Çay olarak tüketilen en yaygın bitkilerden biri de
ıhlamur bitkisidir. Boyları 20 ile 30 metreye kadar uzayabilen ve sarı renkli
yapraklara sahip olan ıhlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasının Tilia cinsine
aittir. Birden fazla çeşidi bulunan ıhlamur ağacı, farkı bileşenlere sahiptir
ve her birinin etki alanı da farklılık göstermektedir. Fakat ıhlamur ağacı
türleri içinde en faydalı olanı ise, Tilia cordata cinsi ıhlamur ağacıdır. Bu
türdeki ıhlamur ağacının yaprakları oldukça küçüktür ve tıbbi açıdan da en
faydalı etkileri bulunmaktadır. Dünya genelinde bakıldığında, ıhlamurun yaygın
şekilde ve kendiliğinden doğal olarak yetiştiği bölgeler, Avrupa ve Batı Asya
topraklarıdır. Genellikle çiçeklerinin kurutulması ile elde edilen ıhlamur,
yoğun bir lezzet ve kokuya sahiptir. Ihlamur için en uygun hasat zamanı ise,
Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu yaz aylarında toplanan ve kurutulmaya bırakılan
ıhlamur çiçekleri, demlenerek çay şeklinde içilebilmektedir.
Ihlamurun
Faydaları Nelerdir?
Özellikle de soğuk kış aylarında yoğun şekilde
tüketilen ıhlamurun tek faydası soğuk algınlığına iyi gelmesi değildir. Güçlü
bir sakinleştirici etkiye de sahip olan ıhlamur, vücuttaki kas ve dokuların
yatışmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ıhlamur, bağışıklık sisteminin
güçlenmesini sağlamakta ve detoks özelliği göstererek vücudun temizlenmesine
yardımcı olmaktadır. Bazı uzmanlara göre ise ıhlamur, birtakım kanser oluşumlarının
ilerlemesini engellemektedir. Etkin sakinleştirici özelliği ile ıhlamur,
anksiyete, sıkıntı ve endişe gibi mental ve ruhsal sorunların azaltılmasına
yardımcı olmaktadır. Son olarak da ıhlamur, iltihaplanmayı azaltmaya ve
tansiyonun düşürülmesine destek olmaktadır.
Buna göre ıhlamurun faydalarına daha ayrıntılı bakacak
olursak, aşağıda belirtildiği şekildedir;
1.Saç
Sağlığı ve Güzelliği
Ihlamurun çay şekilde içilmesi de, suyunun saçlara
masaj yapılarak uygulanması da, her ikisi de saç sağlığı için faydalı etkiler
göstermektedir. Ihlamurun saçlara uygulanması ise gayet pratiktir. Buna göre,
bir miktar ıhlamur otunun kaynatılıp, soğuduktan sonra, saçların bu su ile
yıkanması, saçların daha parlak ve dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır. Öte
yandan, ıhlamur suyu ile yıkanan saçlarda, saç dökülmesinin önlendiği
düşünülmektedir. Ayrıca ıhlamur, saç derisindeki kuruluğun giderilip, kaşıntı
ve kepek oluşumunun da önüne geçmektedir. Güçlü detoks ve antioksidan etkisi
sayesinde de ıhlamur, kafa derisinde birikmiş olan toksin ve zararlı maddelerin
arındırılmasında faydalıdır.
2.Cilt
Sağlığı ve Güzelliği
Güçlü bir antioksidan olan ıhlamur bu özelliğinin
yardımı ile, vücutta bulunan serbest radikallerle mücadelede etkindir. Hücre
yenilenmesinde de etkili olan ıhlamur, cilt yaşlanmasını hem önlemekte hem de
yavaşlatmasına yardımcı olmaktadır. Daha genç, sağlıklı ve güzel bir cilt
görünümü için faydalı olan ıhlamur, bazı cilt hastalıklarının tedavisine de
destek olmaktadır. Öte yandan, ıhlamur yapraklarının kaynatılıp, cilt
lekelerine uygulanması halinde, cilt lekelerinin açıldığı da gözlenmiştir.
3.İltihaplanma
İltihaplanma kaynaklı ağrıların giderilmesinde etkili
olan ıhlamur, vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle de, iltihaplanmadan dolayı gelişen, gerilim baş ağrısı, gut hastalığı
ve eklem romatizması gibi hastalıklarda ortaya çıkan ağrıların giderilmesinde
başarılı olan ıhlamur, tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir. Genellikle
solunum yolları iltihaplanmasında etkili sonuçlar veren ıhlamur, baş ağrısına
neden olan ve küçük kılcal damarlarda sıkışıklık nedeni ile oluşan baş
ağrılarının yatıştırılmasına yardımcı olmaktadır.
4.Anksiyete
Sorunları
Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahip olmasından
dolayı ıhlamur, özellikle de sürekli olarak duygu iniş çıkışları yaşayan
kişiler için birebirdir. Bundan dolayı ıhlamur, sebebi belli olmayan kronik
stres ve yorgunlukların azaltılmasına yardımcı olmakta ve endişeli ruh halinin
ortadan kaldırılmasına destek olmaktadır. Hatta, hormonlar üzerinde küçük de
olsa bir etkiye sahip olan ıhlamur, hem zihnin hem de vücudun
sakinleştirilmesinde etkili olabilmektedir.
5.Göz
Sağlığı
Sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde
ıhlamur, yorulan gözlerin dinlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Buna göre,
ıhlamur yapraklarının kaynatılıp, suyunun soğuduktan sonra, bir pamuk aracılığı
ile gözlerin üzerine yerleştirilmesi sayesinde, gözler rahatlamakta ve dinlenmektedir.
Ayrıca ıhlamur, gözlerde oluşan aşırı çapaklanmanın da önüne geçmektedir ve
gözlerin bakterilerden arındırılmasına yardımcı olmaktadır.
6.Grip ve
Nezle
Grip ve nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda etkili
olan ıhlamur, ateş düşürücü ve terlemeyi sağlayıcı özelliklere sahiptir. Bundan
dolayı da ıhlamur, solunum yollarına ve öksürük ile boğaz ağrısına iyi
gelmektedir. Yumuşatıcı özelliği sayesinde ıhlamur, öksürüğün yumuşamasına ve
boğaz tahrişlerinin önlenmesine de yardımcı olmaktadır.
7.Mide ve
Bağırsak Sorunları
Doğal kimyasal ve bitkisel bileşenler bakımından
zengin olan ıhlamur, mide bulantısı başta olmak üzere, birçok mide problemine
ve kabızlık gibi bazı bağırsak sorunlarına da iyi gelmektedir. Özellikle de,
kabızlık nedeniyle karın bölgesinde yaşanan ağrıların giderilmesine yardımcı
olan ıhlamur, sindirim sisteminin ve hatta boşaltım sisteminin daha etkin ve
doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
8.Vücut
Arındırıcı Etki
P-kumarik asit adı verilen organik bir bileşen
ıhlamurun içeriğinde doğal olarak bulunmaktadır. Bu bileşen, terletici
özellikler göstermektedir ve bu sayede de vücuttan ter yolu ile, toksin
maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Terlemeye neden olarak, toksin maddelerin
vücuttan atılmasını sağlayan p-kumarik asit aynı zamanda, aşırı yağ, su ve tuz
gibi bileşenlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.
9.Kanser
Önleyici
Kuersetin ve kumarin gibi antioksidanlar bakımından
zengin olan ıhlamur, serbest radikallerin hücre yapısına kalıcı hasar vermesini
önlemektedir. Mutasyona uğramış yani kalıcı hasar görmüş olan hücreler kanser
gelişimine yol açabileceği için, ıhlamurun yapısında bulunan bu antioksidanlar,
kanser oluşumunu da önlemeye yardımcıdır.
Özel
Uyarılar
Aşağıda verilen durumlardan dolayı, ıhlamur kullanımı
tehlikeli olabilmekte ya da tüketilmeden önce doktora danışılmasında fayda
olabilmektedir;
- Alerjik reaksiyonlar ve ıhlamura karşı aşırı hassasiyet
- Günde 3 fincandan fazla tüketilmesi
- Hamile ve emziren kadınlar
- Bazı ilaçlar ile etkileşime girebilmesi
- Kalp hastaları
Ihlamurun
Besin Bileşenleri ve Besin Değerleri
Birçok vitamin bakımından zengin bir ot olan ıhlamur,
özellikle de bitkisel besinler bakımından oldukça zengindir. Flavonoid
içeriğinin yanı sıra ıhlamur, kaempferol ve kuersetin gibi antioksidanlar,
terleme sağlayıcı bitkisel bileşenler ile daha az miktarda da, A vitamini,
demir, kalsiyum ve hatta az miktarda da protein içermektedir.
100 gram ıhlamur için besin değerleri ise şu
şekildedir;
- Enerji: 40 kcal
- Karbonhidrat: 6,7 gram
- Protein: 0,4 gram
- Yağ: 1,4 gram
- Kalsiyum: 24 miligram
- A vitamini: 15,1 miligram
Demir: 0,4 miligram
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder