Esasında ebegümeci, ılıman iklim şartlarında
yetişebilen, tropik ya da yarı tropik bölgelerde yaşamayı seven bir bitki
olmasına rağmen, dünya üzerinde birçok iklim ve toprak şartlarına uyumlu
şekilde yetişmektedir. Ama genetik yapısı açısından incelendiğinde ebegümeci
genel olarak, Afrika, Asya ve Avrupa bölgelerindeki iklim şartlarına uygun
olarak bu bölgelerde yetişmektedir. Ebegümeci bitkisi, dünyanın her yerinde
rahatlıkla yetişebilmekte, çeşitli toprak türlerine uyumlu olarak
büyüyebilmektedir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde sebze olarak tüketilen
ebegümeci, güneşli, yağmurlu iklimlerde ve kumlu killi topraklarda iyi şekilde
yetişmektedir.
Aslında, güzel, tatlı, mor renkli çiçeklere sahip olan
ebegümeci bitkisinin yeşil yaprakları yenilebilir özelliktedir. Birçok türü
yenebilen ebegümeci bitkisinin yaprakları sebze olarak tüketilmektedir. Ülkeden
ülkeye değişiklik gösteren yemek kültürüne bağlı olarak, ebegümeci bitkisi de
farklı şekillerde tüketilmektedir. Ülkemizde genellikle, ebegümeci bitkisi,
bulgur ya da pirinç katılarak pişirilmektedir. Ayrıca ebegümeci yaprakları
dolma yapılarak da kullanılmaktadır. Kore ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde de
tüketilen ebegümeci bitkisi, kaynatılarak ya da kavrularak pişirilmektedir.
Oldukça hafif bir lezzete sahip olan ebegümeci, sağlık açısından birçok faydası
olan bir bitkidir.
Çok kolay şekilde yetişen ebegümeci otu, kısa ömürlü
ama çok yıllıklı bir bitkidir. Aslında bir süs bitkisi olan ebegümeci, yumuşak
ve hafif bir lezzete sahip olduğu için, salatalarda ya da mezelerde
kullanılabilmektedir. Ebegümeci ayrıca çayı yapılarak içecek şeklinde de
tüketilebilmektedir. İlkbaharın erken dönemlerinde tohumları ekilen ebegümeci
yaza doğru filizlenmektedir.
Avusturya’da ebegümeci çayı şeklinde ya da haricen
kullanılan ebegümeci otu, geleneksel olarak ilaç şeklinde kullanılmaktadır.
Çin’de geleneksel tedavi edici olarak kullanılan ebegümeci otu, hala birçok
ilaç, krem ve losyon üretiminde kullanılmakta ve kozmetik ürünlerinin
üretiminde kullanılmaktadır.
Ebegümeci otu hem çiğ olarak hem de kaynatılarak
tüketilebilmektedir. Ebegümecinin hem pişirilmiş hem de çiğ hali oldukça zengin
besin değerlerine sahiptir. Ebegümeci, insan sağlığı için faydalı olan
polisakkarit kaynağı olduğu gibi aynı zamanda iyi bir antioksidan bitkidir. Yağ
asitleri, karotenoid ve flavonoid içeren ebegümeci, A ve C vitamini bakımından
zengindir. Özellikle ebegümeci bitkisinin yaprakları, kalsiyum, magnezyum,
demir, selenyum ve potasyum bakımından zengin olmasının yanında ayrıca, pektin,
klorofil ve lif bakımından da zengindir.
Ebegümecinin
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Ebegümecinin sağlık üzerinden birçok olumlu etkisi
bulunmaktadır. Ebegümecin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
idrar yolları sağlığını korur ve idrar yolları enfeksiyonu önler, mide
sorunlarını engeller ve mide sağlığını destekler, kolon ve bağırsak temizliğini
sağlayan ebegümeci, kilo vermeye yardımcı olur, haricen kullanıldığında cildi
temizler, tedavi eder. Ebegümeci, solunum yolları ile ilgili sağlık
problemlerini önler, ağız, boğaz ve bronş sağlığını korur, kuru öksürüğü
giderir, yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar, ishal ve karın
ağrısını giderir, iltihap söktürücüdür ve enfeksiyon oluşumunu engelleyicidir.
Son olarak ebegümeci, kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olur, diş eti
sağlığını korur, böbreklerin sağlığını destekler, bağışıklık sistemini
güçlendirir, uykusuzluğu giderir, anti-oksidan etki gösterir ve egzama gibi
cilt problemleri ile mücadele eder.
1.Anti-İltihap
Etki
2010 şubat tarihinde yayınlanan bir tıp makalesine
göre, ebegümeci anti-iltihabik özellik gösteren bir besin kaynağı olarak
saptanmıştır. Beta-sitosterol isimli bir kimyasal içeren ebegümeci, içermiş
olduğu bu madde sayesinde iltihap oluşumunu önler ve vücuttan iltihap
atılmasına yardımcı olur.
Ebegümeci, anti-iltihap özelliği sayesinde, ciltte
oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olur, özellikle yanık yaralarını
iyileştirici etki göstermektedir. İltihapların cilde verdiği zararları en aza
indiren ebegümeci, eklemlerde meydana gelen eklem iltihabının giderilmesine de
yardımcı olur.
2.Bağışıklık
Sistemi
Önemli miktarda beta-sitosterol içeren ebegümeci,
içeriğinde doğal olarak bulunan bu kimyasal sayesinde, bağışıklık sistemini
güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin hasara uğramasını önler ve vücudun savunma
mekanizmasını geliştirir.
3.Hücre
Yenileyici
Yapılan araştırmalara göre ebegümeci, mukus salgılayan
zarlarda gelişen tahriş ve hasarları gidermeye yardımcıdır. Hücre zarını
koruyan ve hücre zarında gelişen hasarları iyileştiren ebegümeci, hücreleri
kansere karşı korur, kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.
4.Kabızlık
ve Bağırsak Sağlığı
Genel olarak sindirim sistemi sağlığını koruyan
ebegümeci, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları rahatlatır. Ebegümeci,
içeriğinde bulunan lif sayesinde, mideyi rahatlar sindirimi kolaylaştırır ve
böylece kabızlığı önler. Vücuttaki asitlik oranını dengeleyen ebegümeci,
metabolizmayı hızlandırır ve böylece kabızlığı önler.
5.Solunum
Yolları Sağlığı
Özellikle grip, soğuk algınlığı ve astım gibi solunum
hastalıklarının tedavisinde etkili olan ebegümeci, doğal ve bitkisel bir
tedaviye yardımcı besin kaynağıdır. Yapılan araştırmalara göre, ebegümecinin
hem çiçekleri hem de yaprakları, boğaz ve bademciklerde iltihap oluşumunu
önlediği için, solunum sistemi sağlığını koruyucu etki göstermektedir.
Özellikle, kuru öksürük ve boğaz tahrişlerini iyileştirmeye ve yumuşatmaya
yardımcı olan ebegümeci, çayı yapılarak ya da demlenip gargara yapılarak
kullanılabilmektedir.
6.Cilt
Problemleri
Hala birçok ülkede geleneksel olarak ilaç şeklinde
kullanılan ebegümeci, ciltte oluşan kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve kuruluk
gibi problemler ile mücadele eder. Ebegümeci, egzema gibi cilt hastalıklarını
tedavi etmeye yardımcı olduğu gibi, böcek ısırması, yanık, uçuk ve ağız
yaraları gibi cilt sorunlarının olumsuz etkilerini de en aza indirmeye yardımcı
olmaktadır.
7.Diş Eti
İltihabı
Zaten anti-iltihap özelliği bulunan ebegümeci, diş eti
iltihap oluşumunu önler ve eğer diş etlerinde iltihap oluşumu gerçekleşmiş ise,
bu iltihap ile mücadele eder. Ebegümeci ayrıca, diş etlerinde yaşanan ağrı ve
sızıları dindirmeye yardımcı olur.
8.Böbrek
Sağlığı
Ebegümeci çok iyi bir anti-iltihap olduğu için,
böbreklerde iltihap oluşumunu ve taş oluşumunu engeller. Ebegümeci ayrıca,
safra kesesi sağlığını korur ve safra kesesinde taş olumunu engeller.
9.Ağrı
Kesici
Ebegümeci kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olduğu
gibi, mide ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı
olur.
10.Antioksidan
İyi bir C vitamini ve A vitamini kaynağı olan
ebegümeci, antioksidan özelliği sayesinde, vücutta gelişen serbest radikaller
ile mücadele eder ve vücuda vermiş oldukları hasarları onarmaya yardımcı olur.
11.Uykusuzluk
Ebegümeci, özellikle çay şeklinde demlenerek
tüketildiğinde, sinirleri yumuşatır ve daha bir rahat şekilde uykuya geçmeyi
sağlar. Ebegümeci, uykusuzluk ve insomnia problemleri ile mücadele eder ve uyku
kalitesini yükseltir.
Çok Fazla
Miktarda Ebegümeci Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Ebegümecinin bazı hassas bünyelerde alerjik semptomlara sebep olabileceği saptanmıştır. Bu gibi kişilerde ebegümeci, ciltte kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi etkilere sebep olabilmektedir.
- Çok yüksek oranda lif içeren ebegümeci, fazla miktarda tüketildiğinde, bağırsaklarda birtakım bakterilerin oluşmasına yol açabilmektedir.
- Fazla miktarda tüketilen ebegümeci, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, gaz oluşumu ve mide ağrısı gibi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabilmektedir.
- Hamile ve emziren kadınların, çok fazla miktarda ebegümeci tüketmesi zararlı olabilmektedir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Besin
Değerleri
100 gram gram başına değerler
Kalori 23 kcal yağdan gelen kalori 3.51 kcal
% Günlük İhtiyaç*
Toplam Yağ: 0.39 g 1%
Doymuş Yağ: 0.063 g 0%
Trans Yağ: 0.175 g
Kolesterol: 0 mg 0%
Sodyum (Tuz): 79 mg 3%
Toplam Karbonhidrat: 3.63 g 1%
Diyet Lifi: 2.2g 9%
Şeker: 0.42g
Protein: 2.86g 6%
Tüm Değerler
Temel Maddeler
Su: 91.40 gram
Enerji: 23 kcal
Protein: 2.86 gram
Yağ: 0.39 gram
Karbonhidrat: 3.63 gram
Diyet Lifi: 2.2 gram
Şeker: 0.42 gram
Mineraller
Kalsiyum: 99 mg
Demir: 2.71 mg
Magnezyum: 79 mg
Fosfor: 49 mg
Potasyum: 558 mg
Tuz: 79 mg
Çinko: 0.53 mg
Vitaminler
C vitamini: 28.1 mg
Tiyamin (B1 vitamini): 0.078 mg
Riboflavin (B2 vitamini): 0.189 mg
Niyasin (B3 vitamini): 0.724 mg
B6 vitamini: 0.195 mg
Folik Asit: 194 µg
B12 vitamini: 0.00 µg
A vitamini RAE: 469 µg
A vitamini IU: 9377 IU
E Vitamini: 2.03 mg
D vitamini (D2 + D3): 0.0 µg
D vitamini: 0 IU
K vitamini: 482.9 µg
Yağlar
Doymuş yağ: 0.063 gram
Tekil Doymamış yağ: 0.010 gram
Çoğul Doymamış yağ: 0.165 gram
Kolesetrol: 0 mg
Diğer
Kafein: 0 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder