21 Mart 2019 Perşembe

Nohuttan Sağlıklı Yoğurt Mayası Yapımı


Hemen her yemeğin yanına yakışan, sofranın olmazsa olmazlarından yoğurt, yaygın kullanımıyla Türk mutfak kültürünü yansıtan harika bir besin. Geçmişi 6000 yıl önceye dayanan yoğurdun Orta Asya’da keşfedildiği tahmin ediliyor. Laktik asit bakterilerinin fermantasyonu sonucu meydana gelen yoğurdun ilk olarak nasıl hazırlandığı ise hala gizemini koruyor.
Doğal besinler tüketmenin ne denli önemli faydalar sağladığı gün geçtikçe daha iyi anlaşılmakta. Yoğurt seçimi ise bu konuda bilinçli olma örneklerinden bir tanesi. Organik meyve ve sebze tüketmeye olan yönelim yoğurt konusunda yerini evde mayalanan doğal yoğurtlara bırakmış durumda. Sağlıklı beslenmenin yükselen trendi ise eski zamanlardan beri bilinen nohut ile doğal yoğurt yapımı. ‘Evde Şifa’ ekibi olarak, sağlıklı beslenme ile ilgili ilginç ipuçlarını sıkça sizlerle paylaşıyoruz. Bugünkü yazımızda sadece nohut ve süt kullanarak nasıl sağlıklı bir yoğurt mayası elde edebileceğinize değinmek istiyoruz.

Siz de organik beslenmeye özen gösteriyor ve marketten aldığınız yoğurtların yeterince sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız, B vitaminince zengin nohut mayasını deneyebilirsiniz. Nohutla yoğurt mayalama tamamen doğal bir işlem olduğundan açık süt yerine pastörize kutu süt kullanmanız daha uygun olacaktır. Bu noktada, kaynatıldığı zaman sütün protein yapısının bozulduğunu hatırlatalım. Protein yapısı bozulan süt besin değerlerini yitirdiğinden, doğal nohut mayası kullanmanın da bir anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden yoğurt mayalarken pastörize süt kullanmanızda fayda var. Süt seçimi ile ilgili bir küçük hatırlatma daha yapalım. UHT (Ultra High Temperature) kutu sütler 135-140 °C gibi yüksek derecelerde yüksek basınç altında, 2-6 saniye kadar işleme tabi tutulduğundan sütün protein yapısı bozulur. Pastörize süt ise 72-75 °C’de 15-30 saniye işleme tabi tutulur. Bu nedenle UHT süt 4 ay bozulmadan kalabilirken pastörize süt 3 gün içerisinde bozulur. Ayrıca paketlenmemiş, açık olarak aldığınız ve doğal olduğunu düşündüğünüz sütlerin aslında pek sağlıklı olmadığını da üzülerek belirtelim. Açık sütlerin içinde bulunan zararlı mikroorganizmaları yok etmek için kaynattığınızda yine sütün protein yapısı bozulacak ve dolayısıyla besin değerleri kaybolacaktır. Bu anlamda en sağlıklı yoğurt pastörize süt ve nohut mayası kullanarak yapacağınız doğal yoğurttur. Eğer vegansanız, nohutla yoğurt mayalama işlemini inek sütü yerine soya sütü kullanarak yapabilirsiniz. Bu önemli bilgilerden sonra gelelim nohut mayası ile yoğurt yapımına.
Nohut Mayası ile Nasıl Yoğurt Yapılır?

Bu doğal mayalama yöntemi için ihtiyacımız olan malzemeler 1 bardak süt ve 15 adet çiğ nohut. Dilerseniz nohutları tüm olarak kullanabilir ya da sarımsak ezeceği ile kırabilirsiniz. Organik nohutları cam bir kavanoza aktardıktan sonra üzerine 1 su bardağı ılık süt ekleyin. Burada dikkat etmemiz gereken şey sütün sıcaklığıdır. Yoğurt mayalama sıcaklığı 38-40 °C’dir. Bu da elimizin dayanabildiği maksimum sıcaklıktır. Bu yüzden sütü elimizi yakmayacak kadar ısıtmamız gerekiyor.
Nohut ve sütü ekledikten sonra cam kavanozun ağzını sıkıca kapatarak mayayı sıcak tutabilecek bir havluyla sarın. Nohut mayasının ilk adımı için kavanozun bu şekilde 24 saat beklemesi gerekiyor. 24 saatin sonunda kavanozun kapağını açınca kötü bir koku fark edebilirsiniz. Ancak telaşlanmayın. Bu koku geçicidir. Nohut tortusunu tel bir süzgeç yardımıyla sütten ayırın. İşte bu bizim ilk nohut mayamız.

Nohut mayası için genellikle ilk uygulamada kıvamı tutturmak pek mümkün değildir. Bu şekilde mayalama işlemine 4-5 kez devam ederek ideal yoğurt kıvamını yakalayabilirsiniz. Bunun için 2. mayalamadan sonra sütü 2 su bardağı, mayayı da 2-3 yemek kaşığı kullanmanız gerekiyor. 4. mayalamadan sonra artık nohuttan elde edilen mayayı kullanarak dilediğiniz miktarda yoğurt elde edebilirsiniz. İdeal maya kıvamını tutturana kadar hazırladığınız sulu yoğurtları da pasta ve hamur işlerinde kullanarak değerlendirebilirsiniz. Nohuttan elde edilen bu doğal maya sayesinde hem sütün besin değerlerini tam olarak korumuş hem de tatlı bir ev yoğurdu elde etmiş olursunuz.
Yoğurdun, vücudu toksinlerden arındıran ve kemik gelişimini destekleyen en faydalı besinlerden biri olduğunu biliyoruz. Siz de nohut mayası ile elde ettiğiniz doğal yoğurdu tattıktan sonra bir daha marketten yoğurt almak istemeyeceksiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder