D Vitamini
Nedir?
Yağda çözünebilen dört vitamin (A, D, E ve K vitamini)
türünden biri olan D vitamini, D2 ve D3 şeklinde iki farklı formda
bulunmaktadır. Ergokalsiferol adı ile bilinen D2 vitamini en fazla miktarlarda,
takviye gıdalar ve bitkisel gıdalarda bulunurken; kolkalsiferol yani D3
vitamini ise en fazla miktarlarda, hayvansal gıdalarda (yağlı balıklar,
yumurta, karaciğer gibi) ve güneşten yayılan UV ışınlarında (ultraviyole
ışınlar) bulunmaktadır.
D vitamini, fosfor ve kalsiyum minerallerinin emilimi
ve sindirim sistemlerinde kullanımı için ihtiyaç duyulan bir vitamindir. Küçük
çocuklarda sağlıklı bir büyüme için gerekli olan D vitamininin birçok faydası
bulunmaktadır. Kalp atışlarının düzenlenmesi, kan pıhtılaşmasının ayarlanması,
tiroit fonksiyonları ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklemesi gibi
görevleri olan D vitamini, kalsiyum emilimini artırarak kemiklerin ihtiyacı
olan kalsiyumun temin edilmesini sağlamaktadır. D vitaminin faydaları ise;
depresyonu önlemesi, kanseri önlemesi, diyabet ve kanser riskini azaltması,
gribe karşı koruması ve sağlıklı bir gebeliğe yardımcı olması şeklindedir.
D vitamini yağda çözünebilen bir vitamin türüdür ve
vücutta depolanabilmektedir. Vitamin olarak anılmasına rağmen D vitamini
aslında bir pro-hormon yani ön hormondur. Bundan dolayı da D vitamini cilt
üzerine güneş ışığının gelmesi ile doğrudan kendisini üretebilmektedir. Ama
normalde vitaminler vücut içinde üretilemez ve dışarıdan besinlerle alınması
gerekmektedir.
Haftada 2-3 kere, yaklaşık 5-10 dakika kadar güneş
ışığına çıkılması halinde vücudun ihtiyacı olan D vitamini ihtiyacı karşılanmış
olmaktadır. Fakat D vitamininin yarılanma ömrü 2 haftadır yani, özellikle de
kış aylarında depolanan D vitamini, 2 hafta sonra yeniden yenilenme ihtiyacı
yaşayacaktır.
Diğer vitaminlere nazaran besinlerde daha az miktarda
bulunan D vitamini, en güzel şekilde güneş ışığından alınmaktadır. D vitamini
eksikliğinde ortaya çıkan sağlık sorunları ise; kemiklerde yumuşama, kas ve
kemiklerde zayıflama ve diş yapısında bozukluklar, bağışıklık sisteminde
zayıflama, saçların sağlığını yitirmesi ve geç uzaması gibi bazı sağlık
sorunlarıdır.
D Vitamini
Eksikliği Riski Bulunan Kişiler
Bazı kişiler, belli bir sağlık sorununa bağlı olarak
ya da herhangi bir sağlık sorunundan bağımsız olarak, D vitamini eksikliği
tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumda, D vitamini eksikliği riski taşıyan
kişiler şu şekildedir;
Emziren anneler: Emziren anneler bebeklerine yetecek kadar D vitaminini anne sütü yoluyla
bebeklerine aktarmaktadırlar. Bundan dolayı da emziren annelerin vücutlarındaki
D vitamini miktarı azalabilmektedir.
Güneş ışığından mahrum kalan kişiler: Hem çocuk hem de yetişkinler güneş ışığından mahrum
kaldıklarında vücutlarında D vitamini eksikliği ortaya çıkabilmektedir.
Koyu tenli kişiler: Derinin yapısında bulunan pigmentler cilde rengini veren melanin
yapılarından oluşmaktadır ve melanin ise D vitamini üretim aktivitesini olumsuz
yönde etkileyebilmektedir.
Yaşlılar: Yaş aldıkça
vücudun güneş ışığını alarak D vitaminine dönüştürme yeteneği etkinliğini
yitirmesi olasıdır. Bundan dolayı da yaşlılarda D vitamini eksikliği meydana
gelmesi riski yüksektir.
Bazı ilaçlar: Kolesterol
düşürücü ve kilo vermeye yardımcı ilaçlar ile epilepsi ilaçları, kalsiyum
emilimini azaltabilen ilaçlardır ve bundan dolayı da vücutta D vitamini
üretimini olumsuz etkilemektedir.
Yağ absorbe sorunu olan kişiler: Vücutlarında yağ absorbe yani yağ emilimi sorunu
bulunan kişilerde ya da hiç yağ içermeyecek şekilde beslenen kişilerde D
vitamini eksikliği görülmesi riski yüksektir. Çünkü D vitamini, yağda çözünen
bir vitamindir ve etkin olabilmesi için yağa gereksinim duyulmaktadır.
Günlük
Alınması Tavsiye Edilen D Vitamini Miktarı
Günlük düzenli olarak alınması gereken D vitamini
miktarı, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat
genel anlamda, günlük alınması gereken D vitamini miktarı şu şekildedir;
- 0-12 aylık bebekler için → 10 mikrogram
- 1-18 yaş arası çocuk ve gençler için → 15 mikrogram
- 70 yaş ve altı yetişkinler için → 15 mikrogram
- 70 üstü yetişkinler için → 20 mikrogram
- Hamile ya da emziren anneler için → 15 mikrogram
D Vitamini
İçeren Besinler
D vitamininin diğer vitaminlere göre, besinler
içerisinde doğal şekilde bulunma oranı daha azdır. Daha çok deniz ürünlerinde
bulunan D vitamini, bazı sebzelerde de bulunabilmektedir. Bu durumda D vitamini
içeren besinler şu şekildedir;
1.Yılan
Balığı
Diğer balıklara göre daha az tercih edilen yılan
balığı aslında, dünyanın en fazla miktarda D vitamini içeren balık türüdür.
Zengin bir vitamin ve mineral deposu olan yılan balığı EPA ile DHA adları
verilen omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir. İyi bir protein kaynağı
da olan yılan balığı, 23,3 mikrogram D vitamini içermektedir.
2.Somon
Balığı
Somon balığı da yılan balığı kadar D vitamini
bakımından zengindir. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri ve protein bakımından
da zengin olan somon balığı, kas sağlığı açısından önemli olmasının yanı sıra,
iltihaplanmayı önlemekte, kalp sağlığını desteklemekte ve beyin fonksiyonlarını
geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Somon balığının içerdiği D vitamini miktarı
ise 22,65 mikrogramdır.
3.Sardalye
Balığı
Güçlü bir lezzet ve aromaya sahip olan sardalye, D
vitamini miktarı yüksek bir balık türüdür. Aynı zamanda omega-3 yağ asiti,
kalsiyum, potasyum ve demir de içeren sardalye, 12 mikrogram D vitamini içermektedir.
4.İstiridye
İyi bir D vitamini kaynağı olan istiridye aynı zamanda
omega-3 yağ asiti, protein, demir, magnezyum ve B12 vitamini deposudur.
Afrodizyak etkisi ile bilinen istiridye, kalp sağlığını korumaya yardımcıdır ve
tansiyon düzenleyicidir. İstiridyenin içermiş olduğu D vitamini miktarı ise 8
mikrogramdır.
5.Sarı
Mantar
İyi bir D vitamini kaynağı olan sarı mantar
(chanterelle mantarı) diğer mantarlardan daha farklı bir şekle ve lezzete sahip
olan özel bir mantar türüdür. Birçok vitamin ile mineral bakımından da zengin
olan sarı mantarın içerdiği D vitamini miktarı ise 5,3 mikrogramdır.
6.Şitaki
Mantarı
Uzak doğu mutfaklarının en önemli besin maddelerinden
biri olan şitaki mantarı, Shii ağacından toplanmaktadır ve kelime anlamı olarak
da, “lezzetli ve hoş kokulu mantar” anlamına gelmektedir. İyi bir D vitamini
kaynağı olan şitaki mantarı, özel ve farklı bir mantar türü olup, bağışıklık
sistemi sağlığı için önemlidir. Şitaki mantarının içermiş olduğu D vitamini
miktarı ise 3,85 mikrogramdır. Bu miktar, günlük alınması gereken D vitamini
ihtiyacının % 39’unu karşılamaktadır.
7.Peynir
Peynir, iyi birer D vitamini, kalsiyum ve protein
kaynağıdır. Peynirin içermiş olduğu D vitamini miktarı ise, günlük alınması
gereken D vitamini miktarının % 26’sını karşılamakta ve 2,55 mikrogram
civarındadır.
8.Soya Sütü
ve Tofu
Soya sütünden elde edilen ve bir tür peynir olan tofu
ile soya sütü, D vitamini bakımından oldukça iyi birer besin kaynaklarıdır. 100
gram soya sütünün içermiş olduğu D vitamini miktarı ise, günlük alınması
gereken D vitamini ihtiyacının % 20’sine denk gelmektedir.
9.D Vitamini
İçeren Diğer Besinler
D vitamini içeren diğer bazı besinler ve içerdikleri D
vitamini miktarları aşağıda belirtildiği şekildedir;
- Ringa balığı: 4,18 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının % 42’sini karşılamaktadır.
- Ton balığı: 2 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının % 20’sini karşılamaktadır.
- Süt: 1,25 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının % 13’ünü karşılamaktadır.
- Yumurta: 1,1 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının % 11’ini karşılamaktadır.
- Kapan balığı: 10,2 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının % 102’sini karşılamaktadır.
Havyar: 5,8 mikrogram – günlük alınması gereken D vitamini miktarının %
58’ini karşılamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder