30 Mart 2019 Cumartesi

Sabah Enerjik ve Zinde Uyanmak


Herkes yeni güne taze bir başlangıç yapmak ister. Ancak günün koşuşturmasından arınmak ve sadece yeni doğan güne odaklanmak çoğu insan için zordur. Saatlerce süren bir gece uykusunun sonunda bile kimi zaman yataktan adeta kazınarak ayrılmak gerekir. Bunda hayatta yaşanan güçlükler ve meşguliyetler kadar, sağlık sebepleri de etkili olabilir. Sabahları enerjik olmak için çabalıyor ancak bir türlü başarılı olamıyor, kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissetmekten kurtulamıyorsanız akşam saatlerinden itibaren aşağıdaki yol haritasını izlediğinizden emin olun. Yorgunluk ve halsizlik hislerine eşlik eden başka sağlık problemleriniz varsa profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.
1. Ekrana veda edin

Akşama kadar bilgisayar karşısında çalışıp, eve geldiğinizde de televizyon başındaki yerinizi alıyor olabilir misiniz? Elbette bu zincire sürekli kontrol ettiğiniz akıllı telefonun ekranı da ekleniyor. Dinlendiğinizi düşündüğünüz anlarda bile gözlerinizi o kadar yoruyor, zihninizi o kadar çok ve çeşitli uyarana maruz bırakıyorsunuz ki bunun sonucunda yorgun hissetmeniz kaçınılmaz. Kanepede ayaklarınızı uzatmış yatar gibi görünürken, aslında ekrandaki sürekli değişen figürleri takip ediyor ve küçük puntolarla yazılmış yazıları okumaya devam ediyorsunuz. Bunun yerine akşam yemeği ile gece uykusu arasındaki süreyi loş ışıkta, ekranlardan uzakta geçirmeyi deneyin. Televizyon, bilgisayar ve akıllı telefon ekranlarının var olan enerjinizi alıp götürmesine izin vermeyin. Güne dair kısa bir sohbet ve ona eşlik eden bir bitki çayı, günün yorgunluğunu atmanız için çok daha keyifli yollardır.
2. Yediklerinize dikkat edin

Özellikle akşam yemeğinde ağır yağlı yemekler, kızartmalar, hamur işleri ve şerbetli tatlılar yemeniz, gece boyu rahatsız hissetmenize neden olur. Yaşayabileceğiniz mide ve bağırsak problemlerinin yanında vücudunuza da dinlenmesi için fırsat tanımamış olursunuz. Akşam yemeği ve gece atıştırmalıkları, bedeninize bir gece boyu sindirim ve boşaltım yükü olarak geri döner. Bu nedenle akşam yemeğinizi olabildiğince erken saatlerde yiyin ve hafif tutun. Izgara et, balık ve türevlerini, salata ve diğer zeytinyağlı sebzelerle bir arada tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinin haricinde, gün içinde de neler tükettiğinizin bilincinde olun. Yeterli miktarda su içmemek ya da çok fazla alkol ve kafein tüketmek gibi tipik hatalar geceleri baş ağrısı ve uyku problemleri yaşamanıza neden olabilir. Kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimine uyku saatinize en geç 6 saat kala son verin.
3. Zihninizi temizleyin

“Sabah dinç uyanmak için ne yapmalıyım?” sorusunun cevabı gece iyi uyumakta saklı. Bunun için de gece yatağınızda o güne dair meselelerle haşır neşir olmadığınıza emin olun. Mümkünse meditasyon ya da yoga yapın. Yapacağınız herhangi diğer bir egzersiz de mutluluk hormonu salgılamanızı sağlayacaktır. Pozitif düşünmenin gücünden ve klasik müzikten destek alabilirsiniz. Günü olumlamalar ile kapatın ve yeni gün için zihninizi tüm stres faktörlerinden arındırın. Başınızı yastığa koyduğunuzda tamamen uykuya konsantre olmanız, sabah da yeni günü keyifle karşılamanıza yardımcı olur. Bu aynı zamanda, uzun vadede genç hissetmenizi de sağlayacak genel bir yaşam kuralı olmalıdır.
4. Banyo yapın

Her sabah ya da her akşam rutin olarak duş alıyor olabilirsiniz, ancak bunu acele içinde yapmanız dingin hissetmenizi sağlamaz. Özellikle de sabah işe yetişme telaşında iseniz suyun yatıştırıcı etkisinden yeterince yararlanamazsınız. Suda geçirdiğiniz süreyi biraz daha uzatın, yatmadan önce ılık bir banyo yapmayı deneyin. Fiziksel olarak arınmak ruhsal ve zihinsel temizliğinizi de destekleyecektir. Banyoda hafif çiçek kokuları, tütsüler ve mumlar kullanabilirsiniz.
5. Karanlıkta uyuyun

“Sabahları yorgun uyanmak neden olur?” diye merak edenlerin gece uyudukları odanın koşullarını değerlendirmelerinde fayda var. Eğer odada gece boyu açık bir ışık kaynağı kalıyorsa ya da pencereden aşırı miktarda ses ve ışık girişi oluyorsa o uykudan verim almak imkansız hale gelir. Gece uykusunu olabildiğince karanlık bir ortamda gerçekleştirmek melatonin denilen hormonun salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormon ancak geceleri salgılanır ve biyoritmi belirlediğinden oldukça önemlidir. Çocuklarda sağlıklı gelişim ile bu hormonun varlığı birebir ilişkilidir. Uyku kalitesi için odanızın gün içinde yeterince havalandığından ve yatak seçiminizin vücut yapınıza uygun olduğundan da emin olmalısınız. Uyku apnesi ya da horlama gibi sorunlarınız varsa tedavileri için zaman kaybetmeden harekete geçebilirsiniz.
6. Erken kalkın

Erken kalkmak, dinç hissetmenin ve günden verim almanın bir numaralı kuralıdır. Sabah erken kalkmak için taktikler belirleyin ve hafta sonu bile olsa öğle saatlerine kalmayın. Uyku düzeninizin oturması için hafta sonu ve tatillerde de istikrarınızı korumalısınız. Alarm ile uyanmaktan hoşlanmıyorsanız, alarm yerine sevdiğiniz bir radyo kanalıyla güne başlayacak şekilde telefonunuzu ayarlayabilirsiniz. Sevdiğiniz biriyle ortak hedef belirleyip dönüşümlü olarak birbirinizi uyandırabilirsiniz. Sabahları uyanır uyanmaz esneme hareketleri yapın, yoga tecrübeniz varsa güneşi selamlayın. Yeni günü ne kadar erken karşılarsanız o kadar enerjik ve zinde hissetmeniz mümkün hale gelecektir.
7. Vitamin takviyesi alın

Doktorunuzdan mutlaka görüş alarak, başka bir rahatsızlığınız olmadığına emin olduktan sonra vitamin takviyesine başlayın. Sabahları dinç uyanmak için vitamin eksikliğinizin giderilmesi gerekiyor olabilir. B12 vitamini, D vitamini, çinko, magnezyum gibi çok çeşitli maddelerin vücudunuzdaki eksikliği halsizliğe yol açıyor olabilir. Bu konudaki kesin sonuca ancak kan tahlili ve uzman değerlendirmesi ile ulaşabilirsiniz. Takviye edici hapların yanında yemek düzeninizi de ihtiyaç duyduğunuz besin gruplarına göre yeniden düzenlemeyi unutmayın.
8. Hayat amacınızı belirleyin

Sabah zinde uyanmak için kendinize bir amaç belirleyin. Kimi zaman yorgunluk ve halsizlik hislerinin temelinde, yeni günden herhangi bir beklentinizin olmaması yatar. Eğer geleceğe dair bir inancınız, yaratmak istediğiniz bir fark ve peşinden gideceğiniz bir tutku yoksa sabah yataktan çıkmak istemezsiniz. Bunun için, kendinize sorular sorun. Tutkunuz ne? Ne yaptığınızda günü ve saati unutuyorsunuz? Ne için fedakârlık edebilirsiniz? Eğer çevrenizde pozitif enerjinizi alıp götürdüğünü hissettiğiniz insanlar varsa onlardan uzaklaşın. Okulunuza, işinize ya da yaşadığınız yere ait hissetmiyorsanız çevrenizi değiştirmenin yollarını arayın. Hayatın bir kere yaşandığını ve bunun yanlış yerlerde zaman harcamak için çok kısa olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder