1.Zencefil
Zencefil, uzun yıllardır soğuk algınlığından kabızlığa kadar birçok
rahatsızlığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır. Zencefil taze olarak,
baharat şeklinde ya da şekerleme formunda tüketilebilir. Buna karşın taze
zencefilin tadı yemekler içinde farklılık gösterir. Genel olarak, 1 yemek
kaşığı rendelenmiş taze zencefil yerine 1 çay kaşığının 1/8’i kadar öğütülmüş
zencefil kullanılabilir. Yani, bir çay kaşığının ucu kadar zencefil
yemeklerinizi tatlandırmak için yeterlidir. Zencefil ya da zencefil içeren
ürünler bulantı önleyicidir. Bu nedenle zencefil özellikle kanser hastalığının
kemoterapi ile tedavi sürecinde oldukça faydalıdır.
2.Biberiye
Akdeniz’in iğne yapraklı odunsu bitkilerinden biberiye, canlı yapısıyla iyi
bir antioksidan kaynağıdır. Biberiye, Akdeniz orijinli bir bitki olduğundan
İtalyan yemeklerinin vazgeçilmez çeşnilerinden biridir. Biberiyeyi çorbalara,
domatesli soslara tavuk, biftek ve kuzu eti gibi yüksek proteinli yemeklere
ekleyebilirsiniz. Bu etkili bitki toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı
olurken, yemeklere lezzet katar. Hazımsızlık, gaz ve diğer sindirim sistemi
problemlerinin giderilmesini sağlar. Ayrıca iyi bir iştah baskılayıcıdır. Günde
3 fincan biberiye yaprağı çayı tüketmek sindirim sistemi ile ilgili bütün
problemleri çözer.
3.Zerdeçal
Zerdeçal zencefilgiller ailesinden köri gibi sarı renkli değişik tadı olan
bir bitkidir. Zerdeçalın içeriğindeki aktif bileşenlerden biri olan ‘kurkumin’,
potansiyel kanser gelişimine karşı koruma sağlar, antioksidan ve
anti-inflamatuar özellik gösterir.
Günümüzde zerdeçal özünün kolon, prostat, meme ve deri kanserleri gibi bazı
kanser türlerinin tedavisinde etkili bir role sahip olup olmadığı ile ilgili
araştırmalar devam etmektedir. Umut verici sonuçlar hayvanlar üzerinde
yürütülen laboratuvar çalışmalarıyla sınırlıdır. Bu testler insanlar üzerinde
henüz denenmemiştir. Ancak yüksek antioksidan içerikli besinlerin DNA yapısını
bozarak kansere neden olan hücrelere karşı savaştığı uzun yıllar önce
kanıtlanmıştır.
4.Kırmızı Acı Biber
Kırmızı acı biber ‘kapsaisin’ içeriği sayesinde acı ve sızıyı hafifletir.
‘Kapsaisin’ tropikal olarak cilde uygulandığında içeriğindeki fosfor o
bölgedeki ağrıyı azaltır. Tabi ki bu, kırmızı acı biberi ağrıyan bölgeye sürmek
gerektiği anlamına gelmiyor. Kırmızı acı biber çok dikkatli tüketilmelidir,
çünkü direkt olarak cilde teması yakıcı bir etki gösterir. Eğer ağrılarınızı
kırmızı biberin etkili gücüyle dindirmek isterseniz, doktorunuza kapsaisin
içeren bir kremler hakkındaki görüşlerini sorabilirsiniz. Kırmızı acı biberin
kanser ameliyatlarından sonra gelişen nöropatik ağrılar (sinir yolunu izleyen
keskin ağrı) üzerinde çok etkili sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. Kırmızı acı
biberin bir başka faydası ise sindirim sistemi ile ilgili problemlerin
çözümünde yardımcı olmasıdır. Söyleyince mantıksız geliyor, öyle değil mi?
Ancak çalışmalar kırmızı Arnavut biberin hazımsızlığa çok iyi geldiğini
kanıtlamıştır.
5.Sarımsak
Sarımsak; frenk soğanı, pırasa, soğan, arpacık ve yeşil soğan gibi Allium
ailesine ait soğanlı bir bitkidir. Sarımsak sağlık için çok faydalı olan
arginin, oligosakkaridler, flavanoid ve selenyum gibi antioksidanlar içerir.
Sarımsağın aktif içeriği ‘allisin’ denilen bir maddedir. Bu madde karakteristik
kokusu ile sarımsak ezildiğinde veya doğrandığında ortaya çıkar. Yapılan
bilimsel çalışmalar; sarımsağın mide, kolon, yutak, pankreas ve meme kanseri
riskini azalttığını kanıtlamıştır. Bu sebeple sarımsak günlük olarak mutlaka
tüketilmelidir. Sarımsak kansere karşı etkili olan mekanizmaları korur,
bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşır ve DNA’nın yenilenmesini sağlar.
Sarımsak toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken, bağışıklık sistemini
destekler ve tansiyonu dengeler.
6.Nane
Nane, yarpuz ve kıvırcıknanenin çaprazlanmasıyla elde edilen doğal hibrit
bir bitkidir. Nane yüzyıllardır gaz, kramp ve ishal gibi sindirim sistemi
hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Bununla birlikte hoş kokulu nane, hassas
bağırsak sendromu ve gıda zehirlenmesi semptomlarına karşı da etkilidir. Mide
kaslarını rahatlatan nane aynı zamanda safra akışını hızlandırır.
Eğer kemoterapi görüyorsanız mide acılarını dindirmek için 1 bardak nane
çayı içmeyi deneyin. Piyasada çok çeşitli formlarda bulunan naneyi
yemeklerinizi, çaylarınızı hatta içme suyunu tatlandırmak için bile
kullanabilirsiniz. Nane boğazı yumuşatıp rahatlattığından kemoterapi ve
radyoterapi nedeniyle kusma sorunu yaşayan hastalar için oldukça faydalıdır.
7.Papatya
Papatyanın değişik formları tıbbi faydaları olduğu düşünüldüğünden çok uzun
yıllardan beri kullanılmaktadır. Uyku problemi yaşıyorsanız papatyanın
rahatlatıcı etkisiyle rahat bir uykuya dalabilirsiniz. Papatya içerikli
gargaralar kemoterapi ve radyoterapinin neden olduğu ağız yaralarını tedavi
eder. Papatyalı gargarayı evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için,
papatyayı demleyip soğumaya bırakın. İstediğiniz sıklıkta gargara olarak
uygulayabilirsiniz. Ferahlatan papatyanın hoş bir tadı vardır.
Papatya çayı mide krampları gibi sindirim sorunlarına
yardımcı olan doğal çaylardan bir diğeridir. Bununla birlikte kas krampları ve
bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı bir etki gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder