Otlar, baharatlar ve bitkilerin kullanımı
hastalıkların iyileşmesine yardımcı olabilir ve hatta antik uygarlıkların
tarihinde binlerce yıl hastalıkları önlemek için kullanılmıştır. Bunlar
eski ilaçlar ve doğal tonikler olarak daha fazla çalışma ve araştırma sonucunda
pek çok faydalarını ortaya çıkarmaktadır.
Birçok bitki çayı kendi zevklerine göre avantajlarına
sahipken aynı zamanda büyük tat verici birkaç bitki çayı bulunmaktadır.
Karanfilin baharatında ise çok sağlıklı avantajlar vardır, ama aynı zamanda,
daha çok tercih edilen doğal ilaçlar arasında yerini almıştır.
En yaygın olarak yemeklerde kullanılan bir baharat
olarak bilinen karanfil, kullanım için kurutulmuş olan güçlü kokulu, lezzetli
çiçek tomurcukları bulundurmaktadır. Onlar Myrtle ailesine ait olan
ve genellikle Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Pakistan’da parçaları hasat
edilen ağaçlardan toplanmıştır. Bu kurutulmuş tomurcukların mutfak
kullanımları için büyük olmasına rağmen, bunlar da yaygın olarak hem de tıbbi
dünyada kullanılmaktadır. Bir çay yapmak için kullanıldığında, karanfil çayı
sizlere birkaç iyi sağlık faydaları sağlayabilir.
Karanfil
Çayının Faydaları Nelerdir?
Karanfil çayını düzenli ve dozunda kullandığınız zaman
sizlere sağlayacak olduğu yararları oldukça fazladır. Ancak ilaç
kullanıyorsanız veya kronik bir sağlık sorununuz bulunuyorsa, doktorunuza
danışarak içmenizi tavsiye ederiz.
1.Diş Ağrısı
Karanfil çayı diş ağrısı söz konusu olduğunda, etkili
bir doğal tedavi olarak kullanılmaktadır. Karanfillerin anti-enflamatuar
ve analjezik bileşenleri virüslü bir diş çevresindeki şişmeleri azaltarak
ağrıyı azaltacaktır. Artı olarak karanfillerin antiseptik özelliği sayesinde
etkilenen bölgede enfeksiyon mücadele ederek yayılmasını engellemeye yardımcı
olacaktır. Bunun için karanfil çayı sizlere yardımcı olacaktır.
2.Ağız
Kokusu
Doğal bir antiseptik olan karanfil, ağız kokusundan
kurtulmak çok faydalıdır. Karanfil kötü kokuya neden olan ağızdaki
bakterileri öldürür. Ayrıca temiz bakterileri koruyarak dil, damak ve boğazda
üst kısmından çürüyen maddelerin yok olmasına yardımcı olur. Onların güçlü
aromatik nitelikleri de mücadelede kötü nefesin yok olmasına yardımcı
olur. Bunun için soğuk karanfil çayı ile bir gün içerisinde iki veya üç
kez gargara yapabilirsiniz.
3.Bulantı ve
Kusma
Karanfilin aromatik ve yatıştırıcı özellikleri bulantılarınızı
yok edecektir. Bu durumda gebeliğe bağlı sabah bulantılarında ve
herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bunun için gün içerisinde
düzenli olarak karanfil çayı içmeniz gerekmektedir. Zaman içerisinde
bulantılarınızda ve kusmalarınızda azalma olduğunu fark edeceksiniz.
4.Sindirim
Gaz giderici özellikleri (gaz oluşumunu önlemek ve
şişkinlik rahatlatmak) için, dış sindirim sürecinde önemli bir rol
oynamaktadır. Karanfil çayı sindirimi arttırarak, sindirim sisteminde bulunan
enzimlerin üretimini teşvik etmektedir.
Karanfil çayı aynı zamanda kusma, ishal, bağırsak
gazı, mide sinirlilik, mide ağrıları için ve gastrointestinal
sorunlarında sizlere yardımcı olur. Bu anlamda yemeklerinize karanfil
ekleyebileceğiniz gibi, düzenli karanfil çayı içmek de aynı etkileri sizlere
verecektir.
5.Eklem
Ağrıları
Karanfil çayı anti-enflamatuar ve analjezik
özellikleri sayesinde inflamasyonu azaltmakta ve eklem ağrısı, kas ağrıları ve
artrit ağrıları hafifletmektedir. Kalsiyum, omega-3 yağ asitleri ve demir
açısından zengin olan karanfil çayı eklem ve kemik gücünü arttırır.
6.Solunum
Karanfil çayının ekspektoran, antibakteriyel ve
anti-inflamatuar özelliklerinin solunum sistemi için çok etkili olduğu tespit
edilmiştir.
Bu soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı,
viral enfeksiyonlar, astım, tüberküloz, bronşit ve çeşitli sinüs koşulları
tedavi etmek için de kullanılabilir. Ayrıca, bu baharat da akciğer kanseri için
potansiyel bir kemoprotektif madde olarak hareket edebilir. Eğer solunum
durumundan muzdaripseniz günlük iki-üç bardak karanfil çayı içmeniz
gerekmektedir.
7.Baş Ağrısı
Karanfil çayı gerginlik, migren ya da soğuk bir
baş ağrısında sizlere yardımcı olan çaylar arasında yer almaktadır. Karanfil
çayı ağrı giderici gibi bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca,
petrol soğutma ve sakinleştirici etkisi olarak acıyı hafifletmeye
yardımcı olacaktır. Bunun için 2-3 bardak karanfil çayı içmek sizlere iyi
gelecektir. Sıcak ve soğuk şekillerde tüketmeniz bir sorun olmayacaktır.
8.Kulak
Ağrısı
Karanfil çayı hafif anestezi ve antibakteriyel
özellikleri sayesinde bir kulak ağrısı ve tedavisinde kulak enfeksiyonlarında
anlık rahatlama sağlayabilir. Bunun için karanfil yağını kullanarak daha etkili
sonuçlar alabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda, karanfil çayını
içmenin de sizlere bu konuda iyi geleceği anlaşılmıştır.
9.Akne
Tedavisi
Karanfil çayı siyah nokta, akne, sivilce, yara ve
pullu deri ve ilişkili cilt problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilir.
Karanfil çayının tüketimi ile birlikte genellikle görünür cilt kusurları
veya işaretlerini önlemede çok etkilidir.
Ayrıca, karanfilin antimikrobiyal özellikleri
bakterileri öldürmeye ve böylece etkilenmemiş bölgelere aknelerin yayılma
olasılığını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunun için her gün düzenli karanfil
çayı içmek sizlere yardımcı olacaktır.
10.Stres
Karanfil çayı güçlü ve yatıştırıcı aroması sayesinde
dinlenmek ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Stres genellikle vücudun
kasları gergin hale gelmesine neden olur. Öjenol karanfil iyi bilinen bir kas
gevşetici bileşen olması nedeniyle sizlere bu anlamda yardımcı olacaktır.
Uzun bir rahatlatıcı banyo için banyo suyuna
karanfil yağından birkaç damla eklemek de sizlere bu anlamda yardımcı
olacaktır. Bu duygularınızı yatıştırmaya ve vücuttaki stresi rahatlatmaya
yardımcı olacaktır.
Ancak stresi azaltmak için bir bardak karanfil çayı
sizleri aynı şekilde rahatlatacaktır.
Bu çayı alabileceğiniz sağlık yararları kapsamında
tüketmek sizlerin açısından oldukça yararlıdır. Bir seferde karanfil ya da
karanfil çayının çok fazla kullanılmasının sağlık üzerinde olumsuz bir
etkisi olabileceğini unutmayın. Bunun için hangi dozlarda ne kadar
kullanmanız gerektiği hakkındaki sorularınızı doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Karanfil çayının 2 yaşından küçük olan çocukların,
hamilelerin, hipertansiyonu olan kişilerin, mide ülseri ve yüksek asitli
gastriti olan kişilerin içmemesi gerekmektedir. Ayrıca bitkiye özel alerjisi
olan kişilerin de karanfil çayından uzak durmaları gerekmektedir.
Karanfil
Çayı Nasıl Hazırlanır?
- 1 çay kaşığı kadar olan karanfilleri havan ve tokmak yardımı ile toz haline getirin.
- Ardından bir bardak suyun içerisinde bu tozu ekleyin ve 5 -10 dakika boyunca kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başladıktan sonra, yarım çay kaşığı çay tozu ekleyin ve birkaç dakika daha bu karışımı kaynamaya bırakın.
- Tüm bu işlemlerinizin ardından suyu süzün ve soğumaya bırakın.
- Sıcak (başka amaçlar için kullanıyorsanız da buzdolabında bu çayı saklayabilirsiniz) bu karışımı içiniz.
Çayı sıcak veya soğuk tüketmenizin arasında herhangi bir fark
bulunmamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder