Günlük hayatta insanlar pek çok alanda yağ
kullanmaktadır. Kullanmış olduğumuz yağlar zeytin yağı, ayçiçek yağı, kanola
yağı ve mısır yağı gibi yağlardır. Gerek yemeklerde gerek de salatalarda
bu yağları kullanmaktayız. Farklı bölgelerde yetişen bu yağ çeşitlerinin her
birinin farklı yararları vardır. Ayçiçek yağı ise yetiştiriliş bakımından
Trakya bölgesinde yetişen yağlardan biridir. Uzun ayçiçeklerinin çiçekli
yapılarından bazı işlemlere uğraması sonucunda ayçiçek yağları oluşur. Yağ
üretimi dışında aynı zamanda da çekirdek adı verilen çerez olarak da
kullanılmaktadır. Ayçiçeğinin çiçek kısmında sarmal yapıda çekirdek kısmı
vardır. Bu saf hali ile toplanan çekirdekler kavrulma sonucunda çerez
dükkanlarında yerlerini alır. Ayçiçeğinden elde edilen yağ ve çekirdeğinde
tüketimi bu şekilde sağlanır.
Ayçiçeğin
Sağlığa Faydaları Nedir?
Kolay şekillerde yetişmeyen ayçiçeği mutfağımıza
gelene kadar birçok aşamadan geçer. Bu geçtiği aşamalardan sonrada ellerimize
ulaşan ayçiçeği bol miktarlarda tüketilmelidir. Çünkü ayçiçek sağlık açısından
pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir besindir.
1. Ayçiçeği
Kökleri Doğal Tatlandırıcı Olarak Kullanılabilir
Kan değerleri kontrol edilerek insanların vücutlarında
ne eksiği olduğu kontrol edilebilir. Örneğin kan değerinde şeker fazlalığı olan
kişilerin diyabet hastası olduğu belirlenir. Kan değeri olması gereken
seviyenin daha üzerinde bir oranda gelirse o kişiye şeker hastası olduğu
söylenir. Bu aşamadan sonra diyabet tedavisi altında olur. Hayatları boyunca
diyabetin varlığını bilerek yaşamaya başlarlar. Aynı zamanda diyabet
hastalarının dikkat etmeleri gereken nokta şeker kullanımıdır. Çünkü diyabet
hastalarının dışarıdan hiçbir şekilde şeker almamaları gerekir. Çay, kahve ve
diğer içeceklerde de şeker almamaları gerektiği için şeker hastaları bazı
tatlandırıcılar kullanır. Kullanılan bu tatlandırıcılar ayçiçekten de elde
edilebilir. Ayçiçek kökleri kaynatıldığında doğal bir tatlandırıcı elde edilmiş
olunur. Elde edilen bu doğal tatlandırıcıyı şeker hastaları çoğu alanda
kullanabilir.
2. Diş Gelişimi
İçin Çok Önemli
Küçük çocukların diş yapısı oluşmaya başladığında ilk
etapta bebeklikten gelen tüm süt dişleri dökülür. Sonrasında da diş oluşumunda
diş gelişimlerinin iyi olmasını sağlamak için bol kalsiyum ve vitamin almaları
gerekir. Kalsiyumun bol miktarda olduğu ayçiçeği tüketimi de sağlanarak diş
gelişimi sağlanabilir. Özellikle bu yaştaki çocuklar ayçiçek faydalarını
vücutlarına almalıdır. Ayçiçek tüketiminin arttırılması için de farklı
şekillerde ayçiçek tüketilebilir. Diğer yandan olgun bireylerin de diş
gelişimlerinin ve diş sağlığının koruması gerekir. Doğal yollarla bu diş
sağlığını korumak için de ayçiçek tüketebilirler.
3. Kalp
Kasının Kasılmasını Önler
Kalp vücut fonksiyonlarımızın çalışmasını yöneten en
başlıca organımızdır. Kalp ve kalp sağlığı yaşamsal faaliyetlerimizi devam
ettirmemiz için çok önemlidir. Kalp krizi denen durum kalp kaslarının kasılması
sonucunda oluşmaktadır. Bu nedenle kalbimizi korumalı ve de kalp sağlığına iyi
gelecek olan besinler tüketmememiz gerekir. Kalp kasının kasılmasını
önlemek içinde ayçiçeği tüketimi arttırılabilir.
4. Yaraların
Daha Kısa Sürede İyileşmesini Sağlar
Yaşadığımız hayat içerisinde başımıza bazı kötü
durumlar gelebilir. Elbette kimi zaman darbeler alabilir, düşebilir, farklı
kazalar yaşayabiliriz. İşte bu tip yaşanan kazalardan sonra vücutta bazı
yaralar açılabilir. Oluşan bu yaraların kısa sürede iyileşmesi beklenir. Çünkü
açık yara daha çok acır. Özellikle de küçük çocuklar oyun dönemlerinde sürekli
olarak düşüp kendilerine zarar verebilirler. Çocuklar da bu yaraların iyileşme
süresini beklemek yerine yara ile oynayarak üç günde geçmesi beklenen yara daha
uzun süre vücutta kalır. Derinin kendini onarma süresinin vücuda alınan
besinler ile doğrudan ilişkisi vardır. Çinko besini yaraların hızlı bir şekilde
onarılmasını sağlar. Daha bunun gibi yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlayan
besinler vardır. Ayçiçeği faydaları arasında da yaralara iyi geldiği özelliği
bilinmektedir. Ayçiçeği içerisinde bol miktarda çinko bulunmaktadır.
5. Sinir Fonksiyonlarını
Düzenler
Yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürürken bazı sinir
bozucu durumlarla karşılaşabiliriz. Önemli olan ise ne kadar sinir bozan
durumlarla karşılaşsak bile bizlerin bu noktada kendimizi sakinleştirmeyi
bilmeliyiz. Öncelikle sinir olduğumuz zamanlarda bunun en çok bize zararı
olduğunu bilmemiz gerekir.
Sinir fonksiyonları beyin hücrelerinde bulunur.
Nöronların hareketlenmesi ile sinir olunduğunda bu hücreler kendini sıkmaya
başlar. Sinir hücrelerinin kendini gevşetmesi için bazı gıdalar tüketilebilir.
Düzenli olarak tüketilen ayçiçeği insanın daha pozitif olmasını sağlar. Çünkü
ayçiçeği sinir fonksiyonlarını yatıştırır. Stresi alıcı özelliği de vardır.
Stresli ve bol depresyonları günlerde bir miktar ayçiçeği tüketmek insana
sakinlik verir.
6. Kalp
Damar Sağlığını Korur
Düzenli olarak E vitamininin alınması kişinin kalp
damar sağlığını olumlu yönde etkiler. Günlük bir avuç ayçiçeği tüketmek de
vücudun E vitamini almasını dengeler. Bu durumda E vitamini ihtiyacımızın büyük
bir çoğunluğunu ayçiçeğinden alabiliriz. Antioksidan özelliğe sahip olan
ayçiçeği, kalp ve damar hastalıkları için gerekli bir besindir. Bu nedenle her
gün yeteri kadar ayçiçeği alınarak kalp ve damar hastalıklarının önüne
geçilebilir.
7.
Kolesterol Dengesini Korur
Kolesterol hastalarının tükettikleri besinlere çok
dikkat etmeleri gerekir. Çünkü içerisinde ne kadar hangi besinin bulunduğunu
bilmeden yediklerinde kolesterol dengeleri kolayca bozulabilir. Bu nedenle de
kolesterol dengesini sağlamak için alınan gıdalara dikkat edilmelidir. Örneğin
belirli miktarlarda alınan ayçiçek yüksek oranda fitosterol içermektedir. Bu
fitosteroller de kolesterol düzeyini korur. Bu şekilde kolesterol dengesi de
sağlamış olur.
8. Vücuttaki
Kızarık Oluşumlarını Önler
Vücudumuzda bazı zamanlarda sebebini tam olarak
bilmediğimiz kızarıklık, şişkinlikler meydana gelebilir. Bu kızarıklık ve
şişkinliklerin vücuttan uzaklaşması için de selenyum mineralinin bolca alınması
gerekir. Selenyum mineralinin içerisinde bolca bulunduğu gıdalardan biri de
ayçiçeğidir. Ayçiçeği tüketiminin sonucunda vücuda bol miktarda selenyum
minerali alınabilir.
Ayçiçeğinin
Fazla Tüketimi Sonucunda Zararları
Her besinin fazla tüketiminin sonucunda vücuda bazı zararları olur.
Ayçiçeği faydalarının tamamen alınabilmesi içinde yeteri miktarda tüketilmesine
dikkat edilmelidir. Ayçiçeği faydalarının alınabilmesi için tüketilen miktarın
çok fazla olmaması gerekir. Çünkü aksi halde bazı zararları ile
karşılaşılabilir. Ayçiçeği kullanılan yemeklerde ya da yenen ayçekirdeklerinden
alınır. Ay çekirdeği eğer bir avuçtan daha fazla tüketilirse ne yazık ki ciltte
yağlanmaya akne ve sivilce oluşumuna neden olur. Ayçiçeği gereğinden fazla
tüketildiğinde aynı zamanda insan vücudunda yağlanmaya sebep olur. Bu nedenle
tüketim dengesi çok iyi şekilde korunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder