24 Nisan 2019 Çarşamba

Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?


Otlar, baharatlar ve bitkilerin kullanımı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olabilir ve hatta antik uygarlıkların tarihinde binlerce yıl hastalıkları önlemek için kullanılmıştır. Bunlar eski ilaçlar ve doğal tonikler olarak daha fazla çalışma ve araştırma sonucunda pek çok faydalarını ortaya çıkarmaktadır.
Birçok bitki çayı kendi zevklerine göre avantajlarına sahipken aynı zamanda büyük tat verici birkaç bitki çayı bulunmaktadır. Karanfilin baharatında ise çok sağlıklı avantajlar vardır, ama aynı zamanda, daha çok tercih edilen doğal ilaçlar arasında yerini almıştır.
En yaygın olarak yemeklerde kullanılan bir baharat olarak bilinen karanfil, kullanım için kurutulmuş olan güçlü kokulu, lezzetli çiçek tomurcukları bulundurmaktadır. Onlar Myrtle ailesine ait olan ve genellikle Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Pakistan’da parçaları hasat edilen ağaçlardan toplanmıştır. Bu kurutulmuş tomurcukların mutfak kullanımları için büyük olmasına rağmen, bunlar da yaygın olarak hem de tıbbi dünyada kullanılmaktadır. Bir çay yapmak için kullanıldığında, karanfil çayı sizlere birkaç iyi sağlık faydaları sağlayabilir.
Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?
Karanfil çayını düzenli ve dozunda kullandığınız zaman sizlere sağlayacak olduğu yararları oldukça fazladır. Ancak ilaç kullanıyorsanız veya kronik bir sağlık sorununuz bulunuyorsa, doktorunuza danışarak içmenizi tavsiye ederiz.
1.Diş Ağrısı

Karanfil çayı diş ağrısı söz konusu olduğunda, etkili bir doğal tedavi olarak kullanılmaktadır. Karanfillerin anti-enflamatuar ve analjezik bileşenleri virüslü bir diş çevresindeki şişmeleri azaltarak ağrıyı azaltacaktır. Artı olarak karanfillerin antiseptik özelliği sayesinde etkilenen bölgede enfeksiyon mücadele ederek yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Bunun için karanfil çayı sizlere yardımcı olacaktır.
2.Ağız Kokusu

Doğal bir antiseptik olan karanfil, ağız kokusundan kurtulmak çok faydalıdır. Karanfil kötü kokuya neden olan ağızdaki bakterileri öldürür. Ayrıca temiz bakterileri koruyarak dil, damak ve boğazda üst kısmından çürüyen maddelerin yok olmasına yardımcı olur. Onların güçlü aromatik nitelikleri de mücadelede kötü nefesin yok olmasına yardımcı olur. Bunun için soğuk karanfil çayı ile bir gün içerisinde iki veya üç kez gargara yapabilirsiniz.
3.Bulantı ve Kusma
Karanfilin aromatik ve yatıştırıcı özellikleri bulantılarınızı yok edecektir. Bu durumda gebeliğe bağlı sabah bulantılarında ve herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bunun için gün içerisinde düzenli olarak karanfil çayı içmeniz gerekmektedir. Zaman içerisinde bulantılarınızda ve kusmalarınızda azalma olduğunu fark edeceksiniz.
4.Sindirim
Gaz giderici özellikleri (gaz oluşumunu önlemek ve şişkinlik rahatlatmak) için, dış sindirim sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Karanfil çayı sindirimi arttırarak, sindirim sisteminde bulunan enzimlerin üretimini teşvik etmektedir.
Karanfil çayı aynı zamanda kusma, ishal, bağırsak gazı, mide sinirlilik, mide ağrıları için ve gastrointestinal sorunlarında sizlere yardımcı olur. Bu anlamda yemeklerinize karanfil ekleyebileceğiniz gibi, düzenli karanfil çayı içmek de aynı etkileri sizlere verecektir.
5.Eklem Ağrıları
Karanfil çayı anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri sayesinde inflamasyonu azaltmakta ve eklem ağrısı, kas ağrıları ve artrit ağrıları hafifletmektedir. Kalsiyum, omega-3 yağ asitleri ve demir açısından zengin olan karanfil çayı eklem ve kemik gücünü arttırır.
6.Solunum
Karanfil çayının ekspektoran, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerinin solunum sistemi için çok etkili olduğu tespit edilmiştir.
Bu soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, viral enfeksiyonlar, astım, tüberküloz, bronşit ve çeşitli sinüs koşulları tedavi etmek için de kullanılabilir. Ayrıca, bu baharat da akciğer kanseri için potansiyel bir kemoprotektif madde olarak hareket edebilir. Eğer solunum durumundan muzdaripseniz günlük iki-üç bardak karanfil çayı içmeniz gerekmektedir.
7.Baş Ağrısı
Karanfil çayı gerginlik, migren ya da soğuk bir baş ağrısında sizlere yardımcı olan çaylar arasında yer almaktadır. Karanfil çayı ağrı giderici gibi bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, petrol soğutma ve sakinleştirici etkisi olarak acıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bunun için 2-3 bardak karanfil çayı içmek sizlere iyi gelecektir. Sıcak ve soğuk şekillerde tüketmeniz bir sorun olmayacaktır.
8.Kulak Ağrısı
Karanfil çayı hafif anestezi ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bir kulak ağrısı ve tedavisinde kulak enfeksiyonlarında anlık rahatlama sağlayabilir. Bunun için karanfil yağını kullanarak daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda, karanfil çayını içmenin de sizlere bu konuda iyi geleceği anlaşılmıştır.
9.Akne Tedavisi
Karanfil çayı siyah nokta, akne, sivilce, yara ve pullu deri ve ilişkili cilt problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilir. Karanfil çayının tüketimi ile birlikte genellikle görünür cilt kusurları veya işaretlerini önlemede çok etkilidir.
Ayrıca, karanfilin antimikrobiyal özellikleri bakterileri öldürmeye ve böylece etkilenmemiş bölgelere aknelerin yayılma olasılığını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunun için her gün düzenli karanfil çayı içmek sizlere yardımcı olacaktır.
10.Stres
Karanfil çayı güçlü ve yatıştırıcı aroması sayesinde dinlenmek ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Stres genellikle vücudun kasları gergin hale gelmesine neden olur. Öjenol karanfil iyi bilinen bir kas gevşetici bileşen olması nedeniyle sizlere bu anlamda yardımcı olacaktır.
Uzun bir rahatlatıcı banyo için banyo suyuna karanfil yağından birkaç damla eklemek de sizlere bu anlamda yardımcı olacaktır. Bu duygularınızı yatıştırmaya ve vücuttaki stresi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Ancak stresi azaltmak için bir bardak karanfil çayı sizleri aynı şekilde rahatlatacaktır.
Bu çayı alabileceğiniz sağlık yararları kapsamında tüketmek sizlerin açısından oldukça yararlıdır. Bir seferde karanfil ya da karanfil çayının çok fazla kullanılmasının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini unutmayın. Bunun için hangi dozlarda ne kadar kullanmanız gerektiği hakkındaki sorularınızı doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Karanfil çayının 2 yaşından küçük olan çocukların, hamilelerin, hipertansiyonu olan kişilerin, mide ülseri ve yüksek asitli gastriti olan kişilerin içmemesi gerekmektedir. Ayrıca bitkiye özel alerjisi olan kişilerin de karanfil çayından uzak durmaları gerekmektedir.
Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?
  • 1 çay kaşığı kadar olan karanfilleri havan ve tokmak yardımı ile toz haline getirin.
  • Ardından bir bardak suyun içerisinde bu tozu ekleyin ve 5 -10 dakika boyunca kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra, yarım çay kaşığı çay tozu ekleyin ve birkaç dakika daha bu karışımı kaynamaya bırakın.
  • Tüm bu işlemlerinizin ardından suyu süzün ve soğumaya bırakın.
  • Sıcak (başka amaçlar için kullanıyorsanız da buzdolabında bu çayı saklayabilirsiniz) bu karışımı içiniz.
Çayı sıcak veya soğuk tüketmenizin arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder