2 Nisan 2019 Salı

gül suyunun faydaları


Gül suyu, gül yapraklarının su içerisinde bekletilip demlenmesi ile elde edilen aromalı bir sudur. Parfümlerin içerisinde kullanılan ve gül yağı özünden üretilebilen gül suyu, bazı yiyeceklerin içerisine aroma olarak eklenebilmektedir. Gül suyu, kozmetik, tıbbi malzemelerde ve özellikle Avrupa ile Asya bölgelerinde, dini amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Gül şurubu ise, gül suyuna şeker eklenmesi ile elde edilen tatlı bir karışımdır.
Güzel kokulu gül yapraklarından elde edilen gül suyunu parfüm olarak kullanım şekli Persliler zamanına kadar dayanmaktadır. Günümüzde ise, gül suyu İran bölgesinde parfüm esansı olarak kozmetik endüstrisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Eski zamanlarda gül ve gül suyu, tıbbi olarak, besin olarak ve parfüm olarak kullanılmıştır. Eski Yunan, Romalılar ve Fenikeliler döneminde, gül bitkisinin geniş ölçekte tarımda yeri olmuştur.
Gül suyu aynı zamanda yenilebilir bir esanstır. Gül suyu, özellikle Türkiye’de baklava tatlısının ve lokumun içerisine esans olarak eklenmektedir. İran bölgesinde de çeşitli tatlıların içerisine esans ve tat verici olarak eklenen gül suyunu, Arap ülkeleri ve Hindistan bölgesi ise, dondurma, yoğurt, tatlı, süt ve pudinglere eklemektedirler.
Gül suyu, kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir. Gül suyu, nadir de olsa, merhem şeklinde yumuşatıcı olarak ve bazen de kozmetik alanında nemlendirici şeklinde kullanılmaktadır.
Hindistan bölgesinde, gül suyu göz damlası şeklinde gözleri temizlemek amacı ile kullanılmaktadır. Gül suyu yine Hindistan bölgesinde, kış aylarında nemlendirici olarak ve geleneksel olarak düğünlerde davetli olarak gelen misafirlere serpilerek kullanılmaktadır.
Dini amaçlar için de kullanılan gül suyu, özellikle Müslüman, Hindu ve Zerdüşlerde, dini ayinlerde kullanılmaktadır. Müsiümanlar genellikle, zemzem suyu ile gül suyunu karıştırarak kullanmaktadırlar. Hristiyanlarda ise daha çok Doğu Ortodoks Kilisesi gül suyunu ayinlerde figür olarak kullanmaktadır.
Gül ve gül suyu, sitrik asit, fruktoz, çinko içermektedir. Ayrıca gül suyu, çok iyi bir vitamin B3, vitamin A, vitamin C, vitamin E ve vitamin D kaynağıdır.
Gül Suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Genellikle harici olarak kullanılan gül suyu, başta cilt olmak üzere aslında birçok alanda kullanılabilmektedir. Cilt üzerinde, nemlendirici olarak, göz sağlığı için göze damla şeklinde tatbik edilerek ya da saç sağlığı ve güzelliği için saç maskesi olarak kullanılan gül suyu, tonik ve merhem şeklinde uygulanmaktadır.
Gül suyu cildi yatıştırır, nemlendirir, cilt hastalıklarına karşı korur ve tedavi edeci özelliği vardır. Gül suyu aynı zamanda, saçları besler ve güçlendirir, göz sağlığını korur ve gözleri dinlendirir. Gül suyu, diş ve diş eti sağlığını koruyan iyi bir doğal yöntem aracıdır. Diş ve diş etinde oluşan iltihapların giderilmesine yardımcı olan gül suyu, hoş kokusu ile stresin olumsuz etkilerinden korur. Gül suyu, makyaj çıkarıcı tonik olarak kullanıldığında cildi tahriş etmediği için tercih edilebilir. Banyodan sonra kuruyan ciltler için iyi bir nemlendirici olan gül suyu, banyo suyun eklenerek de kullanılabilir.
Bunların dışında gül suyu içildiğinde, ishale karşı koruyucu etki gösterir ve mesane sağlığını korumaya yardımcı olur.
1.Cilt
Yapılan araştırmalara göre, gül suyu yatıştırıcı özelliği ile, ciltte oluşan tahrişlerin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Tonik şeklinde cilde uygulanabilen gül suyu, ciltte oluşan kuruluğu sakinleştirir. Gül suyu cilt sağlığını korur, akne oluşumunu önler ve egzama gibi cilt hastalıkları riskini düşürür. Gül suyunun cilt üzerindeki olumlu etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Cildin pH dengesini korur, cildi canlandırır, sakinleştirir. Cilt üzerinde oluşan yara ve kesiklerin tedavisinde yardımcıdır. Akne ve sivilce ile mücadele eden gül suyu, cilt hücrelerini yeniler. Gül suyu, ciltte oluşabilecek iltihaplı durumlar ile mücadele eder ve cildin erken yaşlanmasını engeller.
Birçok alkol ve kimyasal madde içeren toniklerin aksine gül suyu, alkol ve kimyasal madde içermediği için, cildi kurutmaz ve nemlendirir. Bir parça pamuk üzerine damlatılan gül suyu ile cilt üzerine uygulanan gül suyu hoş kokusu ile cildinizi hem temizler hem de rahatlatır. Cilde ipeksi bir yumuşaklık veren gül suyu, cilt için ideal bir toniktir.
2.Güneş Yanıkları
Güneşe maruz kaldıktan  sonra oluşabilecek güneş yanıklarının tedavisinde etkili olan gül suyu, cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaktadır. Özellikle buz dolabında bekletilmiş olan gül suyu, sprey şeklinde cilde uygulandığında, ciltte oluşan yanıkları sakinleştirir. Güneş yanığı olan cilde sprey şeklinde uygulanan gül suyu, yanıklardan kaynaklanan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
3.Makyaj Temizliği
Günümüzde, makyaj temizleme ürünleri oldukça fazla kimyasal madde içermektedir. Oysa gül suyu, hiçbir katkı maddesi içermediği için doğal bir makyaj temizleme malzemesidir. Cildi tahriş etmeden yumuşak bir şekilde temizleyen gül suyu, cildi makyajın sebep olduğu zararlı atıklardan arındırır. Göz altı ve göz etrafını da rahatlıkla temizleyebileceğiniz gül suyu aynı zamanda cildi genç ve güzel tutar.
4.Göz Sağlığı
Taze gül yaprağından elde edilmiş gül suyu, göz damlası olarak kullanılabilmektedir. Gül suyu, göz altında oluşan mor halkalar ile göz altı torbalarını giderir ve oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Göz içerisine damla şeklinde uygulanan gül suyu, yumuşak bir şekilde gözün iç kısmını temizler ve göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur. Gözlerin daha ışıltılı olmasına yardımcı olan gül suyu, özellikle saatlerce bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerin gözlerinde meydana gelebilecek ağrı ve yanmaları önlemeye de yardımcı olmaktadır.
Gül suyunu bir şişeye doldurup yaklaşık yarım ya da bir saat kadar buz dolabında beklettikten sonra, bir parça pamuğa damlatıp, gözleriniz kapalı şekilde göz kapaklarınızın üzerinde bir müddet bekletmenizin ardından, göz altı ve göz çevrenizin rahatladığını hissedeceksiniz.
5.Diş ve Diş Eti Sağlığı
Gül suyu, birçok dental problemlerin tedavisinde önemli rol oynayabilmektedir. Gül suyu, diş etinde oluşan iltihap oluşumu ve diğer bir takım diş eti rahatsızlıkları ile mücadele eder. Ayrıca, gül suyu, diş etin de gözlenen ağrıları dindirir. Hoş olmayan ağız kokusu ve ağır nefes kokusu şikayeti olanların rahatlıkla kullanabileceği gül suyu, ferah bir nefese sahip olmanızı sağlamaktadır.
6.Saç Sağlığı
Gül suyu, kan akışını artırıp hızlandırdığı için, saçın uzamasına yardımcı olur. Gül suyu ile yıkanan saçlar yeniden güçlenir ve canlılık kazanır. Saç derisini besleyip, yumuşatan ve kuruluğunu gideren gül suyu, kepek oluşumunu önler ve kepeğin giderilmesine yardımcı olur. Kuru ve parlaklığını yitirmiş olan saçları nemlendiren ve besleyen gül suyu, şampuanın içerisine eklenerek de kullanılabilir.
7.Stres
Hoş kokusu yardımı ile gül suyu, anti stres etki göstermektedir. Gül suyu ve gül yağı ile vücuda yapılan masaj, aromaterapi etkisi gösterdiği için, stres ile mücadele eder ve daha iyi hissedilmesine yardımcı olur. Gül yapısında bulunan maddeler sayesinde depresyonu engellediği için gül suyu da aynı etkiyi göstermektedir. Aromaterapi etkisi olan gül suyu, stres ile mücadele eder ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre, gül suyu çok daha pozitif hissetmenize yardımcı olan doğal bir tonik maddedir.
Fazla Gül Suyu Kullanmanın Bir Zararı Var Mıdır?
Genelde her hangi bir yan etkisi ya da zararlı etkisi bulunmayan gül suyu, bazı çok hassas cilde sahip olan kişilerin cildinde birtakım problemlere yol açabilmektedir.
Çok hassas cilde sahip olan kişilerde gül suyu, cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık, döküntü, yanma, şişkinlik ya da karıncalanma yapabilir.
Bazı kişilerde gül suyunun kokusuna karşı bir alerji durumu gözlenebilir. Bu durumda, gül suyuna maruz kalan kişinin, nefes alıp vermesinde zorlanma gözlenebilir.
Gül Suyunun Besin Değerleri
Kaynak – Besin Değeri – Günlük Tavsiye Edilen Miktar
  • Enerji: 131 Kcal – % 6.5
  • Karbonhidrat: 20.70 g – % 16
  • Protein: 3.31 g – % 6
  • Toplam yağ: 5.86 g – % 20
  • Kolestrol: 0 mg – % 0
  • Lif: 14.10 g – % 37
Vitaminler
  • Folat: 109 µg – % 27
  • Niasin: 0.912 mg – % 6
  • Pantotenik Asit: 0.804 mg – % 16
  • Piridoksin: 0.336 mg – % 26
  • Riboflavin: 0.152 mg – % 12
  • Tiamin: 0.036 mg – % 3
  • Vitamin A: 2924 IU – % 97
  • Vitamin C: 21.8 mg – % 36
Elektrolitler
  • Sodyum: 26 mg – % 2
  • Potasyum: 668 mg – % 14
Mineraller
  • Kalsiyum: 317 mg – % 32
  • Copper: 0.301 mg – 33%
  • Iron: 6.65 mg – 83%
  • Magnesium: 91 mg – 23%
  • Manganese: 0.960 mg – 42%
Zinc: 0.93 mg – 8.5%

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder