1 Nisan 2019 Pazartesi

Sebze ve Meyve Kabuklarının Hiç Bilmediğiniz Faydalı Kullanım Alanları


Sebze ve meyvelerin tüketmeden önce soyduğumuz kabukları aslında yoğun besin değeri içeren tabakalarıdır. Bu nedenle ‘elmayı kabuğuyla yiyin’ der eskiler. Haklılar da. Tabi ki her besini kabuğuyla tüketmemiz mümkün değil. Ancak bu kabukları kullanmanın başka yolları var. İşte en çok tükettiğimiz meyve ve sebze kabuklarının hiç bilmediğiniz faydalı kullanım alanları.
1.Yağlı yüzeyleri kolayca temizleyin

Yağ sökücü kimyasalları tava ve tencereleriniz için kullanmadan önce limon kabuğu ile biraz ovmayı deneyin. İnatçı yağlar için limondan önce bir miktar tuz veya kabartma tozu dökebilirsiniz. Mermer gibi hassas yüzeyler için limon kabuğunu nazikçe sürmeniz yeterli olacaktır.
2.Böceklerden kurtulun

Kışlık kıyafetleriniz ve halılar artık güvende. Bunun için birkaç portakal kabuğunu dolap içine yerleştirmek yeterli olacaktır. Portakalda bulunan yağ özleri her türlü böcek ve haşeratı uzak tutar. Portakal kabuklarını çöpe atmak yerine güzel kokusuyla birlikte korumak istediğiniz eşyalarınızın arasına bırakın.
3.Cezve ve kahve makinesini parlatın

Zamanla kahve lekelerinin biriktiği cezveleri değiştirmek mümkün olsa da pahalı kahve makinesi için aynı şeyi söylemek zor. Bunun için biraz buz, tuz ve limon kabuğunu kahve makinesine atarak 1-2 dakika pişirir gibi çalıştırın. Sonrasında iyice durulayın. Cezve ve kahve makineniz yeni gibi parlayacaktır. Aynı işlemi çay makinesinin kireç toplayan kettle kısmı için de uygulayabilirsiniz.
4.Salatalara narenciye özü

Akdeniz lezzetlerini seviyorsanız C vitamini kaynağı, bu özel çeşni tarifini mutlaka denemelisiniz. Bunun için limon, yeşil lime, portakal ya da greyfurt kabuğu kullanabilirsiniz. Dilediğiniz meyvenin kabuğunu 3-4 gün kuruttuktan sonra blenderdan geçirerek bir kavanoza alın. Çorba ve salatalara özel, sağlıklı narenciye çeşniniz hazır.
5.Zehirlenme riskiniz varsa..

Eğer mide bulantısı ya da şiddetli baş ağrısı gibi zehirlenme semptomları yaşıyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek için kivi kabuklarından faydalanabilirsiniz. Kivi kabuğunun vücudu arındıran etkisi hemen kendini gösterecektir. Bunun için kiviyi kabuğuyla birlikte blenderdan ya da katı meyve sıkacağından geçirin ve direkt olarak için.
6.Gözlerinizi dinlendirin

Göz altı halkaları ve morluklardan şikayetçiyseniz işte size çözüm: patates. 2 dilim patatesi buzlukta biraz bekletip soğumasını sağlayın. Daha sonra gözlerinizi kapatın ve 15 dakika kadar patatesle serinleyin. Patates hem şişliklere hem de lekelere iyi gelir. Peki, patatesin kabuğu? Tabi ki, bunu da çöpe atmıyoruz. İyice yıkadığınız patates kabuklarını limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırarak önceden ısıttığınız fırında rengi altın tonlarına yaklaşana kadar, takriben 10 dakika pişirin. Sağlıklı patates cipsiniz hazır.
7.Cildinizi nemlendirin

Lezzetli meyvelerden olan şeftalinin kabukları günlük cilt bakımı için harika bir doğal güzellik kaynağıdır. Şeftali kabuklarını çöpe atmak yerine temiz cildinize sürün ve 10 dakika kadar bekleyin. İçerdiği A ve C vitaminleriyle hem cildinizi arındıracak hem de derinlemesine nemlendirecektir. Parlak ve yumuşak bir cilt için şeftali kabuklarını mutlaka deneyin.
8.Sivilcelerden kurtulun

Cilt ve saç bakım maskelerinin vazgeçilmez malzemesi muzun sadece kendisi değil, kabuğu da oldukça etkilidir. Sivilce ve akne problemi olan ciltler için muz kabuğunu direkt olarak kullanabilirsiniz. Muz kabuğunu doğrudan sorunlu bölgeye sürün ve 10 dakika kadar bekleyin. İlk başta hafif bir yanma hissedebilirsiniz. Ancak muz kabuğunu birkaç gün bu şekilde üst üste uyguladıktan sonra aradaki farkı hemen göreceksiniz.
9.Şık meyve sunumları

Yazın olmazsa olmaz meyvelerinden karpuz kabuğuyla şık bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz. Bunun için karpuzu ikiye böldükten sonra kabuğuna zarar vermeden çıkarın ve servis etmek istediğiniz meyveleri kabuğa dilediğiniz şekilleri vererek yerleştirin. Bu akılcı çözüm taze ve şık bir meyve sunumu hazırlamak konusunda yaratıcılığınızı ortaya koyacaktır.
10.Kumaş boyama

Bağışıklık sistemi için en faydalı meyvelerden biri olan nar kabuklarının bir başka kullanım alanı kumaş boyamadır. Özellikle hobi meraklılarının çok iyi bildiği bu yöntem için narın güzel rengine bürünmesini istediğiniz kıyafeti çelik bir tencere içinde sıcak su ile 1 gece bekletin. Daha sonra nar kabuklarını alıp giysiyi de 1 gece soğuk suda bekletin. İşte % 100 doğal nar rengi yeni kıyafetiniz hazır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder