25 Nisan 2019 Perşembe

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?


Isırgangiller ailesinden gelen ısırgan otu, ülkemizde en çok Mayıs ile Ağustos ayları arasındaki süreç içerisinde yetiştirilmektedir. Ancak tüm yıl boyunca otsu olarak bulabileceğiniz bir bitkidir. Geniş ve yeşil yapraklara sahip olmakla birlikte, yapraklarının üzerinde insan derisini tahriş eden birtakım kimyasallar bulunmaktadır. Bu yüzden bilinçsiz bir şekilde dokunmayınız. Oldukça acı verici sonuçlar ortaya çıkabilir.
Latin alfabesinde kullanılan ismi urtica dioica olan ısırgan otunun, oldukça önemli faydaları vardır. Isırgan otunun faydaları arasında alerji belirtilerini tedavi etmek yer almakta olup, bunun için yüzyıllar boyunca, en sık görülen alerji sorunu olan saman nezlesi için kullanılmıştır. İltihabı azaltan biyolojik olarak aktif bileşikler içerir. Tüm bu faydalarından dolayı ilaç sektörünü de harekete geçirmiş ve günümüzde kullanılan pek çok ilacın içerisinde de ısırgan otundan faydalanılmaktadır. Ayrıca içerisinde A, C ve D vitaminleri, organik ve formik asit, potasyum tuzları ve histamin de yer almaktadır. Şimdi de ısırgan otunun faydalarından bahsedelim.
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?
Isırgan otunun pek çok tıbbi faydası bulunmaktadır. Bunları genel olarak ifade edecek olursak. Cilt sağlığını koruması, böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olması, saç sağlığını koruması ve saç dökülmesini engellemesi, idrar yolu enfeksiyonlarını azaltması, alerjiyi gidermesi, kan yapması, kadın hastalıklarına iyi gelmesi ve vücudu diğer zararlı etmenlerden korumasıdır. Tabi ki tüm faydaları bu kadar değildir ancak en çok etkili olduğu durumlar bu şekildedir. Isırgan otunun faydalarını daha ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde ifade edecek olursak;
1.Kan Basıncı

Kan basıncının çoğu kişi için yüksek ya da düşük olması tehlike arz etmektedir. Kan basıncının optimum seviyelerde bulunması gerekir. Aksi takdirde düşük ya da yüksek olması durumları tansiyonun düşmesi ya da yükselmesi ile doğrudan alakalıdır. Ancak kan basıncını düşürmek üzerine ısırgan otunun birtakım etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalara göre ısırgan otu kan basıncı düşürmede faydalı sonuçlar vermiştir. Ancak bu etkinin henüz insan üzerindeki etkileri için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Vücut üzerinde diüretik yani idrar atımını kolaylaştırıcı bir etki oluşturan ısırgan otu tamamen doğal olmasının yanı sıra idrar atımının artması ile birlikte sistolojik kan basıncını da düşürmektedir. Yüksek kan basıncı ciddi bir durumdur. Ancak onu tedavi etmek için tıbbi bir uzman doktor ile görüşmeden ısırgan otu kullanmamalısınız. Olası yan etkilerin oluşması ya da kullandığınız herhangi bir ilaç ile ısırgan otunun bir araya gelerek oluşturduğu etkiler kötü sonuçların oluşmasına zemin hazırlayabilir.
2.Diyabet

Diyabetin diğer bir anlamı da kan şekeridir. Pek çok kişinin sahip olduğu bir hastalıktır. Tip-2 diyabet tedavisi için ısırgan otu çayı kullanımı ile ilgili bazı ön araştırmalar yapılmıştır ve 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre bir kontrol grubuna karşı diyabetik hastalarda interlökin-6 (IL-6) ve yüksek duyarlı c-reaktif (hs -CRP) proteininin azaltılmasına olan etkilerini gözlemek için sekiz hafta geçerli olacak bir test süreci yapılmıştır ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Isırgan otunun tip 2 şeker hastalığı olan kişilerin kan şekeri düzeyleri üzerinde etkisini ölçmek üzere yapılan bir diğer araştırmada ise glikoz seviyesinin ayarlanmasında ısırgan otunun oldukça etkili olduğu sonucu çıkmıştır. Ancak, hastalar araştırma boyunca ısırgan yaprağı özünün her 500 mg’lık kapsülünü 3 ay boyunca ve 8 saatlik dilimler ile almalıdır. Daha fazla tüketimlerde yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden ısırgan otu çayı iyi bir tamamlayıcı tedavi olarak, özellikle pre-diyabet için önemli faydalar sağlar.
3.Cilt Sağlığı

Isırgan otu yapraklarının içerisinde yer alan birtakım besleyici yağlar, cilt sorunları üzerinde inanılmaz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunlar arasında akne yani sivilce ve diğer cilt lekeleri yer almaktadır. Hatta pek çok cilt ürününün içerisinde ısırgan otu özü kullanılmaktadır. Tüm bunların yanında ısırgan otunu egzama (cilt dökülmesi), böcek ısırıkları ve su çiçeği izlerini gidermek için de kullanabilirsiniz.
4.Saç Sağlığı

Isırgan otu saç sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bu faydalar arasında saç dökülmesini engelleme, saçların yeniden çıkmasını sağlama ve saç sağlığını koruma gibi faydalar yer almaktadır. Isırgan eti kafa derisinin sağlığını korur. Saçların yıkanması esnasında ısırgan otu özü bulunan şampuan ve diğer saç ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca saç dökülmesi sorununa karşı da ısırgan otundan faydalanabilirsiniz. Hatta saç dökülmesi için satılan pek çok ürünün içerisinde ısırgan otundan faydalanılmış ürünler yer almaktadır. Aynı zamanda kükürt ve silis bakımından zengin olan ısırgan otu saçların daha sağlıklı ve parlak bir görünüme sahip olmasında etkilidir.
5.Diğer Faydaları

Isırgan otunun kullanılması durumunda sağladığı diğer faydalar arasında astım ve bronşit gibi alerjik durumların geçirilmesi, idrar söktürücü özelliği ile idrar sorunlarının ortadan kaldırılması, içerisinde bulunan yüksek miktardaki demirin kan yapıcı özelliğinin bulunması, mesane sorunları ve böbrek taşlarının daha kolay atılmasına yardımcı olması gibi pek çok faydası daha bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği vitamin ve mineraller ile pek çok hastalığa karşı da etkili olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder