Hemen her yemeğin yanına yakışan, sofranın olmazsa
olmazlarından yoğurt, yaygın kullanımıyla Türk mutfak kültürünü yansıtan harika
bir besin. Geçmişi 6000 yıl önceye dayanan yoğurdun Orta Asya’da keşfedildiği
tahmin ediliyor. Laktik asit bakterilerinin fermantasyonu sonucu meydana gelen
yoğurdun ilk olarak nasıl hazırlandığı ise hala gizemini koruyor.
Doğal besinler tüketmenin ne denli önemli faydalar
sağladığı gün geçtikçe daha iyi anlaşılmakta. Yoğurt seçimi ise bu konuda
bilinçli olma örneklerinden bir tanesi. Organik meyve ve sebze tüketmeye olan
yönelim yoğurt konusunda yerini evde mayalanan doğal yoğurtlara bırakmış
durumda. Sağlıklı beslenmenin yükselen trendi ise eski zamanlardan beri bilinen
nohut ile doğal yoğurt yapımı. ‘Evde Şifa’ ekibi olarak, sağlıklı beslenme ile
ilgili ilginç ipuçlarını sıkça sizlerle paylaşıyoruz. Bugünkü yazımızda sadece
nohut ve süt kullanarak nasıl sağlıklı bir yoğurt mayası elde edebileceğinize
değinmek istiyoruz.
Siz de organik beslenmeye özen gösteriyor ve marketten
aldığınız yoğurtların yeterince sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız, B vitaminince
zengin nohut mayasını deneyebilirsiniz. Nohutla yoğurt mayalama tamamen doğal
bir işlem olduğundan açık süt yerine pastörize kutu süt kullanmanız daha uygun
olacaktır. Bu noktada, kaynatıldığı zaman sütün protein yapısının bozulduğunu
hatırlatalım. Protein yapısı bozulan süt besin değerlerini yitirdiğinden, doğal
nohut mayası kullanmanın da bir anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden yoğurt
mayalarken pastörize süt kullanmanızda fayda var. Süt seçimi ile ilgili bir
küçük hatırlatma daha yapalım. UHT (Ultra High Temperature) kutu sütler 135-140
°C gibi yüksek derecelerde yüksek basınç altında, 2-6 saniye kadar işleme tabi
tutulduğundan sütün protein yapısı bozulur. Pastörize süt ise 72-75 °C’de 15-30
saniye işleme tabi tutulur. Bu nedenle UHT süt 4 ay bozulmadan kalabilirken
pastörize süt 3 gün içerisinde bozulur. Ayrıca paketlenmemiş, açık olarak
aldığınız ve doğal olduğunu düşündüğünüz sütlerin aslında pek sağlıklı
olmadığını da üzülerek belirtelim. Açık sütlerin içinde bulunan zararlı
mikroorganizmaları yok etmek için kaynattığınızda yine sütün protein yapısı
bozulacak ve dolayısıyla besin değerleri kaybolacaktır. Bu anlamda en sağlıklı
yoğurt pastörize süt ve nohut mayası kullanarak yapacağınız doğal yoğurttur.
Eğer vegansanız, nohutla yoğurt mayalama işlemini inek sütü yerine soya sütü
kullanarak yapabilirsiniz. Bu önemli bilgilerden sonra gelelim nohut mayası ile
yoğurt yapımına.
Nohut Mayası
ile Nasıl Yoğurt Yapılır?
Bu doğal mayalama yöntemi için ihtiyacımız olan
malzemeler 1 bardak süt ve 15 adet çiğ nohut. Dilerseniz nohutları tüm olarak
kullanabilir ya da sarımsak ezeceği ile kırabilirsiniz. Organik nohutları cam
bir kavanoza aktardıktan sonra üzerine 1 su bardağı ılık süt ekleyin. Burada
dikkat etmemiz gereken şey sütün sıcaklığıdır. Yoğurt mayalama sıcaklığı 38-40
°C’dir. Bu da elimizin dayanabildiği maksimum sıcaklıktır. Bu yüzden sütü
elimizi yakmayacak kadar ısıtmamız gerekiyor.
Nohut ve sütü ekledikten sonra cam kavanozun ağzını
sıkıca kapatarak mayayı sıcak tutabilecek bir havluyla sarın. Nohut mayasının
ilk adımı için kavanozun bu şekilde 24 saat beklemesi gerekiyor. 24 saatin
sonunda kavanozun kapağını açınca kötü bir koku fark edebilirsiniz. Ancak
telaşlanmayın. Bu koku geçicidir. Nohut tortusunu tel bir süzgeç yardımıyla
sütten ayırın. İşte bu bizim ilk nohut mayamız.
Nohut mayası için genellikle ilk uygulamada kıvamı
tutturmak pek mümkün değildir. Bu şekilde mayalama işlemine 4-5 kez devam
ederek ideal yoğurt kıvamını yakalayabilirsiniz. Bunun için 2. mayalamadan
sonra sütü 2 su bardağı, mayayı da 2-3 yemek kaşığı kullanmanız gerekiyor. 4.
mayalamadan sonra artık nohuttan elde edilen mayayı kullanarak dilediğiniz
miktarda yoğurt elde edebilirsiniz. İdeal maya kıvamını tutturana kadar
hazırladığınız sulu yoğurtları da pasta ve hamur işlerinde kullanarak
değerlendirebilirsiniz. Nohuttan elde edilen bu doğal maya sayesinde hem sütün
besin değerlerini tam olarak korumuş hem de tatlı bir ev yoğurdu elde etmiş
olursunuz.
Yoğurdun, vücudu toksinlerden arındıran ve kemik gelişimini destekleyen
en faydalı besinlerden biri olduğunu biliyoruz. Siz de nohut mayası ile elde
ettiğiniz doğal yoğurdu tattıktan sonra bir daha marketten yoğurt almak
istemeyeceksiniz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder