Küçük süs ağaçlarında yetişen iğde, zeytin familyasına
ait bir meyvedir. Asya’da yerli versiyonlarına rastlanan iğdenin sadece kuşlara
ve küçük boyutlara sahip memelilere hitap eden birtakım sarı veya kırmızımsı,
benekli ve büyük boyutlardaki çeşitlerine rastlanabilir. Yerli büyümenin
sağlandığı yerlerde yetişen iğde, yaban hayatı ve değerli yiyecek kaynakları
temin etmektedir.
Ağacı ise ufak tohumlardan kendisini tekrar büyütmek
sureti ile tekrar gelişmektedir. Bu ağaç genellikle geniş bir yüzeye sahiptir.
Yetişmesi sırasında güneş ışığına bol miktarda ihtiyaç duymaktadır. Dış yüzeyi
ise gümüş beyaz renginde bir tabakadan oluşur. Genellikle sonbahar aylarında
toplanan meyvenin et kısmı tatlı veya acımsı bir tada sahip olabilmektedir.
Üzeri ise ne sıcak ne de soğuktur.
İğdenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
Faydaları arasında dalak ve mideye iyi gelmesi yer alır. İshali durdurur,
menstruel fonksiyonları düzenler, gücü arttırır. Uygulamaları ise şu
şekildedir:
1.Hazımsızlık
Yediğiniz yiyeceklerin ardından mide problemi yaşıyor
iseniz bu gibi durumlarda iğde tüketmek oldukça faydalı olacaktır. Şiş ve
ağrılı bir midenin tedavisinde taze olarak 30 gram iğde alıp, yavaşça çiğnemek
sureti ile tüketiniz. Mide sorunlarınızın çözüldüğünü fark edeceksiniz.
2.İshal
Özellikle küçük çocuklarda meydana gelen ishal gibi
mide bozukluklarını düzenlemede iğdenin etkili özellikleri bulunur. 15 gram
iğde alın ve yüzeyi altın rengine bürünene kadar ısıtın. Daha sonrasında su
ekleyin ve bir süre kaynatın. Tüketiniz ve ishal için olan yararlarından bu
şekilde faydalanabilirsiniz.
3.Öksürük
Birtakım sebeplerden ötürü meydana gelen öksürük ve
devamında akciğerlerinizde yanma meydana geliyor ise 60 gram taze iğdeyi alınız
ve yıkayıp tüketiniz. Ya da alternatif olarak 30 gram kurutulmuş iğdeyi su
içerisinde bekletip tüketiniz. Aynı etkileri yaptığını göreceksiniz.
Böylelikle iğdenin faydalarından bahsetmiş olduk.
Şimdi de iğdenin tüketilmesinde oluşabilecek birtakım yan etkilerden
bahsedeceğiz.
İğdenin Yan
Etkileri Nelerdir?
İğdenin genel olarak herhangi bir zararı
bulunmamaktadır. Ancak hemen her gıdada geçerli olduğu gibi iğdenin de fazla
tüketiminden kaçınılması gerekir. Hamile bayanlara yaptıkları etkiler
bilinmediği için doktorunuza danışmadan fazla miktarlarda tüketmeyiniz. Ayrıca
alerji gibi durumlarda iğde tüketimini derhal bırakarak doktorunuza danışınız.
Bu saymış olduğumuz durumlarda iğdenin tüketilmesi sakıncalı bir hale
gelebilir.
Böylece ilk olarak iğdenin faydaları ile ilgili genel
bir bilginin ardından iğdenin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan
etkilerden de bahsettik. Son olarak da besin değerlerine değineceğiz.
İğdenin
Besin Değerleri
100 gr.
|
1 Porsiyon
(orta)
|
|
Karbonhidrat
(g)
|
5.20
|
6.5
|
Protein
(g)
|
1.40
|
1.7
|
Yağ (g)
|
7.10
|
8.9
|
Kolesterol
(mg)
|
0.00
|
0
|
Sodyum
(mg)
|
4.00
|
5
|
Potasyum
(mg)
|
133.00
|
166.3
|
Kalsiyum
|
42.00
|
52.5
|
Vitamin A
|
250.00
|
312.5
|
Vitamin C
|
450.00
|
562.5
|
Demir
|
0.44
|
0.6
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder