Süpermarket
reyonlarında neredeyse her hafta yeni bir çeşit süt görüyoruz. Bunlar içinde
hindistancevizi sütünden tutun da kenevir ve badem sütüne kadar çok çeşitli
ürünler bulunmakta. Genellikle laktozsuz sütler arasında daha fazla çeşit
bulmanız mümkün. Tüm bu seçenekler arasında en fazla inek sütünü tercih
ediyoruz. Yağsız inek sütü diyet yapanlar için tüm bu alternatifler arasında
daha fazla rağbet görüyor. Çünkü yağsız inek sütü kalsiyum ve D vitamini gibi
çok yönlü ve değerli doğal besinler içerir. Sabahları yulaf ezmesine ya da
meyve pürelerine ekleyeceğiniz yağsız inek sütü oldukça faydalıdır. Ancak bütün
süt çeşitleri sizin için uygun olmayabilir. Buna karar vermeden önce sütün
içeriğini ve faydalarını okumalısınız. Belki de sizin için en yararlısı evde
birkaç farklı ürünü karıştırarak elde ettiğiniz süttür. Detaylar için yazımızı
okumaya devam edin.
1. Kaju Sütü
Marketlerden
aldığınız kaju sütü besin içeriği ve görünüm olarak badem sütüne benzer. Market
ürünü olan kaju sütünün 1 bardağı 40 kalori ve 3,5 gram yağ içerir. Kaju sütü
bir bardak soya ya da bir bardak inek sütü ile karşılaştırıldığında bunlara
göre daha az protein içerir. Eğer kendiniz yapmak yerine marketten almayı
tercih ederseniz kalsiyum, D ve B12 vitaminlerince daha zengin bir
kaju sütü temin edebilirsiniz. Kaju sütü, günlük süt ya da soya sütü içmekten
kaçınanlar için harika bir alternatiftir. Katkı maddesini minimum seviyeye
indirgemek için kaju sütünü evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için; 3
bardak su ile ıslattığınız 1 bardak kajuyu gücü yüksek bir mikserle çırpın.
Mikseri düşük ayarda çalıştırmaya başlayın ve hızı yavaşça arttırarak karışımın
homojen olmasını sağlayın. Eğer karışım çok pütürlü bir yapıda ise bir tülbent
yardımıyla filtre edebilirsiniz. Tatlandırmak için şekerotu ya da işlenmemiş
bal, vanilya özü ya da tarçın gibi baharatlar kullanabilirsiniz. Ancak evde
kaju sütü yapmak her bardak kaju sütü için fazladan 250 kalori demektir. Bu
yüzden marketlerde bulabileceğiniz kaju sütü sizler için daha faydalı olabilir.
2. Hindistancevizi Sütü
Eğer siz de
‘taş devri diyeti’ takipçilerindenseniz ve doğal bitkisel besinler tüketmeyi
tercih ediyorsanız, hindistancevizi sütünü dikkate alın deriz. Hindistancevizi
sütü hindistancevizinin ezilmesiyle elde edilir. Marketlerde ‘So Delicious’
markasıyla bulabileceğiniz seyreltilmiş, tatlandırılmamış hindistancevizi sütü
45-75 kalori ve yaklaşık 4,5 gram yağ içerir. Aynı zamanda proteinsizdir. Saf
hindistancevizi sütü ise her bardakta 445 kalori ve 48 gram yağ içerir. Saf
haldeki hindistancevizi sütü, inek sütü karşılaştırıldığında hindistancevizi
sütü kalsiyum ve D vitaminince yetersiz kalır. Ürünün ne kadar saf olduğunu
öğrenmek için içindekiler kısmındaki tatlandırıcılar, diğer katkı maddeleri ve karajenan
miktarına göz atın. Katkı maddelerinden uzak durmak için taş devri diyetinin
öncülerinden Sarah Louise Ware’in tavsiyesine kulak verin. Bunun için
hindistancevizi sütüne biraz sıcak su ya da hindistancevizi kreması
ekleyebilirsiniz. Ayrıca saf hindistancevizi sütünü seyreltmek için su, çay
veya krem kıvamında başka içecekler kullanabilirsiniz. Diğer süt çeşitlerinde
olduğu gibi hindistancevizi sütünün de şekersiz alternatifleri bulunmaktadır.
3. Keçi Sütü
Keçi sütü
her bardağında 9 gram laktoz içerir. İnek sütünde bu oran 12 gramdır. Keçi sütü
laktozsuz yapısı itibariyle sindirimi daha kolay olduğundan sağlıklı bir süt
çeşitidir. 1 bardak keçi sütü 170 kalori, 8,5 gram protein, önemli miktarda
kalsiyum, fosfor ve potasyum içerir. Doymuş yağ oranı yüksek keçi sütü görünüm
olarak tam yağlı süte benzer. 1 bardak keçi sütü 6,5 gram doymuş yağ içerir.
Keçi sütü, inek sütü ile karşılaştırıldığında magnezyum, potasyum, A ve C
vitaminlerince daha zengindir. En yüksek oranda kalsiyum ve D vitamini emilimi
için keçi sütünü tercih edin.
4. Kenevir Sütü
Kenevir
tohumlarından elde edilen kenevir sütü, günlük süt olarak alternatif bir çeşit
olmasa da omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Maryland Üniversitesi Hastanesi’nde
yürütülen çalışmaya göre bu esansiyel doğal yağların kalp ve beyin
fonksiyonlarını desteklediği ortaya konmuştur. Ancak birçok Amerikan diyeti
kenevir sütünü yetersiz bulmaktadır. Vegan ya da vejetaryenler için özel bir
önem arz eden omega-3 yağ asitleri balıkta bol miktarda bulunur. Kenevir sütü,
soya ya da inek sütü ile karşılaştırıldığında daha az protein içermesine karşın
demir miktarınca daha zengindir. Diğer süt alternatiflerinde olduğu gibi,
kalsiyum ve D vitamini ile güçlendirilmiş olan şekersiz kenevir sütü en doğru
seçim olacaktır.
5. Badem Sütü
Hafif
yapısı, badem tadı ve zengin besin içeriğiyle badem sütü sağlıklı bir
alternatif sunmaktadır. Protein alımını arttırmak için en iyi seçim badem sütü
olmasa da (diğer süt çeşitlerine göre her bardakta yalnızca 1 gram daha fazla
protein içerir), badem sütü inek sütüne göre daha fazla E vitamini ve kalsiyum
içermektedir. Eğer kilo kontrolü sağlamaya ya da kilo vermeye çalışıyorsanız
badem sütü daha az kalorili süt çeşidi olduğundan sizin için iyi bir seçimdir.
1 bardak tatlandırılmamış badem sütü 30 kaloridir. Badem sütü az yağlı inek
sütünün 3/2’si kadar kalori içerir. Bununla birlikte inek sütünden iki kat
fazla kalsiyum içerir. Bu yüzden proteince zengin bir kahvaltı için badem sütü,
omlet ve kinoa tohumu iyi bir alternatiftir. Kaju sütü gibi badem sütünü de
evde kendiniz yapabilirsiniz. Bunu için; 1 ölçü bademi 3 ölçü suyla karıştırın.
Mikseri düşük ayarda başlayıp yavaşça arttırarak homojen oluncaya kadar iyice
karıştırın. Kaju sütünün aksine, badem sütünün filtre edilmesine gerekmez.
6. Organik İnek Sütü
İnek sütü
protein, kalsiyum, D vitamini ve fosforca zengindir. Çünkü organik süt;
organik, pestisite maruz kalmamış çimlerle en az 120 gün beslenen ineklerden
pastörize olarak elde edilir. İneklerin hızlı büyümesi için sentetik büyüme
hormonlarından ve hastalıklara karşı önlem olarak kullanılan antibiyotiklerden
uzak şekilde yetiştirilirler. Dr. Deborah Gordon ‘‘Yaz aylarında güneşte
özgürce dolaşan inekler kışın sağlıklı saman ve silajla beslenirler.’’ diyor.
2012’de gerçekleştirilen bir meta-analiz çalışması organik sütün alışılmış inek
sütünden daha fazla protein ve omega-3 içerdiğini ortaya koymuştur.
7. Tam Yağlı İnek Sütü ve Yağsız Süt
Sağlıklı
beslenme kurallarına göre 3 bardak yağsız inek sütü ya da az yağlı günlük süt
bizim besin ihtiyacımızdır. Yağı azaltılmış ürünlerin mantığı kaloriyi mümkün
olduğunca az tutarak doymuş yağ miktarını sınırlandırmaktır. Sütteki yağın
alınması kalp hastalıklarına karşı etkili olsa da bu konuda daha fazla çalışma
yapılması gerekmektedir. Buna ek olarak; 2013’te gerçekleştirilen meta-analiz
çalışması sonucu Avrupa Beslenme Dergisi’nde yayınlanan 16 çalışmaya göre;
yüksek yağ obezite riskini arttırmakla birlikte, yağlı süt tüketimi alınan
kalori miktarını da arttırmaktadır. Başka bir düşünceye göre; süt yağı vücutta
farklı şekilde metabolize olmaktadır. 1 bardak yağsız süt 85 kaloridir. Aynı
zamanda 8 gram protein içerirken neredeyse hiç yağ içermez. 1 bardak tam yağlı
süt ise; 150 kalori, 8 gram protein ve 8 gram yağ içerir.
8. Soya Sütü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder