5 Mart 2019 Salı

Fesleğen Çayının Faydaları Nelerdir?


Fesleğen en çok pişirilen baharat olarak kullanılan kokulu bir bitkidir. Aynı zamanda çeşitli sağlık yararları için giderek daha popüler hale gelmiştir. Fesleğen yaprakları ve çiçekleri hastalığı önlemek ve sağlığımız için bilinen birçok kimyasal bileşikleri içerir.
Bu düşük kalorili otu, antioksidan, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Buna ek olarak, gerekli vitamin A, C ve K dahil, besinler ve manganez, bakır, kalsiyum, demir, magnezyum ve omega-3 yağ bulunmaktadır. Tüm bu besin genel sağlığınız için çok iyi şekilde etkilemektedir. Fesleğen çayı da sizlere bu yararları sağlayacaktır.

Fesleğen Çayı Faydaları Nelerdir?

Fesleğen çayının faydalarından yararlanmak için düzenli ve dozunda kullanmanız gerekmektedir. Bunun için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Çok fazla kullanılması ile birlikte bazı yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz. Faydaları ise şöyle sıralanmaktadır;

1.Soğuk Algınlığı

Fesleğen çayı ateş ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabilir. Soğuk algınlığı ve gripler konusunda rahatlama için fesleğen çayı içmeniz tavsiye edilmektedir. Yağışlı ve soğuk mevsimlerde, sıtma ve benzeri hastalıkların riski olduğundan dolayı, sizler bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda fesleğen çayı ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. Ateş düşürücü özelliğinden yararlanabilmeniz için gün içerisinde 1 kere fesleğen çayı içmeniz gerekmektedir.

2.Öksürük

Fesleğen çayı aynı zamanda öksürük şurupları ve ekspektoranların yapmış olduğu etkiyi gerçekleştirmektedir. Bunun için fesleğen çayı ile bir karışım hazırlamanız yeterli olacaktır. Bir bardak suyun içerisinde sekiz fesleğen yaprakları kaynatın. Ardından beş karanfil ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynatın. Tadı için biraz tuz ekleyebilirsiniz. Sonrasında soğumaya bırakınız ve daha sonra öksürüğünüzü rahatlatmak için içiniz. Öksürük nedeniyle boğaz ağrısı için fesleğen yaprakları ile kaynamış suyu karıştırarak gargara da yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu tür bronşit ve astım gibi diğer solunum problemleri için etkili bir tedavi çeşidi olmaktadır.

3.Bağışıklık Sistemi

Fesleğen çayını düzenli olarak içmek bağışıklık sistemine de destek vermektedir. Yapılan çalışmalar kapsamında fesleğen çayının çeşitli kimyasal bileşiklere sahip olması nedeniyle yüzde 20 oranında enfeksiyonla savaşan antikorlar vücudun üretimini artırmaya yardımcı olmaktadır. En iyi sonuçlar için, düzenli olarak her gün fesleğen çayı içmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

4.Stres

Fesleğen çayı ayrıca bir anti-stres maddesi olarak kabul edilir. Çeşitli çalışmalar sonucunda çayın strese karşı önemli bir koruma sağladığı görülmüştür. Sağlık uzmanları duygularınızı daha kolay bir şekilde kontrol edebilmeniz için gün içerisinde mutlaka fesleğen çayı içmenizi tavsiye etmektedir. Çaya ek olarak gün içerisinde yaprakları çiğnemek sizlere yardımcı olacaktır.

5.Göz Sorunları

Fesleğen çayı 100 gram A vitamininin önerilen günlük dozunu barındırmaktadır. Ayrıca antioksidan özellikleri vardır ve sağlıklı bir görüş için gerekli olmaktadır. Fesleğen suyunu acıyan gözlerin ve yaygın bir vitamin eksikliğine neden olduğunda oluşan gece körlüğü tedavilerinde etkili bir çözümdür. Fesleğen çaylarını zamanla tüketmeniz ile birlikte gözlerinizde herhangi bir sorun kalmayacaktır.

6.Akne Tedavisi

Bu bitki akne salgınlarını önler ve aynı zamanda akne lezyonlarının iyileşme sürecini hızlandırır. Taze fesleğen yaprakları tıkanmış yağ gözenekleri ve aknenin başlıca nedeni olan derideki açık bakteriyi yok etmeye yardımcı olur. Zaten akne sorununuz varsa, bakterileri yok etmeye yardımcı olmak için etkilenen bölgelere fesleğen suyu uygulamanız gerekmektedir. Fesleğen ayrıca mantar, psöryazi ve böcek ısırıkları gibi diğer cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Fesleğen çayının anti-enflamatuar özellikleri sayesinde deri iltihabını azaltabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda cildinizi yumuşak, esnek ve sağlıklı hale getirmek için kullanılabilir.

7.Ağız Sağlığı

Fesleğen çayı ağız sağlığı için çok iyidir. Kötü nefes, pyorrhoea ve diğer çeşitli periodontal hastalıkları defetmek için birebirdir. Bir ya da iki gün boyunca güneşe birkaç taze fesleğen yaprağı koyun. Yaprakları kurutun ve sonrasında onlardan bir toz yapınız ve çayınızı ya da dişlerinizi fırçalayın.
Ayrıca doğal diş macunu yapmak için hardal yağı ile bu tozu karıştırabilirsiniz. Ayrıca kötü nefesten kurtulmak için diş etleri üzerinde masaj yapabilirsiniz.

8.Böbrek Taşları

Fesleğen çayı böbrek işleyişi üzerinde bir güçlendirme etkisi uygulamaktadır. Genel böbrek işleyişini geliştirmek için, aç karnına fesleğen çayını tüketiniz. Eğer böbrek taşı varsa, bal ile eşit miktarda yeni çekilmiş fesleğen çayını karıştırın. Her gün düzenli olarak bu çayı içiniz. Fesleğen çayı sayesinde idrar yolu ile böbrek taşlarının kaldırılmasını kolaylaştıracaktır.

9.Mide Problemleri

Fesleğen çayı sindirim sistemi için iyidir. Bu çay sayesinde mide ağrıları veya krampları tedavi edebilirsiniz. Bir çay kaşığı zencefil ile eşit miktarda fesleğen çayını karıştırın. Bu karışım anında mide ağrısı hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kabızlık, hazımsızlık, kazık ve asidite gibi diğer ortak mide problemlerini tedavi etmek için fesleğen çayı içebilirsiniz.

10.Baş Ağrısı

Bir kas gevşetici olarak çalışan fesleğen, baş ağrısı için iyi bir ilaçtır. Fesleğen çayı sandal ağacı macunu ile karıştırılarak tüketildiğinde gerginlik ve sıkı kasların neden olduğu bir baş ağrısının anlık rahatlaması için sizlere yardımcı olacaktır. Bunun için günde iki defa fesleğen çayı içmeniz gerekmektedir. Çay yapmak için, kaynar suya bir bardak taze fesleğen yaprakları koyunuz ve birkaç dakika bekletiniz. Yavaşça çayı yudumlayınız ve sonrasında baş ağrısı yavaşça yok olacaktır. Hafif baş ağrısı, bazı taze fesleğen yaprakları çiğnemek veya saf fesleğen yağı ile başınıza masaj yapmak da sizlere bu anlamda yardımcı olacaktır.

11.Kalp Sorunları

Fesleğen çayı kalp sorunları ve kalp bozukluğu ile ilgili genel zayıflığın yok olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca kandaki kolesterol yüksek düzeylerini düşürmek için de yardımcı olabilir.

12.Böcek Isırığı

Fesleğen çayı yapmak için kullanılan kapsülleri taze limon suyu ile karıştırarak toz şeklinde doğal bir çare olarak oluşan böcek sokması üzerine koymak için kullanabilirsiniz.
Evinizde bir fesleğen bitkisi yoksa, bu ortak sorunları tedavi etmek için ihtiyacınız olduğunda taze fesleğen satın almanız gerekmektedir.

Fesleğen Çayının Zararları veya Yan Etkileri Nelerdir?

Fesleğenin faydaları kadar yan etkileri de mevcuttur. Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu anlamda kanseri tetikleyebilir. Bu yüzden fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca hamile kadınların tüketmemesi gereken çayların arasında yer almaktadır.

Fesleğen Çayını Nasıl Yapabilirsiniz?

Fesleğen çayı yapmak için, 1 çorba kaşığı fesleğen kullanmanız gerekmektedir. Kurutulmuş fesleğenlerin üzerine 1 bardak kaynar su dökün. 30 dakika boyunca sıcak suyun içerisinde dinlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Uzun demleme süresi sıcak su ile fesleğenin daha fazla lezzet vermesine yardımcı olmaktadır. Ardından süzmek için süzgeç ile bir çaydanlık kullanabilirsiniz. Poşet fesleğen çaylarını da sıcak suyun içerisine koyarak tüketebilirsiniz.
Basil Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre, bir ısınma etkisi ve soğuk maruz kalma tepkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Çay yapmak için fesleğeni kaynatmaktan kaçının. Finlandiya Üniversitesi’nden araştırmacılara göre beş dakika boyunca kaynatmanız bile C vitaminini hemen hemen yarı yarıya azaltmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder