Değerli hayvansal gıdaların başında gelen tereyağı,
uzun yıllar sağlıkla yaşayan büyüklerimizin doğal şekilde üretip, her gün
mutlaka tükettiği besinlerden biridir. Tereyağının kimyasal yapısında su, süt
yağı ve şekeri, proteinler, suda çözülebilen vitaminler, mineraller ile
kolesterin (kolesterol) bulunur. Tereyağının fiziksel yapısı ise yağ asitleri
ve kısa bağlı doymuş yağlardan meydana gelir.
Marketlerde bulunan paket tereyağlarının çoğu
pastörize süt ile yapıldığından düşündüğünüz kadar sağlıklı değildir. Bunun
yanı sıra uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamak için birçok koruyucu madde
kullanılmaktadır.
A vitamini deposu olan doğal tereyağında bulunan
konjuge linoleik yağ asitleri (CLA), serbest radikallerle mücadele ederek
kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Konjuge linoleik
asidin kandaki toplam kolesterolü ve ateroskleroz riskini azalttığı uzun
zamandır bilinmektedir.
Peki, tereyağının renginin koyu olması ne anlama
gelir? Hemen açıklayalım: Doğal otlarla beslenen ineklerden elde edilen süt,
yüksek miktarda E vitamini ve beta karoten içerir. Bu ineklerin sütünden
hazırlanan tereyağının rengi daha koyu bir sarı renk alır. Yani sarı renk
tereyağında daha fazla vitamin ve değerli besin ögesi olduğunun bir
göstergesidir. Ancak marketten aldığımız paket tereyağlarında koruyucu
maddelerin yanı sıra renklendirici bileşenler bulunmadığından da emin olmamız
mümkün değildir.
Organik ürünler tüketmenin öneminin gittikçe arttığı
şu günlerde evde zahmetsizce kendi sağlıklı tereyağınızı hazırlayabilirsiniz.
İşte 5 adımda ev yapımı organik tereyağı:
Malzemeler
- 2 su bardağı organik kaymak
- İsteğe göre deniz tuzu ya da başka tatlandırıcı ek besinler
Hazırlanışı
Organik kaymağı, büyükçe bir kavanoza dökerek kapağını
sıkıca kapatın. Kavanoz boyutunu seçerken, kaymağın kavanozu 1/3 şekilde
doldurması tavsiye edilir. Daha sonra kavanozu çalkalamaya başlayın. Kaymak
köpürene kadar çalkalamaya devam edin.
Eğer bu yöntemde zorlanacağınızı düşünüyorsanız
kaymağı yoğun bir krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırparak da
köpürmesini sağlayabilirsiniz. 5-10 dakika kadar çırpmaya devam edin.
Kaymak iyice köpürdükten sonra içindeki tanecikli
pütürlü yapıyı göreceksiniz. Artık krema ve üstte biriken tereyağı içeriğini
ayırmanın vakti geldi!
Bir süzgeç yardımıyla krema ve tereyağını ayırın.
Süzgece aldığınız tereyağını soğuk sudan geçirin. Böylece istediğiniz katı yapıya
ulaşması kolaylaşacaktır. Bu işlemden sonra dilerseniz bir çay kaşığının ucuyla
tuz ekleyerek karıştırabilirsiniz.
Hazırladığınız tereyağını küçük bir kaba aktararak
buzdolabına koyun. İşte ev yapımı organik tereyağınız hazır! Buzdolabında
dilediğiniz kadar muhafaza edebileceğiniz sağlıklı tereyağını küçük miktarlarda
taze olarak hazırlamak da yine sizin tercihinizdir.
Tereyağı ile
farklı tatlar yaratın!
Eğer baharatlarla ya da çeşnilerle farklı tatlar
yakalamayı seviyorsanız ev yapımı organik tereyağı ile harikalar
yaratabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tereyağını hazırlarken içine
sevdiğiniz enfes tatlar eklemek. Yaratıcılık size kalmış tabi. İşte, birkaç
küçük öneri:
- Rendelenmiş parmesan peyniri ve ince kıyılmış taze fesleğen
- Küçük beyaz peynir parçaları ya da doğranmış siyah zeytin
- Limon kabuğu rendesi ile ince kıyım maydanoz
- Zencefil rendesi ve birkaç damla zeytinyağı
- İnce kıyım kişniş ve acı domates sosu ya da
Yalnızca iri taneli karabiber ve deniz tuzu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder