27 Nisan 2019 Cumartesi

5 Adımda Ev Yapımı Organik Tereyağı


Değerli hayvansal gıdaların başında gelen tereyağı, uzun yıllar sağlıkla yaşayan büyüklerimizin doğal şekilde üretip, her gün mutlaka tükettiği besinlerden biridir. Tereyağının kimyasal yapısında su, süt yağı ve şekeri, proteinler, suda çözülebilen vitaminler, mineraller ile kolesterin (kolesterol) bulunur. Tereyağının fiziksel yapısı ise yağ asitleri ve kısa bağlı doymuş yağlardan meydana gelir.
Marketlerde bulunan paket tereyağlarının çoğu pastörize süt ile yapıldığından düşündüğünüz kadar sağlıklı değildir. Bunun yanı sıra uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamak için birçok koruyucu madde kullanılmaktadır.
A vitamini deposu olan doğal tereyağında bulunan konjuge linoleik yağ asitleri (CLA), serbest radikallerle mücadele ederek kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Konjuge linoleik asidin kandaki toplam kolesterolü ve ateroskleroz riskini azalttığı uzun zamandır bilinmektedir.
Peki, tereyağının renginin koyu olması ne anlama gelir? Hemen açıklayalım: Doğal otlarla beslenen ineklerden elde edilen süt, yüksek miktarda E vitamini ve beta karoten içerir. Bu ineklerin sütünden hazırlanan tereyağının rengi daha koyu bir sarı renk alır. Yani sarı renk tereyağında daha fazla vitamin ve değerli besin ögesi olduğunun bir göstergesidir. Ancak marketten aldığımız paket tereyağlarında koruyucu maddelerin yanı sıra renklendirici bileşenler bulunmadığından da emin olmamız mümkün değildir.
Organik ürünler tüketmenin öneminin gittikçe arttığı şu günlerde evde zahmetsizce kendi sağlıklı tereyağınızı hazırlayabilirsiniz. İşte 5 adımda ev yapımı organik tereyağı:
Malzemeler
  • 2 su bardağı organik kaymak
  • İsteğe göre deniz tuzu ya da başka tatlandırıcı ek besinler
Hazırlanışı
Organik kaymağı, büyükçe bir kavanoza dökerek kapağını sıkıca kapatın. Kavanoz boyutunu seçerken, kaymağın kavanozu 1/3 şekilde doldurması tavsiye edilir. Daha sonra kavanozu çalkalamaya başlayın. Kaymak köpürene kadar çalkalamaya devam edin.
Eğer bu yöntemde zorlanacağınızı düşünüyorsanız kaymağı yoğun bir krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırparak da köpürmesini sağlayabilirsiniz. 5-10 dakika kadar çırpmaya devam edin.
Kaymak iyice köpürdükten sonra içindeki tanecikli pütürlü yapıyı göreceksiniz. Artık krema ve üstte biriken tereyağı içeriğini ayırmanın vakti geldi!
Bir süzgeç yardımıyla krema ve tereyağını ayırın. Süzgece aldığınız tereyağını soğuk sudan geçirin. Böylece istediğiniz katı yapıya ulaşması kolaylaşacaktır. Bu işlemden sonra dilerseniz bir çay kaşığının ucuyla tuz ekleyerek karıştırabilirsiniz.
Hazırladığınız tereyağını küçük bir kaba aktararak buzdolabına koyun. İşte ev yapımı organik tereyağınız hazır! Buzdolabında dilediğiniz kadar muhafaza edebileceğiniz sağlıklı tereyağını küçük miktarlarda taze olarak hazırlamak da yine sizin tercihinizdir.
Tereyağı ile farklı tatlar yaratın!
Eğer baharatlarla ya da çeşnilerle farklı tatlar yakalamayı seviyorsanız ev yapımı organik tereyağı ile harikalar yaratabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tereyağını hazırlarken içine sevdiğiniz enfes tatlar eklemek. Yaratıcılık size kalmış tabi. İşte, birkaç küçük öneri:
  • Rendelenmiş parmesan peyniri ve ince kıyılmış taze fesleğen
  • Küçük beyaz peynir parçaları ya da doğranmış siyah zeytin
  • Limon kabuğu rendesi ile ince kıyım maydanoz
  • Zencefil rendesi ve birkaç damla zeytinyağı
  • İnce kıyım kişniş ve acı domates sosu ya da
Yalnızca iri taneli karabiber ve deniz tuzu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder