13 Nisan 2019 Cumartesi

Pelin Otu Faydaları

Papatyagiller ailesine ait olan pelin otu Anadolu’da bulunan doğal bir ottur. Pelin otu 150 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Rengi ise bazen gri, bazen yeşil bazen de beyaz olabilir. Genel olarak bakıldığında pelin otunun beyaz yeri yapraklarıdır. Akdeniz Bölgesinde, Ege Bölgesinde, Marmara ve de Karadeniz Bölgelerinde yetişen pelin otu Avrupa kıtasında genel olarak çoğu ülkede yabani olarak yetişmektedir. Farklı yörelerde ak pelin, acı pelin, avı yavşar isimleri ile de bilinmektedir.
Pelin otu silindirik bir yapıya sahiptir. Çiçek açmaya başlamadan hemen önce ise yaprakları ve de çiçek kısımları ayıklanarak kurutulur. Bu şekilde pelin otu muhafaza edilir. Pelin otu aynı zamanda tonik ve sindirim sorunlarına karşı kullanıldığı için pelin otunun faydaları sağlık için çok önemlidir. Pelin otu faydalarından yararlanmak isteyen kişiler farklı şekillerde pelin otunu kullanabilirler.
Pelin Otu Kullanım Şekilleri Nelerdir?
Pelin otu sağlığa çok faydalı olduğu için çeşitli şekillerde pelin otunu tüketmemiz gerekir. Bu noktada pelin otunun kullanım çeşitleri oldukça fazladır. Bir tatlı kaşığı kuru karşımın üzerine kaynatacak olduğunuz bir bardak suyu dökünüz. Ardından on ile on beş dakika arasında bir süreyle bu karşım demlenmeye bırakılır. Bu şekilde pelin otu çayı elde edilir. Pelin otu çayını günde iki üç kere içmenin ise hiçbir zararı yoktur. Günlük olarak tüketecek olduğunuz bu iki üç bardak pelin otu sizlerin sağlığı için çok faydalı olacaktır. Pelin otu çayını bu şekilde tükettikten sonra üç hafta sonunda ara vermeniz gerekir. Çünkü pelin otunun içerisinde yağ türevi bulunur. Bu türevde çeşitli zehirlenmelere yol açabilir. Dolayısıyla da bunlardan uzaklaşmak için üç hafta düzenli olarak tükketiğiniz pelin otu çayının ardından üç haftalık ara vermeniz sağlıını için olacaktır. İşte bu şekilde pelin otu faydalarından yararşaabilirsiniz. Pelin otu faydaları arasında bulunan bu çeşitli yararların sağlanamsı için nasıl tüketildiğine önem gösterilmelidir. Bu konuya da dikkat etmemiz gerekir. Üç haftadan daha uzun sürede pelin otunu tüketmez isek pelin otu faydalarından yararlanabiliriz.
Pelin Otunun İnsanlara Sağlamış Olduğu Faydalar

Pelin otunun faydaları alanında yapılan pek çok bilimsel araştırma yapılmıştır. Pelin otu faydalarının hastalıklara doğal bir tedavisi vardır.
1-Bağırsak Parazitlerini Temizleyici Özelliği
Pelin otunun en yaygın kullanım alanlarından biri de bağırsakların temizlenmesi içindir. Bağırsak hastalıklarına sahip olan kişilerin bağırsak parazitlerinden uzaklaşabilmeleri için pelin otu tüketmeleri gerekir. Pelin otu bitkisi bağırsak parazitlerini etkisiz hale getirir. Bu şekilde dışkı yolu ile parazitlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Bu şekilde bağırsak sorunu yaşayan kişilerde parazitten kolayca uzaklaşmış olur.
2-Sindirim Rahatsızlığı Yaşayanlara Doğal Tedavi
Öğünlerden sonra karında oluşan şişme, yatma vaktine kadar inmeyen bu şişkinlik hissi çok kötü bir durumdur. Bazı kişilerin yaşadığı kabızlık sorunun nedeni besinlerin sindiriminin yapılmamasındandır. Sindirim sistemi hızlı çalışmayan kişilerde bu sorun yaşanır. Sindirim rahatsızlığının sonucu olarak da kilo alma görülür. Bu tip olumsuz etkilerden uzaklaşılabilmesi için de kişilerin yapacak olduğu önemli işlemler vardır. Bu nedenle sindirim rahatsızlığı çeken kişiler pelin otu çayını içebilirler. Hem de bol miktarda su alımını arttırarak sindirimlerini hızlandırabilirler. Yemeklerden sonra tüketilen pelin otu midemizin sakinleşmesini sağlar. Sindirim sorunu yaşayan kişilerin gaz ve şişkinliğin önlenmesi için uzman kişiler tarafından da  zaten pelin otu tavsiye edilmektedir.
Özellikle de küçük çocuklarda gaz problemi çok sık yaşanır. Yeni doğan bebeklerde anne babaların en çok şikayet ettiği rahatsızlık budur. Şişkinlik ve de gaz sıkıntısı sindirim sorununu ortaya çıkardığı için bebek uykusuz kalabilir. Uyku düzeni bozulabilir. Dolayısıyla da ebeveynlerin bebeklerinin sindirimine dikkat etmeleri gerekir. En doğal ve de en şifali çözümler ile çocuklarının sağlığını korumaları gerekebilir. Bu durumda da pelin otu çayı hafif ılık iken çocuklara içirilebilir. Böylece sindirim sorunu yaşamadan bebekler de çok rahat olurlar.
3-Sinir ve Stresten Uzak Vücutlar
Gün içerisinde iş güç ve yoğun tempolu hayat sonucunda stresli bir yaşam, tempolu bir hayat sürekli olarak hayatımıza dahil olmaktadır. Hastalıkların büyük bir çoğunluğu sinir ve stresten dolayı oluşmaktadır. Bu nedenle sinir ve stresin hayatımızdan uzak tutulması gerekir. Bu etkilerden uzaklaşmak için şifalı bitkileri kullanabiliriz. Örneğin pelin otu oldukça faydalı bir besindir. Pelin otu çayı içildiği anda beyin hücrelerini etkiler ve de beynimize daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Sonucunda da kişilerin sinir ve stresten daha uzak kalmaları sağlanır. Dolayısıyla da sinir ve stresten uzak kalmak için pelin otu çayı oldukça faydalıdır. Kişinin olumsuz olaylara karşı daha pozitif yaklaşmasını sağlar. Düzenli olarak pelin otu tüketimi sayesinde kişiler daha sakin zihne sahip olabilir.
4-İştahsızlık ve Safra Yolları Rahatsızlıklarından Korur
Dönem dönem kafamıza takılan sorular, sorunlar olabilir. Biz farkına varmasak bile vücudumuz karşılaştığımız pek çok olaya bağımlı olarak faaliyetlerini gösterir. Böyle olunca da farkına varmadan bazı zamanlarda iştahsız olduğumuz gözlemleyebiliriz. Bu tip durumlarda pelin otu çayını tüketerek iştahımızı yerine getirebilir, gereksiz kilo kaybını önleyebiliriz. İstemsiz olarak kilo kaybeden ve  sağlık açısından düşük kilolara sahip olan kişiler de pelin otu çayını tüketerek iştahlarını arttırabilirler.

Hastalık döneminde olan çocuklarda da iştahsızlık çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Çocukların yedikleri besin onların zihinlerini çalıştırmaları bakımdan oldukça önemlidir. Böyle olunca da zihinlerin çalışması için yemek yemek çok önemlidir. İştahın arttırılması için ise çocuklarınıza pelin otunu yedirebilirsiniz. Okuldan geldiklerinde bir bardak pelin otu çayı içirerek daha sağlıklı vücutlara sahip olduklarını görebilirsiniz. Pelin otu bu nedenle çok faydalı bir ottur.
5-Yüksek Ateş ve Enfeksiyonlara Karşı Birebir
Vücut ısısı belirli dönemlerde normal daha fazla olarak artış gösterebilir. Böyle olunca da vücudumuzun normal ısısından daha yüksek değerlere sahip olan ısı değeri arttıkça yüksek ateş vücudu etkisi altına alır. Yüksek ateş ne yazık ki olumsuz hastalıkların başlangıcı ve de insan vücudu için çok tehlikelidir. Bu nedenle yüksek ateş ve de diğer enfeksiyonlara karşı vücudumuzun çok iyi şekilde korunması gerekir. Bu korunma ise pelin otu ile sağlanabilir. Pelin otu çayı içilerek yüksek ateşin düşmesi sağlanır. Bunun dışında meydana gelen ya da gelebilecek olan vücutta başka bir enfeksiyonların önüne geçilebilmesi için pelin otu tedavisi birebirdir.
6-Aşırı Yağlanma Sorunu İle Karşılaşan Bireylerin Dikkatine
Günümüzde obezite sorunu ile savaşan çok sayıda insan vardır. Yanlış beslenme, çok yağlı besin tüketme sonucunda sürekli olarak kilo almak mümkündür. Kilo alımının seviyesi önemlidir. Özellikle de küçük çocukların bu kilo alımına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü gereksiz gıdalar ile mide büyütülmemelidir. Artık pek çok çocuk bile obezite ile mücadele etmektedir. Bazıları farkına varmasa da, ciddiye almasa da geleceğin en büyük sorunu yeme bozukluklarıdır. Vücudumuzda gereksiz yağlanmaları önlemek için tüketilen besinlerin yağ oranları kontrol edilmelidir. Yeteri kadar yağ aldıktan sonra da bunun vücuttan uzaklaşması, vücudun yağlanmasının önlenmesi gerekir. Fakat bu yağlanma ne yazık ki kolay bir şekilde önlenemez. Pelin otu faydaları arasında bulunan vücudu aşırı yağlanmalardan koruyucu etkisi ile obezite hastalarının ya da bu yolda ilerleyen fazla kilolu kişilerin pelin otu çayını düzenli olarak tüketmeleri gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder