21 Nisan 2019 Pazar

Vücut Kırgınlığına Ne İyi Gelir?


Hemen hemen herkesin yaşamakta olduğu sorunların başında, kimi zaman sahip olduğumuz vücut kırgınlığı gelir. Vücut kırgınlığı zamanlarında kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz. Bu durumlarda kişiler genellikle günlük hayatta yapmaları gereken işlevleri bile yapmakta güçlük çeker.
Vücut kırgınlığını ise evinizde kolaylıkla hazırlayabilecek olduğunuz bazı gıda karışımları sayesinde aşabilirsiniz. Ancak vücut kırgınlığı kimi zaman bazı hastalıkların da belirtisi olmaktadır. Bu yüzden uzun süreli vücut kırgınlığı sorunu ile karşı karşıya iseniz, doktora gitmeniz gerekmektedir.
Vücut Kırgınlığı Nedenleri Nelerdir?
Vücut kırgınlığı bazen depresyon gibi ruhsal sorunların nedeni ve bazen de belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlara ek olarak ise, vücut kırgınlığına neden olan birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler ise şöyle sıralanmaktadır;
Yaşam tarzı faktörleri;
  1. Alkol veya uyuşturucu kullanımı
  2. Aşırı fiziksel aktivite
  3. Jet lag
  4. Fiziksel aktivite eksikliği
  5. Uyku eksikliği
  6. Böyle antihistaminikler, öksürük ilaçları gibi ilaçlar,
  7. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
Ayrıca aşağıda verecek olduğumuz hastalıklar da tedavileri sonucunda sizlerde vücut kırgınlığına neden olabilmektedir. Bunlar;
  1. Akut karaciğer yetmezliği
  2. Anemi
  3. Kaygı
  4. Kanser
  5. Kronik yorgunluk sendromu
  6. Kronik enfeksiyon veya inflamasyon
  7. Kronik böbrek hastalığı
  8. Sarsıntı
  9. KOAH
  10. Depresyon (majör depresif bozukluk)
  11. Diyabet
  12. Anfizem
  13. Meraljia parestetika
  14. Keder
  15. Kalp hastalığı
  16. Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid)
  17. Hipotiroidi (tiroid)
  18. Enflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD)
  19. Kemoterapi, radyoterapi, ağrı ilaçları, kalp ilaçları ve antidepresanlar gibi ilaçlar ve tedavileri,
  20. Çoklu skleroz
  21. Şişmanlık
  22. Israrcı ağrı
  23. Uyku apnesi
  24. Stres
  25. Travmatik beyin hasarı
Doktora Ne Zaman Görünmemiz Gerekmektedir?
Sizlerin sahip olduğu vücut kırgınlığı, kimi zaman ciddi hastalıkların ya da ruhsal sorunların belirtisi olabilir. O yüzden aşağıdaki durumlar söz konusu ise, acilen tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir.
  • İntihar ve kendine zarar verme düşünceleri
  • Başkasına zarar verebilme endişesi
Ayrıca;
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz veya hızlı kalp atışı
  • Bayılacakmış duygusu
  • Şiddetli karın, pelvik veya sırt ağrısı
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Kan kusma gibi sorunlar var ise vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir.
Vücut Kırgınlığına Ne İyi Gelir?
Vücut kırgınlığınızı yok etmek için, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz. Buna ek olarak, çok basit ev ilaçları da aynı zamanda enerji vermek ve gücünüzü geri kazanmanıza yardım edebilir.
1.Muz

Muz size hızlı ve önemli bir enerji verebilir. Ayrıca muz sakaroz, fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerlerin büyük bir kısmına sahip olduğu için sizlere bu konuda destek verebilir. Muz, potasyum, mineraller sayesinde vücudunuzun şekeri enerjiye çevirmesine yardımcı olur. Muz sahip olduğu lif kaynağı ile kandaki glikoz seviyesini korumaya yardımcı olur. Bu da sizlerin daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.
  • Eğer vücudunuzu zayıf hissediyorsanız, bir ya da iki muz yiyin.
  • Vücudunuzu güçlendirmek ve zayıflık hissini yok etmek istiyorsanız, günde iki kez bir çorba kaşığı bal ile bir olgun muz yiyin.
2.Badem

Badem enerjik hissetmenize yardımcı olur. Genel halsizlik belirtileri ile mücadele etmenize yardımcı olan E vitamini ile doludur. Ayrıca, badem yüksek dozda magnezyum içermekte ve enerji kaynakları olarak da protein, yağ ve karbonhidrata sahip olmaktadır . Magnezyum eksikliği bazı kişilerde güçsüzlük ve vücut kırgınlığına nedeni olabilmektedir.
  • Bir gece boyunca suda iki badem, biri kuru incir ve birkaç üzüm bekletin. Sabah, badem, incir ve kuru üzümleri sudan ayırınız ve kalan suyu içiniz. Sonrasında badem yiyerek günlük enerjinizi alabilirsiniz.
  • Ayrıca, kavrulmuş badem taşıyarak yorgun ya da zayıf hissettiğiniz zamanlarda, anında enerji elde etmek için tüketebilirsiniz.
3.Süt

Süt, vücut kırgınlığını azaltmak için B vitamininin sahip olduğu en iyi kaynak olarak kabul edilir. Ayrıca, kemikleri ve kasları güçlü tutan iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
  • Eğer vücudunuzda bir kırgınlık bir halsizlik hissediyorsanız, bir çay kaşığı bal ile bir fincan sıcak sütü karıştırarak içiniz.
  • Ayrıca bir fincan süt alın ve iki üç incir kaynatın. Haşlanmış olan incir yiyin ve güç kazanmak için ardından süt içiniz.
  • Alternatif olarak, ılık bir bardak süt içine bir çay kaşığı tereyağı ekleyin. Vücut kırgınlığını yoğun olarak hissetmeye başladığınızda, günde iki kez içmenizi tavsiye ederiz.
4.Hint Bektaşi Üzümü

Hint bektaşi üzümü amla olarak da anılmaktadır. Hint bektaşi üzümü enerji düzeyini artırabilen son derece besleyici bir meyvedir. C vitamini, kalsiyum, protein, karbonhidrat ve fosfora sahiptir. Gün içerisinde bir Hint bektaşi üzümü yiyen kişinin zayıf bağışıklık sistemi güçlenir ve kişiler daha sağlıklı bir bedene sahip olurlar.
  1. Birkaç Hint bektaşi üzümünü taze bir meyve suyu yapmak için bir sıkacağa koyunuz.
  2. İki çorba kaşığı bal ile bir bardak hazırlamış olduğunuz meyve suyunu karıştırın.
  3. Bir hafta boyunca gün içerisinde iki ya da üç kez bu karışımı içiniz.
5.Ginseng

Vücudunuzu kırgın hissettiğiniz zaman güçlü bir antioksidan olarak yüzyıllardır bilinen ginseng size enerji verecektir. Bu ot sakin ve yatıştırıcı doğası ile sinirler üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır.
  1. Bir ginsengi ince dilimler halinde kesin.
  2. Kısık ateşte 15 dakika boyunca üç bardak suyun içerisinde sekiz ile 10 dilimi pişirin.
  3. Ardından süzme işlemini yapınız ve biraz bal ekleyin. Soğumaya bırakın.
  4. Ginseng çayını gerektiği gibi gün içerisinde bir ile üç bardak arasında tüketiniz.
Not: Ginseng yüksek tansiyonu olanlar için uygun değildir.
6.Meyan

Meyan, vücut kırgınlığı belirtileri ile mücadelede başka bir ev ilacıdır. Bu bitki enerji ve metabolizmaya destek vererek, vücut tarafından doğal olarak üretilen adrenal hormonlarını düzenler.
  1.  Bir bardak sıcak süte, bir çay kaşığı meyan tozu ve iki çay kaşığı bal ekleyin.
  2. Daha enerjik hissetmek için günde iki kez içiniz.
Not: Meyan kökü bazı kişilerde kan basıncını yükseltmeye neden olmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak almadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.
7.Mango

Mango optimum sağlık temin eden vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Ayrıca, diyet lifi, potasyum, magnezyum ve bakır açısından da oldukça yararlıdır.
Ayrıca, mango demire sahip olduğu için anemi ile mücadelede vücuttaki mevcut kırmızı kan hücresini artırarak sizlerin daha sağlıklı bir birey olmanıza yardımcı olur. Bunlara ek olarak, mango anlık enerji sağlayan şeker dönüştürücü nişasta içerir.
  • Bir bardak mango suyu, vücudunuzu zayıf hissettiğiniz zamanlarda enerji üretme sürecini hızlandıracaktır.
  • Ayrıca mangoyu dilimler halinde kesin. Bu dilimlerin üzerine bir çay kaşığı bal, bir tutam safran, kakule tozu ve gül suyu ekleyin. Kan kaybı sonucundan dolayı vücudunuzda zayıflık hissi varsa, tedavisi için günde iki kez tüketin.
8.Çilek

Çilek gün boyunca sizi enerjik tutabilen sağlıklı bir diyet için düşük kalorili bir meyvedir. Çilekler C vitamini içermektedir. Yani, vücudun dokuları onarmaya yardımcı olan bir antioksidandır. Böylelikle bağışıklığınızı artırır.
  • Vücudunuzu zayıf hissettiğiniz zaman yarım bardak taze çilek suyunu içiniz.
  • Ayrıca çilek yemek için ve düşük kalorili, yüksek lifli meyve salatası yapmak için diğer meyveler ile karıştırabilirsiniz.
9.Yumurta

Vücut kırgınlığı ile mücadele etmenin en önemli yollarından biri iyi dengelenmiş bir diyet programıdır. Yumurta, demir, A vitamini, folik asit, riboflavin ve pantotenik asit gibi proteinleri bünyesinde barındırmaktadır.
Güne iyi hissederek başlamak için günde bir yumurta yiyin. Sert haşlanmış yumurta, peynir veya yeşil sebzeler ya da bir yumurtalı sandviç omlet yiyebilirsiniz. Bu sizlerin vücut kırgınlığını ortadan kaldıracaktır.
10.Kahve

Kafein size anlık enerji ile destek vermektedir. Kahve içmenin hiçbir zararı bulunmamaktadır. Ancak aşırıya kaçmadan içmeniz gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir.
Kahve sizlere enerji vermenin yanı sıra, metabolizma hızını artırmaya da yardımcı olmaktadır. Ayrıca dayanıklılığınızı arttırarak, vücut kırgınlıklarınızı azaltabilir. Ancak bir gün içerisinde iki bardaktan fazla kahve içmeyiniz. Daha fazla kahve tüketmeniz aynı zamanda kaygı ve uykusuzluk riskini artırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder