18 Nisan 2019 Perşembe

Hint Bektaşi Üzümünün Faydaları


Bilimsel ismi Phyllanthus emblica olan Hint Bektaşi üzümü ya da diğer adıyla ‘amla’ faydalarının keşfedilmesiyle özellikle son yıllarda aranan meyvelerden biri olmuştur. Hindistan menşeili bu meyve özellikle Orta Amerika’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise günlük ısı ortalamasının 10°C olduğu az yağış alan bölgelerde yetiştirilmektedir. Portakaldan 30 kat daha fazla C vitamini içeren bu mucizevi meyvenin faydalarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!
Çok fazla bakım istemeyen Bektaşi üzümü verimli mahsul veren, tadı bildiğimiz üzüm türlerine benzeyen ve Haziran ortasında olgunlaşmaya başlayan bir yaz meyvesidir. Ancak bildiğimiz üzümlere oranla çok daha fazla C vitamini içerir. İçeriğindeki yüksek C vitaminin yanı sıra, A, B, E grubu vitaminler, organik asitler ve potasyum, fosfor, bakır, demir, manganez gibi mineraller ile amla, süper güçlü bir antioksidan deposudur.

Hint Bektaşi Üzümünün Faydaları Nelerdir?

1.Tansiyonu Dengeler

Hint Bektaşi üzümü kılcal damarları güçlendirici ve tansiyon dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Bununla birlikte, olgun meyvelerinde bol miktarda bulunan seratonin, vücutta ödem oluşumunu engeller.

2.Kolesterolü Düşürür

Hint Bektaşi üzümü müdavimleri genellikle tansiyon, böbrek ya da karaciğer hastalarıdır. Oysa bu hastalıklara yakalanmadan önce de önlem olarak tüketilmesi gereken bu mucizevi meyve, içeriğindeki ‘pektin’ sayesinde kandaki kötü huylu kolesterolü düşürür.

3.Doğal Detoks

Hint Bektaşi üzümü vücuttaki ağır metallere karşı etkili bir detoks etkisi gösterir. Kandaki toksik maddelerin temizlenmesini sağlayan amla yaprakları çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan idrar söktürme amacıyla kullanıyorsanız tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz gerekiyor.

4.Sindirim Sistemini Temizler

Hemoglobin üretimini tetikleyen Hint Bektaşi üzümü içerdiği lif sayesinde hafif bir müshil etkisi göstererek sindirim sistemini düzenler ve safra kesesini temizler. Ayrıca hematinik ve lipolitik etkileriyle sarılık ve iskorbüt hastalığına da iyi gelir.

5.Kadın Hastalıklarında Etkilidir

Amla’nın bir başka spesifik etkisi de kadın hastalıklarına karşı etkili sonuçlar vermesidir. Bu rengarenk tatlı meyve, regl düzensizlikleri ve uzamış menopozal kanamayı normal döngü sınırları içinde yeniden düzenler. Bu sebeple, kadın hastalıklarının tedavisinde Hint Bektaşi üzümü yardımcı bir tedavi olarak önerilmektedir.

6.Romatizma ve Damla Hastalığına İyi Gelir

Hint Bektaşi üzümünün sadece meyvesi değil, yaprakları da tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Bu meyvenin yaprakları demlenerek içildiğinde mide, romatizma ve damla hastalığına iyi gelir.

7.Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Hint Bektaşi üzümünün tam bir C vitamini deposu olduğunu söylemiştik. Öyle ki; bu meyveden alacağınız 8.7 mg C vitamini, kapsüllerle alacağınız 100 mg C vitamini ile aynı etkiyi gösterir. Yüksek C vitamini içeriğiyle Hint Bektaşi üzümü bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte soğuk algınlığınız varsa Hint Bektaşi üzümü tüketmeniz kısa süre içinde iyileşmenize yardımcı olur.

8.Saç Beyazlamasına İyi Gelir

Hint Bektaşi üzümünün faydaları saymakla bitmiyor! Hint tıbbındaki en etkili gençleştiricilerden biri olan Hint Bektaşi üzümü saç beyazlaması ve dökülmesini önler.

9.Göz Hastalıklarına Birebir

Hint Bektaşi Üzümü göz hastalıkları ve enfeksiyonlarında etkili bir yardımcı besindir. Amla özellikle katarakta neden olan serbest radikallerin baskılanmasında etkilidir. Kan şekerini düzenleyen bu aromalı üzüm türü aynı zamanda sinir bozuklarına da iyi gelir.
Hint Bektaşi üzümünün tüm bu saydığımız etkilerinden yararlanmak istiyor ancak meyve tüketmeyi sevmiyorsanız Hint Bektaşi üzümü çayı, reçeli ya da kompostosunu deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder