16 Nisan 2019 Salı

Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?


Esasında ebegümeci, ılıman iklim şartlarında yetişebilen, tropik ya da yarı tropik bölgelerde yaşamayı seven bir bitki olmasına rağmen, dünya üzerinde birçok iklim ve toprak şartlarına uyumlu şekilde yetişmektedir. Ama genetik yapısı açısından incelendiğinde ebegümeci genel olarak, Afrika, Asya ve Avrupa bölgelerindeki iklim şartlarına uygun olarak bu bölgelerde yetişmektedir. Ebegümeci bitkisi, dünyanın her yerinde rahatlıkla yetişebilmekte, çeşitli toprak türlerine uyumlu olarak büyüyebilmektedir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde sebze olarak tüketilen ebegümeci, güneşli, yağmurlu iklimlerde ve kumlu killi topraklarda iyi şekilde yetişmektedir.
Aslında, güzel, tatlı, mor renkli çiçeklere sahip olan ebegümeci bitkisinin yeşil yaprakları yenilebilir özelliktedir. Birçok türü yenebilen ebegümeci bitkisinin yaprakları sebze olarak tüketilmektedir. Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren yemek kültürüne bağlı olarak, ebegümeci bitkisi de farklı şekillerde tüketilmektedir. Ülkemizde genellikle, ebegümeci bitkisi, bulgur ya da pirinç katılarak pişirilmektedir. Ayrıca ebegümeci yaprakları dolma yapılarak da kullanılmaktadır. Kore ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde de tüketilen ebegümeci bitkisi, kaynatılarak ya da kavrularak pişirilmektedir. Oldukça hafif bir lezzete sahip olan ebegümeci, sağlık açısından birçok faydası olan bir bitkidir.
Çok kolay şekilde yetişen ebegümeci otu, kısa ömürlü ama çok yıllıklı bir bitkidir. Aslında bir süs bitkisi olan ebegümeci, yumuşak ve hafif bir lezzete sahip olduğu için, salatalarda ya da mezelerde kullanılabilmektedir. Ebegümeci ayrıca çayı yapılarak içecek şeklinde de tüketilebilmektedir. İlkbaharın erken dönemlerinde tohumları ekilen ebegümeci yaza doğru filizlenmektedir.
Avusturya’da ebegümeci çayı şeklinde ya da haricen kullanılan ebegümeci otu, geleneksel olarak ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Çin’de geleneksel tedavi edici olarak kullanılan ebegümeci otu, hala birçok ilaç, krem ve losyon üretiminde kullanılmakta ve kozmetik ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.
Ebegümeci otu hem çiğ olarak hem de kaynatılarak tüketilebilmektedir. Ebegümecinin hem pişirilmiş hem de çiğ hali oldukça zengin besin değerlerine sahiptir. Ebegümeci, insan sağlığı için faydalı olan polisakkarit kaynağı olduğu gibi aynı zamanda iyi bir antioksidan bitkidir. Yağ asitleri, karotenoid ve flavonoid içeren ebegümeci, A ve C vitamini bakımından zengindir. Özellikle ebegümeci bitkisinin yaprakları, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve potasyum bakımından zengin olmasının yanında ayrıca, pektin, klorofil ve lif bakımından da zengindir.
Ebegümecinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Ebegümecinin sağlık üzerinden birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Ebegümecin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; idrar yolları sağlığını korur ve idrar yolları enfeksiyonu önler, mide sorunlarını engeller ve mide sağlığını destekler, kolon ve bağırsak temizliğini sağlayan ebegümeci, kilo vermeye yardımcı olur, haricen kullanıldığında cildi temizler, tedavi eder. Ebegümeci, solunum yolları ile ilgili sağlık problemlerini önler, ağız, boğaz ve bronş sağlığını korur, kuru öksürüğü giderir, yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar, ishal ve karın ağrısını giderir, iltihap söktürücüdür ve enfeksiyon oluşumunu engelleyicidir. Son olarak ebegümeci, kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olur, diş eti sağlığını korur, böbreklerin sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, uykusuzluğu giderir, anti-oksidan etki gösterir ve egzama gibi cilt problemleri ile mücadele eder.
1.Anti-İltihap Etki

2010 şubat tarihinde yayınlanan bir tıp makalesine göre, ebegümeci anti-iltihabik özellik gösteren bir besin kaynağı olarak saptanmıştır. Beta-sitosterol isimli bir kimyasal içeren ebegümeci, içermiş olduğu bu madde sayesinde iltihap oluşumunu önler ve vücuttan iltihap atılmasına yardımcı olur.
Ebegümeci, anti-iltihap özelliği sayesinde, ciltte oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olur, özellikle yanık yaralarını iyileştirici etki göstermektedir. İltihapların cilde verdiği zararları en aza indiren ebegümeci, eklemlerde meydana gelen eklem iltihabının giderilmesine de yardımcı olur.
2.Bağışıklık Sistemi

Önemli miktarda beta-sitosterol içeren ebegümeci, içeriğinde doğal olarak bulunan bu kimyasal sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin hasara uğramasını önler ve vücudun savunma mekanizmasını geliştirir.
3.Hücre Yenileyici

Yapılan araştırmalara göre ebegümeci, mukus salgılayan zarlarda gelişen tahriş ve hasarları gidermeye yardımcıdır. Hücre zarını koruyan ve hücre zarında gelişen hasarları iyileştiren ebegümeci, hücreleri kansere karşı korur, kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.
4.Kabızlık ve Bağırsak Sağlığı

Genel olarak sindirim sistemi sağlığını koruyan ebegümeci, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları rahatlatır. Ebegümeci, içeriğinde bulunan lif sayesinde, mideyi rahatlar sindirimi kolaylaştırır ve böylece kabızlığı önler. Vücuttaki asitlik oranını dengeleyen ebegümeci, metabolizmayı hızlandırır ve böylece kabızlığı önler.
5.Solunum Yolları Sağlığı

Özellikle grip, soğuk algınlığı ve astım gibi solunum hastalıklarının tedavisinde etkili olan ebegümeci, doğal ve bitkisel bir tedaviye yardımcı besin kaynağıdır. Yapılan araştırmalara göre, ebegümecinin hem çiçekleri hem de yaprakları, boğaz ve bademciklerde iltihap oluşumunu önlediği için, solunum sistemi sağlığını koruyucu etki göstermektedir. Özellikle, kuru öksürük ve boğaz tahrişlerini iyileştirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olan ebegümeci, çayı yapılarak ya da demlenip gargara yapılarak kullanılabilmektedir.
6.Cilt Problemleri

Hala birçok ülkede geleneksel olarak ilaç şeklinde kullanılan ebegümeci, ciltte oluşan kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve kuruluk gibi problemler ile mücadele eder. Ebegümeci, egzema gibi cilt hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı olduğu gibi, böcek ısırması, yanık, uçuk ve ağız yaraları gibi cilt sorunlarının olumsuz etkilerini de en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.
7.Diş Eti İltihabı

Zaten anti-iltihap özelliği bulunan ebegümeci, diş eti iltihap oluşumunu önler ve eğer diş etlerinde iltihap oluşumu gerçekleşmiş ise, bu iltihap ile mücadele eder. Ebegümeci ayrıca, diş etlerinde yaşanan ağrı ve sızıları dindirmeye yardımcı olur.
8.Böbrek Sağlığı

Ebegümeci çok iyi bir anti-iltihap olduğu için, böbreklerde iltihap oluşumunu ve taş oluşumunu engeller. Ebegümeci ayrıca, safra kesesi sağlığını korur ve safra kesesinde taş olumunu engeller.
9.Ağrı Kesici

Ebegümeci kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olduğu gibi, mide ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olur.
10.Antioksidan

İyi bir C vitamini ve A vitamini kaynağı olan ebegümeci, antioksidan özelliği sayesinde, vücutta gelişen serbest radikaller ile mücadele eder ve vücuda vermiş oldukları hasarları onarmaya yardımcı olur.
11.Uykusuzluk

Ebegümeci, özellikle çay şeklinde demlenerek tüketildiğinde, sinirleri yumuşatır ve daha bir rahat şekilde uykuya geçmeyi sağlar. Ebegümeci, uykusuzluk ve insomnia problemleri ile mücadele eder ve uyku kalitesini yükseltir.
Çok Fazla Miktarda Ebegümeci Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Ebegümecinin bazı hassas bünyelerde alerjik semptomlara sebep olabileceği saptanmıştır. Bu gibi kişilerde ebegümeci, ciltte kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi etkilere sebep olabilmektedir.
  • Çok yüksek oranda lif içeren ebegümeci, fazla miktarda tüketildiğinde, bağırsaklarda birtakım bakterilerin oluşmasına yol açabilmektedir.
  • Fazla miktarda tüketilen ebegümeci, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, gaz oluşumu ve mide ağrısı gibi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabilmektedir.
  • Hamile ve emziren kadınların, çok fazla miktarda ebegümeci tüketmesi zararlı olabilmektedir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Besin Değerleri
100 gram gram başına değerler
Kalori 23 kcal yağdan gelen kalori 3.51 kcal
% Günlük İhtiyaç*
Toplam Yağ: 0.39 g 1%
Doymuş Yağ: 0.063 g 0%
Trans Yağ: 0.175 g
Kolesterol: 0 mg 0%
Sodyum (Tuz): 79 mg 3%
Toplam Karbonhidrat: 3.63 g 1%
Diyet Lifi: 2.2g 9%
Şeker: 0.42g
Protein: 2.86g 6%
Tüm Değerler
Temel Maddeler
Su: 91.40 gram
Enerji: 23 kcal
Protein: 2.86 gram
Yağ: 0.39 gram
Karbonhidrat: 3.63 gram
Diyet Lifi: 2.2 gram
Şeker: 0.42 gram
Mineraller
Kalsiyum: 99 mg
Demir: 2.71 mg
Magnezyum: 79 mg
Fosfor: 49 mg
Potasyum: 558 mg
Tuz: 79 mg
Çinko: 0.53 mg
Vitaminler
C vitamini: 28.1 mg
Tiyamin (B1 vitamini): 0.078 mg
Riboflavin (B2 vitamini): 0.189 mg
Niyasin (B3 vitamini): 0.724 mg
B6 vitamini: 0.195 mg
Folik Asit: 194 µg
B12 vitamini: 0.00 µg
A vitamini RAE: 469 µg
A vitamini IU: 9377 IU
E Vitamini: 2.03 mg
D vitamini (D2 + D3): 0.0 µg
D vitamini: 0 IU
K vitamini: 482.9 µg
Yağlar
Doymuş yağ: 0.063 gram
Tekil Doymamış yağ: 0.010 gram
Çoğul Doymamış yağ: 0.165 gram
Kolesetrol: 0 mg
Diğer
Kafein: 0 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder