15 Nisan 2019 Pazartesi

Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?


Diğer çaylar gibi, siyah çay kafein, amino asitler, karbonhidratlar, proteinler, potasyum, mineraller, manganez, florür ve polifenolleri bakımdan zengin olmaktadır. Buna ek olarak, aynı zamanda, kateçinler, tanen, guanin, purin, gallik esterleri ve ksantin bulunur. Antioksidanlar, polifenoller, sağlığımız için oldukça yararlıdır. Siyah çayın beslenme profili aşağıdakilerden oluşmaktadır.
  • Düşük Sodyum ve Kalori: Siyah çay, düşük sodyum içerir. Bu nedenle, kilo ya da sadece optimum ağırlığı korumak isteyenler için avantajlıdır. Bu sodyum ve yağ içeriği yüksek olan sağlıksız meşrubat ya da kola için alternatif bir içecek olabilir.
  • Antioksidanlar: Siyah çay karmaşık flavonoid ile hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayan polifenoller içermektedir. Bir lap siyah çay ortalama 200 mg flavonoidler içermektedir. Flavonoid polifenoller, thearubigin ve theaflavin gibi güçlü antioksidanlardan olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda iki hafta boyunca her gün siyah çay içtiğinizde kandaki flavonoidlerin artan konsantrasyonu ile sonuçlandığı gözlemlemiştir.
Bu nedenle, siyah çay sağlık, saç ve cilt için son derece yararlıdır. Ancak, sindirim problemleri, varis, uykusuzluk, asitlik, çarpıntı ve benzeri gibi yan etkilere neden olabilmesinden dolayı fazla tüketilmesinden kaçınılması gerekmektedir.
Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?
Siyah çayın bizlere sağlamış olduğu faydalar oldukça fazladır. Bu kapsamda faydaları şöyle sıralanmaktadır;
1.Kardiyovasküler Faydaları

Araştırmalara göre siyah çayın tüketimi kalp sorunları eğilimi azalttığını kanıtlanmıştır. Siyah çayda bulunan flavonoidler gibi antioksidanlar, LDL kolesterol oksidasyonunu engeller. Bu kan akışı ve arter duvarlarında hasar görmesini önler ve kalp hastalığı riskini azaltır. Aslında, siyah çay tüketimi endotel vazomotor disfonksiyon olarak adlandırılan bir koroner arter hastalığı tersine bulunmuştur. Bu fonksiyon bozukluğu da diğer koroner hastalıklara yol açar. Siyah çay flavonoidler koroner damar genişlemesine iyileştirilmesi ve kan pıhtıları azaltmada etkilidir. Siyah çaydaki polifenoller ve mangan mevcut kalp kası fonksiyonunu yardımcı olarak koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
2.Kanser
Siyah çay, yumurtalık, akciğer, prostat, kolorektal, mesane kanserleri gibi bazı kanserlerin önlenmesi ile sonuçlanan vücudun potansiyel karsinojenlerin oluşumunu önlemede yardımda bulunan polifenoller antioksidanlar olarak adlandırılan antioksidanları barındırmaktadır. Yapılan çalışmalar kapsamında siyah çay mide, prostat ve meme kanseri önlemede etkili olduğunu ortaya konmuştur. Normal hücreler etkilenmeden kalır ise siyah çay, TF-2 apoptozu (kanser hücrelerinin programlı ölüm) neden olan bir bileşik içerir. Buna ek olarak, siyah çay aynı zamanda önemli ölçüde sigara içen ya da diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerde ağız kanseri riskini azaltabilir. Siyah çay, aynı zamanda kötü huylu tümörlerin oluşumu ve gelişimini inhibe ederek kanseri önler.
Vücutta serbest radikallerin kan pıhtısı oluşumu, kanser ve ateroskleroz gibi çeşitli hücre hasara neden olabilir. Sağlıksız gıda tüketimi vücutta serbest radikallerin sayısını artırır. Siyah çayda bulunan antioksidanlar, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi hastalıkların vücudu korumak için bu zararlı serbest radikalleri yok etmektedir. Limon ile siyah çay, bu eylem için iyi bir seçimdir.
3.Bağışıklık Sistemi
Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklara yol açabilen bakteri ve virüslerle mücadele için gereklidir. Siyah çay, grip, dizanteri, hepatit, soğuk ve nezle gibi virüslerle mücadele yeteneğine sahip ‘tanen’ olarak adlandırılan maddeler içermektedir. ‘Kateşin’ olarak adlandırılan böyle bir tanen tümörleri bastırılmasında yardımcı olur. Siyah çayda alkilamin antijenler immün bulunmaktadır. Her gün 3 ile 4 bardak siyah çay içmek iltihabı düşürmede yardımcı olur ve zararlı patojenleri ortadan kaldırır.
5.Ağız Sağlığı
Siyah çay, kateşin, antioksidanlar oral kanserlerin azaltılmasına yardım etmektedir. Antibiyotik olarak polifenoller ve tanen harekeleri sayesinde, diş çürümesine neden olan bakterileri yok edilmektedir. Siyah çay kötü nefes ile savaşır ve ağız boşluğundan zararlı bakterilerin ortadan kaldırılması ile diş çürümelerini önleyen florür içerir. Her gün iki bardak siyah çay 1.5 mg doz florür içerir.
6.Beyin ve Sinir Sistemi
Siyah çayda kahveden daha az seviyelerde kafein bulunur. Kafein düşük miktarda kalbi uyarıcı olmaksızın, beyindeki kan akışını teşvik etmek ve zihinsel uyanıklığı ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olmaktadır. Siyah çayda bulunan bir amino asit olan L-Theanine, dinlenmek ve görevleri tam olarak yapmada konsantre olmanıza yardımcı olmaktadır. Bir ay boyunca siyah çayı günde dört bardak tüketimi ile birlikte, kortizol stres hormonu seviyelerini azalttığı tespit edilmiştir. Siyah çaydaki kafein hafızayı artırır. Yapılan çalışmalar sonucunda düzenli olarak siyah çay tüketimi ile birlikte Parkinson hastalığına karşı koruduğu tespit edilmiştir.
7.Sindirim
Siyah çayda bulunan tanenler sindirim için yararlıdır. Bu tanenler terapötik bir etki sağlayarak muharebe mide ve bağırsak hastalıklarına yardım eder. Ayrıca, bir anti-ishal etkisi ile egzersiz ve bağırsak aktivitesini azaltmada yardımcı olur. Polifenoller irritabl barsak sendromu hastalarında uğradığı bağırsak iltihabı düşürülmesinde yardımcı olur.
8.Sağlıklı Kemikler ve Bağ Dokusu
Siyah çay, kemik ve bağ dokusu güçlendirilmesi için güçlü fitokimyasallar bulundurur. Aslında araştırmalar, siyah çay içmeyenlere nispeten içenlerin daha sağlıklı kemiklere sahip olduğunu kanıtlamıştır.
9.Enerji
Kafein nedeniyle, siyah çay verimi arttırır, enerji verici bir içecek olarak kabul edilir. Aşırıya kaçmadan alındığında kafein, beyin fonksiyonu ve uyanıklığı artırarak bir uyarıcı olarak hareket eder. Aslında, siyah çayda kafein uyarıcı etki kahve ve koladan daha fazladır. Siyah çay solunum sistemi, kalp ve böbrekleri uyarır ‘teofilin’ adlı başka bir bileşik vardır. Bu nedenle, bu bileşikler, sağlıklı bir kardiyovasküler sisteminin korunmasında yardımcı olur.
10.Kilo Kaybı
Sodyum, yağ ve kalori ultra-düşük olan siyah çay, kilo vermek isteyen kişiler için son derece yararlı ve sağlıklı bir kilo koruma içeceğidir. Bu nedenle, kilo almaya neden olan kalori alımını engelleyerek sağlıksız soda içecekler için etkili bir alternatif olarak görür. Siyah çay da metabolik aktivitesini artırır ve böylece kilo kaybına yardımcı olur.
11.Kolesterol
Siyah çay, trigliserit düzeylerini düşürmede etkilidir. Bu nedenle kalp hastalığı riskini azaltır, LDL veya kötü kolesterol azaltabilir. Birkaç bardak siyah çay içmek arterlerin işleyişi geliştirir ve kolesterol içlerindeki birikmesine izin vermez.
12.Cilt Sorunları
Çeşitli sağlıksal yararlarının yanı sıra, siyah çay aynı zamanda cildiniz için iyi kabul edilir. Siyah çay, B2, C ve E, magnezyum, potasyum ve çinko ve bazı temel polifenoller ve tanen gibi mineraller ve vitaminler bakımından zengindir. Böylece, birçok şekilde cilt için faydalıdır.
Yüksek kafein içeriği, siyah çay içenlerde, oral virüsleri öldürmekte ve böylece deri enfeksiyonlarını önleyerek cilt lekelerini serbest tutmakta yardımcı olur.
Gözlerinin altına nemli çay poşetleri yerleştirme şişlikleri azaltmada yardımcı olur.
Siyah çay da mimik kırışıklıkları azaltmaya, kişilerin yaşlanmasını ve sivilceleri önlemede yardımcı olur. Bu nedenle, deri problemleri olan kişilere yararlı sonuçlarını elde etmek için günlük olarak bir ya da iki fincan siyah çay içmeleri gerekmektedir.
Siyah çayda bulunan antioksidanlar 16. cilt kanserine karşı koruma sağlar.
Polifenoller ve siyah çayda bulunan tanenler cildin yenilenme sürecini hızlandırır.
Siyah çay parlayan ve leke içermeyen bir cilt oluşumuna katkıda bulunur. Tanenler, çevrenin zararlı etkilerine karşı cildinizi korumaya yardımcı olarak, kan dolaşımını artırmaya ve böylece cilt hastalıklarına karşı koruma sağlayan, vücudunuzdaki bakteriyle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.
13.Diğer Faydaları
Siyah çayın içerisinde bulunan antioksidanlar ve kateşinler kan damarlarını güçlendirir. Tanen ise çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır. Buna ek olarak, siyah çay, alerjik sorunları yok ederek tümör büyümesini geciktirir ve hatta şeker hastalığının başlangıcını geciktirir.
Antioksidan ve kafein bolluğu sayesinde siyah çay saçlar için son derece faydalı olarak kabul edilir. Siyah çay daha güçlü ve hasarsız saçlar için saç bakım rejimi dahil edilebilir. Saç için siyah çayın çeşitli yararları aşağıda verilmiştir;
  • Siyah çayda bulunan kafein DHT (Dihydrotestosterone), saç kaybına neden olan kafa derisi bulunan bir hormonu azaltmada yardımcı olur. Böylece, siyah çay saç kalınlığının artırılması ve saç dökülmesini düşürmede yardımcı olur.
  • Kafeinin başka bir yararı ise saç uzamasını hızlandırmasıdır.
Siyah çay doğal boyama maddesi olarak görülür ve koyu siyah veya kahverengi saçlara sahip ve gri saçlı ya da solmaz saç boyalarından kurtulmak isteyen kadınlar için uygundur. Saçlarınıza parlaklık ekleyerek ve doğal olayları getirerek saçınızı koyulaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder