19 Nisan 2019 Cuma

iğdenin faydaları


Küçük süs ağaçlarında yetişen iğde, zeytin familyasına ait bir meyvedir. Asya’da yerli versiyonlarına rastlanan iğdenin sadece kuşlara ve küçük boyutlara sahip memelilere hitap eden birtakım sarı veya kırmızımsı, benekli ve büyük boyutlardaki çeşitlerine rastlanabilir. Yerli büyümenin sağlandığı yerlerde yetişen iğde, yaban hayatı ve değerli yiyecek kaynakları temin etmektedir.
Ağacı ise ufak tohumlardan kendisini tekrar büyütmek sureti ile tekrar gelişmektedir. Bu ağaç genellikle geniş bir yüzeye sahiptir. Yetişmesi sırasında güneş ışığına bol miktarda ihtiyaç duymaktadır. Dış yüzeyi ise gümüş beyaz renginde bir tabakadan oluşur. Genellikle sonbahar aylarında toplanan meyvenin et kısmı tatlı veya acımsı bir tada sahip olabilmektedir. Üzeri ise ne sıcak ne de soğuktur.
İğdenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Faydaları arasında dalak ve mideye iyi gelmesi yer alır. İshali durdurur, menstruel fonksiyonları düzenler, gücü arttırır. Uygulamaları ise şu şekildedir:
1.Hazımsızlık
Yediğiniz yiyeceklerin ardından mide problemi yaşıyor iseniz bu gibi durumlarda iğde tüketmek oldukça faydalı olacaktır. Şiş ve ağrılı bir midenin tedavisinde taze olarak 30 gram iğde alıp, yavaşça çiğnemek sureti ile tüketiniz. Mide sorunlarınızın çözüldüğünü fark edeceksiniz.
2.İshal
Özellikle küçük çocuklarda meydana gelen ishal gibi mide bozukluklarını düzenlemede iğdenin etkili özellikleri bulunur. 15 gram iğde alın ve yüzeyi altın rengine bürünene kadar ısıtın. Daha sonrasında su ekleyin ve bir süre kaynatın. Tüketiniz ve ishal için olan yararlarından bu şekilde faydalanabilirsiniz.
3.Öksürük
Birtakım sebeplerden ötürü meydana gelen öksürük ve devamında akciğerlerinizde yanma meydana geliyor ise 60 gram taze iğdeyi alınız ve yıkayıp tüketiniz. Ya da alternatif olarak 30 gram kurutulmuş iğdeyi su içerisinde bekletip tüketiniz. Aynı etkileri yaptığını göreceksiniz.
Böylelikle iğdenin faydalarından bahsetmiş olduk. Şimdi de iğdenin tüketilmesinde oluşabilecek birtakım yan etkilerden bahsedeceğiz.
İğdenin Yan Etkileri Nelerdir?
İğdenin genel olarak herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak hemen her gıdada geçerli olduğu gibi iğdenin de fazla tüketiminden kaçınılması gerekir. Hamile bayanlara yaptıkları etkiler bilinmediği için doktorunuza danışmadan fazla miktarlarda tüketmeyiniz. Ayrıca alerji gibi durumlarda iğde tüketimini derhal bırakarak doktorunuza danışınız. Bu saymış olduğumuz durumlarda iğdenin tüketilmesi sakıncalı bir hale gelebilir.
Böylece ilk olarak iğdenin faydaları ile ilgili genel bir bilginin ardından iğdenin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden de bahsettik. Son olarak da besin değerlerine değineceğiz.
İğdenin Besin Değerleri
100 gr.
1 Porsiyon (orta)

Karbonhidrat (g)
5.20
6.5
Protein (g)
1.40
1.7
Yağ (g)
7.10
8.9
Kolesterol (mg)
0.00
0
Sodyum (mg)
4.00
5
Potasyum (mg)
133.00
166.3
Kalsiyum
42.00
52.5
Vitamin A
250.00
312.5
Vitamin C
450.00
562.5
Demir
0.44
0.6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder