16 Nisan 2019 Salı

Kekiğin 11 Faydası


https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Kişilerin sıklıkla kullanmayı tercih ettiği yemyeşil bitkilerden biri de kekiktir. Rengini her daim koruyan kekik özellikle mutfakta çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Yemeklerimize katacak olduğu mükemmel tadın yanında aynı zamanda kekik yemeklerimizi süslemek için de kullanılmaktadır. Yapılan salatalarda, et yemeklerinde rahatlıkla kekiği kullanabilirsiniz.
Kekik, Torosların dağlık bölgelerinde kayalık mevkilerde kayaların arasında yetişen bir bitkidir. Rengi tamamıyla yeşildir. Uzun süre bu rengi korur. Sıcak ortamlarda yetişir. Bahar aylarında kekiğin daha çok yetiştiği görülür. Bozulma, sararma gibi etkilerde de bulunmaz. Ortalama olarak bir kekik bitkisinin uzunluğu ise 15 santimetre ile 20 santimetre arasında değişmektedir. Belirli bir uzama evresine geldikten sonra artık kekik yeşermeye yapraklarını büyütmeye başlar.
Dünya mutfaklarında da aktif bir kullanıma sahip olan kekik hemen hemen her yörenin yemeklerinde kullanılmaktadır. Dünya üzerinde çok yetişen bu bitki ise en çok Akdeniz bölgesinde ve de Güney Avrupa bölgesinde bulunanlar tarafından tüketilir. Mutfaklarımızı süslendiren ve tatlandıran bu kekik aynı zamanda sağlımız için de çok faydalıdır.
Kekiğin Sağlımıza Olan Faydaları
1. Saç Dökülmesini Önler
Özellikle de kadınların çok sık yaşadığı sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Saç dökülmesini engellemek için uygulanan çok sayıda teknolojik çözüm vardır. Fakat bunların hiçbiri doğal yollarla yapılmamaktadır. Oysa saç dökülmesi doğal yollarla da çözülebilmektedir. Kekik suyu veya kekik yağı saç köklerini besleyici mineraller bulundurur. Kekik suyunun saç diplerine sürülmesinden sonra saçların oluşumunu hızlandırır. Kekik, sağlıklı şekilde saçların uzamasını ve saçlarımızın daha hızlı çıkmasını sağlar.
2. Tansiyon Hastalarının Bir Numaralı Dostu
Yüksek tansiyon çağımızın en büyük rahatsızlıklarından biridir. Tuz tüketiminin kontrolünün yanında beslenmede de oldukça etkilidir. Yapılan araştırmaların sonucunda tansiyon hastalığının yüzde ellisinin genetik olduğu görülmektedir. Yani ailenizde yüksek tansiyon hastası olan varsa bu kişilerin rahatsızlığı bir sonraki nesle aktarılır. Ancak elbette bu tansiyon rahatsızlığının da çözümü imkansız değildir. Tansiyon hastalarının kullanacak olduğu doğal şifalı bitkiler vardır. Bunlardan biri de kekiktir. Kekik tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.
3. Sindirimi Kolaylaştırır
Sindirim sorunu ile gün içerisinde sık sık yaşayanlara uzman doktorlar kekiği tavsiye etmektedir. Sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Yediğimiz besinlerin sindiriminin kolaylığı için yemek seçimlerimizi ona uygun olarak tercih etmemiz gerekir. Sindirebilecek olduğumuz besinler daha az yağlı ve hafif yemeklerdir. Bir de su tüketimi oldukça önemlidir. Bunun yanında bir de kekik kullanımını da unutmamak gerekir. Şişkinlik, hazımsızlık ve de sindirim sorunu ile karşılaştığımız zamanlarda kekik tüketimini arttırabiliriz. Kekik tüketimi sayesinde daha sağlıklı ve de rahat bir vücuda sahip olabiliriz.
4. Soğuk Havalarda Koruyucu
Kışın hasta olmamak için vücudumuzu çok iyi korumamız gerekir. Kış aylarında soğuğun da etkisiyle ne yazık ki hastalıklar artmaya başlamıştır. Grip, soğuk algınlığı, nezle, üşütme gibi kışın yaşanan hastalıklarla mücadele için de tüketilen besinler önemlidir. Vücudumuzun mikroplara karşı daha güçlü olmasını sağlamak için yapılması gereken çalışmalar önemlidir. Özellikle de çocukların vücutları hastalıklar karşısında çok güçsüzdür. Bu nedenle çocukların kış aylarında beslenmelerinde mutlaka kekik ihmal edilmemelidir. Kekik çayı; boz ağrılarına, gribe ve diğer kış enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
5. Ağız ve Diş Sağlığı İçin Etkili
Dişlerimizin yeteri kadar korunması için alınacak önlemler önemlidir. Diş etlerimizi dezenfekte etmek için doğal şifalı bitkileri kullanabiliriz. Örneğin kekik fayları arasında ağız ve diş etinin korunması yer almaktadır.
6. Bağırsak Sağlığını Korur
Kişilerin sahip olduğu en kötü rahatsızlıklardan biri de bağırsak rahatsızlıklarıdır. Kekik içerisinde bulunan maddeler bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Bu şekilde antioksidan etkisi salgılar. Salgılanan bu antioksidan etkisi de bağırsaklarımızı temizler. Böylece daha sağlıklı bağırsaklara sahip olabiliriz.
7. Gastirite Birebir
Sindirim sistemini koruyucu olarak bilinen kekik aynı zamanda mide ile ilgili olan rahatsızlıkların çözümlenmesi için de çok faydalıdır. Mide koruyucu olarak bilinen gastrit rahatsızlığı oldukça kötü bir hastalıktır. Rahatsızlığın çözülmesi için de kekik tavsiye edilir.
8. Cildi Korur ve Temizler
Cilt sağlığını korumak için dışarıdan pek çok ürün kullanılır. Fakat bu ürünlerin kullanımı çok yararlı değildir. Kimyasal ürünlerin cilde sağlığı çok iyi değildir. Dolayısıyla doğal yollarla cildimizi temiz tutmak daha da etkili olacaktır. Kekik bu konuda oldukça etkilidir. Özellikle de kırmızı kekik yağı cilt temizliği ve de sağlığı için çok önemlidir. Siyah nokta, sivilce ve de diğer tüm cilt problemlerinin giderilmesi için kırmızı kekik yağını yüzümüzü temizlemede kullanabiliriz.
9. El ve Ayaklara Oluşabilecek Olan Mantar Oluşumunu Önler
Temiz ve de bakımlı eller herkesin sahip olmak istediği nitelikte olan eller ve parmaklarıdır. El ve ayak mantarını koruyucu etkiler taşıyan kekik bu konuda çok iyidir. Kekik mantarları iyileştirir. Antioksidan etkisi sayesinde kekik bu enfeksiyonun sona ermesini sağlar. Böylece daha sağlıklı el ve ayaklara sahip olabilirsiniz.
10. Kansere Karşı Vücudun Korunmasını Sağlar
Kanser hayatımızın en büyük gerçeklerinden biridir. Kanser rahatsızlığından korunma yolları olarak beslenme oldukça önemlidir. Beslenmelerine dikkat eden kişiler kansere karşı korunur. Kekik de bu maddelerden biridir. Kanser hücrelerinin üremesini azaltan kekik çok faydalıdır. Kekik faydaları arasında bulunan bu etki kanser riskini azaltır. Bu nedenle kansere karşı savaşmakta kekik kullanımı oldukça önemlidir.
11. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Vitaminler insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ise tüm bakterilere karşı vücudun korunmasını sağlar. Dolayısıyla da bizler gerekli olan korunmanın sağlanması için kekik tüketimini arttırabiliriz. Kekik içerisinde A ve C vitamini bol şekilde bulundurur. Bunların dışında bakır, lif, demir, mangenez gibi bileşenler de çok fazladır. Tüm bu vitamin ve de mineraller de bağışıklık sistemimizin korunmasını sağlar. Bağışıklık sistemini bu şekilde güçlendirebiliriz.
Çok Fazla Kekik Tüketmenin Herhangi Bir Zararı Olur Mu?
Yemeklerde lezzet vermesi için kullanılan kekiğin faydası olduğu kadar çok aşırı tüketiminde elbette zararı da vardır. Kekik sağlığa faydalı olduğu gibi çok tüketilirse zararları da olacaktır. Bu nedenle kekik tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Alerjik rahatsızlığı olan kişilerin kekik kullanımına dikkat etmesi gerekir. Hatta doktora danışarak tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder