14 Nisan 2019 Pazar

ekinezyanın faydaları

Ekinezya çok yaygın bir şekilde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Zinde yaşamı destekleyici ve bağışıklık sistemini tetikleyici etkiler yapar. Asıl faydaları hastalık oluşumunu önleyici olarak bilinse de, ayrıca hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisinin kökünün faydaları arasında ise, üriner boşaltım sistemindeki, solunum sistemindeki enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılması ekinezya kökünün faydaları arasındadır.
Ekinezya en yaygın olarak kullanılan tedavi edici bitkilerden biridir. Birkaç farklı türü bulunmakla birlikte, kökeni Kuzey Amerika’ya dayanmaktadır. Yerli Amerikalılar tarafından solunum yolu enfeksiyonları, diş ağrısı, boğaz ağrısı ve ek olarak yılan sokmasında tedavi edici bir bitki olarak kullanılmıştır. Ayrıca pek çok Alman ve İsviçreli doktor tarafından bu bitkinin faydaları incelenmiştir. Ek olarak ekinezya önceleri, antibiyotik olarak kullanılıyordu. Günümüzde yapılan araştırmalarda bu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır.
Ekinezyanın tüketim dozajları hakkında da birtakım bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle ekinezyanın bağışıklık sağlayıcı etkilerinden daha fazla faydalanmak amacı ile uzun süreler, ara vermeden kullanmayınız. Çünkü uzun süre aralıksız olarak yapılan kullanımlar çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir. 6-8 hafta maksimum sürelerde kullanımın ardından, ortalama 2 hafta gibi bir süre kullanımına ara verilmesi gerekir. Ayrıca bağışıklık sistemine olan faydalarından tam olarak, verimli bir şekilde faydalanabilmek için, kalıcı olarak depolanmamalıdır. Taze olarak alınıp, tüketilmelidir. Ekinezyayı günlük 800 mg ile 2 gram arası değerlerde tüketmeye özen gösteriniz. Fazla tüketiminden uzak durunuz.
Herhangi bir kalıcı hastalığa sahipseniz, ekinezya bitkisinin kullanımı için doktorunuza ya da sağlık uzmanına danışınız. Hamilelikte, çocuk yaşlarda ve çeşitli hastalıklardan dolayı ilaç kullanan kişilerde çeşitli yan etkiler gösterebileceğinden dolayı doktorlarına danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyoruz.
Ekinezyanın sağlık açısından faydalarından daha ayrıntılı olarak bahsetmeden önce temel bir bilgi vermek istiyorum. Ekinezyanın terapi edici bir etkisi vardır. Bunu da içerisinde bulunan temel yağlardan, aromasından, polisakkaritlerden ve C vitamininden dolayı sağlamaktadır. Genel olarak faydaları arasında kanser tedavisinde kullanılması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ağrıları hafifletmesi, arındırıcı özellikleri, cilt problemlerine karşı etkileri, üst solunum yoluna olan faydaları ve enfeksiyonlarla savaşması gibi faydaları bulunmaktadır. Şimdi de ekinezyanın faydalarını çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Kanser
Ekinezyanın çeşitli anti-kanser özellikleri bulunmaktadır. Yurtdışı kaynaklı çeşitli sağlık kurumlarınca yapılan kapsamlı araştırmalara göre, ekinezyanın beyin kanseri üzerine büyük faydaları vardır. Ekinezyanın içerisinde bulunan bileşikler, kanser yapan serbest radikaller ile savaşarak, elektron düzenlerini bozar ve kontrolsüz bölünmelerini engeller. Böylece kanser hastalığının oluşması engellenmiş olur. Ekinezya doğal bir kanser tedavi edicisi olarak da sağlık uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.
2.Bağışıklık Sistemi
Yapılan 14 farklı araştırmaya göre, ekinezya kullanımında, soğuk algınlığına yakalanma şansının yüzde 58 azaldığı ve soğuk algınlığına yakalanıldığında, tedavi süresinin 1.5 gün kadar azalacağı ortaya çıkmıştır. Craig Coleman isimli bir araştırmacının yapmış olduğu testlere göre, ekinezyanın kış hastalıkları üzerinde kesin bir faydası olduğunu ortaya çıkarmıştır. Soğuk algınlığını önlemede ve soğuk algınlığına yakalanma ihtimalinin azalmasında, ekinezyanın büyük bir etkisi vardır. Bunu da bağışıklık sisteminizi güçlendirerek gerçekleştirir. Bağışıklık sisteminin artması da ekinezya dozajının miktarı ile doğru orantılıdır. Her kilonuz için 10 mg ekinezyayı, 10 günlük bir periyot içerisinde düzenli olarak tüketmeniz bağışıklık sisteminizi uyaracak ve güçlendirecektir.
3.Ağrı Kesici
Yapılan çeşitli klinik araştırmaların sonuçlarına göre, ekinezyanın çok çeşitli ağrı kesici ve azaltıcı etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ağrıların çeşitleri ise bağırsak ağrıları, baş ağrıları, sinek ısırıkları, boğaz ağrıları, mide ağrıları ve diş ağrıları olarak sayılabilir. Bu tip ağrılar üzerinde ekinezyanın uyuşturucu ve acıları azaltıcı bir etkisi bulunmaktadır. Ekinezyanın çay olarak yapılıp, içilmesi saymış olduğumuz ağrıların hafifletilmesinde ve iyileşmesinde artışlar meydana getirecektir. Ekinezyanin ağrı kesici özelliklerinden faydalanmak için, çayının düzenli olarak tüketilmesine gereken özen gösterilmelidir.
4.Arındırıcı
Ekinezyanın bir diğer faydası da toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmasıdır. Toksinler vücutta zehir etkisi bırakan bileşiklerdir. Dünya üzerinde hastalıklara sebep olan asıl etken iltihaptır. Yani vücudun mikrop kapmasıdır. Stres, yiyeceklerin içerisinde bulunan toksinler ve kötü bir uyku düzenine sahip olunması, vücutta iltihap oluşmasına sebep olabilecek temel etkenlerdendir. Bu duruma çözüm olarak sizlere ekinezya bitkisini tavsiye edeceğiz. Düzenli olarak ekinezya tüketiminin faydaları arasında iltihap oluşum sürecini tersine çevirmesi ve çeşitli iltihap rahatsızlıklarının etkilerini azaltması ve ortadan kaldırması gibi faydaları bulunmaktadır. Gözünde iltihap olan kişilerin özellikle ekinezya çayı tüketerek, istedikleri tedavi sürecinin hızlanmasına sebep olacaktır.
5.Cilt Problemleri
Ekinezyanın faydaları arasında çeşitli cilt problemlerini çözmek de yer almaktadır. Güvenli ve doğal bir takviye olarak ekinezyayı kullanarak çok çeşitli cilt problemlerinizden kurtulabilme imkanına sahipsiniz. Bu cilt problemleri arasında egzama tedavisinde kullanılması, cilt sorunlarında iltihap tedavisi, sedef hastalığının tedavisi, böcek ısırığının ağrısından kurtulma, cilt enfeksiyonlarını vücuttan uzak tutma, yaraların iyileştirilmesi ve cildin yenilenmesinde oldukça büyük faydaları ve yararlı etkileri bulunmaktadır. Tüm bu cilt sıkıntılarını çözmek için günlük önerilen miktarlarda ekinezya tüketmeniz büyük önem taşımaktadır.
6.Solunum Sistemi
Ekinezyanın, bağışıklık güçlendirici ve iltihap önleyici faydalarından dolayı düzenli olarak tüketilmesi, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çeşitli faydalar içermektedir. Şiddetli sinüzit ağrısına karşı tedavi, tüm grip hastalıklarını geçirmesi, soğuk algınlığı ile vücudun savaşmasını sağlaması, iltihap oluşumunu engellemesi, tüberküloz hastalığının oluşmasını durdurması ve boğmaca ile difteri hastalıklarına karşı faydalı etkiler içeren ekinezya, saymış olduğumuz bu tip rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
7.Enfeksiyonlar
Enfeksiyon oluşumu ve artmasını durdurmak için vücuda ilaç niteliğinde bir yardımcı gıda önereceğiz. Bu da ekinezya bitkisidir. Enfeksiyonlar ile savaşmada eşsiz bir özelliğe ve kabiliyete sahiptir. Ekinezya içeren bir meditasyon kremi, vajinal enfeksiyonların tekrar oluşmasını yüzde 16 oranında düşürmektedir. Diğer faydaları arasında ise kan yolu enfeksiyonunu durdurması, diş eti hastalığı, frengi hastalığı, malarya hastalığı, tifo, idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal mantar enfeksiyonlarını durdurmada sayılır.
Böylece ekinezya bitkisinin ve aynı zamanda bu bitkiden yapılan ekinezya çayının çeşitli faydalarından ayrıntılı ve genel olarak bahsettik. Şimdi de ekinezya bitkisinin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek çeşitli yan etkilerden bahsedeceğiz.
Fazla Ekinezya Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Ekinezya oldukça faydalı bir bitki olup ayrıca çayı da yapılarak tüketilebilmektedir. Genel olarak herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Ancak fazla miktarlarda tüketildiğinde çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir.
Bu yan etkilerden biri de alerjik reaksiyonlardır. Ekinezya tüketimi çeşitli alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu durumlarda ekinezya tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz. Ekinezyanın cildinize temas etmesi durumunda, kızarıklıklar, tahriş ve çeşitli kaşıntılar meydana gelebilir.
Ekinezyanın bir diğer yan etkisi de mide bulanıklığına sebep olmasıdır. Soğuk algınlığı için aldığınız ekinezya miktarını, günlük tüketim miktarının üzerinde tutmanız durumunda mide sorunlarına sebep olur. Bu yüzden günlük ortalama tüketim miktarının üzerine çıkmamanızı tavsiye ederiz.
Diğer oluşabilecek yan etki ise ilaç kullananlar için meydana gelir. Kalp hastalıklarınız bulunmakta ise ve çeşitli ilaçlar kullanıyor iseniz, ekinezya kullanmanız çeşitli akciğer zararlarına sebep olabilir. Sadece kalp ilaçları değil, aynı zamanda mantar tedavisi uygulayan kişilerin kullandıkları ilaçlar da akciğere zarar verebilmektedir. Bu yüzden ilaç kullanmanız durumunda doktorunuza danışmadan ekinezya tüketiminden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Ekinezyanın bir diğer yan etkisi de uzun süreli durumlarda meydana gelmektedir. Bu yüzden düzenli tüketimlerde 8 haftalık süreci aşmamak gerekir. 8 hafta düzenli kullanımın ardından 2 haftalık bir tüketim arası vermeniz sağlığınız için gereklidir.
Böylece ekinezyanın yararlarını ayrıntılı ve genel olarak inceledikten sonra, fazla tüketim durumlarında meydana gelebilecek çeşitli yan etkileri de incelemiş olduk. Bu yan etkiler sadece ilaç kullanım durumunda ve fazla kullanıldıklarında meydana gelmektedir. Bu durumlara sahip değilseniz, ekinezya kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder