28 Mart 2019 Perşembe

Narın Birbirinden Değerli 13 Faydası!


Antik kaynaklara ve yazılara göre bilinen en eski meyvelerden biri olan nar, Persliler zamanına kadar dayanan yerli bir meyvedir. Bu meyve antioksidan bakımından oldukça zengin olup keşfedildiği zamanda sağlık, bereket ve sonsuz yaşam sembolu olarak görülmüştür. Eğer nara aşina değilseniz, bu meyve dışında kırmızı ve lekeli bir kabuğu, içi ise sadece yenilebilen kısmı olup kırmızı taneler halinde tüketilmektedir. Nar genel olarak Eylül ve Ocak ayları arasında tüketilmekte olan bir kış meyvesidir. Ayrıca narı tüm mevsimlerde tüketmek istiyorsanız, içinde yer alan taneli kısımları buzdolabı poşetleri içerisinde buzluklarınızda sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Narın sağlığa olan etkilerinden bahsedecek olursak; kalp hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlayan polifenol, flavonoid ve yüksek miktardaki antioksidan bu hastalıkları durdurmada etkilidir. Narın genel özelliklerinden bahsettikten sonra yazımızın devamında sırasıyla narın besin değerleri, narın yararları ve zararları hakkında bilgiler verilip, narın besin değerleri tablosunu siz okurlarımızla paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Narda hangi vitamin var? Yüksek C vitamini içeren nar, kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16’lık bir kısmını sağlar. İçerisinde bol miktarda bulunan K vitamini kemik sağlığının gelişmesinde, B5 vitamini ise vücudun karbonhidratları, yağları ve proteinleri metabolizma etmeyi sağlar. Narda bulunan manganez kemik şeklinin korunmasında, potasyum da vücuttaki akışkanların dengesinin korunmasında ve hücresel fonksiyonların çalışmasında etkilidir. Çok az yağ içeren narda kalori miktarı çok az olup, faydalı elementler olan magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve demir oranı yüksektir. Ayrıca bu meyve sadece 130-150 arası bir kalori değerine sahiptir.

1.Hücreleri Yenileme

Nar dokuların tamir edilmesini, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaraların iyileşmesini, epidermis ve dermis gibi cilt hastalıklarını önler.

2.Güneşin Zararlı Etkileri

Nar tüketimi, vücudumuzda yer alan, kansere, güneş yanıklarına ve hasarlarına sebep olan serbest radikalleri durdurur. Ayrıca nar yağında bulunan antioksidanlar da cilt tümörlerini inhibe ederek cilt kanserini durdurur.

3.Yavaş Yaşlanma

Nar hiperpigmentasyonu, genellikle güneş hasarları ile meydana gelen cilt yaşlanmasını sağlayan çizgileri ve kırışıklıkları durdurur.

4.Cilt

Narda bulunan elastin ve kolajen cildinizi genç bir hale getirir, gençleştirir ve daha yumuşak bir hale getirir. Nar cildimizi ekstra nemlendirme özelliği sağlar. Bu görevi yerine getirirken cildimizin diplerine nüfus eder. Bu yüzden cilt bakım ürünlerine sıklıkla dahil edilir. Nar tüketimi yağlı ya da kompleks ciltlerde meydana gelen yanma ve yara oluşumunu engeller.

5.Serbest Radikaller

Vücudumuzda özgür bir şekilde bulunan ve zararlı etkilere sahip serbest radikalleri durdurmak için bol miktarda antioksidan tüketmek gerekmektedir. Bu antioksidan eksiğinizi başta nar olmak üzere hemen tüm meyvelerden elde edebilirsiniz.

6.Kardiyovasküler

Nar suyu bir kan inceltici olarak hareket ve ateroskleroz riskini en aza indirmek için arterlerden plak çıkarmaya yardımcı olur.

7.Kanser

Narda bulunan bol miktardaki antioksidan cilt, göğüs ve prostat kanserine karşı koruyucu görev yapmaktadır.

8.Kemikler

Nar suyunda bulunan enzimler inhibitörlerin kıkırdak hasarını önlemesinde yardımcı olur. Ayrıca osteoartiti önleyerek kıkırdak dejenerasyonunu durdurur.

9.Sindirim Sistemi

Nar suyu mide bulantısı, hemoroid, dizanteri, bağırsak parazitleri ve ishal gibi rahatsızlıkların etkilerini kaldırarak sindirim sisteminin daha düzenli ve işlevli çalışmasında yardımcı olur. Ayrıca kabızlık tedavisinde müshil olarak nar suyu tüketebilirsiniz.

10.Açlık

Küçük çocuklarda iştahsızlığı önlemek için tüketilen nar veya 1 bardak nar suyu iştah arttırıcı olarak görev yapar.

11.Anemi

Nardaki yüksek miktardaki demir, kanınızdaki demir seviyesini yükselterek anemi tedavisinde önemli bir role sahiptir.

12.İnflamasyon

C vitamininin nar üzerinde bıraktığı anti-inflamatür etki öksürük, hırıltı, astım ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltır.

13.Kan Dolaşımı

Nar genellikle kan pıhtılarını gençleştirici bir etki yaparak, kan hücrelerimizin yenilenmesini sağlar.

Erkekler İçin Faydaları

  • İktidarsızlık Riski: Narda bulunan yüksek miktardaki antioksidan iktidarsızlık riskini azaltıcı etki gösterir. Bu problemin önüne geçmek için bol miktarda nar suyu içmenizde büyük faydalar vardır.
  • Prostat Kanseri Tedavisi: Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanseri riskini azaltmak ve önlemek için siz okurlarımıza nar tüketmenizi öneriyoruz. Çünkü prostat kanserine sebebiyet veren antijenlerin yok edilmesinde nar tüketimi etkili bir rol oynamaktadır. Narın prostat kanserini engellediği bilinmekte fakat, merak edilen ve şuan araştırma konusu olan bir diğer durum ise çoktan prostat kanseri olan birisinin tedavisinde narın etkisi sorusunun cevabını alabilmek için gerekli çalışmalar sürdürülmektedir.

Kadınlar İçin Faydaları

  • Gebelik: Hamile kadının sağlığını korumak ve hücre büyümesini hızlandırmak için gerekli maddeler olan niasin, folik asit, potasyum, kalsiyum, C vitamini, demir ve lif yüksek miktarlarda narın içerisinde yer almaktadır. Hamilelik sırasında alkollü içecekler tüketimi hamile bayan ve doğacak bebek için sakıncalıdır. Bunun yerine nar şarabı içerek alkolün verdiği zararlı etkileri de ortadan kaldırabilirsiniz. Gebelik sırasında nar suyu tüketmenin bir diğer faydası ise kramp ve uyku zorluklarını engeller. Ayrıca beyin hasarı riskini azaltmak için bebeğin beynine giden kan akışının hızlanmasına da yardımcı olur.
  • Göğüs Kanseri: Nar suyunda bulunan ellagitannis, göğüs kanserine sebebiyet veren östrojen hormonunun etkilerini azaltır. Böylece göğüs kanserine karşı önlem almak için nar suyu tüketebilirsiniz.

Fazla Nar Yemenin Bir Zararı Var mıdır?

Son olarak da narın zararlı etkileri hakkında bilgi verip, besin değerleri tablomuzu sizlerle paylaşarak yazımızı noktalayacağız. Narın veya nar suyunun bilinen pek bir zararlı etkisi yoktur. Ancak nara karşı alerjik bir durumu olan kişilerin doktor kontrolüne gitmeden nar tüketmesi belli başlı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bazı insanlarda da nar tüketimi sonucu kaşıntı, solunum sorunları ve burun akıntısı meydana gelebilir. Ayrıca narın kökleri zehirli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kökünü tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir. Narın kanı seyrelttiği ve kan basıncını yavaşça düşürdüğü bilinmektedir. Bu nar suyu tüketiminde tansiyonun çok fazla düşmesi riskini arttırır.
Böylece narla ilgili besin değerleri, sağlığa olan faydaları ve fazla tüketilmesi durumunda herhangi bir zararının olup olmadığı ile ilgili bilgileri siz değerli okurlarımızla paylaşmış olduk. Son olarak narın 100 g üzerinden hesaplanan besin değerleri tablosunu da sizler ile paylaşıp yazımızı tamamlamış olacağız. Umarız verdiğimiz bilgilerden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.

Narın Besin Değerleri

Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 82
  • Toplam yağ: 1,2 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 3 mg
  • Potasyum: 236 mg
  • Karbonhidrat: 19 g
  • Diyet lifi: 4 g
  • Şeker: 14 g
  • Protein: 1,7 g
  • A vitamini: 0 IU
  • C vitamini: 10,2 mg
  • Kalsiyum: 10 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 12 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder