7 Mart 2019 Perşembe

Kanser Savaşçısı 7 Bitki ve Baharat


1.Zencefil


Zencefil, uzun yıllardır soğuk algınlığından kabızlığa kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır. Zencefil taze olarak, baharat şeklinde ya da şekerleme formunda tüketilebilir. Buna karşın taze zencefilin tadı yemekler içinde farklılık gösterir. Genel olarak, 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil yerine 1 çay kaşığının 1/8’i kadar öğütülmüş zencefil kullanılabilir. Yani, bir çay kaşığının ucu kadar zencefil yemeklerinizi tatlandırmak için yeterlidir. Zencefil ya da zencefil içeren ürünler bulantı önleyicidir. Bu nedenle zencefil özellikle kanser hastalığının kemoterapi ile tedavi sürecinde oldukça faydalıdır.

2.Biberiye


Akdeniz’in iğne yapraklı odunsu bitkilerinden biberiye, canlı yapısıyla iyi bir antioksidan kaynağıdır. Biberiye, Akdeniz orijinli bir bitki olduğundan İtalyan yemeklerinin vazgeçilmez çeşnilerinden biridir. Biberiyeyi çorbalara, domatesli soslara tavuk, biftek ve kuzu eti gibi yüksek proteinli yemeklere ekleyebilirsiniz. Bu etkili bitki toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken, yemeklere lezzet katar. Hazımsızlık, gaz ve diğer sindirim sistemi problemlerinin giderilmesini sağlar. Ayrıca iyi bir iştah baskılayıcıdır. Günde 3 fincan biberiye yaprağı çayı tüketmek sindirim sistemi ile ilgili bütün problemleri çözer.

3.Zerdeçal


Zerdeçal zencefilgiller ailesinden köri gibi sarı renkli değişik tadı olan bir bitkidir. Zerdeçalın içeriğindeki aktif bileşenlerden biri olan ‘kurkumin’,  potansiyel kanser gelişimine karşı koruma sağlar, antioksidan ve anti-inflamatuar özellik gösterir.
Günümüzde zerdeçal özünün kolon, prostat, meme ve deri kanserleri gibi bazı kanser türlerinin tedavisinde etkili bir role sahip olup olmadığı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Umut verici sonuçlar hayvanlar üzerinde yürütülen laboratuvar çalışmalarıyla sınırlıdır. Bu testler insanlar üzerinde henüz denenmemiştir. Ancak yüksek antioksidan içerikli besinlerin DNA yapısını bozarak kansere neden olan hücrelere karşı savaştığı uzun yıllar önce kanıtlanmıştır.

4.Kırmızı Acı Biber


Kırmızı acı biber ‘kapsaisin’ içeriği sayesinde acı ve sızıyı hafifletir. ‘Kapsaisin’ tropikal olarak cilde uygulandığında içeriğindeki fosfor o bölgedeki ağrıyı azaltır. Tabi ki bu, kırmızı acı biberi ağrıyan bölgeye sürmek gerektiği anlamına gelmiyor. Kırmızı acı biber çok dikkatli tüketilmelidir, çünkü direkt olarak cilde teması yakıcı bir etki gösterir. Eğer ağrılarınızı kırmızı biberin etkili gücüyle dindirmek isterseniz, doktorunuza kapsaisin içeren bir kremler hakkındaki görüşlerini sorabilirsiniz. Kırmızı acı biberin kanser ameliyatlarından sonra gelişen nöropatik ağrılar (sinir yolunu izleyen keskin ağrı) üzerinde çok etkili sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. Kırmızı acı biberin bir başka faydası ise sindirim sistemi ile ilgili problemlerin çözümünde yardımcı olmasıdır. Söyleyince mantıksız geliyor, öyle değil mi? Ancak çalışmalar kırmızı Arnavut biberin hazımsızlığa çok iyi geldiğini kanıtlamıştır.

5.Sarımsak


Sarımsak; frenk soğanı, pırasa, soğan, arpacık ve yeşil soğan gibi Allium ailesine ait soğanlı bir bitkidir. Sarımsak sağlık için çok faydalı olan arginin, oligosakkaridler, flavanoid ve selenyum gibi antioksidanlar içerir. Sarımsağın aktif içeriği ‘allisin’ denilen bir maddedir. Bu madde karakteristik kokusu ile sarımsak ezildiğinde veya doğrandığında ortaya çıkar. Yapılan bilimsel çalışmalar; sarımsağın mide, kolon, yutak, pankreas ve meme kanseri riskini azalttığını kanıtlamıştır. Bu sebeple sarımsak günlük olarak mutlaka tüketilmelidir. Sarımsak kansere karşı etkili olan mekanizmaları korur, bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşır ve DNA’nın yenilenmesini sağlar. Sarımsak toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken, bağışıklık sistemini destekler ve tansiyonu dengeler.

6.Nane


Nane, yarpuz ve kıvırcıknanenin çaprazlanmasıyla elde edilen doğal hibrit bir bitkidir. Nane yüzyıllardır gaz, kramp ve ishal gibi sindirim sistemi hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Bununla birlikte hoş kokulu nane, hassas bağırsak sendromu ve gıda zehirlenmesi semptomlarına karşı da etkilidir. Mide kaslarını rahatlatan nane aynı zamanda safra akışını hızlandırır.
Eğer kemoterapi görüyorsanız mide acılarını dindirmek için 1 bardak nane çayı içmeyi deneyin. Piyasada çok çeşitli formlarda bulunan naneyi yemeklerinizi, çaylarınızı hatta içme suyunu tatlandırmak için bile kullanabilirsiniz. Nane boğazı yumuşatıp rahatlattığından kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle kusma sorunu yaşayan hastalar için oldukça faydalıdır.

7.Papatya


Papatyanın değişik formları tıbbi faydaları olduğu düşünüldüğünden çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Uyku problemi yaşıyorsanız papatyanın rahatlatıcı etkisiyle rahat bir uykuya dalabilirsiniz. Papatya içerikli gargaralar kemoterapi ve radyoterapinin neden olduğu ağız yaralarını tedavi eder. Papatyalı gargarayı evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için, papatyayı demleyip soğumaya bırakın. İstediğiniz sıklıkta gargara olarak uygulayabilirsiniz. Ferahlatan papatyanın hoş bir tadı vardır.
Papatya çayı mide krampları gibi sindirim sorunlarına yardımcı olan doğal çaylardan bir diğeridir. Bununla birlikte kas krampları ve bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı bir etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder