24 Nisan 2019 Çarşamba

Çileğin Faydaları Nelerdir?


En çok sevilen ve tüketilen yaz meyvelerinden biri olan çilek, meyvelerin kraliçesi olarak bilinmekte ve ferahlatıcı olmasının yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Romalılar zamanından beri popüler olan doğada bulunan vahşi çilekler inflamasyon (enfeksiyonlar, travma ve sıcaklık faktörlerinde meydana çıkan hararete, kırmızı lekelere ve mikrobik hastalıklara neden olan bir iltihap) hafifletici, ateş çıkması, böbrek taşı ve zorlukla nefes alma gibi birçok hastalığa tedavi edici olarak kullanılmıştır.
Günümüzde 600’den fazla çilek türü bulunmakta fakat bir kısmı zehirli olduğu için tüm çeşitleri tüketilememektedir. Tatlı ve ekşi meyveler kategorisinde yapılan sıralamaya göre çilek, antioksidan bakımından ilk 10 sırada yer almaktadır. Şimdi de çilek hakkında daha belirli bilgiler verelim.
Sağlığa Olan Etkileri
Sebze ve meyve tüketiminin insan sağlığına olan faydaları sonsuz bir şekilde incelenebilir. Ayrıca belli başlı hastalıklara da tedavi olarak kullanılmaktadırlar. Hastalıkların yanında cilt ve saç sağlığı için de sebze ve meyve tüketimi büyük bir önem taşımaktadır. Yüksek miktarlarda sebze ve meyve tüketiminde obezitenin önüne geçildiği de yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Şimdi de biraz çileğin sağlığa olan etkilerini inceleyelim.
Çilek B kompleks vitamini açısından zengindir. İçerisinde bol miktarda B-6 vitamini, niasin, riboflavin, patotenik asit ve folik asit bulunur. Bu da vücutta ki karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolizmaya daha çok katılmasını sağlar.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre çilekte yer alan kuersetin, lipoprotein düşüklüğünde meydana gelen hasarları minimuma indirmektedir.
1.Kalp Hastalıkları

Çilekte bulunan antioksidanlar genç ve orta yaşlı bayanların kalp krizi riskini yüzde 32 gibi büyük bir oranla engellediği yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Harvard Üniversitesi’ne göre günde 3 porsiyon çilek tüketimi önerilmektedir.
2.Felç

İnme yani diğer adıyla felç kasların ve sinirlerin bozukluğu sonucu meydana gelen hareketsizlik ya da hareket azalması durumudur. Antioksidanların başında sayabileceğimiz kuersetin, kaempferol ve antioksiyaninler, inme ile alakalı olan zararlı kan pıhtılarını durdurur.
3.Kanser

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çilek bir antioksidan deposu olarak görülmektedir. Bu antioksidanlar kanser hücrelerinin topluluğu olan tümörü durdurmakta veya azaltmaktadır.
4.Tansiyon

Çilekte yer alan bol miktardaki potasyum, sodyumun vücuttaki etkilerini azaltarak yüksek tansiyona sahip olan kişilerin yemesini önemli kılmaktadır. Yüksek tansiyon yani hipertansiyon ise atardamarlardaki kan basıncının yüksekliği ile meydana gelen kronik bir durumdur.
5.Kabızlık
Bağırsakların hareketsiz olma durumudur. Karpuz, üzüm ve çilek gibi yüksek miktarda su içeren meyveler tüketmek bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayacağı için kabızlığın da önüne geçmiş olur.
6.Alerji ve Astım

Kuersetinin iltihap sökücü özelliğinden dolayı bol miktarda çilek tüketmek alerjilerin etkisini azaltmada yardımcı olur, burun akıntısını ve göz sulanmasını azalttığı araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yüksek miktarda C vitamini ve besleyici gıdalar içeren çilek astım riskini azaltmaktadır.
7.Diyabet

Çileğin ayrıca kan şekerini düzenleme ve sabit tutmasından dolayı diyabet hastaları için akıllı bir tercih olmaktadır.
8.Hamilelik

Gebe bayanların bol miktarda folik asit alması bebeklerdeki nöral tüp etkilerinin oluşumunu azaltmaktadır.
Çileğin Diyetteki Önemi
Günlük hayatımızda çilekler taze, donmuş, jel halinde ve dondurularak kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Kapalı ambalajda aldığınız çileklerin tarihlerine ve şeker miktarlarına lütfen dikkat ediniz. Şimdi de sizlere diyet programlarında tavsiye edilen çilek önerilerinden bahsetmek istiyorum.
  • Çilekleri dilimleyip tavuklu salatanıza ekleyebilirsiniz.
  • Üzüm, ananas, dilimlenmiş şeftali ve çilek kullanarak kendi meyve kokteylinizi kolayca yapabilirsiniz. Tatlı eklemek isterseniz de çırpma işlemi sırasında bir parça bal ekleyebilirsiniz.
  • Çileği dilimleyip yoğurdunuza ekleyerek kendi meyveli yoğurdunuzu yapabilirsiniz.
  • Keçi peyniri ve cevizle birlikte ıspanak salatanıza çilek ekleyerek değişik lezzetler deneyebilirsiniz.
Fazla Çilek Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Çileğin belli başlı bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak Amerika’da bulunan Çevre Araştırma Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre organik olmayan çilek tüketimi vücuda zarar vermektedir. Bu yüzden aldığınız çileklerin organik olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ayrıca çilekte potasyum bulunmaktadır. Vücuda alınan bol miktardaki potasyumda böbreklerin tam fonksiyonel bir şekilde çalışmasının önüne geçmektedir. Bu yüzden çilek tüketiminde aşırı miktarlara kaçmamaya özen göstermeliyiz. Çok miktarda çilek tüketiminin diğer bir yan etkileri de ağızda irritasyona sebep olması ve dilinizde beyaz noktaların oluşmasını sağlayabilir. İrritasyon biraz acı verici olabilir.
Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında çilek ile ilgili yararları, zararları ve diyetteki önemi hakkında belli bir bilgiye sahip olduk. Şimdi de son olarak çileğin besin değerlerine ait bir tabloyu hemen alt kısımda siz okurlarımız ile paylaşarak yazımızı bitirmek istiyoruz.
Çileğin Besin Değerleri
Vereceğimiz değerler ile bir kap çilek (166 gr) üzerinden hesaplanmış besin değerlerine hemen alt kısımdan ulaşabilirsiniz.
  • Kalori: 50
  • Protein: 1 gram
  • Karbonhidrat: 11.65 gram
  • Diyet Fiber: 3.81 gram
  • Kalsiyum: 23.24 mg
  • Demir: 0.63 mg
  • Magnezyum: 16.60 mg
  • Fosfor: 31.54 mg
  • Potasyum: 44.82 mg
  • Selenyum: 1.16 mg
  • Vitamin C: 94.12 mg
  • Folat: 29.38 mcg
  • Vitamin A: 44.82 IU
Yukarıda da gördüğünüz gibi yağsız bir besin olan çilek ayrıca çok düşük kalori değeriyle yenilmesini cazip kılmaktadır. Spor yapan kişilerin de bol miktarda tüketmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder