4 Nisan 2019 Perşembe

Kavunun Faydaları Nelerdir?


Enfes bir lezzete sahip olan kavun, yaz meyvelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Kabakgiller ailesinde bulunan kavun, salatalık ve balkabağı gibi yerde toprağın üzerinde yetiştirilmektedir. Kavunun kökeninin Asya, Hindistan veya Antik Perslere kadar dayandığı tahmin edilmektedir.
En iyi kavun kumlu toprakta ve iyi sulama imkanlarına sahip topraklarda yetiştirilmektedir. Kavun da, karpuz ve mango gibi tam anlamıyla bir yaz meyvesidir. En verimli tüketim aralığı Nisan ile Ağustos ayları arasındadır. Kavunun ortalama boyutları ise 11-16 cm çapında, 450-850 gr ağırlığında ve yuvarlak bir şekle sahiptir. İç kısmında ki eti ise turuncu-sari renk aralığında yer almaktadır.
Yumuşak ve lezzetli bir tada sahip olan kavun yaz aylarında damaklarımızın tadına en iyi şekilde hitap eden meyvelerden biridir. Kavunla ilgili genel bir bilgi verdikten sonra sağlığa yararları ve zararları şeklinde alt başlıklar altında daha kapsamlı bir bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sonucu kavun ve diğer tüm meyve çeşitlerinden tükettiğiniz takdirde birçok tıbbi hastalığın riskinin azaldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Birçok araştırmaya göre kavun gibi ekilen meyvelerinin tüketiminin artması, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı, sağlıklı ve güçlü saçlar sağladığı ve kilo vermede de yardımcı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Kavunun sağlığınıza olan etkisini yazımızın devamında daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Makula Dejenerasyonu
Yaş ile alakalı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonu, görme ile alakalı sarı lekenin hasar görmesi ile meydana gelir. Kavunda bulunan zeaksantin isimli antioksidan açık mavi renkteki ışınları filtreleyerek gözü bu ışınların zararlı etkilerinden korur. Günlük olarak yüksek miktarda (3 posiyon ve fazlası) kavun tüketimi makula dejenerasyonu riskini engelleyici ve azaltıcı bir etki yapar.
2.Astım
Nefes yetmezliği olarak bilinen astımın oluşma ihtimali sağlıklı beslenen insanlarda daha düşüktür. Bu besinlerden biri de sarı ve turuncu meyvelerde bulunan beta karotendir. Bu meyveler de kavun, havuç, balkabağı, lifli yeşil bitkiler olan ıspanak ve kıvırcık lahanada bol miktarda bulunmaktadır. C vitamini de astıma karşı koruyan diğer bir doğal besleyicidir.
3.Tansiyon
Kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve posa kavunda bulunan gıdalardır. Yüksek miktarda potasyum tüketimi tansiyon riskini de azaltmaktadır. Yeterli miktarda potasyum alımı, alınan sodyum miktarının düşüşü kadar önemli olup, hipertansiyon (yüksek tansiyon) riskini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek miktarda potasyum alınması kalp krizi riskini azaltır, kas kütlesi kaybına karşı korurve böbrek taşı oluşumunu azaltır.
4.Kanser
Kavun gibi toprakta yetişen meyve ve sebzelerden alınan beta karoten, prostat kanserine karşı koruyucu bir etki yapmaktadır. Japon topluluğunda beta-karoten tüketiminin kolon kanserine de iyi geldiği bilinmektedir.
5.Sindirim
Kavunda bulunan posa ve nemli oluşu kabızlık oluşumunu minimuma indirir. Bu da sağlıklı bir boşaltım sistemine sahip olmanızı sağlar.
6.Hidrasyon
Vücutta ki su kaybını önlemek için kavunda bulunan yüksek miktarda su ve elektrolit çözeltisi, kavunu sıcak yaz günlerinde harika bir atıştırmalık meyve durumuna getirmektedir.
7.İltihap
Kolin, kavunda bulunan ve bir çok vücut aktivasyonuna faydası olan bir besindir. Faydaları arasında uyku halinde daha iyi bir uyku sağlaması, kas hareketlerine faydalı olması, öğrenme ve hafızayı güçlendirmesi de yer almaktadır. Ayrıca sinirlerdeki transmisyonu kolaylaştırır, yağ emiliminde faydalıdır ve kronik iltihap riskini azaltır.
8.Cilt ve Saç
Nemli ve sağlıklı bir saç için A vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. Bol miktarda kavun tüketerek bu A vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir ve ayrıca A vitamini bedensel gelişme için oldukça gereklidir. C vitaminin yeterli miktarda alınması kolajen oluşumuna faydalı bir etki yaparak daha sağlıklı bir cilt ve daha güçlü bir saç sağlayacaktır. Günde bir dilim kavun yemeniz günlük ihtiyacınız olan C vitaminin yüzde 97sini sağlamaktadır.
9.Diyetlerinizde Kavun Tüketimi
Yumuşak ve ezik kısımlar haricinde sağlam, ağır ve simetrik bir yapıya sahip olan kavun, yaz aylarında kesinlikle tüketilmesi gereken bir meyvedir. Ağır ve yağlı gıdalar yerine ferahlamak için yapabileceğiniz diyetinize de faydalı meyve salatalarından bahsetmek istiyorum.
Bunlardan en basidi sadece taze kavunu dilimleyerek tüketebilirsiniz.
Tüm aileniz için daha tropik bir meyve salatası arıyorsanız papaya, ananas, manyo ve kavunu dilimleyim kaselere koyarak servis edebilirsiniz. Kavununuzu limonata, su veya ev yapımı ice teanize karıştırarak serinletici ve ferahlatıcı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Diyetinizi bozmadan  karışımları tüketerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Fazla Kavunun Bir Zararı Var mıdır? 
Kavunu sağlıklı bir vücut için ve hastalıklası önlemek için tüketebilirsiniz. Ancak tüketmeten önce iyice dezenfekte ettiğinizden ve yıkadığınızdan emin olunuz. Çünkü kavunun kabuğunda bulunan bakteriler kesme işlemi sırasında kavunun içine temas edecektir. Bu da sağlıksız bir tüketim olacaktır. Ayrıca bol miktarda kavun tüketimi aynı şekilde vücuda çok miktarda potasyum alımı sağlayacaktır. Bu da böbreklerinizin tam fonksiyonel olarak çalışmasına engel olabilir. Az önce saydıklarımız haricinde kavunun bilinen pek bir zararı bulunmamaktadır.
Kavunun sağlığa olan yararları, zararları ve diyetiniz için öneminden bahsettikten sonra kavuna ait bir besin değerleri tablosunu sizlerle paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Bu tabloda besin değerleri bir porsiyon 100 g alınarak hesaplanmıştır.
  •  
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 33
  •  
Toplam yağ 0,2 g

Kolesterol 0 mg

Sodyum 16 mg

Potasyum 267 mg

Karbonhidrat 8 g

Diyet lifi 0,9 g

Şeker 8 g

Protein 0,8 g

A vitamini
3.382 IU
  C vitamini
36,7 mg
Kalsiyum
9 mg
  Demir
0,2 mg
D vitamini
0 IU
  Piridoksin
0,1 mg
B12 vitamini
0 µg
  Magnezyum
12 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder