3 Nisan 2019 Çarşamba

Sarı Kantaron Çayının Faydaları Nelerdir?


Günümüzde dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen sarı kantaronun ana vatanı Avrupa’dır. Çok uzun bir ömre sahip olup yıldız şekline benzer sarı renkte çiçeklere sahiptir. Bu yüzden sarı kantaron ismi verilmiştir. Yetiştirilmesi için herhangi bir şart gerekmeden, yolların kenarlarında bulunan yabani otlar gibi doğal bir yetişme ortamına sahiptir. Ayrıca pek çok faydası da bulunmaktadır. Sağladığı yararlardan ötürü, Amerika’da en çok satılan bitkiler arasındadır.
Sarı kantaron çay olarak da hazırlanıp, tüketilebilen bir bitkidir. Çayı yapılırken hem çiçekleri hem de sapı kullanılır. Demlenme şekli aynı siyah çaylarda olduğu gibidir. Demliğin içerisine yaprak ya da öğütülmüş olarak toz halde konulur. Sıcak su eklenerek bir süre eklenir ve sonrasında sıcak halde tüketilir. Sarı kantaron çayının ortalama demlenme süresi 15 ile 20 dk arasındadır. Tüketenlerde sakinleştirici bir etki oluşturur. Bu sebeple depresyonu engelleyici özellik gösterir.

Sarı Kantaron Çayının Faydaları Nelerdir?

Daha önce yapılmış araştırmalara göre sarı kantaron çayının tüketilmesinin herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Aksine, tüketilmesi durumunda pek çok faydaları olduğu ortaya çıkmıştır. Vücut üzerinde pek çok yararı vardır. Bu faydaları daha ayrıntılı bir şekilde ve maddeler halinde açıklayacak olursak;

1.Sakinleştirici


En önemli özelliklerinden biri de sakinleştirici olmasıdır. Bu yüzden daha çok sinirli insanların tüketmesi için tavsiye edilir. Ayrıca ruhsal sıkıntılar sebebiyle sık sık depresyona giren kişilerin, depresyon aşamalarını kısaltarak, çok daha hızlı bir şekilde depresyondan çıkılmayı sağlar. Stres durumlarını engeller. Gündelik hayattaki stres çoğu insanın psikolojik sorunlar yaşamasına neden olur. Bu durumu kontrol altına almak için çeşitli ilaçlar ve sakinleştiriciler bulunmaktadır. Ancak bunların yerine tamamen doğal olan sarı kantaron çayını tüketerek, doğal yollarla sakinleşme imkanı bulabilirsiniz. Korkuyu, gerginliği ve uykusuzluğu giderir. Uyku halinde idrar tutamama durumunun tedavisi için kullanılır. Alkol bağımlılığı bulunan kişilerde oluşabilen titreme durumlarını engellemede kullanılır.

2.Depresyon


Sarı kantaron çayının faydalarından birinin de depresyona iyi gelmek olduğunu söylemiştik. Ancak bu durumu daha ayrıntılı bir şekilde incelemek gerekmektedir. Sarı kantaronun depresyon üzerine yapmış olduğu etkiler halen incelenmektedir. Şu ana kadar gerçekleştirilen araştırmalarda pek çok somut veri elde edilmiştir. Araştırmacılara göre sarı kantaron çayı, beyinde gerçekleşen pozitif ruh hali ile alakalı olan kimyasal bir madde, seratonini daha uzun süre tutmayı sağladığını söylüyor ancak bu durumun nasıl gerçekleştiği bilgisi, gizemini korumaktadır.
Almanya’da gerçekleştirilen Alman doktorların araştırmalarına göre depresyondan kurtulmak için ilaçların kullanılmasının yerine tamamen doğal olan alternatif tıp ürünleri arasında yer alan sarı kantaronun kullanılması vücut ve zihin için daha faydalı sonuçlar verecektir. Sarı kantaron pek çok ülkede herhangi bir reçete kullanılmasına gerek kalmadan kullanılmaktadır. Ancak İrlanda gibi bazı ülkelerde kullanımı ancak doktor reçetesi ile mümkündür.

3.Gut Hastalığı


Sarı kantaron aynı zamanda gut hastalığının tedavi sürecinde de yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan hypericin, eterik yağlar, tanen, flavonoid, karoten ve E vitamini gibi maddeler ile kalbe giden oksijen miktarının artmasına ve kan akışının hızlanmasına neden olur. Ayrıca vücut üzerinde oldukça zararlı etkiler yapan toksinlerin atılmasını da sağlar. Gut hastalığının oluşma sebebi de ürik asit seviyesinin istenmeyen seviyelere çıkarak yükselmesidir. Bu hastalığın tedavisinde idrar atımını sıklaştıran ilaçlar kullanılmakta ancak kimyasal ilaçlar kullanmak yerine tamamen doğal olan sarı kantaron bitkisinden elde edilen çayı tüketerek, daha pek çok faydasından yararlanabilirsiniz. Ayrıca tamamen doğal bir ürün olduğu için vücudunuz üzerinde herhangi bir zararlı etki de oluşmayacaktır.

4.Menopoz


Günümüzde bu konu hakkında yapılmış detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak yurtdışı kaynaklı gerçekleştirilmiş bir ankette birtakım veriler elde edilmiştir. Henüz doğruluğu bilinmese de paylaşmakta fayda vardır. Menopoz dönemi geldiğinde bayanların yaşam kalitesinde bir miktar düşüş söz konusu olmaktadır. Bu düşüş tamamen menopozun belirtilerinden kaynaklanmaktadır. Ancak sarı kantaron çayının sahip olduğu faydalardan biri de sakinleştirici etkidir. Menopoz dönemindeki bayanların sarı kantaron çayı tüketmesi hormonal dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına ve belirli bir sakinlik sağlayacaktır. Bu da menopoz döneminin daha normal bir şekilde sürdürülmesine ve yaşam kalitesinde bir miktar artışlar sağlar. Elde edilen bu veriler tamamen bir anket sonucudur. Bilimsel olarak elde edilmiş kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak böylesine güçlü bir hipotezi araştırmak için ilerleyen günlerde gerekli araştırmalar yapılacaktır.

5.Diğer


Sarı kantaron çayının faydalarından genel itibari ile bahsettik. Ancak tabi ki tüm faydaları bunlarla kısıtlı değildir. İrili ufaklı pek çok faydası vardır. Bunlar arasında yaralanma sonucu oluşan ağrıları hafifletme, bel ağrısına iyi gelme, baş ağrısını azaltma, sarılık tedavisinde kullanılma, göğüs ağrılarına iyi gelme, cilt sağlığını kuvvetlendirme, baş ağrısı ve migrene iyi gelme, safra kesesi ve karaciğeri kuvvetlendirme gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Bu gibi faydalardan doğal yollarla yararlanabilmek için sarı kantaron çayının tüketimine gereken önem verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder