26 Nisan 2019 Cuma

Civanperçemi


Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, halk arasında; barsam otu, binbiryaprak otu, akbaşlı, kandilçiçeği, adi merkep ketesi isimleriyle de bilinir. Anavatanı Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika olan civanperçemi İngiltere’den Çin’e kadar birçok yerde doğal olarak yetişir.
Tarihi antik Yunanlara kadar uzanan civanperçeminin, insanlığın ilk kullandığı medikal bitki olduğu düşünülmektedir. Antimikrobiyal, antienflamatuar, antiseptik ve ağrı kesici özellikleri civanperçeminin çok farklı alanlarda kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Bilimsel kanıtlar civanperçeminin alternatif tıpta kullanımından çok daha fazlasını vadettiğini kanıtlamıştır. Antispazmodik (spazmı önleyen), astringent (damarları büzerek kanamayı durduran), karminatif (gaz giderici), terletici, regl döngüsünü düzenleyen, yaraları iyileştiren ve daha birçok faydalı etkisiyle civanperçemi mucize dağıtıyor!
İçerdiği flavonoidler, alkoloidler ve tanenler sayesinde soğuk algınlığından kramplara, böbrek fonksiyonu bozukluklarından diş ağrılarına ve ülsere kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan civanperçemi, umut dağıtmaya devam ediyor. İşte, civanperçeminin bilinmeyen özellikleri ve kullanımı:
1. Soğuk algınlığı ve yüksek ateş
Civanperçemi çayı yüksek ateşi düşürmek ve soğuk algınlığını tedavi etmek konusunda oldukça etkilidir. Sıcak olarak içilen civanperçemi çayı, kan dolaşımın hızlandırarak cilt gözeneklerini açar. Açılan gözeneklerden atılan ter, soğuk algınlığı semptomlarının hızla azalmasına yardımcı olur.
Civanperçeminin etkisini arttırmak için nane ve mürver çiçeği ile sıcak çay karışımı hazırlayabilirsiniz. Yüksek ateş olduğu halde terleme yoksa ayaklarınızı sıcak tutmayı deneyin. Bu şekilde terleyerek ateşinizin düşmesini sağlayabilirsiniz. Civanperçemi soğuk kış başlangıçlarından önce mutlaka evde depolanması gereken bir bitkidir.
2. Hızlı kan dolaşımı
Kılcal damarları genişleterek kanın vücutta daha hızlı taşınmasını sağlayan civanperçemi, genellikle alıç ve limon çiçeği ile birlikte yüksek tansiyonun dengelenmesi için kullanılır. Kan damarlarını güçlendiren civanperçemi, kanın pıhtılaşmasını önleyerek varis tedavisinde faydalı sonuçlar verir. Sıcak yaz günlerinde burun kanamalarının önüne geçmek için civanperçemi çayı tüketebilirsiniz.
3. Sindirim sistemi
Civanperçemi, keskin ve aromatik tadıyla sindirim sistemini uyararak safra ve pankreas sıvılarını arttırır. Çok eski zamanlardan beri kanlı ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılan civanperçemi, karaciğeri de harekete geçirerek sindirim sistemine ait mukus zarlarını iyileştirir. Civanperçemi çayını düzenli olarak tüketerek sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Regl düzensizliği
Civanperçemi hem üreme hem de boşaltım sisteminin düzenlenmesi için gerekli çok önemli bir bitkidir. Her kadının evinde mutlaka bulunması gereken civanperçemi vajinal enfeksiyonlar ve düzensiz ara dönem akıntıların tedavisinde etkin şekilde kullanılır. Menstrual döngünün sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve menopoza girme sürecinin geciktirilmesi için kullanılan civanperçemi, melek otundan daha yaygın olarak bilinen bir bitkidir. Siz de haftada en az 3-4 kez civanperçemi çayı tüketerek üreme sisteminizin dengesini koruyabilirsiniz.
5. Böbrek hastalıkları
Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilen civanperçemi çayı böbrekleri temizler. Özellikle sıcak havalarda yetersiz sıvı tüketimiyle birlikte vücuttan terleme yoluyla atılan sıvı kaybı, kandaki minerallerin böbrekte kristalize olmasına yol açar böbrek taşı oluşumunu tetikler. Ağrılı böbrek taşlarının oluşmasını önlemekte ve tedavisinde civanperçemi çayının kullanımı oldukça yaygındır.
Civanperçemi diüretik özellikleri sayesinde sistit ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca idrar kaçırma problemi için civanperçeminden faydalanıldığı bilinmektedir.
6. Cilt sağlığı
Civanperçemi cilt problemlerine karşı kullanılan, alerjik reaksiyonları yatıştıran değerli bir bitkidir. Özellikle kuru ciltlerde meydana gelen çatlama ve pütürlü yapıyı yumuşatmak için civanperçemi kullanımı oldukça etkilidir. Bunun için; 1 bardak ufalanmış civanperçemi çiçeğini kaynamakta olan 2 bardak dolusu suya ekleyin. Bu şekilde birkaç dakika daha kaynatmaya devam edin. Soğuduktan sonra süzün ve yüzünüzü bu suyla yıkayın. Cildinizdeki tahrişin ve çatlamaların azaldığını fark edeceksiniz. Civanperçemi cildinizi nemlendirir, yumuşatır. Ancak son olarak, hassas bir cilt yapınız varsa civanperçemini yaz aylarında kullanmamanız gerektiğini hatırlatalım. Çünkü güneş ışınlarına karşı savunmasız kalan cildiniz incelerek alerjik belirtiler gösterebilir. Civanperçemini cilt sağlığı için güneşe maruz kalmayacağınız günlerde kullanmanızı öneririz.
7. Kaliteli uyku
Civanperçemi ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliğiyle diş ağrılarının olduğu gecelerde bile rahatça uykuya dalmanızı sağlar. Bunun için yatağa girmeden 30 dakika önce 1 fincan civanperçemi çayı tüketmeniz yeterlidir. Uyumakta güçlük çekenlerdenseniz civanperçemini mutlaka deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder