8 Nisan 2019 Pazartesi

Tarhun Otunun Faydaları


İnsanlık tarihinden bugüne kadar bitkilerin faydaları birçok insana şifa olmuştur. Birçoğuna şifa olurken kullanım bilinçsizliğinden dolayı kimine de zarar vermiştir. Bu kötü imajdan dolayı artık insanlar bu bitkileri kullanmaktan çekinmişler ve neredeyse uzun yıllar bu şifalı bitkiler solmaya mahkum kalmışlar.
Fakat alternatif tıp uzmanlarının yapmış olduğu araştırmalar sayesinden artık insanlar şifalı bitkilere olan inançlarını tekrardan yeşertmiş ve tüm olumsuzluklara rağmen kullanmaya devam etmiştir. Doğru miktarda doru bitki kullanıldığı takdirde birçok hastalık tedavi edilebilir. Önemli olan düzenliliktir. Kimyasal ilaçlarda olduğu gibi etki eden uyaran maddeler olmadığından daha uzun bir iyileşme süreci sizleri bekler. Ancak kimyasal ilaçların neden olduğu yan etkileri bu karışımlarda görmeniz mümkün değil. Bu önemli bitkilerden biri olan tarhun otu içeriği bakımından oldukça zengindir. İçerisinde manganez, demir, fosfor, potasyum ve bazı vitaminler vardır. Özellikle dünya çapında değeri bilinen tarhun otunun bir diğer adı bitkilerin kralıdır. Adından da anlayacağınız gibi pek çok derde deva olur.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Uykusuzluğa İyi Gelir
Çağımız artık stres çağı olduğu için yaşadığımız sağlıksal problemler de genelde stres odaklı oluyor. Stres odaklı sorunlardan biri de uykusuzluk. Uykusuzluk bedenin kendini yeterince onarmasına engel olarak kişinin beden sağlığını tehlikeye atabiliyor. Kaliteli uyuduğunuzu düşünmüyorsanız, uyandığınız zaman sanki hiç uyumamış gibi etkiler görüyorsanız tarhun otunu tüketebilirsiniz. Yapacağınız tarhun otu çayı sayesinde uyku probleminize kısa süre içerisinde son verebilirsiniz.
2. Diş Ağrısına İyi Gelir
Tabiri caizse cehennem azaplarından biri olarak bilinen diş ağrıları yediden yetmişe herkesin en az bir kez yaşadığı bir sağlık sorunudur. Kimini uykusuz bırakır kiminin haftalarca ağzını açamamasına sebep olur. Bu ve buna benzer birçok olumsuz etkisi bulunan diş ağrılarını ise genelde diş hekimi korkusu olan kişiler yaşar. Bu kişiler için oldukça önemli olan yöntemlerden biri tarhun otudur. Tarhun otu, anestezi etkisi yaratarak diş ağrınızı hafifletecektir. Fakat bu sadece belirtileri azaltıcı bir etkidir mutlaka hekime başvurmanız gerekir.
3. İştah Açar
Özellikle yemek yiyebilme sorunu birçok hastalığın ortak belirtilerinden olabilir. Genelde bağışıklık sistemini sekteye uğratan tüm hastalıkların belirtisinde iştah bozukluğu bulunur. Bunun önüne geçebilmek için yemeklerden önce çayını tüketebileceğiniz tarhun otunu kullanabilirsiniz. Kısa süre içerisinde iştahınızın eskisinden daha açık olduğunu görebilirsiniz.
4. Enerji Verir
Psikolojik rahatsızlıkların birçoğunda kişi kendini enerji açısından zayıf görür. Özellikle depresyon hastalıklarında daha çok karşılaşılan bu durum karşısında ağır antidepresanlar kullanılmakta ve bunlarında yan etkileri kişinin sosyal hayatını oldukça olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek adına en doğal yöntem olarak tarhun otunun enerji verici özelliğinden faydalanabilir ve kendinizi daha enerjik ve aktif hissedebilirsiniz.
5. Antibakteriyel Özellik Taşır
Birçok yararının yanı sıra bir de içerdiği antibakteriyel nitelik sayesinde enfeksiyon riski taşıyan tüm yaralara da uygulanabilir. Oluşan mikropların bölgede ölmesine neden olarak yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda birçok kozmetik ürünün içerisine de tarhun otunun yağını damlatarak oluşabilecek tüm enfeksiyonları da önleyebilirsiniz. Özellikle makyaj fırçası gibi günlük hayatta oldukça sık kullandığınız eşyalarınızı temizlerken tarhun otunun yağından faydalanabilirsiniz. Çocuklarınız için kimyasal olmayan temizlik ürünlerini de kendiniz bu yağ sayesinde hazırlayabilirsiniz.
6. Bağırsak Parazitlerine İyi Gelir
Sindirim sisteminin en önemli organlarından biri olan bağırsakların içerisinde yemeklerin atıklarından bulaşan pek çok parazit oluşumu mevcuttur. Bağışıklık sistemimiz kimi zaman bunların vücuda zarar vermesini önlese de kimi zaman bu durum karşısında çaresiz kalabiliyor. En doğal parazit önleyici yöntemlerden biri tarhun otudur. Tarhun otu sayesinde bağırsaklarda oluşan parazitleri önleyerek sindirim sisteminizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
7. Mide Kramplarını Azaltır
Mide sorunu yaşayan pek çok kişinin günlük hayatında sık sık mide krampları olabilir. Aniden gelen bu kramplar kimi zaman iki büklüm kalmamıza neden oluyor kimi zaman da hastanelere gitmemize. Genel olarak mide sorunlarının belirtisini ortadan kaldırmak için en doğal yöntem yine faydalarını saymakla bitiremediğimiz tarhun otudur. Tarhun otu midenin kasılma hareketini önleyerek gevşemesine ve bu şekilde krampın da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Tarhun otuyla hazırlayacağınız çayı düzenli olarak içtiğinizde mide sorunlarınızın da zamanla ortadan kalktığını görebilirsiniz.
8. Hıçkırığı Geçirir
Bazen önemli bir konuşmanın ortasında bazen de bir şeyler yiyip içerken sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biri de hıçkırıktır. Hıçkırık bağışıklık sisteminin savunma mekanizmalarından biridir. Ancak kimi zaman sinir bozucu olabiliyor. Büyüklerimiz her ne kadar korktuğumuzda geçtiğini söylese de daha kolay bir şekilde hıçkırığınızın geçmesi mümkün. Yatıştırıcı özelliği sayesinde tarhun otu hıçkırığı kısa bir sürede geçirir.
Tarhun Otu Nasıl Kullanılır?
  • Tarhun otu yararlarının haricinde oldukça keskin bir kokuya da sahiptir. Daha çok İç Anadolu Bölgesinde yetişmeye meyilli olan tarhun otunu kullanırken doza dikkat edilmeli aksi halde alerjik durumlar oluşabilir.
  • Aynı zamanda bu bölgede yemeklerde baharat olarak da kullanılır. Yemeklere hem kokusuyla hem de aromasıyla birlikte lezzet katar.
  • Evlerde tütsü şeklinde de kullanılacak olan tarhun otunun yağını elde ederek sizler de bir vücut spreyi oluşturabilirsiniz.
Bir tutam kuru tarhun otunu bir bardak kaynar suyun içerisine atın ve demleninceye dek bekleyin. Daha sonra ılımasını bekleyerek tüketebilirsiniz. Herhangi bir alerjik durumda mutlaka tüketimi derhal durdurun ve hekiminize mutlaka danışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder