22 Mart 2019 Cuma

Ayçiçeği Faydaları


Günlük hayatta insanlar pek çok alanda yağ kullanmaktadır. Kullanmış olduğumuz yağlar zeytin yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı ve mısır yağı gibi yağlardır. Gerek yemeklerde gerek de salatalarda bu yağları kullanmaktayız. Farklı bölgelerde yetişen bu yağ çeşitlerinin her birinin farklı yararları vardır. Ayçiçek yağı ise yetiştiriliş bakımından Trakya bölgesinde yetişen yağlardan biridir. Uzun ayçiçeklerinin çiçekli yapılarından bazı işlemlere uğraması sonucunda ayçiçek yağları oluşur. Yağ üretimi dışında aynı zamanda da çekirdek adı verilen çerez olarak da kullanılmaktadır. Ayçiçeğinin çiçek kısmında sarmal yapıda çekirdek kısmı vardır. Bu saf hali ile toplanan çekirdekler kavrulma sonucunda çerez dükkanlarında yerlerini alır. Ayçiçeğinden elde edilen yağ ve çekirdeğinde  tüketimi bu şekilde  sağlanır.
Ayçiçeğin Sağlığa Faydaları Nedir?
Kolay şekillerde yetişmeyen ayçiçeği mutfağımıza gelene kadar birçok aşamadan geçer. Bu geçtiği aşamalardan sonrada ellerimize ulaşan ayçiçeği bol miktarlarda tüketilmelidir. Çünkü ayçiçek sağlık açısından pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir besindir.
1. Ayçiçeği Kökleri Doğal Tatlandırıcı Olarak Kullanılabilir
Kan değerleri kontrol edilerek insanların vücutlarında ne eksiği olduğu kontrol edilebilir. Örneğin kan değerinde şeker fazlalığı olan kişilerin diyabet hastası olduğu belirlenir. Kan değeri olması gereken seviyenin daha üzerinde bir oranda gelirse o kişiye şeker hastası olduğu söylenir. Bu aşamadan sonra diyabet tedavisi altında olur. Hayatları boyunca diyabetin varlığını bilerek yaşamaya başlarlar. Aynı zamanda diyabet hastalarının dikkat etmeleri gereken nokta şeker kullanımıdır. Çünkü diyabet hastalarının dışarıdan hiçbir şekilde şeker almamaları gerekir. Çay, kahve ve diğer içeceklerde de şeker almamaları gerektiği için şeker hastaları bazı tatlandırıcılar kullanır. Kullanılan bu tatlandırıcılar ayçiçekten de elde edilebilir. Ayçiçek kökleri kaynatıldığında doğal bir tatlandırıcı elde edilmiş olunur. Elde edilen bu doğal tatlandırıcıyı şeker hastaları çoğu alanda kullanabilir.
2. Diş Gelişimi İçin Çok Önemli
Küçük çocukların diş yapısı oluşmaya başladığında ilk etapta bebeklikten gelen tüm süt dişleri dökülür. Sonrasında da diş oluşumunda diş gelişimlerinin iyi olmasını sağlamak için bol kalsiyum ve vitamin almaları gerekir. Kalsiyumun bol miktarda olduğu ayçiçeği tüketimi de sağlanarak diş gelişimi sağlanabilir. Özellikle bu yaştaki çocuklar ayçiçek faydalarını vücutlarına almalıdır. Ayçiçek tüketiminin arttırılması için de farklı şekillerde ayçiçek tüketilebilir. Diğer yandan olgun bireylerin de diş gelişimlerinin ve diş sağlığının koruması gerekir. Doğal yollarla bu diş sağlığını korumak için de ayçiçek tüketebilirler.
3. Kalp Kasının Kasılmasını Önler
Kalp vücut fonksiyonlarımızın çalışmasını yöneten en başlıca organımızdır. Kalp ve kalp sağlığı yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmemiz için çok önemlidir. Kalp krizi denen durum kalp kaslarının kasılması sonucunda oluşmaktadır. Bu nedenle kalbimizi korumalı ve de kalp sağlığına iyi gelecek olan besinler tüketmememiz gerekir.  Kalp kasının kasılmasını önlemek içinde ayçiçeği tüketimi arttırılabilir.
4. Yaraların Daha Kısa Sürede İyileşmesini Sağlar
Yaşadığımız hayat içerisinde başımıza bazı kötü durumlar gelebilir. Elbette kimi zaman darbeler alabilir, düşebilir, farklı kazalar yaşayabiliriz. İşte bu tip yaşanan kazalardan sonra vücutta bazı yaralar açılabilir. Oluşan bu yaraların kısa sürede iyileşmesi beklenir. Çünkü açık yara daha çok acır. Özellikle de küçük çocuklar oyun dönemlerinde sürekli olarak düşüp kendilerine zarar verebilirler. Çocuklar da bu yaraların iyileşme süresini beklemek yerine yara ile oynayarak üç günde geçmesi beklenen yara daha uzun süre vücutta kalır. Derinin kendini onarma süresinin vücuda alınan besinler ile doğrudan ilişkisi vardır. Çinko besini yaraların hızlı bir şekilde onarılmasını sağlar. Daha bunun gibi yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlayan besinler vardır. Ayçiçeği faydaları arasında da yaralara iyi geldiği özelliği bilinmektedir. Ayçiçeği içerisinde bol miktarda çinko bulunmaktadır.
5. Sinir Fonksiyonlarını Düzenler
Yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürürken bazı sinir bozucu durumlarla karşılaşabiliriz. Önemli olan ise ne kadar sinir bozan durumlarla karşılaşsak bile bizlerin bu noktada kendimizi sakinleştirmeyi bilmeliyiz. Öncelikle sinir olduğumuz zamanlarda bunun en çok bize zararı olduğunu bilmemiz gerekir.
Sinir fonksiyonları beyin hücrelerinde bulunur. Nöronların hareketlenmesi ile sinir olunduğunda bu hücreler kendini sıkmaya başlar. Sinir hücrelerinin kendini gevşetmesi için bazı gıdalar tüketilebilir. Düzenli olarak tüketilen ayçiçeği insanın daha pozitif olmasını sağlar. Çünkü ayçiçeği sinir fonksiyonlarını yatıştırır. Stresi alıcı özelliği de vardır. Stresli ve bol depresyonları günlerde bir miktar ayçiçeği tüketmek insana sakinlik verir.
6. Kalp Damar Sağlığını Korur
Düzenli olarak E vitamininin alınması kişinin kalp damar sağlığını olumlu yönde etkiler. Günlük bir avuç ayçiçeği tüketmek de vücudun E vitamini almasını dengeler. Bu durumda E vitamini ihtiyacımızın büyük bir çoğunluğunu ayçiçeğinden alabiliriz. Antioksidan özelliğe sahip olan ayçiçeği, kalp ve damar hastalıkları için gerekli bir besindir. Bu nedenle her gün yeteri kadar ayçiçeği alınarak kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebilir.
7. Kolesterol Dengesini Korur
Kolesterol hastalarının tükettikleri besinlere çok dikkat etmeleri gerekir. Çünkü içerisinde ne kadar hangi besinin bulunduğunu bilmeden yediklerinde kolesterol dengeleri kolayca bozulabilir. Bu nedenle de kolesterol dengesini sağlamak için alınan gıdalara dikkat edilmelidir. Örneğin belirli miktarlarda alınan ayçiçek yüksek oranda fitosterol içermektedir. Bu fitosteroller de kolesterol düzeyini korur. Bu şekilde kolesterol dengesi de sağlamış olur.
8. Vücuttaki Kızarık Oluşumlarını Önler
Vücudumuzda bazı zamanlarda sebebini tam olarak bilmediğimiz kızarıklık, şişkinlikler meydana gelebilir. Bu kızarıklık ve şişkinliklerin vücuttan uzaklaşması için de selenyum mineralinin bolca alınması gerekir. Selenyum mineralinin içerisinde bolca bulunduğu gıdalardan biri de ayçiçeğidir. Ayçiçeği tüketiminin sonucunda vücuda bol miktarda selenyum minerali alınabilir.
Ayçiçeğinin Fazla Tüketimi Sonucunda Zararları
Her besinin fazla tüketiminin sonucunda vücuda bazı zararları olur. Ayçiçeği faydalarının tamamen alınabilmesi içinde yeteri miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ayçiçeği faydalarının alınabilmesi için tüketilen miktarın çok fazla olmaması gerekir. Çünkü aksi halde bazı zararları ile karşılaşılabilir. Ayçiçeği kullanılan yemeklerde ya da yenen ayçekirdeklerinden alınır. Ay çekirdeği eğer bir avuçtan daha fazla tüketilirse ne yazık ki ciltte yağlanmaya akne ve sivilce oluşumuna neden olur. Ayçiçeği gereğinden fazla tüketildiğinde aynı zamanda insan vücudunda yağlanmaya sebep olur. Bu nedenle tüketim dengesi çok iyi şekilde korunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder