tüketimi, böbrek taşı riskini arttırabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde
kuşburnunun temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol
açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler
verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı
ile kuşburnunun besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde
inceleyebilirsiniz.
Kuşburnunun
Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr kuşburnu baz alınarak
hesaplanmıştır.
- Kalori (kcal): 162
- Toplam yağ: 0,3 g
- Sodyum 4: mg
- Potasyum: 429 mg
- Karbonhidrat: 38 g
- Diyet lifi: 24 g
- Şeker: 2,6 g
- Protein: 1,6 g
- A vitamini: 4.345 IU
- C vitamini: 426 mg
- Kalsiyum: 169 mg
- Demir: 1,1 mg
- Piridoksin: 0,1 mg
Magnezyum: 69 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder